Windows 11 ser ut att mer eller mindre ha fastnat mellan en fjärdedel och en tredjedel av marknaden för Windows-datorer. I februari ökade andelen marginellt från 27,83 till 28,16 procent enligt Statcounters senaste siffror.

Samtidigt ökade föregångaren Windows 10 sin andel från 66,47 till 67,26 procent – en större ökning både i antal användare och i procentenheter. Även det numera helt nedlagda Windows 7 ökade gnutta från 3,05 till 3,1 i Statcounters statistik, medan Windows 8 och 8.1 backade. Windows XP har lustigt nog en större andel än Windows 8.

Grundorsaken till den låga spridningen av Windows 11 trots att systemet släpptes för snart tre år sedan är så klart de stränga hårdvarukraven. Miljarder datorer runt om i världen når inte upp till kraven och användare har därför inget annat val än att behålla Windows 10. Det finns också de som föredrar det äldre systemets gränssnitt, och användare som Elon Musk som ogillar hur djupt Microsoft har integrerat sina tjänster i systemet.

Windows 10 kommer inte längre uppdateras efter oktober 2025 – inte mycket tid för Microsoft att få över två tredjedelar av användarna att uppgradera till Windows 11.