Missa inte! Fyndchans i Månadens Drop

Kriget emot narkotikan är en ekonomisk mardröm

Permalänk
Avstängd

Många droger görs i sunkiga labb och vissa är inte lätta att framställa så går något fel där kan drogerna bli ännu farligare samt att de kriminella som säljer drogerna blandar ut dem för att tjäna ännu mer pengar vilket inte är så bra.

Nätdrogerna kanske borde göras något åt också, idag kan personer utan någon kunskap handla dem och råka illa ut om de doserar fel vilket vi ofta läster om i nyheterna och tillverkas drogerna slarvigt är det ännu farliga.
Ofta fattiga länder som tillverkar dem och säljer billigt till västvärlden där de som har dessa nätbutiker tjänar massvis med pengar som de förmodligen inte skattar på heller.

Något positivt med att ha droger kriminaliserade kan vara att folk tar drogerna i hemmet också därav undviker att komma i konflikter etc.
Vissa droger skulle kanske kunna legaliseras med en positiv effekt men jag tror att många av de tyngre och beroendeframkallande drogerna har kvar sin narkotikaklassning då långt ifrån alla har så bra disciplin att de klarar av att hålla sig borta.

Väldigt svårt att se att en legalisering av alla droger skulle va jättebra men det är nog väldigt svårt att säga exakt vad som skulle hända om man ändrade på lagarna.

Permalänk
Medlem

Prostitution bör legaliseras pga. "varför-inte?"-principen.
Det finns inga bra argument för att det ska förbli olagligt, och det finns så många sätt att komma runt lagen att det är skrattretande. (Betala någon 1000:- för samlag? Inte okej. Betala någon 1000:- för samlag om ni filmar det? Helt okej!)
Pristitution är en smutsig och farlig bransch just pga. att det är olagligt - hade det blivit legaliserat hade pimpsen försvunnit (då de inte hade "behövts" längre), de prostituerade hade fått normala rättigheter, yrket i sig hade blivit mycket fräschare (inget hysh hysh och sunkiga lokaler), etc etc.
Ökad spridning av könssjukdomar är snicksnack, de sprids så jävla mycket av normala människor ändå.
Bara lagen vi har i Sverige (och Norge/Island) att det är lagligt att sälja men olagligt att köpa säger allt om hur ogenomtänkt lagstiftningen verkligen är.

http://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Europe
Intressant läsning, visste faktiskt inte att så många (väst)europeiska länder hade en så pass liberal inställning till prostitution.

Droger är jag emot (förutom Cannabis som är mindre farligt än alkohol) då de faktiskt är farliga och/eller har farliga effekter på de som använder dem och personer runt omkring. Kan tänka mig att legalisera det för "hemmabruk", men det hade spårat ur alldeles för fort - se bara hur många som är fulla in-public trots att det är olagligt.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

Jag upprepar: i Portugal har avkriminalisering lett till att missbruket sjunkit. Om ni inte vill stöta på.missbrukare bör ni därmed vara för avkriminalisering.

För övrigt blir jag äcklad av attityden att missbrukare ska behandlas sämre än idag. Tvinga dom att betala sin egen sjukvård? Om det är någon grupp som inte har råd att betala sin egen sjukvård så är det dom. Åsikten att en av samhällets svagaste grupper ska förföljas för vad som i grunden är en sjukdom är motbjudande och har ingen plats i ett modernt samhälle.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Xtenzion:

1. Fram till 1980 talet levde Sverige i en liten bubbla, majoriteten av Svenskar hade inte råd att åka utomlands, media var inte så öppet som det är idag. Mest information kom ifrån skolan och media. Skrämselpropagandan fungerade bättre då. Arbetslösheten låg på 2% och med låg ungdomsarbetslöshet

2. Arbetslösheten har stigit rejält sen 1980

3. Ungdomsarbetslösheten har också ökat rejält, ligger just nu på 25% "In a comparison with the EU Sweden has a higher youth unemployment than most other countries. Interesting to note is that while the total unemployment in Sweden is well below the average of the EU-27 the Swedish youth unemployment is well over the same average."

4. Psykiskt hälsa har också försämrats under denna tiden, inte minst bland unga

5. Internet lanserades, information fick flöda fritt, den svenska befolkningen (primärt ungdomar) har börjat inse att statens skräckpropaganda inte stämmer.

6. En attitydsförändring har skett, dels pga internet och dels pga hollywoods drogromantisering

Sociala missförhållanden och ökad propaganda i kombination med fri information, ungefär där jag trodde att vi skulle landa. Fri information via internet kommer vi förhoppningsvis alltid ha, men det är alltid en liten minoritet som läser och tar till sig av objektiv fakta för att bilda sig en uppfattning baserad på denna. Den stora massan tyr sig till enkel propaganda - så utmaningen ligger i att korrigera de sociala problemen och vinna propagandakampen mot pro-droglobbyn. Så kan vi minska efterfrågan, vilket är det önskvärda.

Permalänk
Medlem

Låt oss nu säga att hela Sverige blir så moget och ansvarsfullt att de kan hantera sitt knark själv. Sitta och snutta på en joint med tjejen låter ju lika helmysigt som att ta ett glas vin framför brasan.

Men finns det instrument som kan se hur mycket knark man har i sig som polisen kan kolla lika enkelt som rattfylla? Eller ska vi ha nolltolerans där? Eller hur knarkpåverkad får man vara i trafiken? Vid vilken dos av vilket knark kan man fortfarande köra ex, lastbil efter våra vägar? Hur länge sitter knark i kroppen? Ska det vara 20års-gräns på knark eller 18års-gräns när vi blir myndiga?

Kan någon svara på detta?

Visa signatur

Det var bättre förr men det var inte bra då heller

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kilroy:

Grejen är att kostnaderna du betalar idag antagligen är mångt mycket större än dom du hade fått betala på en reglerad men laglig marknad.

Så om det är dina egna skattepengar som du argumenterar utifrån så står du på fel sida.

Dessutom så kommer mycket av skatten ligga på själva drogerna, som med cigaretter och alkohol idag. Skatter som förövrigt bör höjas för att täcka sina egna kostnader, iaf alkoholen. Tror cigaretterna täcker sig själva ganska bra vid det här laget.

`

Det kommer ju bli precis som med cigaretter och tobak att smugglingen finns kvar, pga de skatter som tas ut.

Mina skattepengar ska gå till de allmänna angelägenheterna, missbrukar"vård" hör inte till samma kategori som skola, äldreomsorg osv.

Skrivet av Kilroy:

För det första så skiljer sig vår filosofiska/moraliska syn på sjukvårdens funktion i samhället, men vi skippar det och går på dina värderingar.

Är ett brutet ben på någon som spelar fotboll mindre självförvållat än någon som brukar droger och blir beroende?

Här kommer ju en viss skillnad in, försäkringar. Har svårt att se något försäkringsbolag som täcker in drogbruk i sina personskadeförsäkringar.

Skrivet av Xtenzion:

Problemet är ju dock att dessa människorna oftast är mer eller mindre bankrupta, så då innebär det att man inte ger någon vård då. Om man bortser ifrån det mänskliga aspekten, tror jag nog ändå att man sparar pengar på att vårda narkomaner än att låta dem försörja sitt eget missbruk med brott. Många herionister kan få stor hjälp av metadon och subutex, vilket är mycket kostnadseffektivt.

Jag tror vi kan vara överens om en sak, Sveriges skatteintäkter används tyvärr inte på ett rationellt och bra sätt, men det är en annan diskussion. Saken är den att du inte vill ödsla skattepengar på missbrukare, det är ju precis det man gör idag, med noll tolerens, man pumpar in enorma skattepengar för att försöka strypa tillgången, men det fungerar inte, det är högre utbud än någonsin. Så du argumentera emot dig själv när du anser att vi ska fortsätta i bränna skattepengar i kriget emot narkotikan.

Jag täntke mer på att man inte skadar någon annan än sig själv när man tar droger, dock kan människor bli aggressiva när de tar droger, något som man ofta ser med alkohol.

Att avrätta missbrukare skulle inte vara praktiskt genomförbart, hade man börjat göra det skulle västvärlden komma med sanktioner emot Sverige och de pengarna vi skulle sparas skulle bara vara en bråkdel emot de pengarna vi förlorat i vår exportindustri.

Sen när vi ändå är inne på den linjen, kunde man ju också börja avrätta människor med handikapp, psykiskt sjuka etc. Men du hör ju själv hur dåligt det rimmar.

Jo visst så skulle de "intäkter" man får från skatterna täcka de utgifter man har vid vård av missbrukare. 5000 kronor/dag har jag svårt att se enskilda "brukare" betala in i skatt...

Frågan blir ju mer aktuell i ett än större sammanhang, hur långt sträcker sig "pappa statens" ansvar gentemot medborgares egna val. Du menar att människor inte skadar andra än sig själv vid drogbruk?

Konstigt nog så finns det ju flertalet länder som tillämpar dödsstraff vid olika typer av brott, inte minst i Asien.

Handikapp och psykiska sjukdomar är normalt sett inte ett aktivt val som personen gjort, till skillnad från bruk av narkotika.

Skrivet av Kilroy:

Det är ju bland annat just det där man vill slippa genom att legalisera det.

Ja, liberaltomtar brukar ha jävligt dålig koll på hur olika personer påverkas av olika saker.
Men i det här fallet handlar det ju faktiskt om att minska påverkan på oss som inte brukar droger.
Både ekonomiskt genom att hantera kostnaderna för samhället på ett bättre sätt och genom att folk som beter sig hotfullt eller illa mot andra människor.
Att ha den typen av lagar som vi har nu har aldrig varit särskilt effektiva, dom är extremt kostnadsineffektiva och andelen icke-brukare som ändå råkar illa ut pga droger är fortfarande väldigt hög.

Att legalisera och reglera tror jag är en mycket mer konstruktiv väg att gå.

För det första, alkohol, nikotin och koffien t.ex. är också droger. Det är ingenting som skiljer dom lagliga drogerna mot dom som är olagliga förutom kulturell historia. Sen finns det olika grader av hälsofara, beroendeframkallning osv mellan dom, men skillnaden mellan lagliga och olagliga droger är inte baserat på sådana faktorer.

Det finns mängder med studier kring droganvändning. Det finns inget nytt och magiskt enkelt svar att komma på.
Varför dricker folk alkohol? Varför röker folk? Varför dricker folk kaffe? Varför röker folk gräs? Varför tar folk ecstasy?

Det finns tusentals svar på varje drog och det finns tusentals droger.

Om man tror att man kan få folk att sluta bruka droger inom en överskådlig framtid så är man bara naiv och okunnig eller totalt förblindad av ideologi.
Så även om det i teorin skulle vara bättre så är det helt irrelevant då det inte har någon som helst verklighetsanknytning.

Men om man ser på lång och oöverskådlig framtid och vill minska drogerna i samhället så tror jag den segregering och kriminalisering av drogbrukare vi har idag är väldigt kontraproduktiv.
Bara en sån sak som att metadon och subutex är svårare att få tag i än heroin för många heroinister som vill bli rena är ju helt absurt.

Att minska påverkan kan ju göras på många sätt, men att legalisera utan att få kostnadstäckning (vilket inte heller Portugal har) är inte bra.

Segregering, man har ju som konsument gjort det aktiva valet och att sedan låta någon annan betala är ju minst sagt vidrigt.

Skrivet av Tumaas:

Jag upprepar: i Portugal har avkriminalisering lett till att missbruket sjunkit. Om ni inte vill stöta på.missbrukare bör ni därmed vara för avkriminalisering.

För övrigt blir jag äcklad av attityden att missbrukare ska behandlas sämre än idag. Tvinga dom att betala sin egen sjukvård? Om det är någon grupp som inte har råd att betala sin egen sjukvård så är det dom. Åsikten att en av samhällets svagaste grupper ska förföljas för vad som i grunden är en sjukdom är motbjudande och har ingen plats i ett modernt samhälle.

Skickades från m.sweclockers.com

Eller verka för att staten skapar avtal med Danmark om internering på Grönland?

Återigen, bruket av preparat oavsett narkotika eller alkohol är ett aktivt val en person har gjort, hur långt ska statens "ansvar" över medborgarna sträcka sig vid deras aktiva val. Det må äckla dig, men pratar vi om en liberalare tolkning så bör vi även vara liberalare med vad staten faktiskt ska använda sina pengar till.

Visa signatur

-EP45-DS3 -C2D 8500 -8GB OCZ DDR2 PC6400 -PowerColor 7990 -Corsair 850W -LG W2600HP BF

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henrik21:

Det kommer ju bli precis som med cigaretter och tobak att smugglingen finns kvar, pga de skatter som tas ut.

Absolut, helt garanterat.
Men det är en klart mindre illegal marknad med mindre konsekvenser och det gör det lättare att fokusera mer polisiära resurser på just det.

Jag vill på intet sätt mena att en successiv avkriminalisering skulle lösa alla problem. Men det skulle garanterat vara mer kostnadseffektivt och konstruktivt sätt att hantera problemet på än det vi har idag.

Skrivet av Henrik21:

Mina skattepengar ska gå till de allmänna angelägenheterna, missbrukar"vård" hör inte till samma kategori som skola, äldreomsorg osv.

Det kan jag köpa, men det är ju inte riktigt det vi pratar om.
Det vi pratar om är att det kanske är bättre att lägga 100kr på missbrukarvård än att lägga 200kr på fängelse, polis och att betala för skador som missbrukare åsamkar samhället.

Då kan man argumentera antingen att man av ideologiska skäl föredrar dom där 200kr eller att det inte blir billigare.

Men jag vet inte riktigt vad det är du argumenterar.

Skrivet av Henrik21:

Här kommer ju en viss skillnad in, försäkringar. Har svårt att se något försäkringsbolag som täcker in drogbruk i sina personskadeförsäkringar.

Om vi pratar filosofiskt perspektiv på saker och ting så är försäkringsbolag inte direkt relevant om man säger så.
Så nej, den skillnaden finns inte öht.
Även om du vill prata praktik istället för filosofi kring ämnet så är det ju bara att prata om någon som är oförsäkrad.

På vilket sätt är ett brutet ben åsamkat under en sportaktivitet mindre självförvållat än ett missbruk åsamkat under drogbruk?

Skrivet av Henrik21:

Återigen, bruket av preparat oavsett narkotika eller alkohol är ett aktivt val en person har gjort, hur långt ska statens "ansvar" över medborgarna sträcka sig vid deras aktiva val. Det må äckla dig, men pratar vi om en liberalare tolkning så bör vi även vara liberalare med vad staten faktiskt ska använda sina pengar till.

Och återigen, på vilket sätt skiljer sig drogrelaterade skador från andra typer av självförvållade skador, som exempelvis vid idrott?

EDIT: Jag vill säga att jag tycker droganvänding är dumt, jävligt dumt. Det inkluderar även dom lagliga droger vi har idag. Jag har inte varit berusad på typ 10 år och har aldrig använt andra droger.
Min utgångspunkt till mina åsikter här är framförallt 2:
1. Jag är pragmatiskt lagd, trots ett revolutionärt ideologistarkt hjärta så sätter jag pragmatism först.
2. Jag tycker att man ska ha så mycket friheter som möjligt kring saker som inte påverkar andra, men jag har en extremt stark syn på att nästan allting man gör påverkar andra på olika sätt. Det intressanta är att hitta en balans där.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NidoKing:

Låt oss nu säga att hela Sverige blir så moget och ansvarsfullt att de kan hantera sitt knark själv. Sitta och snutta på en joint med tjejen låter ju lika helmysigt som att ta ett glas vin framför brasan.

Men finns det instrument som kan se hur mycket knark man har i sig som polisen kan kolla lika enkelt som rattfylla? Eller ska vi ha nolltolerans där? Eller hur knarkpåverkad får man vara i trafiken? Vid vilken dos av vilket knark kan man fortfarande köra ex, lastbil efter våra vägar? Hur länge sitter knark i kroppen? Ska det vara 20års-gräns på knark eller 18års-gräns när vi blir myndiga?

För det första så vill jag som sagt se ganska små reformistiska steg åt det här hållet, jag har inte svar på hur allting ska se ut till slut, jag har idéer om vilka steg vi ska börja ta. Och det är då cannabis och prostitution som är dom sakerna som vi kan börja med.

Angående i trafiken, nolltolerans av cannabis tycker jag låter utmärkt och även av andra droger framöver antar jag.

Hur länge knark sitter i kroppen beror ju på vilket knark du pratar om. Alkohol och cannabis är det knark vi pratar om just nu och då beror det ju på hur mycket man tagit.
Alkohol har vi ganska tydliga och bra regler kring redan, jag skulle rent av vilja se dom skärpta något.
Vad gäller cannabis så har vi nolltolerans så du får inte köra bil samma dag som du rökt på, iaf inledningsvis.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kilroy:

Absolut, helt garanterat.
Men det är en klart mindre illegal marknad med mindre konsekvenser och det gör det lättare att fokusera mer polisiära resurser på just det.

Jag vill på intet sätt mena att en successiv avkriminalisering skulle lösa alla problem. Men det skulle garanterat vara mer kostnadseffektivt och konstruktivt sätt att hantera problemet på än det vi har idag.

Det kan jag köpa, men det är ju inte riktigt det vi pratar om.
Det vi pratar om är att det kanske är bättre att lägga 100kr på missbrukarvård än att lägga 200kr på fängelse, polis och att betala för skador som missbrukare åsamkar samhället.

Då kan man argumentera antingen att man av ideologiska skäl föredrar dom där 200kr eller att det inte blir billigare.

Men jag vet inte riktigt vad det är du argumenterar.

Om vi pratar filosofiskt perspektiv på saker och ting så är försäkringsbolag inte direkt relevant om man säger så.
Så nej, den skillnaden finns inte öht.
Även om du vill prata praktik istället för filosofi kring ämnet så är det ju bara att prata om någon som är oförsäkrad.

På vilket sätt är ett brutet ben åsamkat under en sportaktivitet mindre självförvållat än ett missbruk åsamkat under drogbruk?

Och återigen, på vilket sätt skiljer sig drogrelaterade skador från andra typer av självförvållade skador, som exempelvis vid idrott?

EDIT: Jag vill säga att jag tycker droganvänding är dumt, jävligt dumt. Det inkluderar även dom lagliga droger vi har idag. Jag har inte varit berusad på typ 10 år och har aldrig använt andra droger.
Min utgångspunkt till mina åsikter här är framförallt 2:
1. Jag är pragmatiskt lagd, trots ett revolutionärt ideologistarkt hjärta så sätter jag pragmatism först.
2. Jag tycker att man ska ha så mycket friheter som möjligt kring saker som inte påverkar andra, men jag har en extremt stark syn på att nästan allting man gör påverkar andra på olika sätt. Det intressanta är att hitta en balans där.

Med analogierna från tobak och alkohol, varför skulle droghantering skilja sig nämnvärt från dessa där samhället trots allt har extensiva erfarenheter?

Utifrån min bild av det så är det att det inte blir billigare oavsett vilken lösning man väljer. Med risk för att verka empatilös, har man gjort ett val så får man ju också ta de konsekvenser som är knutet till detta.

Praktiskt, är man inte försäkrad så får man ju även idag betala vissa delar utav vården själv. Sen kan man ju diskutera vilken andel som samhället ska finansiera och vad man ska betala själv. Det är ju ingen skillnad i vem som gjort valet att delta i aktiviteten, däremot så håller man på med saker med högre risk för skador så är det normala att man försäkrar sig för det som kan uppkomma, något som jag ställer mig tveksam till om försäkringsbolag skulle göra med det riskbeteende missbrukare har (brukar ju oftast vara krav på att personen inte har problem sen tidigare vid nytecknande av försäkring).

Slutpunkten blir ju för mitt resonemang, ska vi ha liberal lagstiftning kring drog(miss)bruk så bör vi även ha en liberal lagstiftning kring hur kostnaderna förknippade med detta finansieras, vilket till en majoritet (95-100%) bör finansieras av de personer som valt detta.

Visa signatur

-EP45-DS3 -C2D 8500 -8GB OCZ DDR2 PC6400 -PowerColor 7990 -Corsair 850W -LG W2600HP BF

Permalänk
Medlem

Jag har inte läst hela tråden, så jag ber om ursäkt om det här redan har tagits upp.

Jag håller med trådskaparen om att droger och prostitution bör legaliseras, men vill se att det genomförs på ett annat sätt, och vill inte att staten ska få nya inkomster.

Marknaden för både prostitution och droger borde släppas fri, dvs regleras av avtal mellan privata ägare. Det borde inte införas nya statligt kontrollerade pseudo-marknader i stil med friskolorna eller apoteken. Licenssystem snedvrider konkurrensen, förutsätter dyra övervakningssystem, skapar utrymme för korruption och trafficking, och gör det viktigt för företagen att blidka politiker. Alla som är gamla nog borde få etablera bordeller samt köpa eller sälja sexuella tjänster helt på eget initiativ, utan att betala för licenser, tvingas registrera sig, genomgå statliga tester, utbildas eller vänta på tillstånd. Den reglering som behövs kan den privata sektorn utföra: bordellerna testar sina anställda för sjukdomar, och markägare avgör om platsen lämpar sig för verksamheten i fråga, osv.

Angående statens ekonomiska problem så vill jag såklart inte att några pengar slösas bort, så att inte lägga pengar på meningslösheter som att jaga marijuana-användare ser jag som positivt. Däremot vore det negativt om legaliseringen ledde till nya frihetsinskräkningar i form av nya skatter eller licensavgifter. Att en legalisering skulle leda till nya intäkter för staten är negativt både för att det skulle innebära en kräkning av andras rättigheter och för att det skulle ge staten nya resurser att angripa samhället med.

Visa signatur

Alla män är dödliga. Sokrates var dödlig. Alltså är alla män Sokrates.

Permalänk
Medlem
Skrivet av videofilmaren:

Jag röstade enbart FÖR legalisering av Cannabis. Skulle ev även kunna tänka mig legalisering av prostitution mest för att slippa all människohandel o kriminalitet. Men å andra sidan - bl a Tyskland o Holland har ju legaliserat prostitution o i båda länderna är det ju maffian (Alban- o Jugoslavmaffian) som styr prostitutionen med järnhand.

Däremot skulle jag kunna tänka mig att kriminalisera tobak o alkohol även om jag är medveten om att det är praktiskt omöjligt. 99% av allt våld ute på offentlig plats inkl pubar o krogar utförs av alkoholpåverkade individer. För att inte snacka om alla rattfyllerister.

Däremot - legalisera Cannabis!

Skulle man legalisera cannabis skulle förmodligen användandet gå upp på kort sikt och sedan jämna ut sig. Många verkar tro att användadet skulle mångdubblats vid legalisering vilket jag inte tror är fallet. Dock kan det för folkhälsan vara bra om bruket av cannabis skulle gå upp och konkurrera med alkohol, jag tror man skulle se en viss nedgång i alkoholkonsumtion vid legalisering av cannbais.

