Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Masyve:

Nu sparkar jag på en helig get här men det är väl det tråden är till för, även om det säkert tagits upp förut. En av grejerna jag grubblar mycket över är samlivet mellan humanistisk framgång och ekonomisk, för min hjärna kan inte låta bli att tro att det stångas lite grann där ibland.

Humanism är inte en exakt värdegrund, utan du kan finna alltifrån sekulära karriärstänkande humanister till religiösa välgörande humanister, och alla de kombinationer av dessa. Beroende på populära strömningar i samhället missbrukas ibland ord till att innefatta absoluta värderingar de inte har, som humanism och demokrati.

Humanism är, om än antaget som grund för det svenska skolväsendet, en i mycket personligt formulerad ståndpunkt och jag tror därför inte att det är särskilt mycket svårare för en hyperkapitalist att formulera sin egen version av humanism än för den Astrid Lindgren figur du kontrasterade med. Kanske förklarar det också dess popularitet i ett land som Sverige, där samhället åtminstone för tillfället strävar att vara fritt ifrån auktoriteter.

Permalänk
Medlem

läkemedels företagen
kan de tjäna ett korvöre på bekostnad på mänskligt liv gör dom de

@Masyve:

Visa signatur

PM mig istället för ta de på forumet hittar inget annars

Permalänk
Medlem

Kom en gång in på sidor om hur folk trodde påriktigt att The Holocaust var en konspiration.

Creepy stuff.

Visa signatur

There is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed into a few forms or into one; and that whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved.

Permalänk
Avstängd

Är du läkare? Det låter lite så. Jag måste ställa lite frågor, här känner jag.

Skrivet av CSM101:

Frågan är alltså att man ska utforska om alla patienter jag tex rekommenderar Alvedon (Paracetamol) till tolererar denna eller ej? Det skulle ju innebära offantliga kostnader och resursslöseri av allas tid och pengar.

Fast de risker/biverkningar som Paracetamol ger, är väl inte på något sätt kopplade till någon form av tolerans av medlet? Du får inga symptom, men skadorna eller problemen kommer ändå. Sedan är det ju så att allt hänger på dosen. Tar man lite och sällan, kan det tom vara nyttigt är visat. Men tar man ofta, går det åt andra hållet. Så att strunta i att ta, om du inte behöver, tycker jag är vettig riktpunkt.

Citat:

En frisk individ utan tidigare kända allergier eller överkänsligheter mot ett visst preparat, och som inte uppfyller några kontraindikationer, finns det ingen anledning att utföra omfattande tester eller utredningar på om man sätter in vanliga läkemdel.

Frågan är om det ens går att göra några sådana tester. Det mesta är som så att man sätter in läkemedel och skulle det gå snett, så sorry, typ.

Citat:

Vissa andra läkemedel behöver man dock göra lite innan, tex kontrollera diverse blodprover etc.

Jo, tanken är att det ska förbättra för dig. Inte tvärtom.

Citat:

Anledningen är att det idag är omöjligt att få ut ett nytt läkemdel på marknaden där det inte testats i flera omgångar innan det fått ett godkännande för användning. Sen ska detta preparat även upphandlas så man inom landstinget får tillåtelse att förskriva det utan att behöva söka licens eller dylikt för preparatet.

Svårt för oss amatörer att veta vad som funkar eller inte funkar kring nya läkemedel. Så bäst att avstå.

Citat:

Så; alvedon förskriver jag eller rekommenderar jag väldigt slentrianmässigt till alla som har värk, medan jag tar en noggran anamnes samt kontrollerar diverse prover där det behövs innan jag sätter in tex P-piller, Methotrexate, antikoagulantia eller intravenös antibiotika.

Så du är läkare? Problemet med dagens läkare är egentligen att de inte kan göra sitt jobb på annat sätt än det som de fått lära sig. Och då måste de lita på att allt det som står i böckerna är rätt. När det kommer till vacciner, så vaccineras det mot det mesta. Jag, tycker man ska få valet att välja om du vill ha mycket, lite, eller inga vacciner.
Att de mycket farliga saker ska vaccineras kan vara bra. Men saker som inte är några stora problem, tycker jag man ska avstå från.

Citat:

Och som en slukläm, bara för att ett läkemdel godkänts för användning betyder det inte att läkarkåren bara tar till sig den och börjar använda den direkt. Det kräver rätt mycket övertalning och studier innan man överger gängse behandling och testar något nytt. Tex så använder vi i västerås Oxycontin och oxynorm som smärtlindring med tillägg av laktulos. Finns preparat sen länge där medlet mot förstoppning redan ingår i själva tabletten, Targiniq. Har hört läkemdelsrepresentanten informera om den i minst 4 år nu och vi vägrar fortfarande använda den. Trots att den är godkänd för användning .
Ledsen om jag spårade ur där på slutet.

Det verkar sunt. Men pressen från industrin, finns där också. Saker kommer gå snett. Mycket kan förbättras genom att göra på gamla sätt, typ miljö, motion, annan mat, kryddor. Vanliga medicinala växter osv. Det går att få goda eller tom bättre resultat, som då oftast är mycket säkrare. Med mindre biverkningar.
Det verkar dock finnas ett stort hat emot dessa lösningar. För, det gynnar inte den industri, som sjukvården är. Du går runt läkaren, du behöver inga mediciner som kostar pengar, det finns inga studier som visar på varför det funkar. Men folk vet att det funkar. Så de gör så ändå.

Permalänk
Medlem

@lolight:

Ja, jag är läkare.

Du har svarat en del och jag får uppfattningen att vi delar vissa åsikter om tex testning av personer innan läkemdel sätts in etc.

När det gäller vacciner så anser jag att det finns nog med belägg för att de som finns i barnvaccinationsprogrammet ska fges till alla. Sen utöver det finns det vacciner som man väljer att a, tex i samband med resor där många tar mot Hepatit A+B, kolera, TBE etc etc.
Så systemet där man får välja finns redan.

När det gäller åsikten att läkare bara gör som man lärt sig är en rätt grov generalisering.
Hade det varit sant hade vi fortfarande amputerat folks ben med vanlig såg i vaket tillstånd medeen pinne i munnen på patienten. Så är inte fallet och man testar hela tiden nya sätt att behandla olika sjukdomar. Dock så är dessa tester strikt begränsade och kan inte genomföras på samma lättvindiga sätt som tidigare.
På så sätt slipper man till stor del skandaler som KI just nu befinner sig i. Man ska alltså inte få experimehtera hur som helst på patienter, vilket är bra.

När det gäller naturpreparat så har jag inget emot att folk använder dem om de vill. Men sjukvården ska inte använda dem såvida det inte finns studier som visar deras effekter.
Placebo är baseline, och samtliga nya läkemdel på marknaden i Sverige måste ha en bevisa effekt som är signifikant bättre än placebo.
Men att tro att kost, motion och mindfullness botar leukemi, då ställer jag mig på tvären. De är viktiga saker, men de hjälper bara till en viss del, och där finns det då läkemdel som används för att se till att livet som är kvra blir så bra som möjligt.

Vi har tex på min arbetsplats regelbundna träffar där industrin kommer och presenterar nya läkemdel, och hjälpmedel. Viktigaste frågan de får är om preparatet/pryler än billigare än den vi redan använder eller ej samt vad studier visar om man jämför det vi redan nyttjar mot det de vill vi ska nyttja.

Jag har än så länge inte varit med om att vi under mina fyra år på min nuvarande arbetsplats har bytt ut ett läkemedel eller hjälpmedel mot något helt nytt. Det kanske ger en fingervisning om hur svårt det kan vara att förändra ett sätt som redan anses fungera bra med rimliga kostnader.

Ska jag sammanfatta det så är det att det är en balandsgång mellan vett och ekonomi och patient/samhällsnytta när vi diskuterar sjukvård. Man kan inte utreda hur lite eller mycket som helst.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av CSM101:

När det gäller vacciner så anser jag att det finns nog med belägg för att de som finns i barnvaccinationsprogrammet ska fges till alla.

belägg? Det hela är väl ganska mycket politik. Man väljer att ge ett barn spruta som ska skydda mot tex mässlingen. Samtidigt vet man att skyddet inte är 100%. Frågan är nu, vilka mål siktar man emot. Det är ju olika för alla människor. Så svaret är ju att det inte bara är ett rent medicinskt problem utan snarare vilken målsättning man har. Allt är ju ett övervägande. Så jag anser att alla människor ska få valfriheten om hur just de vill göra.

Citat:

Sen utöver det finns det vacciner som man väljer att a, tex i samband med resor där många tar mot Hepatit A+B, kolera, TBE etc etc.Så systemet där man får välja finns redan.

TBE är väl ganska mycket ett svenskt problem. Så varför ska det tas i samband med resa?

Citat:

När det gäller åsikten att läkare bara gör som man lärt sig är en rätt grov generalisering.
Hade det varit sant hade vi fortfarande amputerat folks ben med vanlig såg i vaket tillstånd medeen pinne i munnen på patienten. Så är inte fallet och man testar hela tiden nya sätt att

Så du menar att det är så ni får lära er på utbildningen? Sen fattar jag inte ditt argument här, men ok.

Citat:

behandla olika sjukdomar. Dock så är dessa tester strikt begränsade och kan inte genomföras på samma lättvindiga sätt som tidigare.
På så sätt slipper man till stor del skandaler som KI just nu befinner sig i. Man ska alltså inte få experimehtera hur som helst på patienter, vilket är bra.

Ska och ska. Det är väl ganska mycket upp till personen, om den vill riskera sitt liv osv. Men då måste man vara medveten om riskerna.

Citat:

När det gäller naturpreparat så har jag inget emot att folk använder dem om de vill. Men sjukvården ska inte använda dem såvida det inte finns studier som visar deras effekter.

Nähä. Du menar inte detta.

Citat:

Placebo är baseline, och samtliga nya läkemdel på marknaden i Sverige måste ha en bevisa effekt som är signifikant bättre än placebo.

Annars är det knappast ett läkemedel.

Citat:

Men att tro att kost, motion och mindfullness botar leukemi, då ställer jag mig på tvären. De är viktiga saker, men de hjälper bara till en viss del, och där finns det då läkemdel som används för att se till att livet som är kvra blir så bra som möjligt.

Nu har jag inte hävdat det. Men ser att du dissar alternativa behandling så min tes verkar stämma. Har du en militär till hjälp att bygga på huset, Så ser denna lösningar där man kan använda kulspruta och granater.
Om allt du har är en hammare, så verkar alla problem vara av typen spik.

Citat:

Vi har tex på min arbetsplats regelbundna träffar där industrin kommer och presenterar nya läkemdel, och hjälpmedel. Viktigaste frågan de får är om preparatet/pryler än billigare än den vi redan använder eller ej samt vad studier visar om man jämför det vi redan nyttjar mot det de vill vi ska nyttja.

Det är just dessa träffar som jag ser problemet eller faran med. Det verkar så bra, man löser allt från hunger till kliar på foten med ett piller.

Citat:

Ska jag sammanfatta det så är det att det är en balandsgång mellan vett och ekonomi och patient/samhällsnytta när vi diskuterar sjukvård. Man kan inte utreda hur lite eller mycket som helst.

Mjo, vi är en produkt. Det vet vi. Mitt parti, ser inte människor som förbrukade när de inte längre bidrar. Så är det dock ganska mycket i socialistiska och kommunistiska system. Du är bara en myra som ska jobba. För att bli lite politisk på slutet. Kul att du svarade dock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lolight:

belägg? Det hela är väl ganska mycket politik. Man väljer att ge ett barn spruta som ska skydda mot tex mässlingen. Samtidigt vet man att skyddet inte är 100%. Frågan är nu, vilka mål siktar man emot. Det är ju olika för alla människor. Så svaret är ju att det inte bara är ett rent medicinskt problem utan snarare vilken målsättning man har. Allt är ju ett övervägande. Så jag anser att alla människor ska få valfriheten om hur just de vill göra.

När hade du eller någon du känner Polio senast?

inget är 100%-igt, men de som är i barnvaccinationen är bevisade att fungera.

Citat:

TBE är väl ganska mycket ett svenskt problem. Så varför ska det tas i samband med resa?

Så detta var det enda du tyckte var viktigt i stycket du citerade? Du förstår poängen med att vi har ett grundskydd och en rad tillägg i vaccinationer, precis som du eftersökte.

Citat:

Så du menar att det är så ni får lära er på utbildningen? Sen fattar jag inte ditt argument här, men ok.

Så vi får lära oss vad?

Argumentet eller påståendet från mitt håll är att man hela tiden lär sig att vilja utveckla metoder och behandlingar, annars hade vi aldrig varit där vi är i medicinen nu. Dvs din föredällning om att man bara gör som man lärt sig är i grunden halvt fel.

Citat:

Ska och ska. Det är väl ganska mycket upp till personen, om den vill riskera sitt liv osv. Men då måste man vara medveten om riskerna.

Nej.

Om det redan gäller en redan befintlig behandlingsmetod eller läkemedel så kan man absolut i samråd med patienten testa olika alternativ.

Jag pratar dock om helt nya metoder och läkemdel som inte finns att få på marknaden än, i analogi med KIs senaste fallerande.
Där måste du ha en projektplan/studie, den måste godkännas av ett etiskt råd och det är först därefter man får leta studiepersoner, som måste ställa upp av egen vilja, uppfylla vissa kriterier etc.

Citat:

Nähä. Du menar inte detta.

Va?

Citat:

Annars är det knappast ett läkemedel.

Vad är det då?

Citat:

Nu har jag inte hävdat det. Men ser att du dissar alternativa behandling så min tes verkar stämma. Har du en militär till hjälp att bygga på huset, Så ser denna lösningar där man kan använda kulspruta och granater.
Om allt du har är en hammare, så verkar alla problem vara av typen spik.

Jag "dissar" inte alternativmedicin. Jag har redan svarat på denna fråga att om dessa emtoder och medel har en vetenskapligt bevisat effekt så är det bara att nyttja dem.
Om du kan visa att motion har effekt på hjärtkärlsjukdomar (vilket det har) så använder jag det i mitt arbete.
Men kan du inte visa att akupunktur har effekt vid leukemi så använder jag mig inte av den metoden i behandlingen.
Väldigt enkelt och absolut inte svart/vitt.

Citat:

Det är just dessa träffar som jag ser problemet eller faran med. Det verkar så bra, man löser allt från hunger till kliar på foten med ett piller.

Vad är problemet och faran?
Att jag låter mig luras till att använda preparat B istället för A baserat på ett leende och en salladsmatlåda?
Finns faktiskt studier som visar att den risken finns, i synnerhet i USA, men i Sverige är det så pass reglerat att maten itne får kosta mer än XX:- per skalle och man får inte ge resor, presenter etc, just för att stävja detta.

Citat:

Mjo, vi är en produkt. Det vet vi. Mitt parti, ser inte människor som förbrukade när de inte längre bidrar. Så är det dock ganska mycket i socialistiska och kommunistiska system. Du är bara en myra som ska jobba. För att bli lite politisk på slutet. Kul att du svarade dock.

Vet inte hur jag ska bemöta detta...

Tack själv för svaren!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Equilibrium:

Kom en gång in på sidor om hur folk trodde påriktigt att The Holocaust var en konspiration.

Creepy stuff.

Varför är det creepy. Människor tränas att tänka kritiskt inför vetenskapliga studier och när de gör det?

Man skulle en gång för alla kunna falsifiera historierevisionisterna om man skickade ner flera kompetenta avrättare från USA, militära experter med flera till något koncentrationsläger och visade att gaskamrarna och ugnarna faktiskt var avsedda för tusentals människor per dygn. Publicerades sedan detta på flera plattformar så skulle saken (holocaust) vara bevisad en gång för alla på akademiskt och populärvetenskapligt vis. Varje nättroll skulle då hänvisas till detta reportage.

Jag har sett videor där man påstår att kamrarna var för små, att dörrarna gick att öppna inifrån etcetera. Då jag aldrig besökt ett koncentrationsläger kan jag säga varken bu eller bä. Jag har endast matats med information från skolan och har förväntats acceptera historien som fakta utan empiri annat än journalfilmer och Hollywood-produktioner. På dessa premisser förbehåller jag mig rätten att vara skeptisk.

Människor tror på Jesus och korset, återuppståndelsen, brinnande busken och flera andra historier, så varför skulle inte Holocaust vara en historia av samma dignitet? Man krävde bevis för Messiah, vi kräver bevis om Holocaust och alla andra historier.

Som sagt creepy? Mer creepy är att acceptera indoktrinering rätt av. Men det är ju definitionen av indoktrinering. Att inte ifrågasätta det man programmerats att tro, tänka, tycka och känna.

Visa signatur

Allting är gratis. Bara höja skatten.
http://imgur.com/gallery/hhD3J
I zenit av Roms storhetstid mutades romarna att rösta på senatorer i utbyte mot mutor
https://www.youtube.com/watch?v=gJ2tPMIh6u0

Permalänk
Avstängd
Skrivet av CSM101:

När hade du eller någon du känner Polio senast?

Varför undviker du på att svara om mässlingen?
Om nu ingen lägre har Polio, då kan ju 5% av folket i landet, sluta ta spruta emot det. De kommer vara skyddade av det faktumet att sjukdomen inte längre finns.
Och mässling är bättre att få, än att undvika den. Samtidigt är ju en vaccination, ett sätt att få sjukdomen, ändå. Man får det, men inte fullt ut.
Jag gjorde misstaget att vaccinera mig, när alla var rädda för svininfluensan. Jag fick feber och blev dålig. http://www.expressen.se/halsoliv/kronikorer/anna-basen/oklokt...

