Jobb efter Industriell Ekonomi med mediokra betyg?

Permalänk
Medlem

Jobb efter Industriell Ekonomi med mediokra betyg?

Background story: undertecknad började läsa på Civ.ing. Industriell ekonomi på ett av Sveriges främsta lärosäten för 1,5 år sedan. Väntade några år efter gymnasiet innan jag sökte vidare, då jag först verkligen ville veta vad jag ville läsa. Jag kommer från en ganska liten stad och har alltid stuckit ut jämfört med mina kompisar. Dels har jag väl alltid tillhört en av de i klassen som haft lättast i skolan, men sen har jag också haft högst ambitioner. Säger inte att det är något fel med det, men många av mina gamla kompisar som är 22-25 år bor fortfarande hemma och en handfull är t.o.m. arbetslösa och ägnar mest sin tid åt att gibba. Mitt favoritämne i grundskolan och gymnasiet var matte, trots att det lustigt nog alltid varit språk och SO-ämnen jag varit klart starkast i. I matten var jag snarare strax över medel.

På förhand var mina ambitioner höga. Målet var att nå så höga betyg som möjligt (gärna betygssnitt >4,5) för att landa toppjobb direkt efter examen. Men att börja på I har verkligen varit ett uppvaknande. Jag har kämpat och slitit och stundvis pluggat oerhört hårt, men sällan klarat att få högre betyg än 3or i de flesta kurser (främst de tekniska). Helt plötsligt har jag insett att jag nog inte är lika smart som jag trodde. Fick nog lite hybris efter att jag dels alltid setts som den smarta i min hemstad/omgivning, och dels efter att jag skrev 1,8 på högskoleprovet.

På I där det går mycket drivna och duktiga personer är man helt plötsligt bara en i mängden. På sätt och vis gillar jag att omge mig med smarta och ambitiösa personer, men samtidigt var det också lite av en chock att gå från "smartast i rummet" till att tillhöra den dummaste femtedelen. Jag säger absolut inte att jag är den enda i min klass på 100+ elever som kämpar hårt för att överhuvudtaget klara godkänt, för jag vet att det finns många fler. Men samtidigt så träffar eller hör man hela tiden om personer som skriver 5or på löpande band och som redan i 3an och 4an landar internships på konsultfirmor eller investmentbanker med 50-75k/mån i lön under sin praktik(!) med garanterat full-time-offer direkt efter avklarat internship.

Ska jag se det ur ett objektivt perspektiv har det varit lärorikt att bli "nedtagen på jorden", men jag kan inte komma ifrån att jag känner mig lite vilsen och besviken. Innan jag hoppade på I så sökte jag runt mycket på internet vad jag ville göra karriär inom. På YouTube hittade jag anställda som 'vloggade' ifrån toppjobb på Google i Silicon Valley, Goldman Sachs i London eller McKinsey i Stockholm med ingångslöner på 50-100k som berättade hur de jobbade i en oerhört lärorik arbetskultur med extremt smarta kollegor och de jobbade hårt och tjänade bra. Om de efter ett par hundår kände att de tröttnat på slitsamma 60h-arbetsveckor kunde de göra en exit och ta jobb hos en fd klient eller byta bransch helt och hållet, bara det faktum att det stod "Goldman" i CV-t gjorde att de kunde vraka och välja bland nya jetset-jobb.

Jag blev extremt sporrad av det och stod och valde mellan Handelshögskolan och Ind.Ek. Valde det sistnämnda då jag som sagt gillade matte. Men efter 1,5 år känner jag att jag själv inte alls levt upp till vad jag hade förväntat mig.

Vet inte riktigt vad jag vill få ut av tråden, men någon som kan komma med några egna erfarenheter? Någon som gått ut I med mediokra betyg som det ändå gått väldigt bra för?

Häromveckan var ett halvstort börsnoterat CRM-system-företag på universitetet och marknadsförde sitt egna trainee-program. Lät väl hyfsat intressant, tills jag fick höra ingångslönen. 28.000:-!! Trots det så har de över 1000 ansökningar till sina 10-15 platser. Precis innan jag började plugga hade jag som outbildad 33k/mån brutto backoffice på en storbank. Aldrig i livet att jag då efter 5 års plugg på en topputbildning går in på 28k.

TLDR: jag trodde jag var smartare och mer matematiskt lagd än vad jag var. Började på en topputbildning och drömde om kotlettfrilla och kostym-jobb i London eller Silicon Valley på storfräsar-företag. Har nu insett att "motivation slår klass" inte alltid gäller och står nu efter 1,5 års studier med brallorna neddragna med mediokra betyg och trytande motivation. Kom med några tröstande ord, eller passa på att sparka på någon som redan ligger!

Visa signatur

Citera för att jag garanterat ska hitta tillbaka.

Permalänk
Medlem

För det första måste jag säga att jag också hade liknande tankar om vad jag ville göra i framtiden när jag var 20-bast och började plugga. Något jag rätt snabbt insåg när det närmade sig slutet var att de mest prestigefyllda ställena inte var något för mig, mycket slavgöra som junior och inte alls så jag ville jobba. Har vänner som faktiskt gick internship och en del valde att fortsätta och andra valde att tacka ner till erbjudandet de fick för att syssla med annat istället, jag försökte inte ens söka internship. Gemensamt för de flesta är att de inte tyckte det var sådär speciellt lärorikt som det skryts om, mycket toppstyrt och de mer avancerade stegen som man kan få göra på mindre “häftiga” bolag var redan gjort av någon högre upp.

Sedan vill jag ge några uppmuntrande ord angående betygen, man kan göra en rätt bra karriär ändå. Jag har aldrig visat upp något alls trots relativt bra betyg och har väl egentligen inte ens tagit ut min kandidatexamen och det har rullat på arbetsmässigt ändå. Bytte dessutom från ett ingenjörsprogram till att bara läsa matematik på universitet vilket inte alls “smäller lika högt”. Liknande är det för de flesta jag känner, att visa examensbevis, betyg med mera verkar mest vara intressant när vi pratar första jobbet om det är på någon av prestigefirmorna.

Skulle också vilja säga att ingångslön spelar ingen roll, det är helt irrelevant för utvecklingen du kommer ha. Det är bättre att ta ett arbete som betalar sämre men som ger stor utvecklingspotential de första 2 åren än ett som betalar mer men där man får mindre utveckling kunskapsmässigt.

Största tipset jag kan ge dig är att det som slår betyg för en majoritet av arbetsgivarna i en bransch är ifall du kan få in en fot via extrajobb eller liknande vid sidan av studierna.

Permalänk

Mediokra betyg har flera. När det gäller vissa jobb så är de mer beroende på social kompetens än andra och kunna "ta för sig i rummet". Jag vill påstå Industriell Ekonomi ekonomi tillhör en sådan utbildning.

Permalänk
Medlem

Jag har läst Industriell Ekonomi och ingen har någonsin varit intresserad av några betyg. Viktigast är social kompetens och att det står en bra utbildning på CV’t

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem

De flesta ställena är inte superintresserade av betyg. Traineetjänster betalar pissdåligt, men efter en sån tjänst är löneutvecklingen väldigt skarp. Sen att 1000 pers söker en tjänst betyder inte att 1000 pers som läst indek sökt tjänsten. Det finns många jobb du med din utbildning är betydligt bättre anpassad för att klara än vad många andra är.

Sen ska du ge dig själv en break. Utbildningen är väldigt tuff. Alla som läser den är ambitiösa. Visa lite social kompetens och ambition så kommer du långt.

Visa signatur

Intel i5 13600K- RTX 3060 - 32 GB Corsair Vengeance 3000 MHz DDR4

Permalänk

Har själv pluggat industriell ekonomi i Lund och kan dela med mig av lite tankar. Jobbar idag med inköp/logistik och gick in på 36k på ett stort svenskt företag (inte trainee/konsult). Skulle inte säga att "det gått väldigt bra för mig" men har å andra sidan bara jobbat i 1-2 år. Blir kontaktat av andra arbetsgivare då och då och blev nyligen erbjuden en mer senior tjänst med ca 20% högre lön.

1. Vad är det som lockar med IB/MBB? Verkar jobbet i sig intressant eller är det pengarna/statusen? Fundera på vad du egentligen är intresserad av. Det är väldigt stor skillnad på en investmentbank i London och ett tech-företag i Silicon Valley. Bara för att det är "bra" jobb betyder det inte att det är rätt för dig. Försök släppa prestigen lite grann och hitta något du tycker verkar roligt.

2. De första 2-3 åren är tuffast, därefter har man ganska stora möjligheter att skräddarsy sin utbildning (åtminstone på LTH). Jag hade betydligt högre snitt på min master/specialisering än på grundblocket, mycket tack vara att jag valde kurser jag verkligen ville läsa.

3. Betyg är inte allt. Främst när jag sökt jobb hos konsultbolag och vissa traineetjänster har mina betyg varit intressanta för arbetsgivaren (fick intervjuer på Big4 m.fl. med 3.9 i snitt och bra övriga meriter). Som tidigare nämnts värderas extrajobb högt. Försök få in foten på något företag och jobba extra under terminerna om du orkar med det. På LTH finns en kurs som heter ingenjörsinriktad yrkesträning där man jobbar 8 veckor på ett företag (bör finnas liknande möjligheter på andra universitet). Skulle jag ändra något i min utbildning hade jag nog läst den i början av 4:an, försökt visa framfötterna och hoppats kunna jobba extra under resten av 4:an och 5:an.

4. Om 5 år känns länge kan du ta ut en kandidatexamen efter 3 år och testa att söka jobb. Har du tur landar du något kul redan då. Vad jag sett är det främst konsultföretag och traineetjänster som "kräver" en master, annars tror jag de flesta företag värderar 2 års extra erfarenhet högre.

5. Traineetjänster har vanligtvis inte superhög lön. Istället brukar man få testa på flera olika roller i företaget, jobba utomlands, erbjudas utbildningar osv. Man väljer alltså inte en traineetjänst för att få en hög ingångslön. Däremot kan det vara en bra språngbräda, särskilt om man vill göra karriär inom företaget. Ingångslönen på Big4 är inte heller jättehög (ca 32k när jag tog examen), dock fint på CV:et och bra löneutveckling.

6. Se över din studieteknik. Jag pluggade i 3+ år innan jag fick en vettig studieteknik och bra rutiner.

Hör gärna av dig om du har några frågor!

