Test: Rocat Kova

Windows-arbete

Roccat Kova är en relativt liten mus som generellt ger bra precision vid arbete i exempelvis utforskaren eller surfning. Precisionen känns god även om det tar en stund att vänja sig vid storleken. När vi surfar märker vi dock att tumknapparna sitter aningen för högt upp, och den främre tumknappen sitter också aningen för långt fram. Skrollhjulet är trots sina odefinierade hack väldigt trevligt att använda och fungerar mycket bra.

Greppet kring musen känns väldigt underligt i början på grund av de något speciella plattformarna för tummen och ring/lillfingret. Dock är detta förmodligen främst en vanesak och musen är skönare att greppa än till exempel Xai från Steelseries. Huvudknapparna kräver nästan inget tryck alls för att klicka vilket vi uppskattar.

Photoshop

Trots det något annorlunda plattformarna på musens sidor fungerar musen riktigt bra när vi ritar figurer och föremål med pixel-för-pixel. Det är inga större problem att göra hela raka linjer eller rita spegelvända figurer. Precisionen känns mycket bra.

Vid frihand och med lite friare rörelser märks dock storleken något. Generellt fungerar dock musen mycket bra i detta test också. Precisionen känns lite lidande när man gör större rörelser som täcker hela skärmen, men i övrigt är vi bara nöjda. Vikten är väldigt låg vilket gör att precisionen vid finlir är mycket bra. Komforten skadas dock av de annorlunda plattformarna.

Heroes of Newerth

Vi startar igång en runda med RTS-spelet Heroes of Newerth. Det något obekväma greppet kring musen märks direkt när vi börjar svepa på kartan. Generellt är dock precisionen god och vi har inga problem att snabbt och effektivt markera eller köpa det vi vill. Men komforten är som på Steelseries Xai något lidande.

Tumknapparna fungerar bra men som nämnt sitter de något för högt upp. Den främre knappen sitter möjligtvis också aningen för långt fram. Storleken gör att man naturligt styr pekaren med fyra fingrar och inte lutar handen mot musen. Behöver man snabbt flytta pekaren över hela skärmen får man flytta runt musen rätt ordentligt på musmattan för att det ska ske.

World of WarCraft

I World of WarCraft är vi generellt nöjda med Kova. Den extrema känslan av precision och komfort infinner sig inte, men musen är långt ifrån dålig. I MMORPG-spel brukar lite större möss generellt vara att föredra då de ofta har bättre komfort och samtidigt erbjuder bättre precision vid svepande rörelser. Vid finliret, som när man står vid auktionshuset, kan vi dock inte klaga på Kova över huvud taget.

Avsaknaden av makron märks dock i detta spel där man gärna har ett gäng makron för allt möjligt. Det går visserligen att skriva egna inne i spelet, men en makroeditor som spelar in knapptangenter och dylikt är otroligt mycket smidigare.

Call of Duty: Modern Warfare 2

I det mycket intensiva actionspelet Modern Warfare 2 fungerar Kova bra. Den relativt lilla storleken gör att snabba 180-gradersvändningar går smidigt och är precisa. Storleken påverkar dock negativt när det handlar om finlir med exempelvis krypskyttegevär. Den riktigt bra känslan av kontroll och precision infinner sig dock inte i detta spel. Detta beror främst på de två annorlunda plattformarna för tummen, ringfingret och lillfingret men också på den relativt lilla storleken.

DPI-bytarfunktionen fungerar dock mycket bra och är en av de bästa i denna artikel. Skrollhjulet är också väldigt smidigt att exempelvis byta vapen med. För de som gillar små möss och inte har några problem med ett lite annorlunda designval när det gäller plattformar lär denna mus dock fungera mycket bra.