Som en del av Samsungs kommande uppdatering One UI 5.1 har företaget valt att förbättra Bixby-upplevelsen. Den smarta röstassistenten har hamnat i skymundan den senaste tiden, men verkar ha fått extra existensberättigande i form av Bixby Text Call. Funktionen låter användare svara på samtal genom att endast skriva text som läses upp av en generisk datorgenererad röst, men som i framtiden kan baseras på din egen röst.

För att det hela ska fungera behöver användaren initialt spela in ett par textfraser i telefonen. Fraserna analyseras av Bixby för att i sin tur yttra den text du skriver när du inte kan eller vill ta emot samtal. Detta med din röst med korrekt tonläge.

De nya text till röst-funktionerna kommer vara tillgängliga för användare av Samsungs nya S23-enheter och initialt fungerar Bixby Text Call endast på engelska. Vid släppet av One UI 5.1 saknas även röstgeneratorn och det ska endast vara möjligt att använda datorgenererade rösten.

När användare väntas kunna börja använda sin egen röst med Text Call återstår att se. För tillfället testas funktionen i Sydkorea, så det bör inte dröja allt för lång tid innan funktionen släpps brett. En svensk version lär dock inte bli tillgängligt inom en snar framtid.

Liknande tjänster använder artificiell intelligens för att skapa tal från text. Bland annat Microsofts projekt Vall-e kan skapa förhållandevis mänsklig röst med naturliga tonändringar, samt att Amazon testar en liknande funktion med Alexa där fokus ligger på att återskapa specifika röster. Duplex heter Googles variant som ska kunna föra mänskliga konversationer med restauranger för att göra bordsbeställningar och liknande.

Vill du svara med din AI-genererade röst eller den äkta varan?