Copyswede vill ha avgift på hårddiskar

Permalänk
Medlem

Kan man inte starta en verksamhet som driver igenom en lag att dessa vampyrer ska betala en straffavgift för sveda och verk till företag samt folket.
Det här gav mig iaf ett gott skratt, det finns fan folk till allt så länge det är mycke pengar med i bilden

Visa signatur

Define R4 | Asus z97-Pro Gamer| 4790K ~ 4.6Ghz | Gainward 1080 Phoenix | Corsair Vengeance 2x8GB 1600MHz | Phanteks PH-TC14PE | EVGA SuperNova G2 750W | Samsung 850 Evo 256gb

Permalänk
Medlem

Hmm detta gjorde just dagen ännu mera rutten, någon som vill flytta till Japan där man slipper sådana här dumheter
Om jag förstår detta rätt så finns det ett tak på 300:- över 250 Gb så för en 320 Gb disk som kostar 399:- så ska man betala 699:-..... fy fan

Visa signatur

p4 3.4ghz 1290 (3 st ddr) radeon 9800 pro 128mb

Permalänk
Medlem

Fy faaaaaaaan !!! säger jag.. mina diskar sved i plånboken som det är nu, med detta hade jag aldrig köpt dem !

Copyswede försöker inte hänga med i utvecklingen, de försöker stoppa alla andra för att de känner sig efter !!

IDIOTER!!

Permalänk
Medlem

Bra då kan jag börja tjäna pengar när jag åker utomlands genom att köpa hårddiskar och sälja de på blocket.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Michaelo:

Idioter, folk kommer ju bara bli så förbannade att de tankar mer grejer.

Det var väl inget snack om piratkopiering?

Visa signatur

AMD Phenom II 955BE x4 @3.61GHz|SamSung 2 x 500GB 7200 RPM|Asus M4A79T Deluxe|4GB OCZ Black Edition 12800@1600MHz|Sapphire HD5870 1GB RAM|OS varierar, men mest Win XP x64

Permalänk
Inaktiv

Haha, nu ska dom ta betalt för en påhittad inflation. Tycker ni är inne på fel spår, det intressanta att diskutera är vad vi kan göra åt det. Annars tycker jag att dom har lyckats bra med att generalisera svenska folket: Ett gäng mesar som gärna får lite snorre så länge dom slipper problem.

Permalänk
Medlem

Än har man inte hört eller sett det värsta tydligen... och vad jag tycker om CopySwede lämpar sig inte att uttrycka sig i offentlig media/forum, om de vidhåller sina ståndpunkter.

Sedan vad är det för diktaturfasoner med önskan om överstatlighet på svenska mark som de önskar... man undrar vad är det för tidsålder och samhälle vi lever i igentligen. Kan de inte bedriva sin verksamhet och intresseorganisation, så att den går runt själva ekonomiskt får de väl se över sin verksamhet i stort som vilket företag som helst utan att drabba oskyldiga människor svårt utan koppling till företaget, som i slutändan kommer ge merkostnader för samhället i stort på ALLA tänkbara områden som berör i någon form dator- och elektronikbranschen t.ex. livsmedelshandel, skor och textilhandel, husgeråds handel m.m.

Tyvärr, som vissa inlägg i tråden antyder är risken stor i någon form gynna den svarta marknaden (och kriminella element) allt mera, om priset på all lagringsmedia kommer få en stor prishöjning i svensk konsumentled och vanliga konsumenter försöker se efter om han eller hon kan köpa sina produkter någon annanstans till ett pris som anses skäligt efter egen ekonomisk bärkraft, i Sverige eller utomlands.

/Saint25

Permalänk
Medlem

När man läser sånt här så undrar jag om jag ska skratta eller gråta.. Varför, jag undrar bara varför? :'(

Visa signatur

AMD Phenom2 940BE | Gigabyte MA790X-UD3P | 4850 CrossfireX | Corsair 4 gig pc6400 | 550 gig HDD's | Antec Threehundred | 450 Watt Ace | Win7 <-> Thinkpad R60 + Win7 & 4 gig RAM <-> Asus G53JW-SZ154V + SSD Intel 320 120gb + Win7 <-> Rasberry pi revB

Permalänk
Medlem

Inga avgifter på HDs tack!!! Och om man måste betala pga HD är pirat media så borde man inte kunna bli bestraffad som pirat, man har ju trots allt betalat för sig!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Andreas D:

Detta handlar inte om piratkopiering utan om privatkopiering. Skillnaden är att i det förstnämnda fallet äger du inte originalet. Kopia från ett original, till exempel föra över din cd-samling till mp3 -> privatkopiering som Copyswede kräver ersättning för.