Permalänk
Medlem

Hej,

Har själv läst I-linjen, även om det var drygt 20 år sedan (tog examen 00). Under de första åren fick jag flest 4:or, men några 3:or och inga 5:or. Däremot lärde jag känna dem som skrev bra betyg och kunde ta efter deras studieteknik och jämföra mig mot dem inför tentorna, vilket gav självförtroende. Dessutom märkte jag att mina resultat blev betydligt bättre när jag ökade studietakten och läste ett flertal fristående kurser inom ex etik, juridik, design, ledarskap, kommunikation, pedagogik, entreprenörskap etc. De sista åren läser man också mer tillämpade och avancerade kurser, vilket passade mig bättre, och därför blev det 4:or och ett antal 5:or. Sammantaget blev det ca 350 hp och ett snittbetyg kring 4 – dvs bra men inte fantastiskt.

I samband med att jag skulle skriva mitt examensarbete hade jag och min studiekompis ambition att använda rapporten till att få in foten på någon intressant byrå eller IT-bolag. Vi skrev ett riktigt bra case på vad vi ville göra och skickade till diverse företag, vilket bland annat ledde till att Bain hörde av sig och sa: ”Vad är upplägget? Vi har aldrig varit involverade i någon examensuppsats, men om vi ska göra det så är det ert arbete som vi vill vara med på!”. Nu blev det inget med detta, utan istället fick vi åka till London och förbereda etableringen av Jiway, en ny elektronisk handelsplattform ledd av OMX och Morgan Stanley.

Sedan kom IT-kraschen och det tog därför ett tag innan jag hittade nästa projekt – där jag fick vara med om att etablera en ny managementkonsult i Stockholm/Östermalm. På många sätt ett drömjobb med många intressanta internationella klienter och projekt. Eftersom firman var nystartad var lönen initialt ganska blygsam och det var långa arbetsdagar, men det var väldigt intressant, och jag fick en inblick i livet kring Östermalm som jag inte hade kunnat föreställa mig – ex champagneprovningar med Richard Juhlin, julbord på Grand etc. Dock blev det komplicerat när chefens fru lovade mig en karriär som börs-VD om jag ”lade bredband i hennes sovrum”. När jag försökte navigera mig ur det, så blev jag istället uppsagd, varför jag kände mig färdig med konsultvärlden.

Bytte därför bana och arbetade under flera år både som fotograf och som gymnasielärare i matematik, innan jag i samband med föräldraledighet fick upp aptiten på studier igen. I samband med diverse studier vid både svenska och internationella universitet, samt företag som Google, fick jag upp ögonen för utvecklingen inom AI, och är just nu ansvarig för AI-utvecklingen vid ett större svenskt universitet.

Sammantaget skulle jag därför säga att betyg är visserligen är en parameter, ssk om du siktar på ett jobb hos ex McKinsey eller BCG. Men det finns även många andra sätt att konkurrera, ex personlighet eller erfarenheter. Här i veckan hörde jag en rekryteringsansvarig på Google beklaga sig över att svenska kandidater med goda studiemeriter ofta bara hade arbetslivserfarenhet från ICA eller Posten, inte från intressanta företag.

Lycka till!

/M

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

Häromveckan var ett halvstort börsnoterat CRM-system-företag på universitetet och marknadsförde sitt egna trainee-program. Lät väl hyfsat intressant, tills jag fick höra ingångslönen. 28.000:-!! Trots det så har de över 1000 ansökningar till sina 10-15 platser. Precis innan jag började plugga hade jag som outbildad 33k/mån brutto backoffice på en storbank. Aldrig i livet att jag då efter 5 års plugg på en topputbildning går in på 28k.
[/b]

Dags att vakna upp känns det som. 28-32kkr är en rätt vanlig ingångslön beroende efter en STEM-utbildning om du inte hamnar på någon av firmorna som betalar betydligt mer (typ IB, mgmtconsulting etc), och det har du än så länge inte betyg för med tanke på att flera av dem kräver ett visst snitt för att du ens blir kallad till intervju. Däremot kommer du ha en helt annan löneutveckling än om du stannat kvar på ditt gamla jobb utan utbildning.
Jag är visserligen inte civ.ing men har gått en femårig utbildning inom naturvetenskap (och med rätt intetsägande avgångsbetyg) och gick in på 23kkr när jag började jobba år 2014. Jag är fortfarande kvar på samma företag men har idag ~68kkr. Den lönen hade jag antagligen inte haft om jag inte valt att utbilda mig.

Permalänk
Medlem

Skulle vilja säga att det absolut är värt att ta examen. Oavsett om man har femmor i allt eller treor. I alla fall om man pratar i termer av möjligheter att få kvalificerade jobb.

Kan också tillägga att skimret kring mgmt-konsulting är lite skevt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

För det första måste jag säga att jag också hade liknande tankar om vad jag ville göra i framtiden när jag var 20-bast och började plugga. Något jag rätt snabbt insåg när det närmade sig slutet var att de mest prestigefyllda ställena inte var något för mig, mycket slavgöra som junior och inte alls så jag ville jobba. Har vänner som faktiskt gick internship och en del valde att fortsätta och andra valde att tacka ner till erbjudandet de fick för att syssla med annat istället, jag försökte inte ens söka internship. Gemensamt för de flesta är att de inte tyckte det var sådär speciellt lärorikt som det skryts om, mycket toppstyrt och de mer avancerade stegen som man kan få göra på mindre “häftiga” bolag var redan gjort av någon högre upp.

