Slutdatumet för Microsofts förvärv av speljätten Activision Blizzard närmar sig i rask takt. Affären, som är värderad till över 600 miljarder kronor, är godkänd av EU men har stött på patrull hos CMA i Storbritannien. Nu sätter myndigheten Federal Trade Comission (FTC) i hemlandet USA ytterligare käppar i hjulen och inför en tillfällig blockering.

Under måndagen ansökte myndigheten om en så kallad "temporary restraining order and preliminary injunction". Med det trycker myndigheten akut på stoppknappen och förbjuder Microsoft och Activision Blizzard från att slutföra affären innan utsatt deadline den 18 juli.

Anledningarna är i mångt och mycket samma som tidigare presenterats – det vill säga att affären riskerar hämma konkurrensen. FTC menar bland annat att de fortfarande ser risker som att speltitlar blir exklusiva till Microsofts plattformar, eller att de blir dyrare till andra plattformar.

Fallet ser ut att avgöras i rättssalen

Enligt myndigheten har de två mjukvarujättarna gjort gällande att affären kan komma att slutföras "i vilket ögonblick som helst". De väljer därmed att blockera den möjligheten, eftersom myndigheten menar att det vore omöjligt att återvända till "status quo" om det sker innan allt passerat genom de rätta administrativa kanalerna.

Med det ser fallet ut att röra sig mot federal domstol för att avgöras i en rättslig process. I ett uttalande välkomnar både Microsoft-chefen Brad Smith och Activision Blizzards VD Bobby Kotick möjligheten, och gör gällande att de är både väl förberedda och villiga att ta sig an FTC i rättssalen.

Läs mer om Microsofts Activision Blizzard-köp: