Utvärdering: Plum84 RGB, Electro Capacitive Keyboard

Permalänk
Inaktiv

Utvärdering: Plum84 RGB, Electro Capacitive Keyboard

1-2a Intryck/avtryck/utvärdering: Plum84 RGB, Electro Capacitive Keyboard

Basics
Tillverkare: Robo International(?)/Plum
Modell: Plum84 RGB, Electro Capacitive Keyboard ("type -s")
Layout: "ANSI" "TKL" (84 Tangenter)
Brytare: Plum 35g (Topre-klon)
LED: RGB + enskilda vita LED för Capslock/Scrolllock/Numlock
Aktiveringspöunkt: 2-3 mm
Vikt (utan sladd och batterier): 695g
Pris: ca $85 för RGB-varianten (ca $70 ej bakgrundsbelyst) (plus ev. Moms, tull och postnords adm. avgift)

Brytarna:
35g "topre" var en häftig upplevelse. Mjuk och fin, distinkt, taktil bump (som på alla topre) men avsevärt mer lätt-tryckta. Personligen tycker jag att skriva på Topre är lika beroendeframkallande som att poppa bubbelplast... bara ett ord till

Jag upplevde mycket större skillnad mellan "tropre" 35g och 45g; än mellan 45g och 55g, trots att det är lika många gram (i.e. cN) diff.

Riktigt trevlig upplevelse faktiskt, ska bli spännande att se vilken som blir min framtida dagliga driver för jobb respektive spel: just nu vet jag faktiskt inte!

Layouten:
Faktiskt riktigt trevlig TKL-variant. Storleksmässigt (Chassit): mittemellan standard TKL (80%), t.ex. Novatouch, och 60% (t.ex. Pok3r).

Det är ju inte en ren "ANSI" layout, då placeringen av knappar (och antalet) skiljer sig från standarden: men det är av typen "ANSI", dvs en horisontell rak Enter (2,25U) och en "Längre" vänstershift (2,25U) som ersätter "<>|" tangenten.

Numpadsvarianten a la laptop-från förr: dvs att "Numpadden" ligger på "7890 uiop jklmö ,.-"-tangenterna (aktiveras med "Numlock", som default är "Fn+PrtScr") fungerar väldigt väl. Numpadläget indikeras även med en vit "Numlocklysdiod". Borde funka väldigt bra som insteg till 80%/60%-världen för de som "inte kan använda TKL för att de 'måste' ha numpad".

Frågan är väl egentligen varför inte alla TKL har "numpadden" såhär default: det är ju en så självklar lösning! Och så var det ju alltid förr (lap-tops). I princip blir det ett mini-full-tangentbord!

Än smidigare blir det när man assignerar om Caps-locken (eller annan favvotangent/kombo) till Numlock, IMO!

Lite tillvänjning krävs såklart med den nya placeringen på TK-klustret (Delete, PGUP, PGDW etc.) men redan efter 5-10 minuter märkte jag att det började sätta sig i muskelminnet.

Bakgrundsbelysning:
RGB per enskild tangent (om så önskas)

Brädan har RGB bakgrundsbelysning, det går även utmärkt att stänga av all belysning (belysningens status lagras mellan avstängningar/urkopplingar).

Bakgrundsbelysningen har ett gäng förinställda färger och lägen (modes) som går att aktivera (och deaktivera) direkt från tangentbordet utan extra mjukvara.

Den reflekterande brytarplåten gör att ljusdioderna upplevs som avsevärt mer ljusstarka än på t.ex. RC930 som har en svart dito.

Själv väljer jag oftast "av" på bakgrundsbelysning: men det är trevligt att möjligheten finns där. Speciellt om man vill ha lite extra uppmärksamhet på kontoret.Har f.ö. redan fått uppmärksamhet på kontoret från folk som inte lagt märke till någon av mina tidigare brädor eller keysets (I Regnbågs-pride-snurra-runt-bakgrundsbelysning-mode). Och då har jag ändå tidvis haft "Miami" på en chock-rosa bräda på mitt skrivbord!