Det är egentligen ännu mer absurt om man tänker på det.

Ta exemplet att jag köper en möbel, ett skåp på träben från IKEA.
Ett av träbenen går sönder när jag flyttar möbeln, och eftersom jag vet hur man snider och hanterar trä gör jag en kopia av orginal-benet och byter ut det trasiga mot min egengjorda kopia.
Innebär detta att Copyswede ska få pengar från min bygghandel (där jag köpte trä) och IKEA ska ha pengar från Copyswede för att jag uppenbarligen gjorde en privatkopia av deras ben för att kunna fortsätta kunna ha kläder i garderoben?

Blir ännu mer intressant för detta slår egentligen direkt mot tillverkningsindustrin för just den bransch Copyswede verkar påstår sig företräda. Jag vet inga som kräver så mycket utrymme på sina datorer just nu som ett gäng musiker (för rå-material till deras låtar, ljud-samplingar och liknande), några fotografer (foton för utskrivning i A2 kvalitet tar lite utrymme, och om man sedan betänker hur många foton en session innehåller...) och en datorgrafiker jag känner. Den sistnämnde köper hårddiskar i snabb takt på grund av renderingar han måste göra för en film-firman han arbetar för. Detta plus gigantiska USB-lagringsenheter för att kunna "ta med sig jobbet hem".
Kan dessutom tänka mig att Copyswede inte bryr sig så mycket om dessa småfirmor/frilansare då de inte har massa gigantiska (förvisso ifrågasättningsbara siffror) om hur mycket deras material blir piratkopierat/privatkopierat.

Permalänk
Medlem

Framtiden enl. copyswede

Jag har ett tips till copyswede.

Varför inte följa tanken helt ut och förbjuda hårddiskar. Påverka våra datorhandikappade politiker och sätt 3 års fängelse på innehav av allt lagringsbart media.

Tvinga medborgaren att lagra all information på statliga webservers där statens långa arm kan övervaka vad dess innevånare har för sig. Skapa en statlig tjänstemannakår på en sisådär 25000 personer som varje dag åker hem till folk och vänder upp och ner på deras hem i sökandet efter sådant som kan tänkas förarga staten och de lobbygrupper som smörjer deras plånböcker.

Alla med ett minne av hur debatten var när sovjetstaten fortfarande höll ett järngrepp över östra europa håller säkert andan i förskräckelse över vad som komma skall.

Det kommer alltid att finnas krafter som vill kontrollera folket.

Friheten är värd att försvara.

Permalänk
Medlem

P R I V A T -kopiering!!! inte P I R A T - kopiering

Många i tråden har inte läst ordentligt i artikeln och inte heller de inlägg som förtydligar missförståndet.

Inte för att det gör saken bättre, utan snarare sämre. Den här extra avgiften är till för ifall du skulle kopiera din (ärligt inköpta) CD-skiva och lägga den på din hårddisk/mobiltelefon.

Vart kostnaden/förlusten för rättighetsinnehavaren finns, kan jag inte se. Det är väl upp till var och en ifall de vill lyssna på skivan i CD-spelaren eller lägga in den på sin MP3-spelare. Mediet är ju redan betalat, vilket format man lyssnar i rör inte dem?!

EDIT: Väntar med spänning på medhörning och medtittande-avgiften på högtalare och TV. Högtalare är djävulens påfund. Då kan fler än den som betalt för musiken lyssna. TV bör man inte äns nämna, där kan man ju se en film ihop med sina vänner!!!

5-dubbla priset direkt @ Copyswede

Permalänk

Jag ska skriva upp allting legalt lagrat och hur mycket ledigt utrymmer jag har. Sen skickar jag in det till skatteverket och kräver återbäring på skatten.