I Australien och NZ är prostitution legalt, dock är det ganska hårt reglerat i vissa delstater, i häften av delstarena är det reglerat och man kan endast köpa och sälja sex på bordell med license, den andra hälften tillåter inte bordeller, men det är tillåtet att köpa och sälja sex på alla ställen förutom på offentliga plaster som t.ex. utanför skolor, kyrkor etc. De sista 20 åren har man mer och mer reglerat marknaden, innan dess har det varit förbjudet i vissa delstater, men lagen har aldrig blivigt "enforced" någonstans, då man har tyckt att polisresurser borde användas till viktigare saker. Det var en incident där en prostituerad 17 åring dog av en överdos på en bordell som fick mycket uppmärksamhet i media, det var då flera delstater började med hårdare regleringar, som skulle motverka att detta skulle hända i framtiden. Dock är det lagligt, bara mer reglerat, att grova böter gers om någon tar droger eller är under 18 år på en bordell.

Här har man inga större problem med kriminalitet förknippat med frivillig prostitution. Dock finns det problem med trafficking här men problemet är mindre än i Sverige och Europa.

Här kan läsa mer om prostitution i Australien, http://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Australia

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henrik21:

Med analogierna från tobak och alkohol, varför skulle droghantering skilja sig nämnvärt från dessa där samhället trots allt har extensiva erfarenheter?

Det har jag inte påstått att det gör.
Men, smuggelsprit, hembränt och illegal tobak skapar mycket mindre kringliggande brottslighet än andra droger och det är väldigt mycket skattepengar vi får in genom beskattning av dessa produkter.

Så jag förstår inte alls ditt argument där, jag frågar dig, med analogierna från tobak och alkohol, varför skulle droghantering skilja sig nämnvärt från dessa där samhället trots allt har extensiva erfarenheter?

Det är en stor anledning till hur förbud kring dessa har sett ut som jag är för en avkriminalisering av fler droger.

Skrivet av Henrik21:

Utifrån min bild av det så är det att det inte blir billigare oavsett vilken lösning man väljer. Med risk för att verka empatilös, har man gjort ett val så får man ju också ta de konsekvenser som är knutet till detta.

Ja, du är empatilös. Men det är okej, jag ser ingenting fel i det.
Det som jag har problem med är att följa din logik och konsekvens som jag tycker har stora brister.

Om vi pratar helt hypotetiskt, hade du tyckt det var bättre att lägga 100kr på missbrukarvård än att lägga 200kr på fängelse, polis och att betala för skador som missbrukare åsamkar samhället?

Jag vet inte exakt hur verkligheten ser ut, de flesta studier jag har läst sammanfattningar av visar på att det är bättre men samtidigt visar t.ex. alla studier på att systembolagets ökade tillgänglighet, bag-in-box viner och stor laglig import av sprit har ökat missbruk och alkoholskador av vanligt bruk även i välanpassade klasser.
Så jag vet inte riktigt, men om vi som är här på allvar tror att vi vet åt det ena eller andra hållet så är vi lite väl narcissistiska.
Det jag är intresserad av att disutera är därför det moral-etiska och filosofiska perspektivet på det hela.

Så därför frågar jag igen, helt hypotetiskt, om det skulle vara så, skulle du tycka att det är bättre att lägga 100kr på missbrukarvård än att lägga 200kr på fängelse, polis och att betala för skador som missbrukare åsamkar samhället?

Skrivet av Henrik21:

Praktiskt, är man inte försäkrad så får man ju även idag betala vissa delar utav vården själv.

Det får man göra även om skadan inte är självorsakad.
Och den delen man får betala själv är försumbar i det stora hela vad gäller skador som behöver göras ingrepp på och inte bara skrivas ut recept eller nått.

Skrivet av Henrik21:

Sen kan man ju diskutera vilken andel som samhället ska finansiera och vad man ska betala själv. Det är ju ingen skillnad i vem som gjort valet att delta i aktiviteten, däremot så håller man på med saker med högre risk för skador så är det normala att man försäkrar sig för det som kan uppkomma, något som jag ställer mig tveksam till om försäkringsbolag skulle göra med det riskbeteende missbrukare har (brukar ju oftast vara krav på att personen inte har problem sen tidigare vid nytecknande av försäkring).

Det kan vi påverka med lagar om vi vill det, hela ditt resonemang kring försäkringar tycker jag är totalt ovidkommande och bara ett sätt att försöka flytta diskussionen ifrån det jag faktiskt frågar om.

Skrivet av Henrik21:

Slutpunkten blir ju för mitt resonemang, ska vi ha liberal lagstiftning kring drog(miss)bruk så bör vi även ha en liberal lagstiftning kring hur kostnaderna förknippade med detta finansieras, vilket till en majoritet (95-100%) bör finansieras av de personer som valt detta.

Japp, och det kan jag köpa rakt av även om jag inte håller med.

Men, jag förstår inte vad det är som gör att självförvållade skador med droger skiljer sig från andra typer av självförvållade skador.
Ja, förutom en moralisk syn på att droger är förkastligt medan t.ex sportande är bra. Men, det är inte det du säger, och det kanske inte är så du menar.

Så jag frågar för typ 5e gången, hur ser du på att självorsakade skador med i dagsläget illegala droger skiljer sig från självorsakade skador med idrott, cigaretter, alkohol eller andra saker vi täcker idag?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Henrik21:

Mina skattepengar ska gå till de allmänna angelägenheterna, missbrukar"vård" hör inte till samma kategori som skola, äldreomsorg osv.

är inte den höga beskattningen på droger (alkohol och cigaretter) till för att bekosta just sjukvården? det är alltså snarare så att idag då vi inte kan ta ut någon skatt på illigala droger så kommer dina skattepengar gå till just missbrukarvård medan om vi gör det lagligt och beskattar det så kommer de som köper det att själva bekosta sin vård.

win-win ?