Mjukvara:
Ingen medföljande programvar/bruksanvisning i lådan, men den går att få tag på dito på det däringa internätet (se länk nedan). Tangentbordet kräver ingen programvara för att fungera.

Om man vill ställa in bakgrundsbelysning per enskilda tangenter eller annan kulör/mode än de tio-/tjugo-talet fördefinerade behöver man installera programvara för att konfigurera detta. Konfigurationen "laddas man ner" i tangentbordet, så det är ingen "driver" utan bara ett "set-up/konfigurerings" program, som inte behöver vara aktivt vid "normaldrift". I.e. Konfigurationen lagras i Tangentbordet, inte i driver/mjukvara.

Programvaran (på Kinesiska eller Engelska) har ett flertal konfigureringmöjligheter för Makron (eller "Markon" som vissa föredrar), fördröjningar, aktiveringspunkt, flytta runt/assigna enskilda tangenter för egen layout, sätta bakgrundsfärger/belysning m.m.
Kort sagt: fullt programmerbart tangentbord!

Caps/Tangenter (stock):
Cherry-profil, PBT, ingen "shine-thru", Någon form av DyeSublimering tror jag, tjock PBT, knappt 1½mm, (1,47-1,49mm), jmf. Ducky/CM Stock ABS är 1,0 mm och 1,5 mm PBT anses vara "thick PBT".

Fonten/Legenden är förvånansvärt stilren, faktiskt väl godkänd!

Väldigt slät/glatt yta på tangenterna för att vara PBT, nästan åt ABS-hållet (Hmmm!)

Keysetkompabilitet:
Inte Standard-bottenrad: (1,25U*6, 5,5U spacebar), väldigt märkligt val, plus piltangenter) och 1,75U h-shift på raden ovanför. I övrigt standard bredd (ANSI) på tangenterna, dock varierar ju Raden ("Row") på TKL-klustret jmf. med standardraderna för dem, specifikt är det PgUp, PgDwn och End som sitter på "fel" rad. Inget problem för DSA eller SA-row3 set såklart, men för alla andra.

Å andra sidan kan du enkelt assignera om dessa knappar/flytta funktionen eller lägga andra funktioner på dem: Mediaknappar, lösenord, åäö...

Trots Cherry-MX kompatibla stammar gör ju 5,5U spacebaren att det inte är helt enkelt att hitta ersättningscaps. Men är man i matchande färg-skala, så går det ju såklart att byta allt utom den vita mellanslagstangenten.

För dom som envisas med att inte rotera mellanslagstangenten 180grader, så är det en hyfsat stor blaffig logga på framsidan av mellanslagstangenten, undviks som sagt enkelt genom att montera mellanslagstangenten på "rätt" sätt

Kort sagt: Det är PBT-caps med stilren font, med tanke på 5,5U mellanslagstangent så får man nog acceptera capsen eller leta riktigt, riktigt ordentligt på Taobao för att hitta ersättningscaps för mellanslagstangenten!

Chassi:
Finishen på överdelen av chassit får mig att tänka på Raaco ABS-sortimentslådor, precis som RC930 gör. Ytan är en "märklig" lite skrovligare, halvmatt (~30 glans), plastig yta. Väldigt likt ytan på RC930.

Chassit har ungefär samma vridstyvhet som FC660C, dvs något mer vridstyvt än HHKB. Stabilt, men mindre vridstyvt än ett CNC Alu-chassi.
Gummerade "ploppar" i alla fyra hörn, samt på de utfällbara benen.

Kuriosa: Det finns ett batterifack i chassit (för 2 AAA-batterier), dock inga elektroder/poler i facket. Det känns som det kanske kommer en BT-variant (om den inte redan finns?).

Eller så är det lite enligt Gaming-mus-spåret att du kan lägga batteriformade(AA)-vikter i facket för att få extra tyngd

Stammar/hus:
Cherry MX kompatibla, transparenta (klara) stam-hus, stammarna är mjölkvita och semitransparenta), tystmoddade ("type-s") från fabrik ("hyperspeheres-variant").

