Intel SSD problem bios/ahci

Permalänk
Medlem

Intel SSD problem bios/ahci

Hej,

Tänkte om någon kunde ge mig ett färskt perspektiv efter att ha googlat och sökt runt efter svar en hel dag.

Jag köpte en Intel SSD generation 2 160gb för nått år sen körde den i AHCI läge på mitt system med ett gigabyte ex58/intel 920.
Funkade guld och gröna skogar i nått år, sen köpte jag nytt grafikkort och kände att jag ville installera om windows och få lite "färskhet" på disken.
Efter det så hade jag problem med att få disken att detectas i bios (AHCI drive detection) , samma port, samma moderkort, samma allt.
Kunde inte komma in i setup ja hur jag än gjorde så frös datorn alltid på drive detection AHCI.
Så efter att ha bråkat med det ett tag så gav jag upp och bytte till IDE läge och då funkar allt gallant och har kört så tills nu.

Nu köpte jag en till Intel 520 SSD, och tänkte jag ska ge AHCI en chans igen och jag har nu installerat windows på den NYA intel disken och kör AHCI mode och allt funkar hur bra som helst.
Sen tänkte jag köra den gamla SSD disken som en dedikerad speldisk, och så fort jag koppla in den...gissa vad som händer
AHCI detection hitta den nya disken och sen fryser det.

Har läst lite trådar om att man ska göra en "secure erase" på disken i ahci läge, men.. ja kommer inte ens in i setup med disken inkopplad.
Har provat alla sata portar jag har, samma visa.

Visst jag skulle kunna installera om windows igen och byta ner mig till IDE läget igen, men eftersom AHCI ska ge mer prestanda åt SSDn så känns det väldigt tråkigt.

Någon som har en briljant idé, jag tänkte försöka se om en polare kan få igång disken i hans system som har betydligt nyare controllers ikväll och se hur det går.

Visa signatur

anderssonm.se
samstudios.se

- Låt pajkastningen börja!

Permalänk

Finns det någon nyare firmware till din gamla SSD? Kolla Intel support/download sida. Går säkert att flasha den från en ISO skiva.

Visa signatur

MB Asus Z-97-A CPU i5-4690K GPU Sapphire R9 290X RAM 2*4GB Corsair Vengence i 2133MHz PSU OCZ ZT 750W Lagring 2*240GB Intel 330 SSD Kylning CPU Corsair H100i Chassie FD R4 Skärmar 2*AOC I2757Fm Router Asus RT-AC68U Bredband Bahnhof 100/100 fiberlina på stadsnät

"If it aint broken, dont fix it...or?"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Surgubben:

Finns det någon nyare firmware till din gamla SSD? Kolla Intel support/download sida. Går säkert att flasha den från en ISO skiva.

Förlåt, kanske skulle skrivit att båda diskarna har senaste firmware och moderkortet senaste bioset.

Edit: för kommande människor med liknande problem så skriver jag min lösning.

Tog hem disken till en kompis med ett modernare Ivy bridge system UEFI bios etc.
Han kunde starta upp windows med disken ikopplad, tog bort alla partioner, och såg att den var "securtiy locked" och gick inte att göra en erase på.
Då fick man "powercycla" disken genom att dra ut strömkabeln när den va igång, så kunde man köra en ordentlig erase.

Sedan funkade disken prima i mitt system igen.

Slutet gott antar jag.

Visa signatur

anderssonm.se
samstudios.se

- Låt pajkastningen börja!