”Du kommer inte att omvandla passiva konsumenter till aktiva trollare på internet.” Så summerade Stephen Weiswasser, en av höjdarna på TV-bolaget ABC, sitt skäl till att ignorera det nya mediet.

Året var 1989 och Kevin Kelly, sedermera legendarisk redaktör på tidningen Wired, hade precis hållit en presentation om den där internet-grejen för chefsgarnityret på ett av världens då tre mäktigaste TV-bolag.

"I framtiden såg de 5 000 kanaler framför sig som dygnet runt sände dyra TV-produktioner"

Kelly visades dörren men erbjöd ett sista tips innan han gick. ”Kolla”, sa han, ”jag råkar veta att adressen abc.com fortfarande inte är registrerad. Gå ner i källaren, hitta er mest geekiga datortekniker och få honom att registrera abc.com omedelbart. Tänk inte ens på det. Det kommer att vara en bra grej att göra.” Cheferna tackade honom frånvarande. En vecka senare kollade Kelly hur det såg ut: domänen var fortfarande oregistrerad.

Det är enkelt att skratta åt det här i efterhand, men Kevin Kelly berättar att i Wired från tidigt 90-tal var de själva också helt fel ute. I framtiden såg de 5 000 kanaler framför sig som dygnet runt sände dyra TV-produktioner, i virtual reality. Problemet var att dyrt innehåll på 5 000 kanaler skulle bli 5 000 gånger dyrare att producera. Inget företag var rikt nog och ingen industri stor nog för att ta sig an den här monumentala uppgiften. Användargenererat innehåll, dessutom on-demand, fanns inte på kartan vid den här tiden.

Kevin_Kelly,_Wired_(25163989050).jpg

Kevin Kelly, författare, grundare och chefredaktör på tidskriften Wired och före detta redaktör/utgivare av Whole Earth Review, bland mycket annat. Bildkälla: Wikimedia Commons, Christopher Michel

De passiva TV-konsumenterna har blivit aktiva innehållsskapare

Idag finns det uppskattningsvis 800 miljoner videos på Youtube och sedan Instagram lanserades har mer än 50 miljarder bilder och videor delats på plattformen. De passiva TV-konsumenterna har blivit aktiva innehållsskapare. Vi ser samma utveckling inom ljud på Spotify och Soundcloud, och självklart inom text på allt från plattformar som Medium och Substack till Twitter och Facebook.

"Kostnaden för att skapa video och ljud har rasat"

Fram tills nyligen har världens största underhållningsindustri, med 3,2 miljarder spelare som spenderar 180 miljarder dollar per år, inte sett samma utveckling. Kostnaden för att skapa video och ljud har rasat, men att skapa nya spel har varit för kostsamt för att omfattas av användargenererat innehåll, med ett undantag.

Roblox teknikchef Daniel Sturman föreslog i början av året att generativ AI kan vara en viktig katalysator för användargenererat innehåll inom spelindustrin eftersom den här typen av AI kan lära sig mönster, strukturera data och generera nytt 3D-innehåll mycket snabbare och mer kostnadseffektivt än vad som historiskt varit möjligt.

Kostnaden för att producera spel kommer troligen att kollapsa

Den här spaningen bekräftas av investmentfirman Ark Invest som har djupdykt i statistiken och tittat på produktionskostnader. De menar att kostnaden för att producera spel troligen kommer att kollapsa. Enligt deras estimat kommer tiden det tar att producera användargenererade spel att minska på samma sätt som den gjort mellan professionella filmer och Youtube-videos.

Vi ser redan den här utvecklingen på Roblox-plattformen som 2017 hade 2,5 miljoner virtuella ”upplevelser” (de kallar det inte strikt spel) och då gick om det totala antalet PC-, konsol- och mobil-titlar. Enligt Ark Invests uppskattning finns det idag 470 miljoner upplevelser på plattformen. Det är 530 gånger fler än det ackumulerade antalet titlar på PC, konsol och mobil.

ARK-Invest_062223_Blog_Generative-AI_Graph-2.png

Antalet spelreleaser 1973 till 2022. Källa: ARK Investment Management LLC, 2023

Youtube samexisterar med gigantiska Hollywood-produktioner och på samma sätt kommer användargenererade spel att samexistera med AAA-titlar. Men trenden pekar i följande riktning: Precis som varje passiv TV-konsument blivit en producent, kommer varje gamer att bli en utvecklare.

Även efter att Kevin Kelly lämnade det där mötet hos ABC har han gjort många träffsäkra framtidsspaningar. Jag rekommenderar starkt att du läser hans bok The Inevitable och avslutar med följande citat, fritt översatt:

"Alla lovande innovationer kommer att ha sina nej-sägare, ju mer den lovar, desto mer högljudda nej."