Citat:

inget är 100%-igt, men de som är i barnvaccinationen är bevisade att fungera.
Så detta var det enda du tyckte var viktigt i stycket du citerade? Du förstår poängen med att vi har ett grundskydd och en rad tillägg i vaccinationer, precis som du eftersökte.
Så vi får lära oss vad?

Nej, jag tycker inte man ska tvinga människor till att vaccinera sig alls. Förr levde människor bättre, hade mindre med cancer, mindre med allergier osv. Ofta blev de mycket gamla.

Citat:

Argumentet eller påståendet från mitt håll är att man hela tiden lär sig att vilja utveckla metoder och behandlingar, annars hade vi aldrig varit där vi är i medicinen nu. Dvs din föredällning om att man bara gör som man lärt sig är i grunden halvt fel.

Jo, nu var det inte så jag menade. Jag menar att du som läkare, behandlar enligt svensk standard. Du har inga egna mediciner som du ger dina kunder.

Citat:

Om det redan gäller en redan befintlig behandlingsmetod eller läkemedel så kan man absolut i samråd med patienten testa olika alternativ.
Jag pratar dock om helt nya metoder och läkemdel som inte finns att få på marknaden än, i analogi med KIs senaste fallerande.
Där måste du ha en projektplan/studie, den måste godkännas av ett etiskt råd och det är först därefter man får leta studiepersoner, som måste ställa upp av egen vilja, uppfylla vissa kriterier etc.

Ja, men varför är det så? Om jag ligger och lider, ska jag då inte få riskera att dö, under en farligt ingrepp om jag så önskar det?
Du måste argumentera för varför vi ska ha ett etiskt råd som kan säga nej.

Citat:

Va?

Du slog in öppna dörrar. Men du fattade inte min ironi över det du skrev?

Citat:

Vad är det då?

Se ovan

Citat:

Jag "dissar" inte alternativmedicin. Jag har redan svarat på denna fråga att om dessa emtoder och medel har en vetenskapligt bevisat effekt så är det bara att nyttja dem.

Problemet är att de flesta inte har vetenskaplig effekt.
Problem är också att det kanske funkar lite svagt, eller så funkar det bara på 2 personer av 10.
Eller så är det en metod som det inte går att ta patent på. Dvs tjäna pengar. Eller som varken någon vill eller jobbar med att forska kring effekterna. Listan är lång, på varför alternativ bekämpas i vårt moderna samhälle.
Främst är det ett ideologiskt hat mot allt det gamla. Gammal kunskap, vi tror att vi är moderna och kan alla. Att det inte finns någon gud, att de var korkade förr, att endast moderna mediciner är det som fungerar osv.

Citat:

Vad är problemet och faran?
Att jag låter mig luras till att använda preparat B istället för A baserat på ett leende och en salladsmatlåda?

Ungefär så. Eller att pumpa barn fulla med vacciner som de aldrig behövde, och som troligen kommer att göra dem mer sjuka under sin livstid totalt sett.

Citat:

Vet inte hur jag ska bemöta detta...

Har du inget att kommenterar på en text, så behöver man inte skriva något. Det går också bra. vh

Permalänk
Avstängd
Skrivet av wereaz:

Varför är det creepy. Människor tränas att tänka kritiskt inför vetenskapliga studier och när de gör det?

Man skulle en gång för alla kunna falsifiera historierevisionisterna om man skickade ner flera kompetenta avrättare från USA, militära experter med flera till något koncentrationsläger och visade att gaskamrarna och ugnarna faktiskt var avsedda för tusentals människor per dygn. Publicerades sedan detta på flera plattformar så skulle saken (holocaust) vara bevisad en gång för alla på akademiskt och populärvetenskapligt vis. Varje nättroll skulle då hänvisas till detta reportage.

Jag har sett videor där man påstår att kamrarna var för små, att dörrarna gick att öppna inifrån etcetera. Då jag aldrig besökt ett koncentrationsläger kan jag säga varken bu eller bä. Jag har endast matats med information från skolan och har förväntats acceptera historien som fakta utan empiri annat än journalfilmer och Hollywood-produktioner. På dessa premisser förbehåller jag mig rätten att vara skeptisk.

Människor tror på Jesus och korset, återuppståndelsen, brinnande busken och flera andra historier, så varför skulle inte Holocaust vara en historia av samma dignitet? Man krävde bevis för Messiah, vi kräver bevis om Holocaust och alla andra historier.

Som sagt creepy? Mer creepy är att acceptera indoktrinering rätt av. Men det är ju definitionen av indoktrinering. Att inte ifrågasätta det man programmerats att tro, tänka, tycka och känna.

Först måste jag säga att jag absolut inte vet något om vad som stämmer eller inte i denna frågan och att den är naturligtvis ett mycket jobbigt ämne att prata om. Förr trodde jag, likt alla andra helt på det hela. Men, låt oss kolla lite på det hela.
För det första ska man veta att i krig, så är det av intresse att demonisera fienden. Det gör att dina egna trupper kämpar hårdare emot fienden. Sedan skriver segraren historien. Sedan ska man inte glömma att det också ofta finns både ekonomiska och politiska motiv bakom att vilja driva en viss linje. Addera sedan att segrarna själv i detta fallet, också troligen har saker som är mindre snygga som de gjort. Vi vet att de allierade samt främst ryssarna både stal, våldtog och mördade oskyldiga människor, även efter kriget var slut.

Om man kollar på varför man skulle vilja använda gas? Vad skulle poängen vara. Det har tydligen aldrig använts tidigare och inte senare heller. Som jag ser det, om jag som amatör kollar på det. Så dels är gas knappast gratis, det är farligt och krångligt att hantera. Om jag gasar någon, så måste jag sedan vädra ut denna gasen helt. Före jag kan gå in och hämta de som ligger där inne. Hur lång tid tar det? Dels så riskerar jag att få gas i övriga lägret, som kan ge problem eller tom långsiktigt döda vakterna osv. Nej, att hänga någon är betydligt billigare och snabbare.
Sedan säger de som pratar emot detta med gasning i massor, att du ändå har problemet med kropparna. De måste brännas i ugnar. Hur många kan du bränna per dag? Börja räkna lite och de hela blir inte så många som de påstår, på långa vägar. Tydligen finns det också databaser som är upprättade på döda. Och det är samma sak där. Långt mindre i antal än vad som hävdas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lolight:

Varför undviker du på att svara om mässlingen?

Många vacciner har till syfte att skapa immunitet utan att riskera få hela panoramat av sjukdomens symtom som man annars riskerar att få.
Många vacciner är inte 100%-iga, förstår dock inte varför detta skulle vara något argument för att få bort vaccinet.

Citat:

Om nu ingen lägre har Polio, då kan ju 5% av folket i landet, sluta ta spruta emot det. De kommer vara skyddade av det faktumet att sjukdomen inte längre finns.

Ja, hade vi låst inne oss hos oss själva och sluta resa runt världen eller ta in invandrare så hade det kunnat fungera. Så är inte fallet, sjukdomen finns fortfarande kvar men håller lyckligtvis på att försvinna globalt. Så snart kanske det inte behövs poliovirus längre i barnvaccinationsskyddet.

Citat:

Och mässling är bättre att få, än att undvika den. Samtidigt är ju en vaccination, ett sätt att få sjukdomen, ändå. Man får det, men inte fullt ut.
Jag gjorde misstaget att vaccinera mig, när alla var rädda för svininfluensan. Jag fick feber och blev dålig. http://www.expressen.se/halsoliv/kronikorer/anna-basen/oklokt...

Ja, vacciner kan ge biverkningar. Ingen har påstått annat. Men för de flesta så är vaccinerna betydligt bättre att få än själva sjukdomen.
Jag vaccinerar mig årligen mot influensan pga mitt jobb, aldrig fått mer än muskelvärk vid insticksstället, om vi nu ska köra på anekdotisk argumentation.

Citat:

Nej, jag tycker inte man ska tvinga människor till att vaccinera sig alls.

Vissa saker ska ingå i grundskyddet oavsett vad ens föräldrar tror sig veta baserat på i det stora sammanhanget fåtal fall som det gått dåligt för.

Vill du som vuxen inte vaccinera dig mot alla de saker som går att vaccinera dig mot, inga problem.
Men när du vägrar låta vaccinera ditt barn mot de vanliga, allvarliga, sjukdomar som vi vet vaccinet bita väldigt bra mot, då är det ett stort problem.

Citat:

Förr levde människor bättre, hade mindre med cancer, mindre med allergier osv. Ofta blev de mycket gamla.

Ganska modiga, och däribland felaktiga, påståenden, har du källor på dessa saker?

Citat:

Jo, nu var det inte så jag menade. Jag menar att du som läkare, behandlar enligt svensk standard. Du har inga egna mediciner som du ger dina kunder.

Ja, hade det inte varit konstigt om jag hade utbildat mig i Sverige men behandlat enligt österländsk medicn med noshörningshorn och tigerpenisar?

Citat:

Ja, men varför är det så? Om jag ligger och lider, ska jag då inte få riskera att dö, under en farligt ingrepp om jag så önskar det?

Förstår du skillnaden med en redan befintlig behandling/läkemedel och något som är helt nytt och experimentelll och aldrig använts på människor?
Det är två vitt skilda saker där du i det ena fallet kan få hjälp med experimentell behandling, medan du i andra fallet, på rätta grunder, inte ska få det.

Citat:

Du måste argumentera för varför vi ska ha ett etiskt råd som kan säga nej.

Jag måste ingenting, men kan göra det ändå, med risk för att du med flit eller av misstag feltolkar mig.

Tycker du att det är OK att använda djur till att testa tobak, smink, läkemedel, kontroversiella behandlingar och experiment på utan några som helst begränsningar? Jag misstänker att du är starkt emot detta. Där har du en prima exempel på varför etiska råd behövs för att kontrollera sådana saker.
Men nu kommer du säga att vi pratar människor med fri vilja.
Då kontrar jag med att människor som hamnar i stor nöd ofta blir deprimerade ochdesperata och är oerhört mottagliga och i en situation där de kan utnyttjas. För att förhindra att ett företag/en individ börjar ge sig på denna grupp och börjar testa allt möjligt med motiveringen att det är patienten som gått med på detta frivilligt behövs en etisk komitté som klargör vad man får eller inte får göra.
Är man rädd för Big Pharma nu, hur tror du det blir om du inte har etiska komittéer som sätter stopp/hinder i vägen för dessa?

Citat:

Du slog in öppna dörrar. Men du fattade inte min ironi över det du skrev?

Svårt med sarkasm och ironi över nätet

Citat:

Problemet är att de flesta inte har vetenskaplig effekt.

Ja, och därför är jag restriktiv i min nyttjande av dessa.

Citat:

Problem är också att det kanske funkar lite svagt, eller så funkar det bara på 2 personer av 10.
Eller så är det en metod som det inte går att ta patent på. Dvs tjäna pengar. Eller som varken någon vill eller jobbar med att forska kring effekterna. Listan är lång, på varför alternativ bekämpas i vårt moderna samhälle.
Främst är det ett ideologiskt hat mot allt det gamla. Gammal kunskap, vi tror att vi är moderna och kan alla. Att det inte finns någon gud, att de var korkade förr, att endast moderna mediciner är det som fungerar osv.
Ungefär så. Eller att pumpa barn fulla med vacciner som de aldrig behövde, och som troligen kommer att göra dem mer sjuka under sin livstid totalt sett.

Spelar ingen roll.
Visa mig en vetenskaplig studie som med statistisk säkerhet visar på en signifikat skillnad på att koskit är bättre än placebo på att behandla ryggskott, samt att det är mer kostnadseffektivt än behandlingsmetoderna vi har att tillgå nu och med mindre biverkningar så kommer jag gladeligen att förskriva det.
Kan du inte det så kommer jag inte använda mig av det. Byt ut koskit mot precis vad du vill, allt från riktiga läkemdel, behandlingar och metoder till österländska varianter, så är det exakt samma resonemang.

Du gör an massa felaktiga antaganden.

Citat:

Har du inget att kommenterar på en text, så behöver man inte skriva något. Det går också bra. vh

Jag är mycket väl medveten om det, men var tvungen att på något sätt få fram känslan av WTF.

Slutkläm:
Vacciner är inte en homogen grupp läkemdel, därför kan du inte avfärda dem som en grupp som sådan. Vissa har total effekt, andra har mindre, men över lag brukar de samtliga vara bättre att få än själva sjukdomen.

När det gäller din fria vilja så har du rätt till den, men sjukvården får inte bedriva experimentell vård hur som helst, därför har man etiska råd som ska granska och kontrollera detta.

När det gäller västerländsk/Österländsk/alternativa behandlingar så är det så ofantligt invecklat att jag inte ens tror du vet en bråkdel av hur det går till att få ut ett preparat på marknaden OCH få sjukvården att förskriva det. Numbers needed to treat, numbers needed to harm, absolut och relativ riskreduktion, p-värde, signifikans, statistiskt säkerställd data, jämförbara grupper/subgrupper, kostnadskalkyler, samhällsekonomi, kausalitet vs korrelation,
Varje studie som kommer ut som bevisar eller motbevisar något granskas av stora vetensakapliga organisationer såsom tex Cochrane och man går genom och sammanställer dessa för att se vad konsensus borde ligga i.

Det är därför många behandlingar och naturpreparat aldrig lyckat eller ej heller någonsin kommer lyckas nästla sig in i sjukvård, för att sjukvård har krav vilket dessa gång på gång fallerat nå upp till.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av CSM101:

Många vacciner har till syfte att skapa immunitet utan att riskera få hela panoramat av sjukdomens symtom som man annars riskerar att få.
Många vacciner är inte 100%-iga, förstår dock inte varför detta skulle vara något argument för att få bort vaccinet.

Det finns de som anser att det långsiktigt är bättre att få sjukdomen på riktigt. Allt har för och nackdelar, olika sidor. Det finns en risk att du byter ut eller undviker den tillfälliga svårigheten med att vara sjuk ett tag, mot kanske en livslång allergi. Kanske kan man visa om 50 år att det finns statistiska samband mellan allergi och vaccin för mässlingen. Men sjukvården erkänner aldrig att de inte visste eller felbehandlade, varken då eller nu. Jag vill inte ta bort vaccinet. Det jag vill är att ingen ska lagstifta om att jag måste ta det, eller mina barn måste.

Citat:

Ja, hade vi låst inne oss hos oss själva och sluta resa runt världen eller ta in invandrare så hade det kunnat fungera. Så är inte fallet, sjukdomen finns fortfarande kvar men håller lyckligtvis på att försvinna globalt. Så snart kanske det inte behövs poliovirus längre i barnvaccinationsskyddet.

Nu är det stor skillnad på dödliga sjukdomar och allt annat som de vill tycka in i alla sprutor till barnen. Helt av välvilja förstås. Sen tjänar man ju pengar på det med, och alla läkare har något att göra på dagarna och så får de lön också.

Citat:

Ja, vacciner kan ge biverkningar. Ingen har påstått annat. Men för de flesta så är vaccinerna betydligt bättre att få än själva sjukdomen.

Så går inte säga generellt, eller hur. Man får säga det beror på.

Citat:

Jag vaccinerar mig årligen mot influensan pga mitt jobb, aldrig fått mer än muskelvärk vid insticksstället, om vi nu ska köra på anekdotisk argumentation.

Det fanns någon statistik som har visat att den som tar den sprutan blir mer sjuk i influensa än de som inte tar sprutan. Men jag är säker på att de har raderat allt detta. För det passar dem inte.
Så varför ska man då ta, om det knappt hjälper alls?

Citat:

Vissa saker ska ingå i grundskyddet oavsett vad ens föräldrar tror sig veta baserat på i det stora sammanhanget fåtal fall som det gått dåligt för.

Ja, men då får du argumentera varför det ska vara så. Varför ska du har rätt att trampa på min frihet över att bestämma över min egen kropp och mitt barns kropp?
Det är inte att leva i frihet. Det är ren diktatur.

Citat:

Vill du som vuxen inte vaccinera dig mot alla de saker som går att vaccinera dig mot, inga problem.
Men när du vägrar låta vaccinera ditt barn mot de vanliga, allvarliga, sjukdomar som vi vet vaccinet bita väldigt bra mot, då är det ett stort problem.

Jag är oerhört tveksam till att det skulle vara skadligt för någon annan alls.

Citat:

Ganska modiga, och däribland felaktiga, påståenden, har du källor på dessa saker?

Det är just det. Kan man inte bevisa något enligt naturvetenskapen, så hävdar vissa att de har rätt att bestämma att, jag inte ska få odla och äta vissa växter eller sälja dem.
De är emot homeopati, och naturläkemedel. Jag ska inte behöva bevisa något alls för er. Jag är en fri människa och ska få fortsätta göra som jag vill när det kommer till naturmediciner.

Citat:

Tycker du att det är OK att använda djur till att testa tobak, smink, läkemedel, kontroversiella behandlingar och experiment på utan några som helst begränsningar? Jag misstänker att du är starkt emot detta. Där har du en prima exempel på varför etiska råd behövs för att kontrollera sådana saker.

Nu var det personens egen vilja som har valt något. Ett djur tvings och kan inte välja. Stor skillnad.

Citat:

Men nu kommer du säga att vi pratar människor med fri vilja.
Då kontrar jag med att människor som hamnar i stor nöd ofta blir deprimerade ochdesperata och är oerhört mottagliga och i en situation där de kan utnyttjas. För att förhindra att ett företag/en individ börjar ge sig på denna grupp och börjar testa allt möjligt med motiveringen att det är patienten som gått med på detta frivilligt behövs en etisk komitté som klargör vad man får eller inte får göra.

Visst du har en poäng. Men samtidigt tvingar du någon till att kanske lida.

Citat:

Är man rädd för Big Pharma nu, hur tror du det blir om du inte har etiska komittéer som sätter stopp/hinder i vägen för dessa?

Jag har aldrig påstått att vi aldrig ska ha dessa, till någonting, det jag undrade var varför de ska få i uppdrag att säga stopp om någon själv vill genomföra något farligt ingrepp.
Tvärtom borde kopplingen mellan läkemedel och sjukvården granskas hårdare.

Citat:

Spelar ingen roll.
Visa mig en vetenskaplig studie som med statistisk säkerhet visar på en signifikat skillnad på att koskit är bättre än placebo på att behandla ryggskott, samt att det är mer kostnadseffektivt än behandlingsmetoderna vi har att tillgå nu och med mindre biverkningar så kommer jag gladeligen att förskriva det.
Kan du inte det så kommer jag inte använda mig av det. Byt ut koskit mot precis vad du vill, allt från riktiga läkemdel, behandlingar och metoder till österländska varianter, så är det exakt samma resonemang.

Se ovan. Jag ska inte behöva bevisa något. Vill jag köpa koskit vatten för min onda rygg ska jag få göra detta.

Citat:

Slutkläm:
Vacciner är inte en homogen grupp läkemedel, därför kan du inte avfärda dem som en grupp som sådan. Vissa har total effekt, andra har mindre, men över lag brukar de samtliga vara bättre att få än själva sjukdomen.

När det gäller din fria vilja så har du rätt till den, men sjukvården får inte bedriva experimentell vård hur som helst, därför har man etiska råd som ska granska och kontrollera detta.

När det gäller västerländsk/Österländsk/alternativa behandlingar så är det så ofantligt invecklat att jag inte ens tror du vet en bråkdel av hur det går till att få ut ett preparat på marknaden OCH få sjukvården att förskriva det. Numbers needed to treat, numbers needed to harm, absolut och relativ riskreduktion, p-värde, signifikans, statistiskt säkerställd data, jämförbara grupper/subgrupper, kostnadskalkyler, samhällsekonomi, kausalitet vs korrelation,

Precis och det är där som faran ligger. För mycket genomsnittliga beräkningar och hänsyn till ekonomi, osv.

Citat:

Varje studie som kommer ut som bevisar eller motbevisar något granskas av stora vetensakapliga organisationer såsom tex Cochrane och man går genom och sammanställer dessa för att se vad konsensus borde ligga i.

Konsensus är ett farligt begrepp, och farligt att ha som riktlinje. Nej, om vi går efter att alla ska hålla sig till konsensus. Så kommer vi bara ha en linje som utvecklas. Då kommer det inte finnas alternativa grenar som prövar alternativa vägar att gå. Det är jag emot.

Citat:

Det är därför många behandlingar och naturpreparat aldrig lyckat eller ej heller någonsin kommer lyckas nästla sig in i sjukvård, för att sjukvård har krav vilket dessa gång på gång fallerat nå upp till.

Visst, men det är ganska långt mellan att inte använda naturmedel i öppna sjukvården och att förbjuda andra att använda detta privat och sälja på torget. Människor längtar efter frihet, och kommer ändå att försöka att gå runt det hela. De börjar byta växter hemligt på nätet. För myndigheterna har bestämt att citronmeliss inte ska få säljas. Osv. osv.
Nej, låt alla som vill jobba med egna häxbrygder få göra detta. Om du inte direkt kan visa att de säljer ett gift som dödar dig. vh

Permalänk
Medlem
Skrivet av lolight:

Det finns de som anser att det långsiktigt är bättre att få sjukdomen på riktigt. Allt har för och nackdelar, olika sidor. Det finns en risk att du byter ut eller undviker den tillfälliga svårigheten med att vara sjuk ett tag, mot kanske en livslång allergi. Kanske kan man visa om 50 år att det finns statistiska samband mellan allergi och vaccin för mässlingen. Men sjukvården erkänner aldrig att de inte visste eller felbehandlade, varken då eller nu. Jag vill inte ta bort vaccinet. Det jag vill är att ingen ska lagstifta om att jag måste ta det, eller mina barn måste.
Nu är det stor skillnad på dödliga sjukdomar och allt annat som de vill tycka in i alla sprutor till barnen. Helt av välvilja förstås. Sen tjänar man ju pengar på det med, och alla läkare har något att göra på dagarna och så får de lön också.
Så går inte säga generellt, eller hur. Man får säga det beror på.
Det fanns någon statistik som har visat att den som tar den sprutan blir mer sjuk i influensa än de som inte tar sprutan. Men jag är säker på att de har raderat allt detta. För det passar dem inte.
Så varför ska man då ta, om det knappt hjälper alls?
Ja, men då får du argumentera varför det ska vara så. Varför ska du har rätt att trampa på min frihet över att bestämma över min egen kropp och mitt barns kropp?
Det är inte att leva i frihet. Det är ren diktatur.
Jag är oerhört tveksam till att det skulle vara skadligt för någon annan alls.
Det är just det. Kan man inte bevisa något enligt naturvetenskapen, så hävdar vissa att de har rätt att bestämma att, jag inte ska få odla och äta vissa växter eller sälja dem.
De är emot homeopati, och naturläkemedel. Jag ska inte behöva bevisa något alls för er. Jag är en fri människa och ska få fortsätta göra som jag vill när det kommer till naturmediciner.
Nu var det personens egen vilja som har valt något. Ett djur tvings och kan inte välja. Stor skillnad.
Visst du har en poäng. Men samtidigt tvingar du någon till att kanske lida.
Jag har aldrig påstått att vi aldrig ska ha dessa, till någonting, det jag undrade var varför de ska få i uppdrag att säga stopp om någon själv vill genomföra något farligt ingrepp.
Tvärtom borde kopplingen mellan läkemedel och sjukvården granskas hårdare.
Se ovan. Jag ska inte behöva bevisa något. Vill jag köpa koskit vatten för min onda rygg ska jag få göra detta.
Precis och det är där som faran ligger. För mycket genomsnittliga beräkningar och hänsyn till ekonomi, osv.
Konsensus är ett farligt begrepp, och farligt att ha som riktlinje. Nej, om vi går efter att alla ska hålla sig till konsensus. Så kommer vi bara ha en linje som utvecklas. Då kommer det inte finnas alternativa grenar som prövar alternativa vägar att gå. Det är jag emot.
Visst, men det är ganska långt mellan att inte använda naturmedel i öppna sjukvården och att förbjuda andra att använda detta privat och sälja på torget. Människor längtar efter frihet, och kommer ändå att försöka att gå runt det hela. De börjar byta växter hemligt på nätet. För myndigheterna har bestämt att citronmeliss inte ska få säljas. Osv. osv.
Nej, låt alla som vill jobba med egna häxbrygder få göra detta. Om du inte direkt kan visa att de säljer ett gift som dödar dig. vh

Du får sälja och äta så mkt "citronmeliss" du vill. Du får däremot, med rätta, inte hävda att det botar någon sjukdom, om det inte har en bevisad effekt och därmed godkänt av lmv. Problemet i sig ligger ju inte i att en person vill stoppa i sig något, utan att patienter med hälsan och livet som insats blir "lurade" att välja en vekningslös behandling istället för en behandling med dokumenterat god effekt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Define R3 | Asrock P67 PRO3 Rev B3 | I5 2500K@4,5GHz | Xigmatek Gaia | Corsair Vengeance LP 8GB 1866MHz | EVGA GTX 970 SSC | XFX core edt. 550W| Intel 320 120GB, Crucial MX100 256GB, WD caviar black 750GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av lolight:

belägg? Det hela är väl ganska mycket politik. Man väljer att ge ett barn spruta som ska skydda mot tex mässlingen. Samtidigt vet man att skyddet inte är 100%. Frågan är nu, vilka mål siktar man emot. Det är ju olika för alla människor. Så svaret är ju att det inte bara är ett rent medicinskt problem utan snarare vilken målsättning man har. Allt är ju ett övervägande. Så jag anser att alla människor ska få valfriheten om hur just de vill göra.

Ska vi utgå från 100% skydd eller skita i det? På ett sätt är det lätt att läsa det du skriver just på det sättet.

När det kommer till samhällsskydd så finns det ett investerat intresse att ha enhetliga vaccinationsprogram. Är en tillräckligt stor grupp mottagliga för t ex mässlingen så har du skapat en grogrund för en mer resistent mässlingsutbrott.

Står det mellan friheten av svepande avstå vaccination (åtminstone som barn/ungdom) eller riskera dödliga epedemier så är nog skadeanalysen lätt att göra till vaccinationsprogrammens fördel.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Heinel:

Du får sälja och äta så mkt "citronmeliss" du vill. Du får däremot, med rätta, inte hävda att det botar någon sjukdom, om det inte har en bevisad effekt och därmed godkänt av lmv. Problemet i sig ligger ju inte i att en person vill stoppa i sig något, utan att patienter med hälsan och livet som insats blir "lurade" att välja en vekningslös behandling istället för en behandling med dokumenterat god effekt.

Skickades från m.sweclockers.com

Tyvärr inte. Det jobbas fort och hårt på att förbjuda. Både att du får odla saker hemma. För då konkurrera du med industrin. Samt att alla frön som säljs, måste vara sterila. Så att tomaterna du odlar, kan du inte sätta deras frö och få nya. Nej, du måste köpa nya frö varje år. Har du frön från riktiga tomater så är det olagligt. Samma saker med hälsokost, EU vill förbjuda företag att sälja vitaminer, mineraler, växter och preparat. Även om de inte hävdar något alls. Att man har livet som insats vid hälsokost är bara BS. Det är troligen farligare att äta den märkliga mat som är i färdigmaten. Eller om du äter mediciner, så är de betydligt farligare.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mr.Borka:

Ska vi utgå från 100% skydd eller skita i det? På ett sätt är det lätt att läsa det du skriver just på det sättet.

Eftersom inte ens en vaccinering ger dig 100% skydd så då, kan det kvitta. Kolla gärna forskningen. Verkan är mycket sämre än vad du tror.
Annars så tycker jag att vi kan skita i det. För folket i andra länder får det inte ändå. Och folk är så blandade så då är det redan så i praktiken. Därmed är det inget argument och kan inte bli ett argument. Då väger min frihet tyngre.

Citat:

När det kommer till samhällsskydd så finns det ett investerat intresse att ha enhetliga vaccinationsprogram. Är en tillräckligt stor grupp mottagliga för t ex mässlingen så har du skapat en grogrund för en mer resistent mässlingsutbrott.

Det tror jag inte alls på, dummaste jag hört. Jobbar du med att sälja läkemedel?
Folk har haft mässlingen, när de var små på det vanliga sättet. Det är inga problem att folk blir sjuka och sedan blir de friska igen.

Citat:

Står det mellan friheten av svepande avstå vaccination (åtminstone som barn/ungdom) eller riskera dödliga epedemier så är nog skadeanalysen lätt att göra till vaccinationsprogrammens fördel.

Nu är det knappast dödligt, inte ens skadligt eller farligt. Börja kolla på saker som är verkligt farliga. Som energidrycker, lightprodukter eller GMO-mat.
Eller varför inte mobiltelefoner.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lolight:

Eftersom inte ens en vaccinering ger dig 100% skydd så då, kan det kvitta. Kolla gärna forskningen. Verkan är mycket sämre än vad du tror.
Annars så tycker jag att vi kan skita i det. För folket i andra länder får det inte ändå. Och folk är så blandade så då är det redan så i praktiken. Därmed är det inget argument och kan inte bli ett argument. Då väger min frihet tyngre.

Det där är det dummaste jag läst. Allvarligt talat.
Du får inte 100% skydd eller säkerhet i något du gör. Det är samma typ av kriminellt galna retorik som de heltokiga abortmotståndarna använder i USA. Där man i brist på egna sakargument pekar på hur kondomer är livsfarliga eftersom de inte ger exakt 100% skydd mot könssjukdomar eller oönskad graviditet. Ungefär som att byta ut ett 98-procentigt skydd mot 100-procentig risk och väga dem lika.

Och jo, folk får mässlingen i andra länder. Hela tiden. Men det är oftast inte dramatiskt nog för att rapporteras i någon meningsfull utsträckning här i Sverige. På samma sätt som zika-viruset får stora löpsedlar medan den stora dräparen - malaria - hela tiden ligger i bakgrunden. Det finns ju inget nyhetsvärde. Inte att nämna att hela världen genomgått en kampanj för att vaccinera och strida mot mässlingen i över hundra år.

Det uppskattas att över 500 000 personer dog av mässlingen år 2000.

Citat:

Det tror jag inte alls på, dummaste jag hört. Jobbar du med att sälja läkemedel?
Folk har haft mässlingen, när de var små på det vanliga sättet. Det är inga problem att folk blir sjuka och sedan blir de friska igen.
Nu är det knappast dödligt, inte ens skadligt eller farligt.

Ja. De som haft mässlingen och klarar sig - klarar sig. Men du missar ju det faktum att det är en av världens mest smittsamma sjukdomar.
Jag är övertygad om att du blandar ihop mässlingen med vattkoppor.

Citat:

Börja kolla på saker som är verkligt farliga. Som energidrycker, lightprodukter eller GMO-mat.
Eller varför inte mobiltelefoner.

Jag hoppas verkligen att du trollar eller skriver med någon sorts dold sarkasm.

Du talar om hur sjukdomar som varje år dödar tiotusentals personer är ofarliga och vill istället belysa, vad - mobiltelefoner och energidryck?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Mr.Borka:

Det där är det dummaste jag läst. Allvarligt talat.
Du får inte 100% skydd eller säkerhet i något du gör. Det är samma typ av kriminellt galna retorik som de heltokiga abortmotståndarna använder i USA. Där man i brist på egna sakargument pekar på hur kondomer är livsfarliga eftersom de inte ger exakt 100% skydd mot könssjukdomar eller oönskad graviditet. Ungefär som att byta ut ett 98-procentigt skydd mot 100-procentig risk och väga dem lika.

Nej, jag kommer fortsätta att hävda att du alltid har 100% rätten att bestämma över din egna kropp. Ingen ska få tvinga mig eller mitt barn att ta en spruta. Det anser jag är en mänskligrättighet. Sedan är det ju sant det du skriver, om olika nyttor.
Det är viktigt att du förstår (och du läser de tidigare inläggen) att vi inte pratar om hur vida det är bra eller dåligt med vacciner mot riktigt dåliga och farliga saker.
Det har vi redan ansett alla. Utan det jag ansåg var att dels så ska man enkelt kunna slippa få mer saker i sprutorna som är mera tveksamma. Och i minsta fall ska man ha rätta att kunna avstå för sig eller sitt barn. Även om det inte just nu är totalt dåligt ställt med hur det är bestämt, så är vi på väg åt fel håll. Där vi tvingas ta allt mer saker och i unga år. Om du som släkt då vett att ni genetiskt är känsliga för alltför mycket vacciner. Så anser jag att någon konsensus i samhället inte ska förstöra er rätt att säga nej till saker, som inte är av livsnödvändig karaktär.

Citat:

Och jo, folk får mässlingen i andra länder. Hela tiden. Men det är oftast inte dramatiskt nog för att rapporteras i någon meningsfull utsträckning här i Sverige. På samma sätt som zika-viruset får stora löpsedlar medan den stora dräparen - malaria - hela tiden ligger i bakgrunden. Det finns ju inget nyhetsvärde. Inte att nämna att hela världen genomgått en kampanj för att vaccinera och strida mot mässlingen i över hundra år.

Fortfarande jag anser att man ska ha rätt att neka. Om alla ni andra är vaccinerade vad är då problemet om jag inte är det? Ni är ju skyddade.

Citat:

Jag hoppas verkligen att du trollar eller skriver med någon sorts dold sarkasm.
Du talar om hur sjukdomar som varje år dödar tiotusentals personer är ofarliga och vill istället belysa, vad - mobiltelefoner och energidryck?

Läs ovan. Sedan är problemet med mat och gmo osv, inte något man pratar så mycket om. Frågan är om det inte är tiotusentals, i världen där också. Ganska troligt.
Skulle jag trolla nej? Jag är emot all form av abort, pga att jag anser att man mördar ett barn i magen. Samt jag är för människans frihet och emot kommunism och kollektivism. Jag förstår att det känns konstigt i ett så genom kommunistiskt, ateistiskt och kollektivistiskt samhälle som Sverige är. Då kanske man tycker det är att trolla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wereaz:

Varför är det creepy. Människor tränas att tänka kritiskt inför vetenskapliga studier och när de gör det?

Man skulle en gång för alla kunna falsifiera historierevisionisterna om man skickade ner flera kompetenta avrättare från USA, militära experter med flera till något koncentrationsläger och visade att gaskamrarna och ugnarna faktiskt var avsedda för tusentals människor per dygn. Publicerades sedan detta på flera plattformar så skulle saken (holocaust) vara bevisad en gång för alla på akademiskt och populärvetenskapligt vis. Varje nättroll skulle då hänvisas till detta reportage.

Jag har sett videor där man påstår att kamrarna var för små, att dörrarna gick att öppna inifrån etcetera. Då jag aldrig besökt ett koncentrationsläger kan jag säga varken bu eller bä. Jag har endast matats med information från skolan och har förväntats acceptera historien som fakta utan empiri annat än journalfilmer och Hollywood-produktioner. På dessa premisser förbehåller jag mig rätten att vara skeptisk.

Människor tror på Jesus och korset, återuppståndelsen, brinnande busken och flera andra historier, så varför skulle inte Holocaust vara en historia av samma dignitet? Man krävde bevis för Messiah, vi kräver bevis om Holocaust och alla andra historier.

Som sagt creepy? Mer creepy är att acceptera indoktrinering rätt av. Men det är ju definitionen av indoktrinering. Att inte ifrågasätta det man programmerats att tro, tänka, tycka och känna.

För att det handlar om en så stor mängd människor och det finns lite för mycket bevis så egentligen blir det bara äckligt att prata om det. Och samt en jätte god vän till mig är historie lärare så jag vet vad som är sant, för det som konspirationen pratar om fungerar inte bara.

Visa signatur

There is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed into a few forms or into one; and that whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved.

Permalänk
Skäggig legend

Sambon har för första gången betalat i förskott, något är på tok. Jag är på min vakt.

Visa signatur

Tråden om Skägg!
My cave...
Ryzen 5 3600@4,3Ghz - 16GB CL16 - RTX 3070 - Kingston Fury M.2 2TB
🎧Schiit Hel + DT-770 PRO - NAD C316 - B&W 685 - LG 65" OLED B6
 Watch Series 5 4G - Macbook Pro 13" 2015 - iPhone 11 PRO 256GB 

Permalänk
Medlem
Skrivet av Equilibrium:

För att det handlar om en så stor mängd människor och det finns lite för mycket bevis så egentligen blir det bara äckligt att prata om det. Och samt en jätte god vän till mig är historie lärare så jag vet vad som är sant, för det som konspirationen pratar om fungerar inte bara.

Om någon inte hiffar vad jag menar så för att säga det simpelt så borde det ju finnas cirka 50 millioner extra Judar levande i nuet om och endast om konspirations teorin skulle vara sann, och det är här jag tycker att teorin helt enkelt fjantar till det för sig själv.

Visa signatur

There is grandeur in this view of life, with its several powers, having been originally breathed into a few forms or into one; and that whilst this planet has gone cycling on according to the fixed law of gravity, from so simple a beginning endless forms most beautiful and most wonderful have been, and are being, evolved.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lolight:

Det finns de som anser att det långsiktigt är bättre att få sjukdomen på riktigt. Allt har för och nackdelar, olika sidor. Det finns en risk att du byter ut eller undviker den tillfälliga svårigheten med att vara sjuk ett tag, mot kanske en livslång allergi. Kanske kan man visa om 50 år att det finns statistiska samband mellan allergi och vaccin för mässlingen. Men sjukvården erkänner aldrig att de inte visste eller felbehandlade, varken då eller nu. Jag vill inte ta bort vaccinet. Det jag vill är att ingen ska lagstifta om att jag måste ta det, eller mina barn måste.

2013 dog 145 000 personer pga mässling.
Mässlingen är ett av de största orsakerna till spädbarnsdöd i utvecklingsländer.

Anledningen till att just vissa vacciner ingår i barnvaccinationsprogrammet är för att de har så pass allvarliga komplikationer om man får sjukdomen.
Så nej, vissa saker ska inte en förälder få välja helt fritt, utan ska vara lagstadgad.
Detta givetvis för att det finns studier som bevisat att det är bättre med vaccinet än att få sjukdomen.
Att detta vaccin orsakar autism har gång på gång visat sig vara falskt och detta är vaccin som gets under flera decennier. Så de är säkra.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vacc...
http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2666

Citat:

Nu är det stor skillnad på dödliga sjukdomar och allt annat som de vill tycka in i alla sprutor till barnen. Helt av välvilja förstås. Sen tjänar man ju pengar på det med, och alla läkare har något att göra på dagarna och så får de lön också.

Ja, förutom att mässling, som du själv tog som exempel är bevisat att vara bland de största orsaken till död bland spädbarn och som årligen dödar sexsiffrigt med människor.
Jag har som läkare bara administrerat vaccin 3 ggr, samtliga 3 var på mig själv. Det är sjuksköterskor som ger vacciner...

Citat:

Så går inte säga generellt, eller hur. Man får säga det beror på.

Jo, det är precis så det går att säga generellt. Det är hela syftet med vaccin.
Men du får gärna visa källa på så inte är fallet.
Sen har du subgrupper där vaccinet inte har samma effektivitet kanske, men det gäller då subgrupper.

Citat:

Det fanns någon statistik som har visat att den som tar den sprutan blir mer sjuk i influensa än de som inte tar sprutan. Men jag är säker på att de har raderat allt detta. För det passar dem inte.
Så varför ska man då ta, om det knappt hjälper alls?

Visa källa. Inget försvinner från internet.

Citat:

Ja, men då får du argumentera varför det ska vara så. Varför ska du har rätt att trampa på min frihet över att bestämma över min egen kropp och mitt barns kropp?
Det är inte att leva i frihet. Det är ren diktatur.

Du som vuxen får göra precis som du vill och jag skiter högtidligt i dina beslut.

Men när det gäler dina barn så ska inte din inkompetens, okunskap eller idioti få bestämma. Du trodde uppenbarligen att mässling är rätt harmlöst att få, men nu har du fått källa på att så verkligen inte är fallet.
Där har du ett exempel på hur vissa tankar eller tycken faktiuskt kan vara fel, demokrati eller ej.

Annars kan vi ju även plocka bort den obligatoriska skolgången, de obligatoriska BVC-kontrollerna, tandläkarkontroller etc etc och avveckla Socialtjänsten helt, för då är det staten som går in och garanterar eller tvingar vissa saker. Det för individens, samhällsgruppen och samhällsekonomins skull.

Återigen, dessa saker måste dock vbara bevisat ha bra verkan och vara relativt harmlösa, tex om det gäller vacciner.
Läs på de två ovanstående länkarna, i den andra finns i slutet ett stycke som kanske intresserar under rubriken epidemiologi.

jag har nu med källor visat varför jag anser att mässling ska vara ett tivngande vaccination mot, nu är det din tur, att med riktiga källor, bevisa att MPR-vaccinet är direkt skadligt och att det är bättre att få mässlingen.

Citat:

Jag är oerhört tveksam till att det skulle vara skadligt för någon annan alls.

https://en.wikipedia.org/wiki/Herd_immunity
Ditt tyckande ställs mot fakta, och här har du fel uppfattning.

Citat:

Det är just det. Kan man inte bevisa något enligt naturvetenskapen, så hävdar vissa att de har rätt att bestämma att, jag inte ska få odla och äta vissa växter eller sälja dem.
De är emot homeopati, och naturläkemedel. Jag ska inte behöva bevisa något alls för er. Jag är en fri människa och ska få fortsätta göra som jag vill när det kommer till naturmediciner.

Du får odla vad du vill och sälja det, det är det som hela jordbruket är till för. Odla gurkor och sälja.
Men när du påstår att dina gurkor botar cancer, då är det ett lagbrott då det då faller under läkemedel och då måste du ha bevis för det du påstår.

Då har sjukvården rätt att bestämma.

Där har du problemet med homeopati, eller varför inte kalla det vid dess rätta namn; fiffel och båg.
Visa mig en endaste studie som bevisar något effekt av homeopatiska "läkemedel". Du har hela världen att vändadig till nu, borde inte vara så svårt.
Men du kanske vill att jag behandlar dina sjuka anhöriga med gurkmeja, mynta och lite mindfullness när de kommer med sina prostatacancrar, bröstcancrar, blodförgiftningar etc? För det är ju efter allt ett fritt land, jag har en fri vilja och studier är humbug?

Citat:

Nu var det personens egen vilja som har valt något. Ett djur tvings och kan inte välja. Stor skillnad.

Rent teoretiskt nu, vad är skillnaden på en hjärndöd eller heldement människa som inte ens vet om sin egen existens, och låt oss säga en chimpans som används vid djurförsök?
Jag vet givetvis skillnaden att de är olika arter, men ändå, lek med tanken lite. Finns gott om grupper i vårt samhälle som är extremt utsatta pga sjukdomar och dylikt och som behöver skyddas från klåpare inom läkemdelsindustrin, sjukvården och anhöriga.

Citat:

Visst du har en poäng. Men samtidigt tvingar du någon till att kanske lida.
Jag har aldrig påstått att vi aldrig ska ha dessa, till någonting, det jag undrade var varför de ska få i uppdrag att säga stopp om någon själv vill genomföra något farligt ingrepp.
Tvärtom borde kopplingen mellan läkemedel och sjukvården granskas hårdare.

Du vill ha hårdare granskning men samtidigt vill du ta bort ett av de hårdast granskande organ som finns inom sjukvården.

Citat:

Se ovan. Jag ska inte behöva bevisa något. Vill jag köpa koskit vatten för min onda rygg ska jag få göra detta.

Väljer du att missförstå mig med flit eller är det av misstag?

DU får göra vad du vill med DIN kropp.
JAG som läkare får INTE göra vad som helst med DIN kropp: För att jag ska få använda något inom sjukvården så måste den ha genomgått tester och studier. Förstår inte ens hur detta kan vara något diskutabelt.

http://www.sls.se/Etik/Etiska-koder/Den-Hippokratiska-Eden/
Ibland bota, ofta lindra, alltid trösta.
Att experimentera med människor vilket skulle kunna orsaka ännu mer lidande eller till och med död är inget som stämmer med god läkaretik.

Och återigen, snälla förstå denna skillnad, Jag kan testa olika läkemedel och metoder i strävan att försöka hjälpa dig med ditt lidande, men dessa måste vara etablerade. Jag kan inte testa helt nya, aldrig testade eller studerade metoder eller behandlingar, oavsett vad du tycker. Jag kan fällas i ansvarsnämnd, oavsett vad du som patient tycker.

Citat:

Precis och det är där som faran ligger. För mycket genomsnittliga beräkningar och hänsyn till ekonomi, osv.

Det är tyvärr så man måste göra när man håller på med samhällsekonomi, och vare sig vi vil ldet eller ej så är det den som styr min vardag.
Hade jag klagat om min kliniks budget legat på 500 miljoner? Absolut inte, men någonstans måste dessa pengar komma från. Det är en balansgångmellan det som är till nytta för en individ, samhälle etc.

Citat:

Konsensus är ett farligt begrepp, och farligt att ha som riktlinje. Nej, om vi går efter att alla ska hålla sig till konsensus. Så kommer vi bara ha en linje som utvecklas. Då kommer det inte finnas alternativa grenar som prövar alternativa vägar att gå. Det är jag emot.

Så är verkligen inte fallet.

Konsensus är hela tiden något som testas och är inget som hindrar alternativa metoder.
Konsensus idag på olika frakturer skiljer sig från den konsensus som rådde för 20 år sen. Där har du alltså helt fel.

Exempel på det:
För ca 15-20 år sedan var konsensus kring mediala collumfrakturer att dessa skulle skruvas med tex Olmedskruvar eller liknande skruvsystem (dvs osteosyntes). Idag är konsensus att dessa ska erhålla en ledprotes, höftprotes.
(Vet du inte vad medial collumfraktur, osteosyntes, protes, Olmedspikar är så föreslår jag att du googlar på dessa).
Dåvarande konsensus ersattes med en ny på ca 20 år. Detta för att man hela tiden utvecklade nya metoder och testade dem mot befintiliga.

Annars hade vi behandlat sjukdomar på samma sätt idag som för 2000 år sen. Uppenbarligen gör vi inte detta och där har du ett ypperligt bevis till på att du har fel.

Citat:

Visst, men det är ganska långt mellan att inte använda naturmedel i öppna sjukvården och att förbjuda andra att använda detta privat och sälja på torget. Människor längtar efter frihet, och kommer ändå att försöka att gå runt det hela. De börjar byta växter hemligt på nätet. För myndigheterna har bestämt att citronmeliss inte ska få säljas. Osv. osv.
Nej, låt alla som vill jobba med egna häxbrygder få göra detta. Om du inte direkt kan visa att de säljer ett gift som dödar dig. vh

Seriöst, vad är det som är så svårt med att förstå i det jag säger?

Vill du sälja meloner på torget så får du göra det.
Du får däremot inte sälja meloner under premissen att det är ett läkemedel.
Vill du sälja tigerbalsam för att det är skönt och kan ge lindring vid muskelvärk så får du det, du kan däremot inte sälja det som ett läkemdel.
Vill du sälja homeopatiska medel så får du det, ingen förbjuder dig det. Men du får inte sälja dem som läkemedel.

Eftersom de inte är läkemedel.
Rätt enkelt.

Den här diskussionen är slut. Jag har tvingats upprepa samma saker gång på gång men budskapet kommer ej fram. Du vägrar producera källor och argumenterar efter tycken, anekdoter och "fakta" trots att bevis finns mot det du säger.

En sådan diskussion ger mig absolut ingenting förutom huvudvärk, i synnerhet då halva budskapet som jag skriver feltolkas och på inget sätt når fram.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Equilibrium:

Kom en gång in på sidor om hur folk trodde påriktigt att The Holocaust var en konspiration.

Creepy stuff.

Kom en gång in på sidor om hur folk trodde påriktigt att människan landat på månen. Det var ganska läskigt det med.

Visa signatur

● Active

Permalänk
Medlem
Skrivet av wereaz:

Som sagt creepy? Mer creepy är att acceptera indoktrinering rätt av. Men det är ju definitionen av indoktrinering. Att inte ifrågasätta det man programmerats att tro, tänka, tycka och känna.

Jag väljer att inte se dig, så därför finns du inte... underbar logik.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rj45:

Kom en gång in på sidor om hur folk trodde påriktigt att människan landat på månen. Det var ganska läskigt det med.

Vissa människor har inte ens landat på jorden.

Visa signatur

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
► FD Define R2 | Win10Pro | i7-3770K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | 1080 Ti | AX750 | Asus VG27WQ | Eizo S2100 | HP Z24n |► OnePlus 6 |

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Att jorden är platt och att universum och gravitationen inte existerar.
Med tanke på att det finns så lite (inget) bevis för heliocentriska världsbilden och att jorden är rund, från en vanlig människas perspektiv, väljer jag att betrakta det hela som mina ögon ser det.
För ett halvår sedan ansåg jag mig vara ateist och skulle ha skrattat åt det hela, men när jag kollat på några videor insåg jag att allt jag "vetat" endast var en hög med andrahandsinformation som jag blivit tvångsmatad med sedan jag var ett barn, precis som med olika religioner.

Se någon video om ämnet innan du kallar mig idiot, tack.
Det skadar inte att vara lite öppensinnad.

Eric Dubay är min favorit på youtube och han har en massa Flat Earth-videor.
Denna är nog en bra instegsvariant:

Visa signatur

GTX1070 - i7 4790 - 32GB RAM

Permalänk
Medlem
Skrivet av v1lle:

Att jorden är platt och att universum och gravitationen inte existerar.
Med tanke på att det finns så lite (inget) bevis för heliocentriska världsbilden och att jorden är rund, från en vanlig människas perspektiv, väljer jag att betrakta det hela som mina ögon ser det.
För ett halvår sedan ansåg jag mig vara ateist och skulle ha skrattat åt det hela, men när jag kollat på några videor insåg jag att allt jag "vetat" endast var en hög med andrahandsinformation som jag blivit tvångsmatad med sedan jag var ett barn, precis som med olika religioner.

Se någon video om ämnet innan du kallar mig idiot, tack.
Det skadar inte att vara lite öppensinnad.

Eric Dubay är min favorit på youtube och han har en massa Flat Earth-videor.
Denna är nog en bra instegsvariant:

https://www.youtube.com/watch?v=MYwcgGwwyQg

Är man smart så kan man komma med bra argument för i princip vadsomhelst. Har sett en del utav Flat Earth argumenten och många är ganska bra, men det blir alltid problem med just jordens ände, det är ju inte direkt omöjligt eller olagligt att ta sig igenom Antarktis, dessutom kan du resa runt Antarktis och det tar inte alls lika lång tid som det skulle gjort om jorden var platt. Så enkelt är det att debunka FlatEarth.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Friterad:

Är man smart så kan man komma med bra argument för i princip vadsomhelst. Har sett en del utav Flat Earth argumenten och många är ganska bra, men det blir alltid problem med just jordens ände, det är ju inte direkt omöjligt eller olagligt att ta sig igenom Antarktis, dessutom kan du resa runt Antarktis och det tar inte alls lika lång tid som det skulle gjort om jorden var platt. Så enkelt är det att debunka FlatEarth.

I detta fall handlar det snarare om vilken andrahandsinformation man vill tro på. Det finns folk som säger att det är olagligt, men också folk som säger att det inte är det.
När vi sitter här uppe i Sverige är det omöjligt för oss att avgöra vem som talar sanning.

Visa signatur

GTX1070 - i7 4790 - 32GB RAM

Permalänk
Medlem
Skrivet av v1lle:

I detta fall handlar det snarare om vilken andrahandsinformation man vill tro på. Det finns folk som säger att det är olagligt, men också folk som säger att det inte är det.
När vi sitter här uppe i Sverige är det omöjligt för oss att avgöra vem som talar sanning.

Om du tvivlar så kan du alltid samla ihop pengar och göra resan själv.