Som en del i Googles pågående arbete med att anpassa sig till EU:s rättsakt om digitala marknader (DMA) har företaget meddelat att användare från och med nu kan ställa in för varje Google-tjänst om den får dela data med andra Google-tjänster.

Ändringen gäller följande tjänster: Google Sök, Youtube, Google Ad services (reklam), Google Play, Chrome, Google Shopping och Google Maps. Tjänster som länkas kan till exempel dela information om vad du tittar på, söker efter och ”gillar”, vilket de kan använda för att skapa mer anpassade rekommendationer och annat.

Inställningarna för detta kan göras redan nu men kommer inte börja användas internt av Google förrän DMA träder i kraft helt och hållet 6 mars. Google påpekar också att tjänsterna kommer fortsätta dela sådan data som är nödvändig för att utföra en funktion användaren har bett om, som att betala för ett köp på Google Play med Google Payments. Data kommer också delas för att förhindra brott, skydda mot spam och annat.

Den som stänger av kopplingar mellan olika tjänster går miste om en del funktioner. Utan en koppling mellan sök och kartor kan Google Maps till exempel inte visa förslag utifrån tidigare aktivitet.