Permalänk
Medlem

Felsökningshjälp

Hej!

Jag har drabbats av tutande från datorn och att den fryser, allar startar om vid belastning. Oftast går det att köra efter en stunds vila. Minnenas kylflänsar har varit varma vid beröring, men inte stekheta. Minnena har gått sedan inköp för exakt 2 år sedan med 2,1V och 5-5-5-15. Detta är vad som står på databladet samt märketiketten på minnena.Jag har klockat ned dem genom att ställa in "auto" i bios vilket gav 5-5-5-18 och 1,94V efter att jag fått problem.
Jag har kört prime95 och OCCT och det fungerar, så länge jag kör originalklock. Jag har också kört memtest86+ över natten och det gav inga fel.

Dock kan jag endast köra 3D-mark om jag ställt minnena i Ganged mode. Jag har alltid kört i unganged mode tidigare. Något är således inte som det skall.

Är minnena helt enkelt trötta efter att ha varit varma ett par år (dåligt luftflöde kring dem, men de har kylflänsar), eller är det minneskontrollern i processorn, eller moderkortet, eller alla tre? Vill slippa investeringar just nu. Vill få datorn att leva ett tag till för att sedan bygga helt nytt.
Jag har kollat att alla kablar sitter som de skall.

Tar tacksam emot hjälp

Gigabyte GA-MA770-UD3
Corsair XMS2 DDR2, som jag kört på 5-5-5-15-2T; 2,1V 2x2Gb
Phenom II, X3, 720 BE@2,8GHz eller @3,2Ghz vid behov med stockspänning.
HD6850
XFX 650W core edition

Tack!
Patrick

Permalänk
Hedersmedlem

Förstod inte riktigt texten, men fungerar minnena som de ska vid standardklock? Tänker inte på testprogram, utan det du faktiskt använder datorn till. Är det fallet så är ju svaret givet, klocka ned! ÖVerklockade minnen ger så liten prestandavinst att det ofta är meningslöst att klocka dem till en början.

Visa signatur

CPU: Intel i5 2550K (NH D-14) GPU: Nvidia GTX 570 Mobo: Gigabyte GA-P67-UD7(B2) PSU: Cooler Master Silent Pro 700W

Visste du att om Du inte håller dig till reglerna varje dag, så kommer Arla-haren och skjuter dig i huvudet eller ibland i magen.

Permalänk
Medlem

Jag har klockat ner, men får problem med nyare spel, tex Crysis 2, etc. Jag kan köra kontorssysslor etc, men hårt arbete, eller långvarit arbete generar blåskräm, omstart, eller bara varningstut från datorn. Temperaturer på processor och grafikkort är svala.
Det som förbryllar mig är att det inte går att köra med unganged mode på minnena oavsett över- eller standardklock. Det får mig att fundera på om det inte är minnena utan ett annat problem. Annars hade jag bara testat att köpa nya minnen och se om det fungerar, men jag vill inte att det skall sluta med att jag tvingas byta moderkort därefter och då just har köpt DDR2-minnen. Skall man uppgradera vill man ju gärna ha en förbättring också. Det är ju samma pengar.