Sedan vill jag ge några uppmuntrande ord angående betygen, man kan göra en rätt bra karriär ändå. Jag har aldrig visat upp något alls trots relativt bra betyg och har väl egentligen inte ens tagit ut min kandidatexamen och det har rullat på arbetsmässigt ändå. Bytte dessutom från ett ingenjörsprogram till att bara läsa matematik på universitet vilket inte alls “smäller lika högt”. Liknande är det för de flesta jag känner, att visa examensbevis, betyg med mera verkar mest vara intressant när vi pratar första jobbet om det är på någon av prestigefirmorna.

Skulle också vilja säga att ingångslön spelar ingen roll, det är helt irrelevant för utvecklingen du kommer ha. Det är bättre att ta ett arbete som betalar sämre men som ger stor utvecklingspotential de första 2 åren än ett som betalar mer men där man får mindre utveckling kunskapsmässigt.

Största tipset jag kan ge dig är att det som slår betyg för en majoritet av arbetsgivarna i en bransch är ifall du kan få in en fot via extrajobb eller liknande vid sidan av studierna.

Skrivet av morotis:

De flesta ställena är inte superintresserade av betyg. Traineetjänster betalar pissdåligt, men efter en sån tjänst är löneutvecklingen väldigt skarp. Sen att 1000 pers söker en tjänst betyder inte att 1000 pers som läst indek sökt tjänsten. Det finns många jobb du med din utbildning är betydligt bättre anpassad för att klara än vad många andra är.

Sen ska du ge dig själv en break. Utbildningen är väldigt tuff. Alla som läser den är ambitiösa. Visa lite social kompetens och ambition så kommer du långt.

Tack för att ni delgav era tankar och erfarenheter! Får man fråga vad du jobbar med nu @Aktsu?

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Mediokra betyg har flera. När det gäller vissa jobb så är de mer beroende på social kompetens än andra och kunna "ta för sig i rummet". Jag vill påstå Industriell Ekonomi ekonomi tillhör en sådan utbildning.

Skrivet av ronz:

Jag har läst Industriell Ekonomi och ingen har någonsin varit intresserad av några betyg. Viktigast är social kompetens och att det står en bra utbildning på CV’t

Får man fråga vad (och/eller var) du jobbar med nu, @ronz?

Jag förstår såklart att betyg bara är en av tusen parametrar som bedöms, och att jag istället har andra färdigheter som är värdefulla. Exempelvis social kompetens och att ta för sig har jag inga problem med. Tycker även om jag får säga det själv att mina ledarskapsegenskaper är goda. Åtminstone så har jag alltid gillat att ”gå i bräschen” och att få vara beslutsfattare. Jag har inga problem att ta jobbiga beslut och räds inte att behöva stå till svars för eventuella konsekvenser efteråt.

Det är väl mer att jag blev förvånad över att tillhöra bottenhalvan. Till en början ursäktade jag mig själv med att ”äh, lägger jag bara ner lite mer tid så kommer jag också nå deras nivå” när jag jämförde mig med mina studiekamrater. Nu har jag vid flera tentaperioder gett allt och lite till och lyckas ändå inte skriva annat än 3or eller möjligtvis nån 4a. Nu har jag inga ursäkter kvar längre än att helt enkelt inse att de är smartare/mer lättlärda än mig, åtminstone vad gäller matematik.

Skrivet av Ozymandias:

Har själv pluggat industriell ekonomi i Lund och kan dela med mig av lite tankar. Jobbar idag med inköp/logistik och gick in på 36k på ett stort svenskt företag (inte trainee/konsult). Skulle inte säga att "det gått väldigt bra för mig" men har å andra sidan bara jobbat i 1-2 år. Blir kontaktat av andra arbetsgivare då och då och blev nyligen erbjuden en mer senior tjänst med ca 20% högre lön.

1. Vad är det som lockar med IB/MBB? Verkar jobbet i sig intressant eller är det pengarna/statusen? Fundera på vad du egentligen är intresserad av. Det är väldigt stor skillnad på en investmentbank i London och ett tech-företag i Silicon Valley. Bara för att det är "bra" jobb betyder det inte att det är rätt för dig. Försök släppa prestigen lite grann och hitta något du tycker verkar roligt.

2. De första 2-3 åren är tuffast, därefter har man ganska stora möjligheter att skräddarsy sin utbildning (åtminstone på LTH). Jag hade betydligt högre snitt på min master/specialisering än på grundblocket, mycket tack vara att jag valde kurser jag verkligen ville läsa.

3. Betyg är inte allt. Främst när jag sökt jobb hos konsultbolag och vissa traineetjänster har mina betyg varit intressanta för arbetsgivaren (fick intervjuer på Big4 m.fl. med 3.9 i snitt och bra övriga meriter). Som tidigare nämnts värderas extrajobb högt. Försök få in foten på något företag och jobba extra under terminerna om du orkar med det. På LTH finns en kurs som heter ingenjörsinriktad yrkesträning där man jobbar 8 veckor på ett företag (bör finnas liknande möjligheter på andra universitet). Skulle jag ändra något i min utbildning hade jag nog läst den i början av 4:an, försökt visa framfötterna och hoppats kunna jobba extra under resten av 4:an och 5:an.