Permalänk
Medlem

Mats Dagerlind från Demofon förklarar ganska kort om Copyswede verksamhet...

"Intäkterna till Copyswede för privatkopiering minskar pga att allt färre bränner ned kopierat material på CD- och DVD-skivor.

Copyswede har ända sedan kasettbandens och videokassetternas tid tack vare framgångsrik lobbyverksamhet och som enda privata aktör lyckats förvärva rätten att beskatta svenskarna. På en lång rad inspelningsbara produkter såsom CD- och DVD-skivor, mp3-spelare osv påförs till konsumenten en avgift som går till organisationen Copyswede. De fördelar sedan de inkomna medlen till svenska artister utifrån hur kommersiellt framgångsrika de varit under året.

Avgiften påförs precis som moms eller punktskatt men du ser den som kund inte eftersom den i motsats till andra skatter inte behöver redovisas för dig. Rent principiellt är det också rättsvidrigt att en privat aktör har rätt att beskatta medborgarna, vilket skall vara förbehållet stat, landsting och kommun. Copyswede får genom en särlagstiftning rätt att tjäna pengar på produkter som man vare sig tillverkar, distribuerar eller säljer.

Dessutom får avgiften ett antal orimliga konskekvenser. Vare sig du använder dina avgiftebelagda produkter till att kopiera upphovsrättsskyddat material eller något helt annat, exempelvis att lagra dina egna dokument, måste du betala. Om du är musiker och spelar in en egen CD som du ger bort till dina vänner, då betalar du via Copyswede pengar till artister som Benny Andersson, Ulf Lundell och Vikingarna. Detta trots att du själv inte tjänar en krona på din musik.

Om du kopierar upphovsrättsskyddat material som du inte har rätt att kopiera (piratkopiering) måste du också betala. Detta medför att Copyswede indirekt gör sig skyldiga till en form av häleri. Det är olagligt att skaffa sig inkomster på piratkopiering. Copyswede gömmer sig bakom att avgiften är tänkt att avse laglig privatkopiering men är naturligtivs inte dummare än att man inser att de stora intäkterna kommer från olaglig piratkiopiering.

Nu när försäljningen av inspelningsbara CD- och DVD-skivor minskar lobbar Copyswede för att få ta ut sin straffskatt på fler produkter. Samtal förs på sedvanligt odemokratiskt sätt med politikerna bakom kulisserna genom lobbying. Ur rättssynpunkt vore det rimligare att Copyswede lades ned och denna särlagstiftning avskaffades."

Permalänk
Medlem
Skrivet av lantis99:

Jag har ett tips till copyswede.

Varför inte följa tanken helt ut och förbjuda hårddiskar. Påverka våra datorhandikappade politiker och sätt 3 års fängelse på innehav av allt lagringsbart media.

Tvinga medborgaren att lagra all information på statliga webservers där statens långa arm kan övervaka vad dess innevånare har för sig. Skapa en statlig tjänstemannakår på en sisådär 25000 personer som varje dag åker hem till folk och vänder upp och ner på deras hem i sökandet efter sådant som kan tänkas förarga staten och de lobbygrupper som smörjer deras plånböcker.

Alla med ett minne av hur debatten var när sovjetstaten fortfarande höll ett järngrepp över östra europa håller säkert andan i förskräckelse över vad som komma skall.

Det kommer alltid att finnas krafter som vill kontrollera folket.

Friheten är värd att försvara.

Håller med helt

Permalänk

sjukt

en intressant tanke jag snubblade in på är hur mkt tjänar Copyswede på kalaset?
hur många % får artisterna och hur mkt får Copyswede?

ska Microsoft få pengar om jag säkerhetskopierar min dator oxå då eller?

Visa signatur

Återfinns under en sten 1.6mil ut på landet.
100/100 Mbit Fiber | Cisco EA4500 N900 Smart Router
Acer Aspire 6930G | ASUS K55VJ

Permalänk

*Kollar kallendern*

Fuck det är inte 1a April!

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600X, 16 GB RAM, RTX 2080Ti, Meshlicious

Permalänk
Skrivet av lang999:

Lever du under nån sten eller?

