Permalänk
Medlem

QR Kod

Hej!

Jag sitter och pillar ihop visitkort. Tanken är att jag ska ha en Qr-kod på den som länkar till min portfoliosida.
Googlade lite fort och hitta att det finns massor med gratis sidor som kan generera koderna.

Min fråga: Är det safe att använda dessa tjänster?

Jag vill ju inte trycka upp en kod som blir broken eller dylikt.

Visa signatur

"Ah vi kör mest omkring i vår bil å så." - Polisen, den så kallade tredje statsmakten. (Varan-TV)

Permalänk
Medlem

Det är lugnt. QR-koden i sig självt innehåller länken.

Visa signatur

[Intel i7 4770K] [ GTX 1070] [Asus ROG VI Gene] [Corsair AX860] [Corsair 16GB Vengeance LP] [120GBIntel 520] [Bitfenix Phenom M]

Citera för svar

Permalänk
Hedersmedlem

Som sagt, QR-kod är ju inte på något sätt beroende av något annat. Det är en visuell representation av någon information. Precis som streckkoder är på varor i butiken. Det är inget som slutar fungera så länge som QR-koden inte förstörs.

Permalänk
Testpilot

En sak att tänka på är att QR-koden blir fysiskt större ju längre URL du bakar in i den så det kan vara en tanke att ha en så kort URL som möjligt så att koden blir så liten som möjligt. Långa adresser som man kanske får utan url rewrite i Wordpress är då kanske inte att rekomendera. Samtidigt finns det en viss mängd av felkorrigering i koden som går att ändra på om man vill få lättare läsbara koder, mer felkorrigering gör att delvis trasiga koder går att läsa men ger också större koder.

Genom Google kan man generera sina egna och även ändra på felkorrigeringen: https://developers.google.com/chart/infographics/docs/qr_code...

Den minsta koden är 21x21 rutor och då ska man få plats med 25 tecken med lägst felkorrigering (jag får dock bara plats med 16 när jag testar lite), har man en adress som är kortare än det kan man då höja felkorrigeringen för att göra koden mer lättscannad och ändå få plats på 21x21 rutor.

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk
Medlem

Ett väldigt välanvänt bibliotek för att generera (och avkoda) qrkoder till Java är zxing. De har även en webb där man kan generera koder på som finns att nå http://zxing.appspot.com/generator[URL="Ett väldigt välanvänt bibliotek för att generera (och avkoda) qrkoder till Java är zxing. De har även en webb där man kan generera koder på som finns att nå på .

Projektet är open source och är du orolig så kan du alltid bygga och köra grejerna lokalt

Lycka till!

//C

Permalänk
Medlem

Jag misstänker att TS kanske syftar på tjänster som tillhandahåller QR + redirect.
Exempelvis http://qrcode.kaywa.com/ har något de kallar Dynamic QR Code. Principen är ju samma som att skapa en QR-kod för en bit.ly-länk. Skillnaden att det är kaywa (i det här fallet) som står för redirecten till den URL man önskar. Fördelen med den typen av tjänster är att man kan ändra länken i efterhand utan att trycka om sina visitkort.
I denna kontext blir den ursprungliga frågan om man kan lita på att tjänsten fortsätter att vara aktiv, vilket är omöjligt att svara på. Som exempel kan ju nämnas att Microsoft Tag är nedlagt. Dock körde ju de med egna taggar och inte QR.

Visa signatur

as far as we can tell, the massacre went well...

Permalänk
Medlem

Vill du att dom ska surfa på din portfoliosida med mobilen?

Permalänk
Medlem

Tack för alla svaren. Hitta en som verkar fungera ganska bra

Skrivet av xilli:

stor bild

Precis som Xilli konstatera så insåg jag ju att det inte ger så mycket att länka till själva sidan.
Men det ser "fett ball" och #framtiden ut att ha en QR-kod på kortet. Så det blev en utskriven url och en QR-kod som ger ett vCard med all info, mail och telenummer osv. Jag är ju trotts allt inte så intresserad av att folk ringer/mailar utan att ha kollat in mina grejer och det är ju till min portfolio-sida jag vill att folk ska gå till.

Visa signatur

"Ah vi kör mest omkring i vår bil å så." - Polisen, den så kallade tredje statsmakten. (Varan-TV)