Snart kan små batteridrivna prylar som smartklockor och hörlurar drivas av en helt ny typ av batteri som är lättare och säkrare än dagens litiumjonbatterier, rapporterar Techspot.

Japanska tillverkaren TDK har nämligen tagit fram ett nytt batteri med fast elektrolyt som har 100 gånger högre energitäthet än företagets tidigare så kallade solid state-batterier. Idag har de mest energitäta modellerna från konkurrenter en kapacitet på cirka 50 wattimmer per liter. TDK:s nya genombrott ger en kapacitet på 1 000 wattimmar per liter.

Förutom att vara betydligt högre än andra solid state-batterier är det ungefär dubbelt så hög energitäthet som vanliga litiumjonbatterier, som i de mest avancerade modellerna ligger kring 700 wattimmar per liter.

– Vi tror att vårt nyutvecklade material för batterier med fast elektrolyt kan göra verklig skillnad i energiomställningen i samhället. Vi kommer fortsätta utveckla tekniken för att kommersialisera så snart som möjligt, säger TDK:s vd Noboru Saito.

Materialen i TDK:s nya batteri är alla keramiska, med en oxidbaserad fast elektrolyt och anod i en litiumlegering. Produktionen kommer inledningsvis vara små batterier i storleken 4,4 × 3,0 × 1,1 millimeter som ska ersätta knappceller. Större batterier med tekniken blir bräckligare och det kommer dröja längre innan de kommer ut på marknaden, skriver Techspot.