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kilroy:

Men, jag förstår inte vad det är som gör att självförvållade skador med droger skiljer sig från andra typer av självförvållade skador.
Ja, förutom en moralisk syn på att droger är förkastligt medan t.ex sportande är bra. Men, det är inte det du säger, och det kanske inte är så du menar.

Det här med omdömeslöshet kontra skattefinansierad sjukvård kan vi väl lägga därhän?
Både droger & prostitution omsätter oerhörda pengar & blir garanterat "självbärande"
vid en legalisering, åtminstone efter en inkörningsperiod när "alla ska testa".

F.ö. är väl sport på motionsnivå nyttigt, medan t.ex. OS-nivå dras med massor med dyra
komplicerade skador, doping (!) - samt att hela TV-tablån blir helt oduglig så fort det är lite sport på gång.
(Personligen blir jag inte på något sätt underhållen, glad, stolt eller något annat positivt av att se sport.)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Hammar:

Det här med omdömeslöshet kontra skattefinansierad sjukvård kan vi väl lägga därhän?
Både droger & prostitution omsätter oerhörda pengar & blir garanterat "självbärande"
vid en legalisering, åtminstone efter en inkörningsperiod när "alla ska testa".

Jag tror inte att särskilt många fler kommer testa bara för att det blir lagligt.

Och även om jag tror att det kommer bli åtminstone hyfsat självbärande så kan jag se argument om saker runtikring och att det ändå tar andra resurser ifrån andra delar av samhället även om det skulle betala sig själv rent ekonomiskt.

Så ja, även om jag nog håller med dig så tycker jag det finns aspekter kring det hela som är värt att diskutera.

Skrivet av Hammar:

F.ö. är väl sport på motionsnivå nyttigt, medan t.ex. OS-nivå dras med massor med dyra
komplicerade skador

I motionssyfte så finns det ju ingenting som gör t.ex. fotboll bättre än vadderade löpband eller motionscykel eller andra träningsformer med mindre skaderisker.
Det som skiljer är att det är roligare, socialt och mer motiverande. Men roligare, socialt och mer motiverande gäller ju droger också.

Sen tycker ju jag att sjukvården ska vara HELT blind.
Den ska inte bry sig om hur skadan har gått till eller någonting, den ska bara göra sitt bästa för att bota och vara helt allmänt finansierad.
Och sen tycker jag då att samhället har rätt att inskränka lite på den personliga friheten som motkrav.

Så det där är en balansgång man får gå. Jag tycker t.ex. samhället har rätt att kräva bilbälte eller reglera och förbjuda olika droger för att hålla det.
Sen beror det ju på var man själv drar den balansgången, hur man vill gå och hur det rent pragmatiskt faktiskt fungerar.

Rent ideologiskt skulle jag gärna se att vi förbjöd tobak, alkohol och andra droger. Men dels är det inte vad folk vill och dels så blir det bara skit av det om man gör det.
Då tycker jag det är en bättre, mer konstruktiv och kostnadseffektiv lösning att reglera och beskatta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av NidoKing:

Men finns det instrument som kan se hur mycket knark man har i sig som polisen kan kolla lika enkelt som rattfylla? Eller ska vi ha nolltolerans där? Eller hur knarkpåverkad får man vara i trafiken? Vid vilken dos av vilket knark kan man fortfarande köra ex, lastbil efter våra vägar? Hur länge sitter knark i kroppen? Ska det vara 20års-gräns på knark eller 18års-gräns när vi blir myndiga?

Kan någon svara på detta?

Det finns saliv kits som polisen här I Australien använder, standardtestet testar och man får resultat inom 5 minuter.

Cannabis
Opiates
Cocaine
Amphetamines
Methamphetamines (ecstasy).

Problemet med drogtest är att det bara visar positivt eller negativt, någon styrka visas inte. Eftersom det inte går att fastställa någon styrka, så vore det rimligt att ha en nolltolerans emot alla droger.

Cannabis kan detekteras upp till 12 timmar ifrån konsumtionstiden. De nämner att "övriga" droger kan testar allt ifrån ett par timmar upp till 72 timmar men de skriver också att varierar beroende på drog.

Det vore rimligt att ha samma gräns på alkohol som andra droger, det vore svårt att motivera varför man ska tillåta "dödsknark" tidigare än alkohol.

Källor

http://cmm.com.au/drug-alcohol-testing-saliva-drug-testing-c-...
http://cmm.com.au/drug-alcohol-testing-saliva-drug-testing-dr...
http://www.druginfo.adf.org.au/fact-sheets/the-facts-about-ro...
http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_test#Saliva_drug_screen_.2F...

Permalänk
Medlem

Som sagts vid tidigare tillfälle... Vi har ett lysande exempel på hur det gick i Portugal
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2011/07/05/ten-years-aft...
http://www.cato.org/publications/white-paper/drug-decriminali...
http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_Portugal

Färre missbruksproblem och lägre kostnader.

Permalänk
Medlem
Skrivet av m0rk:

Som sagts vid tidigare tillfälle... Vi har ett lysande exempel på hur det gick i Portugal
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2011/07/05/ten-years-aft...
http://www.cato.org/publications/white-paper/drug-decriminali...
http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_Portugal

Färre missbruksproblem och lägre kostnader.

Det är uppenbart, en liberalare drogpolitik innebär högre tillgång på dödsknark till ett billigare pris, fler fastnar i missbruk och fler dör i överdoser så självklart blir det lägre kostnader när knarkarna dör på löpande band

Permalänk
Avstängd
Skrivet av NidoKing:

Låt oss nu säga att hela Sverige blir så moget och ansvarsfullt att de kan hantera sitt knark själv. Sitta och snutta på en joint med tjejen låter ju lika helmysigt som att ta ett glas vin framför brasan.