4. Om 5 år känns länge kan du ta ut en kandidatexamen efter 3 år och testa att söka jobb. Har du tur landar du något kul redan då. Vad jag sett är det främst konsultföretag och traineetjänster som "kräver" en master, annars tror jag de flesta företag värderar 2 års extra erfarenhet högre.

5. Traineetjänster har vanligtvis inte superhög lön. Istället brukar man få testa på flera olika roller i företaget, jobba utomlands, erbjudas utbildningar osv. Man väljer alltså inte en traineetjänst för att få en hög ingångslön. Däremot kan det vara en bra språngbräda, särskilt om man vill göra karriär inom företaget. Ingångslönen på Big4 är inte heller jättehög (ca 32k när jag tog examen), dock fint på CV:et och bra löneutveckling.

6. Se över din studieteknik. Jag pluggade i 3+ år innan jag fick en vettig studieteknik och bra rutiner.

Hör gärna av dig om du har några frågor!

Bra synpunkter. Ang punkt 1 kan jag väl säga såhär. För 3 år sedan när jag började läsa på så var prestige/status viktigt. När jag hörde talas om junior bankers som ibland hade så stor arbetsbörda att de blev tvungna att övernatta på kontoret eller att de plockade ut bonusar motsvarande en normal svensk arbetares årslön så vattnades det i munnen.

Idag kan jag säga att jag släppt mycket av det. Absolut är det väl så att jag hellre skulle se att det står ”Morgan Stanley” i mitt CV än ”Sörmlands Sparbank”, men exempelvis så har jag väl kommit fram till att just banking inte alls är lika lockande att söka sig till längre. Det känns som att mycket av deras uppgifter är ”monkey work”, och även om de betalar bra så får anställda verkligen offra både fritid och hälsa. Jag har förvisso alltid gillat att jobba hårt och skulle möjligtvis kunna tänka mig att göra något enstaka hundår, men förstår att det inte är hållbart långsiktigt att jobba på det viset.

Men, det som fortfarande lockar med exempelvis MBB och/eller stora techbolag är att de verkar vara en otroligt bra miljö att vara i. Vi får återkommande besök av BCG, McKinsey etc som gör olika event på universitetet. Dom har alltid jättebra representanter som är trevliga, vältaliga och utstrålar intelligens och drivenhet. De berättar om en arbetsmiljö där inlärningskurvan är exponentiell och där de hela tiden pushar varandra. Man jobbar hela tiden på nya projekt mot ledningsgruppen på stora företag, och gör faktiskt skillnad på riktigt. Bara tanken att sitta och bolla strategiska beslut med VDn på ett OMXS30-bolag är häftig.

Samtidigt så har jag även varit på ett dussintal lunchföreläsningar med företag som Skanska, Tetrapak, Sandvik, etc etc. Med handen på hjärtat har de här föreläsningarna ofta varit skittråkiga. Företagsrepresentanterna (ofta gamla I-alumner) har varit oinspirerade och inte alls sålt in vad de jobbar med speciellt bra.

Jag är som person väldigt bred i mina intressen. Det är såklart mestadels positivt, men kan även vara en nackdel. Jag har lite svårt att veta vad jag ska fastställa för mål att sikta in mig mot. Jag vet att jag inte vill bli någon beräkningsingenjör. Det är absolut inte min typ av jobb att t.ex. sitta och beräkna på hur stort luftmotstånd en ny dörr på ett JAS Gripen-plan kommer tåla, eller ta fram en algoritm som beräknar ett försäkringsbolags nya premie. Jag vill heller inte jobba speciellt praktiskt, som någon hårdvaruingenjör som på fritiden älskar att plocka isär klockor eller bilar och sedan sätta ihop dem igen bara för att lära sig hur dem fungerar.

Jag älskar problemlösning men det är nog av mer strategisk karaktär. Med handen på hjärtat skulle nog mitt absoluta drömjobb vara att sitta i ledningsgruppen inom typ ett stort retail-bolag (måste inte vara retail, men tycker det är en spännande bransch). Hade varit jätteläckert att exempelvis sitta på IKEA och vara med och besluta om i vilket land som är mest optimalt för att öppna ett nytt varulager, hur man ska göra för att bemöta hela transformationen mot ökad E-handel, eller vara med och utforma en ny affärsstrategi för kommande räkenskapsår för att nå budget.

Å andra sidan kan jag komma på hundra andra branscher som också är intressanta. Ett exempel: stora infrastrukturprojekt eller byggen går jag igång väldigt mycket på. Ny järnväg för höghastighetståg, när ett nytt badhus/bibliotek eller byggnad för annan viktig samhällsfunktion ska byggas etc. Men jag vill absolut inte vara någon form av arkitekt som utformar den, och inte heller någon som sitter och beräknar på hur många kilo ett visst byggmaterial klarar av att belastas osv. Jag vet inte riktigt vilken roll jag själv skulle passa i om jag ska vara ärlig. Någon form av projektledare kanske.

