Permalänk
Medlem

Start problem acer laptop

Hej!
Jag har ett märkligt problem med en laptop (Acer Aspire 5530)
När jag startar den går fläktarna igång, lamporna börjar lysa, cd Rom snurrar, men inget annat händer. Ibland tar det 1 timme, ibland 10, för tillfället har den varit igång över ett dygn utan att gå igång. Men så småningom startar skiten och det är det som gör det märkligt.
Har testat ALLA olika lösningar man får när man googlar. Koppla in en annan skärm, power reset (koppla ut allt och hålla ner startknappen en minut) etc etc

Kan någon smart försöka komma på vad det kan vara?
Det konstiga är ju faktiskt att den startar till slut även om det kan ta dagar. För annars skulle det ju kunna vara allt från hårddisk krasch till batteriet på moderkortet, trasigt ram minne etc etc.
Men det är oerhört frustrerande att man inte vet när den kommer igång. För när den väl är igång får man hålla igång den hela tiden. Omstart funkar klockrent men så fort man stänger av den går det inte att få igång den igen. Och när den väl är igång funkar den klockrent.

Ska även tillägga att jag köpt nytt original batteri och nätdel för att se om det hjälpte, men icke.

Vore oerhört tacksam om någon kunde hjälpa

Mvh
Martin

Permalänk
Medlem

Det enda jag kan gissa på är att start hdd är halvtrasig. Så att den står o försöker ladda lääänge o sen kommer den igång. Testa att bota på cd Rom eller USB sticka efter att du i bios valt att hdd inte första start alternativ

Mvh lazze

Permalänk

@Martin80: Hade ett liknande problem på min stationära men slutade med att jag köpte helt nya komponenter problemet löst, så skulle nog anta att moderkortet är orsaken på en eller annan väg.

Permalänk
Hedersmedlem

@Martin80 *Bump raderad*

Observera att vi inte tillåter bumpning/meninglösa inlägg. Den här gången har jag inte låst tråden, men kom i fortsättningen ihåg att regeln finns.

Citat:

§3.3 Det är inte tillåtet att skapa flera trådar om samma ämne (så kallad korspostning). Detta gäller oavsett om trådarna placeras i samma forumdel eller i olika forumdelar. Om en moderator har låst en tråd är det inte tillåtet att skapa en ny tråd om samma ämne. Regeln finns för att alla ska få samma chans att få sina trådar uppmärksammade och för att forumet ska bli så överskådligt som möjligt.

Skrivet av Martin80:

Ingen som kan ha en idé om vad det kan vara? Alla förslag är välkomna
/moderator
Skickades från m.sweclockers.com

On topic: Har du möjlighet att avläsa temperaturen på cpu/gpu? Har du testat att starta datorn i felsäkert läge? Ifall datorn har löstagbara ramminnen kan du testa att köra med en minnessticka åt gången (om det går), testa även gärna med en ny hårddisk.

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem

Tack för svaret och förlåt för bumpen
Problemet är att datorn inte går igång ordentligt mer än bara fläktar, lampor och cd. Så jag kan inte starta den i felsäkert läge (såvida det inte finns nåt kommando för det?) temperatur är det inte. Den är rätt kall. Så då får jag öppna upp och testa ram minnena. Har 4gb så kan hoppas stt det är två 2:or som sitter i.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

[quote postid="15905518" userid="148065" name="Tea42BBS"]
Det enda jag kan gissa på är att start hdd är halvtrasig. Så att den står o försöker ladda lääänge o sen kommer den igång. Testa att bota på cd Rom eller USB sticka efter att du i bios valt att hdd inte första start alternativ

Mvh lazze
[/

Tack det ska jag prova. Men då måste jag få igång den först så jag kommer in i Bios. Konstiga är att när den väl är igång kan jag göra hur många omstarter som helst. Bara när jag stänger av den som jag inte får igång den igen

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@Kent

Efter lite meckande nu så har jag provat byta plats på ram-minnen, kört med bara ett minne och testat båda, efter det även testat med en annan hårddisk jag vet fungerar. Samma resultat fortfarande
Jag har cd-Rom som första boot alternativ men det hjälper inte att jag sätter i en Windows skiva heller. Börjar få slut på alternativ nu

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

@Martin80: Startar du med eller ström kabeln i? Nytt batteri, säker på att det är rätt och inte fått sig en knäck i kopplingarna.

Det kan vara så många olika små saker som jobbar ihop. Men troligtvis är det största problemet Namnet som står på datorn. Alltid en massa små mysko fel på Acer datorer när dom blir lite äldre så att man ska köpa en ny.

Permalänk
Medlem

Jag startar med ström kabeln i. Men batteriet är det inget fel på för det är en orange lampa på datorn som indikerar att batteriet laddas som sedan blir grön när det är fullt, och det blir fullt.
Tänkte även testa ett sista alternativ som jag såg någon göra på youtube men det verkar invecklat. Nån uppdatering av bios via USB sticka. Men jag förstod inte riktigt varför han bytar namn på en fil efter 5:20 in i klippet
HTTP://www.youtube.com/watch?v=iHkGkw9EE8c

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk

@Martin80: Hmm hur gammal är laptopen? om den inte är jätte gammal så borde den ha en typ Acer Update eller liknande där du kan uppdatera bios via, söker själv efter bios version och uppdaterar.

Jag kollade på filmen men hängde inte heller med varför man var tvungen att byta namn på filen där vid 5:20, man ska inte direkt behöva byta något filnamn eller liknande. jag har flashat bios via Windows och det har funkat utmärkt. OM nu någon annan här på SweClockers är bättre på Flashing please skriv. Manuell Flash av Bios har jag aldrig gjort på nyare datorer, Endast på en gammal 4,86:a från 90-talet för typ 15-17 år sedan.

Permalänk
Medlem

Jag har en likadan modell som du har med samma fenomen,min lösning var att byta kylpastan på cpu och rengöra fläkten,Det är inte säkert det fungerar på din men kan vara värt ett försök.