Övervakning av RPM utan dator?

Permalänk

Övervakning av RPM utan dator?

Kommer ha tre datorfläktar i drift. Dessa sitter inte i en dator.

Jag behöver ha pålitlig övervakning av deras RPM. Vill se real-time RPM och ha larm ifall någon stannar. (Räcker med en röd LED)
Har ni några tips?

En tanke är att beställa 24 VDC fläktar från Noctua och låta en PLC med display presentera momentan RPM och larma ifall någon stannar.
https://noctua.at/en/nf-f12-industrialppc-24v-2000-q100-ip67-...

MVH.

Permalänk
Permalänk
Vila i frid

Behöver du även styrning av PWM utöver övervakning? Det finns otaliga exempel beskrivna både för RPi och Arduino. Drivs med python-kod som enkelt kan modifieras till önskat resultat. Resultat via snmp, email, canbus, whatever.

Permalänk

Tackar för era svar.
Ni nämner Arduino och Raspberry Pi.
Hur pålitliga är dessa komponenter? Frågan ställs p.g.a. min okunnighet gällande just dessa komponenter.
Industristandard PLC vågar jag lita på.

Om enkel möjlighet till PWM styrning finns så är jag intresserad, men inget måste

Permalänk
Medlem

Inte alls i samma utsträckning som en industriell PLC. - är det kritiskt, kör med PLC om du är bekväm med det.

Dels har du temperaturområdet - industrigrejor burkar ofta vara specificerade för -30 - +55 grader C och har minne/lagring som skall klara för det i +10 år även vid +55 grader C kontinuerligt

Dels Arduino och Raspberry Pi problem är att de inte är designade för industriell temperaturområde och i RPI:s fall har lagringens hållbarhet eller snarare icke hållbarhet varit ett problem i och med baserad på SD-minne. Till en del beroende på instabil spänningsmatning av SD-minnena i RPI, RPI2 och i RP3 och senare har fått helt egen regulator för själva SD:n.

Sedan är det problem med SD-minnena själva att det de är i så olika kvalitet och mellan batcherna även av 'kända' märken, för krasst sett är det 'left over' flash som ingen vill köpa som hamnar där... en sak till att ha i minnet är att flash kan inte skriva om temperaturen går mot under 0 grader och kallare och man måste se till att de har hjälpvärme om inte egenvärmningen räcker till för att få chip-tempen närmare 10 grader C och högre innan skrivning. Det blir misslyckade skrivningar när det är för kallt och SD-minnen har generellt sett usel felhantering eller ingen alls i den situationen så det kan missas och man får korrupt filsystem och data i den smygande...

Detta är detaljer som är svåra att läsa ut från databladen eftersom de inte tar med fallet batterimatat utrustning som för energisparandet skull, på SD-minnet/USB-stickan slår på strömmen till chipet bara sekunden före skrivning och sedan stänger av direkt efter... (har direkt erfarenhet av det i batterimatade fältinstrument i flera 100K-klassen i kalla miljöer - väldigt trubbigt och irriterande tills man kommer på varför...)

Temperaturangivelserna på datablad för skrivning förutsätter minnet alltid strömsatt så att egenuppvärmningen håller den på rätt sida gränsen och det kanske behöver 10-15 sekunder uppvärmningstid innan man kan skriva till SD-minnet. Något att tänka på när en RPI skall startas kall (minusgrader) - att filsystemet inte ställs i RW-mode förrän efter antal 10-tal sekunder till minut så att det hinner få lite värme i SD-chipet.

digital-kameror i kallt väder brukar komma undan med detta då flashminnet strömsätts samtidigt med att kameran slås på och förlöper tillräckligt med tid innan första bilderna skall lagras