VARFÖR är fysisk aktivitet "hälsosamt"?

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag har börjat motionera mer regelbundet (promenerar cirka 7-12 km nästan varje dag) med utgångspunkten att, "Att vara fysiskt inaktivt är skadligt fysiologiskt talat".

Exempelvis så är fysiskt inaktivitet ohälsosamt pga. av:
- sämre blodcirkulation vilket i sin tur kan leda till blodproppar, cell- och/eller vävnadsdöd pga. ingen syretillförsel dit, skador i hjärnan pga. långvarig syrebrist där(?);

- svagare muskler, leder och skelett pga. fysisk inaktivitet gör att dystrofi och katabolism får fortskrida medan anabolismen ej stimuleras tillräckligt för att motverka det;

- lägre metabolisk aktivitet/kaloriförbrukning vilket sin tur kombinerat med kaloriöverskott kan leda till övervikt, fetma, och andra sjukdomar förknippade med de två sistnämnnda;

- allmänt psykologiskt sämre välbefinnande pga. bristande stimulering av utsöndringen av dopamin, serotonin, endorfiner oftast förknippade med långvarig fysisk aktivitet;

Det är alltså rätt lätt att se hur brist på fysisk inaktivitet är skadligt för en. MEN! Det är inte min fråga.

Jag vill vända på det hela och ställa en liknande fråga om de fysiologiska processerna som äger rum i kroppen vilket i sin tur då leder till den simpla slutsatsen att, "Fysisk aktivitet är hälsosamt".

Vad är det egentligen mer som pågår i kroppen under tillräcklig regelbunden mängd av fysisk aktivitet förutom ökad blodcirkulation, stimulering av anabolism, och utsöndringar av diverse signalsubstanser?

Finns det något mer gynnsamt med ökad blodcirkulation?
Hjälper det till att "städa undan" inuti blodådrorna och på så vis minska risken för blodproppar?
Hjälper det till med näringstransporten till cellerna vilket i sin tur minskar risken för cellrelaterade problem?`
Stimulerar ökad blodcirkulation massa andra processer i kropp och knopp som i sin tur via diverse fysiologiska processer leder till minskad risk för diverse sjukdomar och problem samtidigt det stimulerar utsöndringen av signalsubstanser vanligen förknippade med subjektivt välbefinnande?

Jag tycker det är riktigt intressant, till en viss detaljnivå, förstå VARFÖR saker och ting fungerar som de gör utan att överdriva genom att försöka hoppa ned till gennivå eller molekylärnivå och försöka lista ut vilken syreatom som gör att jag mår bra. Sånt är överdrivet.

Så... VARFÖR är fysisk aktivitet "hälsosamt" för oss människor?!

https://sverigesradio.se/avsnitt/1319465

Permalänk
Avstängd

Gött! Har man nått och lyssna på idag under vilodagen från fysisk träning! Promenera sen ner på ICA och hämta rediga ljudabsorbenter!

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag vill uppmuntra dig att fortsätta med promenaderna OCH även få in styrketräning i ditt "träningsschema". Detta, kombinerat med mycket protein+rätt sömn, bygger upp en "muskelbuffert" så när den naturliga muskeldystrofin på grund av åldern slår in så kommer du att få fler fysiskt starka år (förutsatt inga genetiska sjukdomar) istället för att du blir som en 100-åring i kroppen redan som 60-åring exempelvis.

Samtidigt vill jag ställa mig kritiskt mot "stegräkning" eftersom hur långt är ett steg? Det kan variera mellan personer och hur exakt är stegräkningen av den använda pedometern (även inbyggda i smartphones eller de som tillämpar GPS)? Pedometer är dessutom högst ett tveksamt namn tycker jag!

Regelbunden fysisk aktivitet såsom löpning 30-45 minuter med konstant flås 3 ggr i veckan tycks sänka ångestnivåerna, stärka ens förmåga att hantera stress, samt kunna skapa en gladare personlighet, särskilt om man lyckas bränna bort fett i processen vilket tycks använda ämnen som kan vara depressionsinducerande medan muskler tycks använda ämnen som är gladlyntsinducerande. (hörde om det i Vetenskapens värld - Din Hjärna: Fysisk aktivitet)

Promenaderna ska jag självklart fortsätta med. Har både hantlar, en balansboll, en kettlebell, en yogamatta och spelet Ring Fit Adventure till Nintendo Switch hemma, så något av det kanske kan bli en del av min styrketräning. Till nästa sommar kan jag även använda utegym. Att återuppta gymträning känns däremot mer motigt.
Att få i mig mycket protein och rätt sömn måste jag däremot jobba mer på, för det är någonting som jag vill eftersträva, just för att vidrätthålla min fysiska aktivitet sent i livet. Jag är dock inte så förtjust i olika tillskott, proteinpulver etc, utan vill hitta proteinrik mat istället, Vad gäller sömnen snittar jag idag på ca 6,5 tim/dygn, vilket är lite för lite. Problemet är att jag är nattuggla och lägger mig sällan före kl. 24.

Jag förstår din kritik mot stegräkning, även om jag själv inte har tänkt på det sättet förut. För mig är antalet steg mer en fingervisning, och jag har Anders Hansens rekommenderade 18000 steg som mål. Jag har en Polar M400 så vet inte hur korrekt den räknar egentligen.

Löpning 30-45 minuter med konstant flås 3 ggr i veckan ska jag också ha som ett mål. Så tack för din information kring detta.

Visa signatur

Var rädd om vår planet och varandra.