Skrivet av oatp1b1:

Dags att vakna upp känns det som. 28-32kkr är en rätt vanlig ingångslön beroende efter en STEM-utbildning om du inte hamnar på någon av firmorna som betalar betydligt mer (typ IB, mgmtconsulting etc), och det har du än så länge inte betyg för med tanke på att flera av dem kräver ett visst snitt för att du ens blir kallad till intervju. Däremot kommer du ha en helt annan löneutveckling än om du stannat kvar på ditt gamla jobb utan utbildning.
Jag är visserligen inte civ.ing men har gått en femårig utbildning inom naturvetenskap (och med rätt intetsägande avgångsbetyg) och gick in på 23kkr när jag började jobba år 2014. Jag är fortfarande kvar på samma företag men har idag ~68kkr. Den lönen hade jag antagligen inte haft om jag inte valt att utbilda mig.

Sure, jag köper att det säkert är massor av civilingenjörer som kliver in på 28-32k. Men jag rankar ändå industriell ekonomi på ett av Sveriges främsta universitet högre än om man har läst en mindre populär inriktning på en mindre populär högskola, även om jag inte på något vis förringar deras insats. Dessutom så ger Sveriges Ingenjörer en allmän rekommendation på deras hemsida att man som nyexaminerad civilingenjör idag begär 36.300:- i ingångslön.

Min storasyster läste en 2-årig YH-utbildning till inköpare, och fick 35k i ingångslön på en kommun som ”upphandlare” direkt efter examen. Efter 2 år från examen och ett byte av arbetsgivare ligger hon nu på 41k. Ska jag då kliva in på 28k efter 5 års slit på en topputbildning med en halv miljon i studieskulder så känns det som att jag slösar bort min tid just nu, även om jag absolut tror att det ligger något i det sista du skrev att utbildningen kan ge större löneutveckling på sikt än vad man kanske når utan studier.

Får man fråga vad du jobbar med idag?

Skrivet av Woaini:

Skulle vilja säga att det absolut är värt att ta examen. Oavsett om man har femmor i allt eller treor. I alla fall om man pratar i termer av möjligheter att få kvalificerade jobb.

Kan också tillägga att skimret kring mgmt-konsulting är lite skevt.

Får man fråga vad (om) du själv studerat, och vad du gör idag?

Visa signatur

Citera för att jag garanterat ska hitta tillbaka.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

Tack för att ni delgav era tankar och erfarenheter! Får man fråga vad du jobbar med nu @Aktsu?

Idag är jag anställd konsult inom beräkningar i försäkrings-/finansbranschen, just nu är det väl inte min titel i anställningsavtalet men har varit Aktuarie under en hel del år så en del uppdrag jag tar är inom det området.

Sedan säger jag igen att du bör släppa ingångslönstänket, det är inte viktigt. Du kan både börja högt och sluta medelmåttigt och börja lågt men sluta högt. Det intressanta är hur du presterar under åren du arbetar. I dagens penningvärde så var min ingångslön under 28k/mån, idag har jag över tre gånger så mycket. Det är såklart ingenting om jag fortsatt inom finansbranschen och suttit på investmentbank eller hedgefond osv men mer än jag behöver.

Du verkar tycka att Indek är en sådan prestigeutbildning att du ska få mer lön osv, ett tips är att släppa allt tänk om prestige. Jag känner igen det både från vänner som gick Indek och från kandidater jag intervjuat under åren. Realiteten är att få bryr sig om det senare, de bryr sig om vad du kan bidra med och det enda utbildningen hjälper till med är i början innan du hunnit bevisa din kompetens i branschen.

Skulle alla dagar i veckan välja att anställa en nyexaminerad med mindre ”häftig” utbildning (och betyg) men en bra referens från någon etablerad i branschen före någon med högsta betyg från en ”häftig” utbildning utan referensen, allt annat lika.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

Sure, jag köper att det säkert är massor av civilingenjörer som kliver in på 28-32k. Men jag rankar ändå industriell ekonomi på ett av Sveriges främsta universitet högre än om man har läst en mindre populär inriktning på en mindre populär högskola, även om jag inte på något vis förringar deras insats. Dessutom så ger Sveriges Ingenjörer en allmän rekommendation på deras hemsida att man som nyexaminerad civilingenjör idag begär 36.300:- i ingångslön.

Min storasyster läste en 2-årig YH-utbildning till inköpare, och fick 35k i ingångslön på en kommun som ”upphandlare” direkt efter examen. Efter 2 år från examen och ett byte av arbetsgivare ligger hon nu på 41k. Ska jag då kliva in på 28k efter 5 års slit på en topputbildning med en halv miljon i studieskulder så känns det som att jag slösar bort min tid just nu, även om jag absolut tror att det ligger något i det sista du skrev att utbildningen kan ge större löneutveckling på sikt än vad man kanske når utan studier.