Men finns det instrument som kan se hur mycket knark man har i sig som polisen kan kolla lika enkelt som rattfylla? Eller ska vi ha nolltolerans där? Eller hur knarkpåverkad får man vara i trafiken? Vid vilken dos av vilket knark kan man fortfarande köra ex, lastbil efter våra vägar? Hur länge sitter knark i kroppen? Ska det vara 20års-gräns på knark eller 18års-gräns när vi blir myndiga?

Kan någon svara på detta?

Eftersom det är svårt att mäta mängden är nollatollens rimligt.
På alkohol är det ganska lätt när man låter folk blåsa sedan göra ett blodprov för att bestämma hur mycket alkohol personen verkligen har.

Gränsen vi har på 0.2 promille för rattfylla är lite låg och skulle kanske kunna höjas till 0.3-0.4 som vissa andra länder har utan att öka olyckorna i trafiken speciellt mycket men det bästa är att man avstår från bilkörning om man inte är säker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av gabriel15:

Eftersom det är svårt att mäta mängden är nollatollens rimligt.
På alkohol är det ganska lätt när man låter folk blåsa sedan göra ett blodprov för att bestämma hur mycket alkohol personen verkligen har.

Gränsen vi har på 0.2 promille för rattfylla är lite låg och skulle kanske kunna höjas till 0.3-0.4 som vissa andra länder har utan att öka olyckorna i trafiken speciellt mycket men det bästa är att man avstår från bilkörning om man inte är säker.

Vi har 0.5 promille i den delstaten som jag bor i, det är lite farligt på så vis att man kan dricka 2 öl och köra, visst kan de flesta köra bil utan problem vid dessa nivåerna, men problemet när man börjar komma upp i 0.5 i promille börjar suget att dricka mer sätta in och det är farligt. Jag har varit nära att köra över 0.5 nivåerna ett par gånger, jag har aldrig haft de problemen i Sverige, eftersom i Sverige har jag aldrig ens tänkt tanken att dricka alkohol och köra bil.

Så problematiken blir den att när det är ok att dricka och köra bil, blir steget mycket mindre till att köra på fyllan.

Därför tycker jag att den nivån man har i Sverige är vettig.

Sen personlighet tycker jag det är "gött" att man kan kören till stranden, dricka 2 öl och sedan köra hem igen! De e fina grejor det! Men ur trafiksynkpukt så är det förmodligen inte bra.

Permalänk
Medlem

Om det skulle gå att få ner alkoholkonsumtionen en skaplig bit genom legalisering av cannabis så är jag för legalisering, förutsatt att cannabis inte är väldigt mycket skadligare än vad jag tror att det är.

Legalisering av alla droger i stället för enskilda känns som en ofantligt mycket svårare fråga. Det betyder ju rimligen att det blir fri tillgång till receptbelagda preparat till exempel.

Sen tycker jag inte att det är på något sätt självklart att "kriget mot ********** är kostsamt" per automatik innebär att det är ett bra argument mot något. Det kan dock givetvis vara ett legtimt argument.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xtenzion:

Vi har 0.5 promille i den delstaten som jag bor i, det är lite farligt på så vis att man kan dricka 2 öl och köra, visst kan de flesta köra bil utan problem vid dessa nivåerna, men problemet när man börjar komma upp i 0.5 i promille börjar suget att dricka mer sätta in och det är farligt. Jag har varit nära att köra över 0.5 nivåerna ett par gånger, jag har aldrig haft de problemen i Sverige, eftersom i Sverige har jag aldrig ens tänkt tanken att dricka alkohol och köra bil.

Så problematiken blir den att när det är ok att dricka och köra bil, blir steget mycket mindre till att köra på fyllan.

Därför tycker jag att den nivån man har i Sverige är vettig.

Sen personlighet tycker jag det är "gött" att man kan kören till stranden, dricka 2 öl och sedan köra hem igen! De e fina grejor det! Men ur trafiksynkpukt så är det förmodligen inte bra.

Måste säga att jag fann det otroligt konstigt när jag var på islay och åkte runt mellan destillerierna. man kunde testa lite whiskey och sedan sätta sig i bilen och köra vidare.
Dom har ju helt sjuka 0.8 i england och på ön var det även fri fart på dåliga och kringliga vägar, samt att man kör på fel sida. var helt klart en upplevelse.

Annars är jag för nån sorts legalisering, nått måste ju göras. man får helt enkelt pröva sig fram till ett bra alternativ. förbuds politiken håller ju på att få hela stater att falla, tycker jag inte är så vidare smart.

Visa signatur

"I wrap my raskal two times, because i like it to be joyless and without sensation. Its a way to punishing supermodels."

Permalänk
Medlem

Hörde på radion idag att det har kommit en forskningraport att dom prostutierade i norge har fått det sämmre sen man införde en kopia av svenska sexköpslagen. Men om dom får det värre bryr man väll sig inte politiker om.

Visa signatur

"I wrap my raskal two times, because i like it to be joyless and without sensation. Its a way to punishing supermodels."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ragganof:

Hörde på radion idag att det har kommit en forskningraport att dom prostutierade i norge har fått det sämmre sen man införde en kopia av svenska sexköpslagen. Men om dom får det värre bryr man väll sig inte politiker om.

Det är inte direkt föga förvånnande när socialister tror att man kan lagstifta bort problem. Det är intressant när man nämner för politiker och folk i allmänhet som är emot prositution vad de anser när människor av samma kön säljer och köper sex av varandra, ofta får man väldigt konstiga argument. Problemet är ju att sexköparen är av det "starka" könen som köper sex av det "svaga" könet, dock verkar de ha svårt att motivera lagen när det gäller samma kön. Här märks dubbelmoralen så tydligt.

