Pixelbot 3000 kallar Youtube-kanalen och stora Lego-entusiasten Creative Mindstorms sin senaste skapelse. Det är i princip en skrivare byggd med Lego Mindstorm, vanliga Lego-bitar plus programmerbara motorer. ”Utskrifterna” är tvådimensionell pixelkonst med 32 × 32 ”pixlar” upplösning.

Det är inte den första Lego-skrivaren, men den har en stor nyhet jämfört med föregångare som Bricasso. Pixelbot 3000 heter inte ”bot” för inte – den är nämligen mer eller mindre självgående med hjälp av AI.

Programmet har Creative Mindstorms skrivit i Python och den enda inmatningen är en beskrivning av vad bilden ska föreställa. Programmet skickar beskrivningen som en prompt till Dall-e 3, tillsammans med instruktioner om att skapa en enkel tecknad illustration i seriestil. Programmet tar sedan den genererade bilden och gör om den till en 32 × 32 pixlar stor bild med en algoritm som ser till att bilden ser ut som typisk pixelkonst.

Ett annat problem Creative Mindstorms behövde lösa var att Dall-e använder miljontals färger medan Lego tillverkar bitar i omkring 70 olika nyanser. Python-programmet ändrar därför färgerna på varje ”pixel” till någon av de 15 färger som Youtube-kanalen hade tillräckligt många 1 × 1-bitar i lager av.

Själva bygger flyttar plattan med hjälp av två motorer och en smart upphängningsanordning som möjliggör hög precision. ”Skrivarhuvudet” är upphängt över plattan och kan flytta sig i sidled precis som på en vanlig skrivare. Den hämtar en bit i taget från en depå och placerar dem på rätt plats, rad efter rad. Allt den mänskliga operatören behöver göra är att fylla på depån när bitar av en viss färg har tagit slut.