Du överanalyserar och stressar upp dig i onödan. Titta på löneutvecklingen din syster kommer ha och den löneutveckling någon med din bakgrund om du tar examen kan ha. För de jobb du siktar på så förväntar sig de flesta arbetsgivare att du ska slita hund ett par år. Du ska göra dina seniora medarbetares arbete för en låg lön, arbeta 60+h i veckan. Sen kommer det rassla till och gå fort uppåt när du visat att du har viljan och skaffat dig tillräcklig kunskap. (skolan ger bara en basplatta att stå på och som flera sagt få arbetsgivare tittar på betygen, det viktiga är en examen)

Är helt enkelt så i vissa branscher som managementkonsult, advokat, revisor o.s.v.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

jag trodde jag var smartare

Man kommer bara så långt på att vara naturligt smart/lättlärd, till slut måste man lägga tid och arbete också.
Glider man genom gymnasiet på det (jag gjorde själv samma sak) så saknas studieteknik när man kommer till högskolan och det inte räcker att glutta lite i boken och lyssna halvt på lektionerna längre.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

Sure, jag köper att det säkert är massor av civilingenjörer som kliver in på 28-32k. Men jag rankar ändå industriell ekonomi på ett av Sveriges främsta universitet högre än om man har läst en mindre populär inriktning på en mindre populär högskola, även om jag inte på något vis förringar deras insats. Dessutom så ger Sveriges Ingenjörer en allmän rekommendation på deras hemsida att man som nyexaminerad civilingenjör idag begär 36.300:- i ingångslön.

Min storasyster läste en 2-årig YH-utbildning till inköpare, och fick 35k i ingångslön på en kommun som ”upphandlare” direkt efter examen. Efter 2 år från examen och ett byte av arbetsgivare ligger hon nu på 41k. Ska jag då kliva in på 28k efter 5 års slit på en topputbildning med en halv miljon i studieskulder så känns det som att jag slösar bort min tid just nu, även om jag absolut tror att det ligger något i det sista du skrev att utbildningen kan ge större löneutveckling på sikt än vad man kanske når utan studier.

Får man fråga vad du jobbar med idag?

Känns som du har väldigt bråttom (får även detta intryck när man läser dina karriärdrömmar) och dessutom väldigt orealistisk syn på vad en högskoleutbildning ger. Går du en YH-utbildning så är det ett snabbspår till en bra lön, det räcker att titta i "Vad är din lön"-tråden för att se vilka typer av löner man får som YH-programmerare/CNC för att dra den slutsatsen. Däremot så har de, antagligen, en kortare karriärtrappa. Speciellt internationellt där konceptet inte existerar.
Jämför dig inte med vad andra typer av jobb som kanske kräver mindre eller utbildning alls ger i ersättning. Du kan få en väldigt bra lön som sopgubbe, men det är väl knappast relevant för dig?
Går du in på 28k kommer du antagligen få ett lönepåslåg om 10-20% årligen förutsatt att du sköter dig, vilket gör att den låga ingångslönen helt plötsligt inte syns längre efter några år.
Sedan så ska man imho ignorera vad fackförbund tycker att man ska begära som ingångslön i och med att det sällan är särskilt verklighetsförankrat. Deras jobb är att få upp sina medlemmars löner. Betydligt intressantare för dig borde vara att titta på vad de med en IndEk-examen från ditt universitet har i lön efter 1, 3 och 5 år.
Jag började som lokal handläggare inom läkemedelssäkerhet på ett stort läkemedelsföretag och jobbar nu som global specialist/projektledare inom läkemedelssäkerhet (blivit befordrad fyra gånger sedan jag började tror jag).

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

Tack för att ni delgav era tankar och erfarenheter! Får man fråga vad du jobbar med nu @Aktsu?

Får man fråga vad (och/eller var) du jobbar med nu, @ronz?

Jag förstår såklart att betyg bara är en av tusen parametrar som bedöms, och att jag istället har andra färdigheter som är värdefulla. Exempelvis social kompetens och att ta för sig har jag inga problem med. Tycker även om jag får säga det själv att mina ledarskapsegenskaper är goda. Åtminstone så har jag alltid gillat att ”gå i bräschen” och att få vara beslutsfattare. Jag har inga problem att ta jobbiga beslut och räds inte att behöva stå till svars för eventuella konsekvenser efteråt.

Det är väl mer att jag blev förvånad över att tillhöra bottenhalvan. Till en början ursäktade jag mig själv med att ”äh, lägger jag bara ner lite mer tid så kommer jag också nå deras nivå” när jag jämförde mig med mina studiekamrater. Nu har jag vid flera tentaperioder gett allt och lite till och lyckas ändå inte skriva annat än 3or eller möjligtvis nån 4a. Nu har jag inga ursäkter kvar längre än att helt enkelt inse att de är smartare/mer lättlärda än mig, åtminstone vad gäller matematik.

Bra synpunkter. Ang punkt 1 kan jag väl säga såhär. För 3 år sedan när jag började läsa på så var prestige/status viktigt. När jag hörde talas om junior bankers som ibland hade så stor arbetsbörda att de blev tvungna att övernatta på kontoret eller att de plockade ut bonusar motsvarande en normal svensk arbetares årslön så vattnades det i munnen.

Idag kan jag säga att jag släppt mycket av det. Absolut är det väl så att jag hellre skulle se att det står ”Morgan Stanley” i mitt CV än ”Sörmlands Sparbank”, men exempelvis så har jag väl kommit fram till att just banking inte alls är lika lockande att söka sig till längre. Det känns som att mycket av deras uppgifter är ”monkey work”, och även om de betalar bra så får anställda verkligen offra både fritid och hälsa. Jag har förvisso alltid gillat att jobba hårt och skulle möjligtvis kunna tänka mig att göra något enstaka hundår, men förstår att det inte är hållbart långsiktigt att jobba på det viset.