Stabilisatorer:
Fabrikssmörjade Costar-stabbar, så: fippligt att byta caps, men enkelt att smörja och stabilare nedslagsfunktion (jag föredrar cherry vid caps-byte och Costar vid smörjning och användning )

Anslutning:
Mini-USB-kontakt, sitter skyddat under/i t-bordet. Rejäl (avtagbar) USB-textilsladd (diameter 4,5mm), helvit. Inga (extra) åtkomliga USB-portar i tangentbordet. Går att routa USB-sladden fem olika vägar under tangentbordet.

Makro-tangenter:
Tangentbordet är "fullt programerbart". D.v.s. du har (84 tangenter)*(alt+ctrl+alt gr)*shift... så minst 336 tangenter/tangentkombinationer att binda makron till.

Hand-leds/lovs-stöd:
Inget medföljande dito. Tillika medföljer inget skrivbord, kontorsstol, mus, skärmhållare, musmatta, bordsfläkt eller dator.

Helhetsintryck och "Toprighet":
Helt klart en "Topre-switch"! Ljudet är (enligt min subjektiva åsikt) mer HHKB/Realforce-aktigt än Novatouch (Alu-case)/FC660C-aktigt (trots plåtmonterade sliderhus?). Sen om man föredrar platemounted-ljudet eller HHKB/realforce-ljudet är ju en annan fråga! Tystare än alla Cherry-switchar oavsett!

Kan mycket väl bli den dagliga drivern framöver! 35g "Topre" är fortfarande lite spännande och nytt (för mig), vi får se hur jag gillar den i längden!

Kort sagt:
Prisvärd och väl fungerande topre-klon! Men med en mellanslagstangent som är 5,5U.
Pros:
+"Topre"
+"Numpad"
+"type-s" (tystmoddat från fabrik)
+Fullt Programmerbart/Makro
+Avtagbar USB-sladd
+Costar stabbar
+Textil-sladd

Cons:
-5,5U Mellanslagstangent!
-Costar-stabbar
-Programvaran och bruksanvisning medföljer ej i lådan (men finns t.ex. här (KB84): http://randombits.me/?p=155 )
-Mellanslagstangenten var roterad 180grader (horisontella planet) från korrekt position vid leverans
- Edit: Tangentbordet funkar inte med OTG-sladd och min surfplatta (Samsung Galaxy... SM-T800, 10"+, Android ver 5.0.2), oavsett om LED är på eller av. Funkar fint till mobilen (också samsung, dock Android ver 6.0.1): så det kanske bara är ett tecken att det är dags för en ny surfplatta

Bakgrund:
Jag är kanske världens sämsta fotograf, med skakiga händer och taskig mobilkamera helt utan någon form av ljussättningskompetens! Jag är medveten om detta.
I övrigt gillar jag Topre! Det jag har hemma att jämföra med (Topre) är: HHKB pro 2 type s, Leopold FC660C, CM Novatouch (strykjärnsmoddade och i Alu-chassi), Realforce, Royal Kludge RC930 (samt ett otal flerfärgade cherry MX, gateron och zealios-brädor av ett otal fabrikat och i olika format/layouter).

Permalänk
Medlem

Intressant recension! Jag har fundera på att skaffa en Topre-klon ett tag, men det har inte blivit av. Nu såg jag att det släppts en TKL-version av Plummet, kan hända blir det ett köp baserat på din recension, det verkar ju inte vara så stor skillnad på detta och ett RF. 84an går dessvärre bort pga 5.5u spacebar, vem kom med den snilleblixten?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

Ja, mycket märkligt designval! T.o.m. Corsairs bottenrad med 6,5u-mellanslag och mix är ju ren drömmen jämförelsevis!

Hade varit mycket bättre/enklare att minska några (dvs tre) 1,25U till 1U och förlänga m.s.-tangenten.

Permalänk
Medlem

@anon257891: Personligen håller jag Corsairs bottenrad som sämst i klassen men så är jag inget fan av företaget i allmänhet heller. De borde hålla sig till att tillverka minnen

Jag hade föredragit om de sparkat ut en av 1.25orna gjort en 6.25u space och haft ett litet hål, likt truefoxen. Eller 4*1.5 och en 7u space för bättre kompatibilitet med gamla goda tangentset

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Tack för att du tar dig tid att skriva ditt intryck av detta tangentbordet! Är själv lite sugen på att testa.
But that spacebar tho haha

Visa signatur

ROG Strix Z790-E/Intel i7 13700K/Noctua NH-D15 Black/MSI RTX 4080 Suprim X/32GB Corsair vengeance 6200mhz/Lian Li O11 Air Mini/Seasonic Vertex 850/Kringutrustning: Keychron Q2
Alienware AW3423DWF/Klipsch R-41PM/G-Pro X Superlight/Fidelio X2HR

Permalänk
Medlem

@anon257891 Vad tycker du om dämpningen? Funderar på att uppgradera från min dental band mod på mitt novatouch. Frågan är hyperrings eller sno från ett plum tkl och få ett tangentbord på köpet...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Define R3 | Asrock P67 PRO3 Rev B3 | I5 2500K@4,5GHz | Xigmatek Gaia | Corsair Vengeance LP 8GB 1866MHz | EVGA GTX 970 SSC | XFX core edt. 550W| Intel 320 120GB, Crucial MX100 256GB, WD caviar black 750GB

Permalänk
Inaktiv

@Heinel: Dämpningen är lite "sladdrigare" på Plommonet än soft-landing-pads på Novatouchen (jag är för snål för hyperspheres).

Dvs på Novatouchen spänner "landing-padsen" upp stammarna så att det inte "rasslar" när man drar handflatan över tangenterna. På plommonet är det nog lite mer plats mellan plåten och gummibubblan) i.e. sliderfoten vilar inte mot gummidomen. Vilket gör att stammen "rasslar" lite vid ovan manöver.

Sen om det beror på att avståndet är längre mellan membran och plåt/sliderfot på plommonet än på novatouchen eller det är för att plommonets oringar/hyperringar är tunnare.... det har jag inte kollat.

Däremot är ju "uppsläppsdämpningen" som sådan på de 84 plommonen fullt duglig, det är bara just "razzel"-faktorn som är aningens, aningens högre. Vilket inte är en faktor vid normal användning!

Min rekommendation: Köp landingpads (snålalternativet) (alt. Hyperspheres) OCH ett Plum84, det är (fortfarande) roligt med 35g "Topre"

P.S. f.ö. är plommonet aningens mer rassligt än HHKBn pro 2 type-s också D.S.

Permalänk
Medlem

Tack för detta, intressant läsning! Har varit sugen på att skaffa ett, ett tag nu. 75%, Topre och MX-kompatibelt är svårslaget, hade gärna sett att man kunde få det i 55g eller 45g dock.

Permalänk
Inaktiv

@Applet:
Royal Kludge RC930-87 är i 55g (Noppoo) och ingen trist 5,5U Mellanslag men snarlika egenskaper i övrigt (dock ABS caps, ej avtagbar sladd) (jag tror jag skrev en utvärdering på den också: sök om intressant).

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon257891:

@Applet:
Royal Kludge RC930-87 är i 55g (Noppoo) och ingen trist 5,5U Mellanslag men snarlika egenskaper i övrigt (dock ABS caps, ej avtagbar sladd) (jag tror jag skrev en utvärdering på den också: sök om intressant).

Hur skulle du jämföra din Royal Kludge med din Plum? Vilken är bäst?

Och hur nära ett Realforce är detta?

Kan tillägga att jag främst syftar på kvalitet och "skriv-upplevelse". RGB och andra "häftiga" funktioner intresserar mig inte särskilt.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av MBMB:

Hur skulle du jämföra din Royal Kludge med din Plum? Vilken är bäst?

Och hur nära ett Realforce är detta?

Kan tillägga att jag främst syftar på kvalitet och "skriv-upplevelse". RGB och andra "häftiga" funktioner intresserar mig inte särskilt.

Jag skulle nog vilja säga att RKn och Plommonet är identiska (bortsett från 35g vs 55g), kommer säkert från samma fabrik(?)

..och ingen av dem är speciellt nära RF i "upplevd kvalitet" (men fortfarande "topre"). De är en bra instegsmodell mot Topre-världen, men (RF/)Leopold/HHKB är i premium-segment.