Slutsats

På ytan ser Raidsonic Icy Box 902 rätt bra ut. Nätverksanslutning, USB och eSATA samt ett nätt yttre. Men man skall inte förföras av specifikationerna eller utseendet. Som USB eller eSATA-kabinett är den definitivt duglig, men det finns mycket billigare varianter av detta som saknar nätverksanslutning.

Den integrerade krets som Icy Box 902 bygger på orkar knappt med att skriva en fil på en gigabyte utan att prestandan sjunker till rekordlåga 1,4 megabyte per sekund, motsvarande en anslutning på 10 megabit per sekund. Försöker man överföra filer som är större än cirka 1,2 gigabyte, bryts anslutningen, troligen för att prestandan sjunker så lågt att Windows (eventuellt andra system också) tolkar det som att anslutningen bryts.

Icy Box 902 som NAS är helt värdelös. På pappret erbjuder den bland annat stöd för UPnP AV men eftersom prestandan är så pass låg är det ingen mening med att använda denna funktion och detsamma gäller för vanliga filöverföringar. Enheten är den billigaste vi testat här på SweClockers men att Raidsonic har producerat en så pass dålig enhet är vi mycket överraskade över.

Är du ute efter en billig NAS bör du undvika Icy Box 902. Önskar man använda den som en USB- eller eSATA-hårddisk kan man möjligen använda den som en lokal DHCP-server samt dela ut textdokument till det lokala nätverket, men användningsområdena tar snabbt slut efter det.

Fördelar:

  • Snyggt yttre

  • eSATA-stöd

Nackdelar

  • Mycket dålig prestanda

  • Få funktioner

  • Svår mjukvaruinstallation

Pris: Raidsonic Icy Box 902 kostar cirka 1 000 kronor. Lägsta pris: