NAS - Vad ska man gå för?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

nja, RAID5 är inte gammal - utan handlar mer om hur många diskar du har i RAID-setet - RAID5 kan man ha för 3-5 diskar typ.

RAID6 konkurerar klart med en RAID10-lösning om man bara har 4-bay NAS, medans är det 6 och flera diskar så är RAID6 klart att föredra.

Sedan skall man ändå ha regelbunden backup på en NAS på ett eller annan sätt.

En NAS med Raid-lösning är inte en Backup - Backup har man först när samma data finns på minst 2 oberoende lagringsenheter (NAS räknas som 1 enhet oavsett antalet diskar och RAID-filosofier inuti sig)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2017
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Apr 2004
Skrivet av Mr IKEA:

@da-li: Haha tror du förstår mig bra här >.<

Känns som om jag blir bara mer o mer förvirrad ju mer info jag får just nu.

@Mr IKEA:
Jag försökte växla in diskussionen på ett enklare spår igen, men det är inte alltid så lätt här ...

Jag tycker att du ska börja med att fundera på följande saker:
* Vad har du för totalbudget? En sjyst NAS med minst fyra diskplatser kostar troligen mellan fyra- och femtusen. Sedan behöver du diskar till NAS:en plus backupdiskar och dessa kostar tillsammans minst dubbelt så mycket som NAS:en. Du kommer att landa på en summa som motsvarar en helt ok dator.
* Fundera över vilket totalt utrymme du vill ha i din NAS eftersom det nog är enklast att köpa alla diskar till NAS:en i samma storlek. Du kan börja lite försiktigt med två diskar i NAS:en (men då får du inte den säkerhet som RAID 5 eller RAID 6 ger; om du vill köra RAID 6 bör du nog dessutom köpa en NAS med minst fem diskplatser) och två (jo, två) externa backupdiskar.
* Börja med backupdiskarna eftersom de är bra att ha även innan du köper en NAS. Hur mycket data har du och hur snabbt växer de? Måste du ha säkerhetskopior på dina gaminginspelningar eller räcker det med digitalkamerabilderna? Fundera på hur stora backupdiskar du behöver ha (ta i ordentligt och tänk på att varje backupdisk bör rymma ALLT – även om ett par år) och börja hålla koll så att du kan köpa diskar om du hittar några bra erbjudanden. Köp inte backupdiskarna samtidigt (det är inte ovanligt att en viss tillverkningsserie (batch) drabbas av fel och då kan båda diskarna krascha) och köp helst två lika stora diskar av olika märken (jo, du bör vara paranoid för att få så hög säkerhet som möjligt ...). Du bör dessutom bara ha en backupdisk åt gången ansluten till NAS:en och växla mellan dem ganska ofta.

När du vet svaren på frågorna ovan börjar du med att köpa backupdiskarna.
Sedan börjar du leta efter en NAS som passar dig och köper hårddiskar till den.

Om du fotograferar mycket bör du förstås också rensa bort de bilder som inte är användbara så snabbt som möjligt. Du kan spara mycket plats genom att göra det.

Det finns inga moln – det är bara någon annans hårddiskar ...
1984: –Oj, du har visst gjort fel ...
–Ingen fara, jag ändrar det!
2019: –Oj, du har visst gjort fel ...
–Men, det skulle ju kunna vara rätt!!! #Krääänkt! #Grinarsomenunge

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Småland, långt ute i mörka skogen.
Registrerad
Maj 2018

Fundera lite extra på exakt varför du behöver RAID. Som sagts redan så är RAID ingen ersättning för backup. RAID är bra om man behöver hög tillgänglighet och är kunnig/villig nog för att fixa problem. Du behöver bra backup mer än du behöver RAID!

Om du har en RAID med fyra mindre diskar så är sannolikheten för problem fyra gånger större än om du har en enda stor disk. Grovt uppskattat. För vissa typer av problem och RAID kan data på NAS fortfarande gå att komma åt. För andra typer av fel är all data på alla diskar förlorad direkt, och måste återställas från backup. Medan du reparerar RAID kan ytterligare en eller flera HDD haverera, möjligen med total förlust av all data.

För de behov du beskrivit, om det är korrekt, räcker det fint med en liten pigg ARM NAS, exempelvis Odroid HC2 med en rejält stor fin NAS HDD.

Du kan till och med ha två stycken, en som normalt NAS och en bara för backup över GbE. Då har du även redundant hårdvara, om något skulle hända.

Satsa på bra diskar avsedda för NAS med 3 eller 5 års garanti. Skulle något hända med en disk så får du en helt ny på garantin. Köp nya (större?) diskar innan/när garantin går ut. Använd de gamla för sekundär offline backup och arkivering.

Linux och Android

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2017

RAID ska man aldrig använda som privatperson, det är en teknik för att öka tillgängligheten av inkritiska system. ZFS och deras RAIDZ därimot handlar om redundans, en vital komponent i säkerställandet av lagringen av data över tid. Hårdvara går sönder och då måste du ha en mekanism för att hantera det. Backup är inte tillräckligt eftersom du kan backa upp trasig data (egen erfarenhet). Om du som privatperson har digital information du tänker dig spara längre än 3-5 år finns det nog idag inga alternativ till OpenZFS eller ZFSOnLinux.

Skickades från m.sweclockers.com