De som är mest skadat är att allt finns på nätet. ALLT.
Men försäljningsssiffrorna för media ökar år efter år.
Så de finns ingen som helst grund för detta.
De flesta som laddar ner skulle aldrig köpa och eller inte har råd att köpa.
Så de skulle inte öka på SONYS Statistic om de flesta som laddar ner skulle sluta.
De flesta som köper har alltid köpt.
Sen har de väl ökat nu när de blivit lite enklare och köpa filmer samt musik.
Maktmissbruk på hög nivå.
beskatta oljefärger med 2000% man kan ju kopiera Picasso och grabbarna.
Sjukt land. Som trodde Sverige var ett normalt land. Men ikke.

Jag menar förstås att det organiseras på något sätt och legaliseras. Klart att allt redan finns att tanka, men det är inte lagligt.

Jag skulle nog kunna tänka mig betala några kronor extra på hårddisken om jag kunde tanka nya filmer i HD utan ads osv. från någon direct http link @ max speed. 8-)

Edit: Detta kommer givetvist inte att ske då allting handlar om att maximera vinster. Money rules the world, mina vänner. Håll i era plånböcker!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Andreas D:

Som sagt, de har spårat ur fullständigt.

Visa signatur

Desktop: MSI MPG X570 GAMING PLUS, AMD Ryzen 9 5950X, Be Quiet Dark Rock Pro 4, 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200,
ASUS ROG STRIX GeForce GTX 1080 8GB GAMING, Samsung 970 EVO Plus 500GB
Notebook: Macbook Pro 14" M1 Pro

Permalänk
Medlem

Jag trodde kollektiv bestraffning var emot lagen!!!

Det där är ett företag som alla andra som endast vill tjäna pengar och utan pengar kan de inte existera så de försöker fula sig och greppa tag om allt deras fula fingrar når.

Visa signatur

Intel Core i7 8700K, MSI GeForce GTX 1080 Ti 11GB Gaming X, Samsung 960 EVO 1TB, MSI Z370 GAMING M5, Corsair 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Vengeance, EVGA Supernova G3 850W

INTEL CORE I7 3930K 3.20GHZ 12MB S-2011, FRACTAL DESIGN MIDITOWER DEFINE R3, CORSAIR HX 1050W, ASUS RAMPAGE IV FORMULA, Asus STRIX GTX970, CORSAIR 16GB DDR3 DOMINATOR QUAD 1866MHZ CL9 (4X4GB) Ljud: ASUS Xonar D2X/XDT 7.1 | Elac 5.1 +förstärkare | Cambridge dacmagic plus | Astro gaming A40 | Sennheiser HD 650
You ask me if I have a god complex? Let me tell you something, I am god!

Permalänk
Medlem
Skrivet av AmiDonk:

Mats Dagerlind från Demofon förklarar ganska kort om Copyswede verksamhet...

"Intäkterna till Copyswede för privatkopiering minskar pga att allt färre bränner ned kopierat material på CD- och DVD-skivor.

Copyswede har ända sedan kasettbandens och videokassetternas tid tack vare framgångsrik lobbyverksamhet och som enda privata aktör lyckats förvärva rätten att beskatta svenskarna. På en lång rad inspelningsbara produkter såsom CD- och DVD-skivor, mp3-spelare osv påförs till konsumenten en avgift som går till organisationen Copyswede. De fördelar sedan de inkomna medlen till svenska artister utifrån hur kommersiellt framgångsrika de varit under året.

Avgiften påförs precis som moms eller punktskatt men du ser den som kund inte eftersom den i motsats till andra skatter inte behöver redovisas för dig. Rent principiellt är det också rättsvidrigt att en privat aktör har rätt att beskatta medborgarna, vilket skall vara förbehållet stat, landsting och kommun. Copyswede får genom en särlagstiftning rätt att tjäna pengar på produkter som man vare sig tillverkar, distribuerar eller säljer.

Dessutom får avgiften ett antal orimliga konskekvenser. Vare sig du använder dina avgiftebelagda produkter till att kopiera upphovsrättsskyddat material eller något helt annat, exempelvis att lagra dina egna dokument, måste du betala. Om du är musiker och spelar in en egen CD som du ger bort till dina vänner, då betalar du via Copyswede pengar till artister som Benny Andersson, Ulf Lundell och Vikingarna. Detta trots att du själv inte tjänar en krona på din musik.

Om du kopierar upphovsrättsskyddat material som du inte har rätt att kopiera (piratkopiering) måste du också betala. Detta medför att Copyswede indirekt gör sig skyldiga till en form av häleri. Det är olagligt att skaffa sig inkomster på piratkopiering. Copyswede gömmer sig bakom att avgiften är tänkt att avse laglig privatkopiering men är naturligtivs inte dummare än att man inser att de stora intäkterna kommer från olaglig piratkiopiering.

Nu när försäljningen av inspelningsbara CD- och DVD-skivor minskar lobbar Copyswede för att få ta ut sin straffskatt på fler produkter. Samtal förs på sedvanligt odemokratiskt sätt med politikerna bakom kulisserna genom lobbying. Ur rättssynpunkt vore det rimligare att Copyswede lades ned och denna särlagstiftning avskaffades."

Välskriven text!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jenus:

Det är ju redan avgift på MP3-spelare och allt med inbyggd hdd som står i TV-hyllan. ca 300 kr för 250 gb eller mer. Privatkopieringsersättning - Ersättningsnivåer

Det lär väl inte hindra dom från att ta ut ytterligare avgifter. Kan man få folk att betala 2 gånger för en produkt, så går det nog och 3 gånger också. Bara man kan lura på politikerna detta.

Därmed en stilla undran om det verkligen är lönt att gå och rösta när det är val.
Det mesta styrs ju verkar det som av intresse och lobby grupper.

"Det var inte bättre förr, utan snarare sämre nu"

Visa signatur

Antec P180/ Asus A8N-E / A64 X2 3800+ / 2x512 Corsair value select / Gainward GS 7800GT /SB audigy 2 /Antec neopower 480W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Andreas D:
Skrivet av KTL:

Vänta lite nu, de vill alltså ha EXTRA ersättning för den media folk faktiskt KÖPT? Alltså nu har de verkligen spårat ur fullständigt...

Om inte jag minns fel så är det så att bara för att jag har köpt "media" (cd-skiva, LP-skiva, etc.) så äger jag inte det.
Jag har bara betalt för att få använda det.

Visa signatur

Antec P180/ Asus A8N-E / A64 X2 3800+ / 2x512 Corsair value select / Gainward GS 7800GT /SB audigy 2 /Antec neopower 480W

Permalänk
Medlem

Skulle inte någon person med lite tid över försöka fixa en namninsamling på namninsamling.se - Gratis och kvalitetssäkrade namninsamlingar ?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Andreas D:

Detta handlar inte om piratkopiering utan om privatkopiering. Skillnaden är att i det förstnämnda fallet äger du inte originalet. Kopia från ett original, till exempel föra över din cd-samling till mp3 -> privatkopiering som Copyswede kräver ersättning för.

men om alla går över till Piratkopiering då?

man blir så glad när man ser hur lågt Sverige kan sjunka

Visa signatur

Stationär: Ryzen9 5900x | DDR4 3200MHz 2x16GB | Geforce GTX1080 | Asus x570-F | Samsung 980 pro 512GB | Samsung 70 pro 256GB | Corsair AX 1200W |
Server: Ryzen9 5950x | 128GB RAM |

Permalänk
Medlem

Antingen blir det FETNEJ eller så legaliseras piratkpiering på köpet. Det är bara att välja. Eller så kommer Copyswede vakna upp med ett hästhuvud i sängen.

Visa signatur
Permalänk

"De som importerar eller tillverkar produkter som kan ta upp ljud eller rörliga bilder är skyldiga att i vissa fall betala privatkopieringsersättning till Copyswede för den import eller tillverkning som sker. Produkter som ska användas av funktionshindrade omfattas i princip inte av ersättningen."

Jasså? Om man är funktionshindrad och köper media idag så ska man alltså få dra av ersättningen på deklarationen eller vaddå?

Visa signatur

Alienware 15R3, 7820HK, 16 GB DDR4 2667 MHz, 1080 Max-Q, 512 GB SSD + 1 TB 7200 RPM, 15.6" 120 Hz TN+WWA G-Sync, Killer 1550

Permalänk
Medlem
Skrivet av AmiDonk:

Mats Dagerlind från Demofon förklarar ganska kort om Copyswede verksamhet...

