Nvidia Purevideo HD

Från Nvidia kommer tekniken Purevideo HD, som likt ATI:s Avivo är ett samlingsnamn för en uppsjö videofunktioner i grafikprocessorn. Först och främst handlar det att om avlasta processorns arbete när det gäller uppspelning av videofilmer som är komprimerade i MPEG-2, VC-1 eller H.264. Men Purevideo HD inkluderar även kopieringsskyddet HDCP, vilket innebär att data som skickas mellan grafikkortet och skärmen krypteras.

Den första versionen av Nvidias GPU-accelerering kallas för Purevideo 1 och återfinns i Geforce 6 och 7-serien grafikkort. Även de första modellerna som lanserades i Geforce 8-serien (8800 GTS/GTX) innehåller denna äldre variant av tekniken. PureVideo 1 innebär först och främst att grafikkortet kan agera linjedubblerare, men de klarar också av att accelerera MPEG-2 och VC-1. Det råder en viss förvirring huruvida Purevideo 1 också innehåller funktioner för att avlasta processorn vid uppspelning av H.264, men vad som däremot är fastställt är att de äldre Geforce-modellerna inte ger någon större prestandavinst med denna typ av videokomprimering.

Den allra senaste tekniken kallar Nvidia för Purevideo 2. Den största skillnaden från den tidigare versionen är att grafikkorten nu klarar av att accelerera video med hög bitrate från HD-DVD och Blu-ray. Detta gäller framförallt komprimeringstekniken H.264, som är särskilt beräkningsintensiv för vanliga processorer.

Purevideo 2 återfinns i de allra senaste generationerna grafikkort från Nvidia. Detta inkluderar Geforce 8400/8500/8600 samt de nya G92-baserade modellerna i Geforce 8800-serien. Tillverkaren har dessutom krånglat till det för konsumenterna genom att kalla både Purevideo 1 och Purevideo 2 för ”Purevideo HD”, oavsett vilken teknik grafikkortet stödjer.