Jag önskar att politiker vågade stå upp för sig och säga vi gjorde ett misstag, det här fungerar inte, vi provar därför något nytt. Jag skulle lugnt rösta på en sådan politiker. Hatar fegheten hos politiker idag, den politiska korrektheten i Sverige retar gallfeber på mig!!!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xtenzion:

Det är inte direkt föga förvånnande när socialister tror att man kan lagstifta bort problem. Det är intressant när man nämner för politiker och folk i allmänhet som är emot prositution vad de anser när människor av samma kön säljer och köper sex av varandra, ofta får man väldigt konstiga argument. Problemet är ju att sexköparen är av det "starka" könen som köper sex av det "svaga" könet, dock verkar de ha svårt att motivera lagen när det gäller samma kön. Här märks dubbelmoralen så tydligt.

Jag önskar att politiker vågade stå upp för sig och säga vi gjorde ett misstag, det här fungerar inte, vi provar därför något nytt. Jag skulle lugnt rösta på en sådan politiker. Hatar fegheten hos politiker idag, den politiska korrektheten i Sverige retar gallfeber på mig!!!

Intressant resonemang, då bör vi väl i rimlighetens namn även upphäva BrB, KKL, KL m.fl?

Att slänga ur sig motiveringar som att "polisen ska lägga resurserna på riktiga brott" framför knarkrelaterade händelser är intressant, det som står omnämnt i BrB är ju lagbrott, oavsett vad det faktiskt handlar om.

Problemet är ju att det orsakar kostnader för samhället, vilken variant av lagstiftning man än väljer, men har svårt att se den portugisiska versionen som bättre. Droganvändningen har ökat, dödstalen för missbrukare är samma som innan lagen (har minskat till denna nivå).

Kan ju inte heller direkt påstå att jag tycker det är särskilt trevligt i Portugal, väldigt mycket som man ser som man helst skulle önska försvann. Men nu har det landet valt att legalisera sakerna och då undviker iaf jag fler resor dit.

Visa signatur

-EP45-DS3 -C2D 8500 -8GB OCZ DDR2 PC6400 -PowerColor 7990 -Corsair 850W -LG W2600HP BF

Permalänk
Avstängd

Prostitution är redan lagligt. Att sälja sex är helt okej men att köpa sex är olagligt, sålänge du inte spelar in det så att andra kan titta på det. Horor ses som offer även om dom gick med på det helt frivilligt. Hur tänkte man där? Fucked up logic is fucked up.

Vad gäller narki så skulle jag gärna se att alla droger blir lagliga men jag tror inte Sveriges medborgare är redo för att ta hand om sig själva utan att staten säger att det är dåligt att trycka heroin, så man får nog börja lite smått med att legalisera lätta droger som cannabis med restriktioner likt systembolaget. En fördel med att legalisera är att man får bort den svarta marknaden och samtidigt får in skatteintäkter (win-win), samt att om folk håller på med cannabis så kommer efterfrågan av lagliga syntetdroger att minska och förhoppningsvis kommer färre dö. Att man även hjälper missbrukare istället för att jaga dom är helt klart mycket bättre.

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumaas:

Jag upprepar: i Portugal har avkriminalisering lett till att missbruket sjunkit. Om ni inte vill stöta på.missbrukare bör ni därmed vara för avkriminalisering.

För övrigt blir jag äcklad av attityden att missbrukare ska behandlas sämre än idag. Tvinga dom att betala sin egen sjukvård? Om det är någon grupp som inte har råd att betala sin egen sjukvård så är det dom. Åsikten att en av samhällets svagaste grupper ska förföljas för vad som i grunden är en sjukdom är motbjudande och har ingen plats i ett modernt samhälle.

Skickades från m.sweclockers.com

Trams. De är inga offer, de har själva satt sig i den situationen. Det är ingen jäkla sjukdom, lika lite som övervikt och alkoholism är sjukdomar, det är inget annat än bristande självdisciplin.

Tvinga dem betala sin egen sjukvård är ju bara absurt. Kriminaliteten skulle öka då dessa "offer" måste få sina kickar, vilket knappast skulle gynna resten av oss.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Babianen:

Trams. De är inga offer, de har själva satt sig i den situationen. Det är ingen jäkla sjukdom, lika lite som övervikt och alkoholism är sjukdomar, det är inget annat än bristande självdisciplin.

Haha, killen med kollen...

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W

Permalänk
Medlem
Skrivet av Crippa90:

Haha, killen med kollen...

Han har dock rätt angående att legaliseringen i Portugal inneburit en ökning av användningen av narkotiska preparat som inte kan förklaras (närliggande länder så som Spanien och Italien har det däremot minskat).

Håller även med honom i att det är ett val människan gjort, och därmed bör man också stå för de konsekvenser valet får. Inte direkt oväntat att höra legaliseringsprat från dig och några andra. Som man känner sig själv känner man andra...

Visa signatur

-EP45-DS3 -C2D 8500 -8GB OCZ DDR2 PC6400 -PowerColor 7990 -Corsair 850W -LG W2600HP BF

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Henrik21:

Han har dock rätt angående att legaliseringen i Portugal inneburit en ökning av användningen av narkotiska preparat som inte kan förklaras (närliggande länder så som Spanien och Italien har det däremot minskat).

Är vanligt bruk ett faktiskt problem då? Sen så om man påstår att alkoholism och övervikt bara beror på bristande självdisciplin är man dåligt påläst, på gränsen till korkad.

Skrivet av Henrik21:

Håller även med honom i att det är ett val människan gjort, och därmed bör man också stå för de konsekvenser valet får. Inte direkt oväntat att höra legaliseringsprat från dig och några andra. Som man känner sig själv känner man andra...

Hur menar du att det inte är oväntat att jag pratar om legalisering?

Visa signatur

Gigabyte GA-MA790FX-DQ6 | AMD Phenom 9950 @ 2,6 Ghz | Sapphire Radeon HD 4850 512MB GDDR3 | Samsung 400 GB | Corsair Dominator TWIN2X8500C5DF 4096MB | Tagan 400W