"Intäkterna till Copyswede för privatkopiering minskar pga att allt färre bränner ned kopierat material på CD- och DVD-skivor.

Copyswede har ända sedan kasettbandens och videokassetternas tid tack vare framgångsrik lobbyverksamhet och som enda privata aktör lyckats förvärva rätten att beskatta svenskarna. På en lång rad inspelningsbara produkter såsom CD- och DVD-skivor, mp3-spelare osv påförs till konsumenten en avgift som går till organisationen Copyswede. De fördelar sedan de inkomna medlen till svenska artister utifrån hur kommersiellt framgångsrika de varit under året.

Avgiften påförs precis som moms eller punktskatt men du ser den som kund inte eftersom den i motsats till andra skatter inte behöver redovisas för dig. Rent principiellt är det också rättsvidrigt att en privat aktör har rätt att beskatta medborgarna, vilket skall vara förbehållet stat, landsting och kommun. Copyswede får genom en särlagstiftning rätt att tjäna pengar på produkter som man vare sig tillverkar, distribuerar eller säljer.

Dessutom får avgiften ett antal orimliga konskekvenser. Vare sig du använder dina avgiftebelagda produkter till att kopiera upphovsrättsskyddat material eller något helt annat, exempelvis att lagra dina egna dokument, måste du betala. Om du är musiker och spelar in en egen CD som du ger bort till dina vänner, då betalar du via Copyswede pengar till artister som Benny Andersson, Ulf Lundell och Vikingarna. Detta trots att du själv inte tjänar en krona på din musik.

Om du kopierar upphovsrättsskyddat material som du inte har rätt att kopiera (piratkopiering) måste du också betala. Detta medför att Copyswede indirekt gör sig skyldiga till en form av häleri. Det är olagligt att skaffa sig inkomster på piratkopiering. Copyswede gömmer sig bakom att avgiften är tänkt att avse laglig privatkopiering men är naturligtivs inte dummare än att man inser att de stora intäkterna kommer från olaglig piratkiopiering.

Nu när försäljningen av inspelningsbara CD- och DVD-skivor minskar lobbar Copyswede för att få ta ut sin straffskatt på fler produkter. Samtal förs på sedvanligt odemokratiskt sätt med politikerna bakom kulisserna genom lobbying. Ur rättssynpunkt vore det rimligare att Copyswede lades ned och denna särlagstiftning avskaffades."

Haha...
Välskrivet.

Visa signatur

. EyeFinity Setup
Project Daedalus
| PhII x6 1090T 3,2GHz @ 4,1Ghz | H50 - PnP Scythe GT 1450rpm | Sapphire Dual-X OC 7970 | Corsair Vengeance LP 16GB 1600MHz | FD Define R2 | FD Newton R2 650w, S34E790C, Catleap 27"|R.I.P. Pettson

Permalänk
Medlem

Efter att jag ha funderat ett tag så är det faktiskt mer oroande att ett privat företag/organisation kan lägga på en avgift på en vara/tjänst som går via deras bankkonton.
Men om man nu ska se något gott i missären så borde jag (eller vem som helst) kunna starta en förening och punktbeskatta valfri vara/tjänst. "Vad ska vi ta, jo SAX. Det skapar illojal konkurrens till frisörerna".

Tyvärr så hjälper det inte med att en handfull personer sitter på Sweclockers forum och gnäller. Skapa en facebook grupp, eller någon annat stort medium, börja lobba. Kan Copyswede lobba för detta så bör det kunna lobbas för det motsatta.

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem

"Men lagstiftningen säger att produkter som är särskilt ägnade för privatkopiering ska man ta ut avgift på. "

okej.... allt då? allt som har en hdd eller minne eller va fan som helst man kan spara på som är typ 4GB är jo bra nog eller hur? så dem vill ha pengar för allt som kan spara saker, enligt va dem säger för man kan använda va fan man vill som kan spara saker. tycker de låter helt sjukt.

Visa signatur

Maximus X Hero - 8700k @5.1GHz - H115i - 32GB LPX@3466MHz - MSI 980Ti Gaming - EVGA SuperNova 750 G2 - Asus vg248qe - FD R5