Men, det som fortfarande lockar med exempelvis MBB och/eller stora techbolag är att de verkar vara en otroligt bra miljö att vara i. Vi får återkommande besök av BCG, McKinsey etc som gör olika event på universitetet. Dom har alltid jättebra representanter som är trevliga, vältaliga och utstrålar intelligens och drivenhet. De berättar om en arbetsmiljö där inlärningskurvan är exponentiell och där de hela tiden pushar varandra. Man jobbar hela tiden på nya projekt mot ledningsgruppen på stora företag, och gör faktiskt skillnad på riktigt. Bara tanken att sitta och bolla strategiska beslut med VDn på ett OMXS30-bolag är häftig.

Samtidigt så har jag även varit på ett dussintal lunchföreläsningar med företag som Skanska, Tetrapak, Sandvik, etc etc. Med handen på hjärtat har de här föreläsningarna ofta varit skittråkiga. Företagsrepresentanterna (ofta gamla I-alumner) har varit oinspirerade och inte alls sålt in vad de jobbar med speciellt bra.

Jag är som person väldigt bred i mina intressen. Det är såklart mestadels positivt, men kan även vara en nackdel. Jag har lite svårt att veta vad jag ska fastställa för mål att sikta in mig mot. Jag vet att jag inte vill bli någon beräkningsingenjör. Det är absolut inte min typ av jobb att t.ex. sitta och beräkna på hur stort luftmotstånd en ny dörr på ett JAS Gripen-plan kommer tåla, eller ta fram en algoritm som beräknar ett försäkringsbolags nya premie. Jag vill heller inte jobba speciellt praktiskt, som någon hårdvaruingenjör som på fritiden älskar att plocka isär klockor eller bilar och sedan sätta ihop dem igen bara för att lära sig hur dem fungerar.

Jag älskar problemlösning men det är nog av mer strategisk karaktär. Med handen på hjärtat skulle nog mitt absoluta drömjobb vara att sitta i ledningsgruppen inom typ ett stort retail-bolag (måste inte vara retail, men tycker det är en spännande bransch). Hade varit jätteläckert att exempelvis sitta på IKEA och vara med och besluta om i vilket land som är mest optimalt för att öppna ett nytt varulager, hur man ska göra för att bemöta hela transformationen mot ökad E-handel, eller vara med och utforma en ny affärsstrategi för kommande räkenskapsår för att nå budget.

Å andra sidan kan jag komma på hundra andra branscher som också är intressanta. Ett exempel: stora infrastrukturprojekt eller byggen går jag igång väldigt mycket på. Ny järnväg för höghastighetståg, när ett nytt badhus/bibliotek eller byggnad för annan viktig samhällsfunktion ska byggas etc. Men jag vill absolut inte vara någon form av arkitekt som utformar den, och inte heller någon som sitter och beräknar på hur många kilo ett visst byggmaterial klarar av att belastas osv. Jag vet inte riktigt vilken roll jag själv skulle passa i om jag ska vara ärlig. Någon form av projektledare kanske.

Sure, jag köper att det säkert är massor av civilingenjörer som kliver in på 28-32k. Men jag rankar ändå industriell ekonomi på ett av Sveriges främsta universitet högre än om man har läst en mindre populär inriktning på en mindre populär högskola, även om jag inte på något vis förringar deras insats. Dessutom så ger Sveriges Ingenjörer en allmän rekommendation på deras hemsida att man som nyexaminerad civilingenjör idag begär 36.300:- i ingångslön.

Min storasyster läste en 2-årig YH-utbildning till inköpare, och fick 35k i ingångslön på en kommun som ”upphandlare” direkt efter examen. Efter 2 år från examen och ett byte av arbetsgivare ligger hon nu på 41k. Ska jag då kliva in på 28k efter 5 års slit på en topputbildning med en halv miljon i studieskulder så känns det som att jag slösar bort min tid just nu, även om jag absolut tror att det ligger något i det sista du skrev att utbildningen kan ge större löneutveckling på sikt än vad man kanske når utan studier.

Får man fråga vad du jobbar med idag?

Får man fråga vad (om) du själv studerat, och vad du gör idag?

Jag har en ingenjörsexamen. Jobbade ett antal år inom bl.a mgmt konsulting (lärorikt och bra på cvt). Hoppade sen över till "andra sidan" (tjänstemannayrke inom större företag).
Jag tror inte jag har brytt mig om de faktiska betygsnivåerna hos någon av de personer jag intervjuat under åren. Endast om man har examen eller inte (eftersom det är ett kriterium för att överhuvudtaget få komma på intervju på de flesta ställen jag har varit) och vad man beskriver att man gjort fram tills "nu". Ind.ek ser förstås bra ut på cv't meen öppnar i princip samma dörrar som andra civing utbildningar.

Vart man hamnar i slutändan beror förstås mycket på vad man har för personlighet, vad man är intresserad av och vad man värderar högre än annat.
Sälja projekt?
Prestigefull titel?
Familj?
Fritid?
Pengar?
Lösa problem?
Förändra?
Driva verksamhet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

Får man fråga vad (och/eller var) du jobbar med nu, @ronz?

Blev anställd som inköpare/produktionsplanerare åt ett tillverkande medelstort företag.
Det företaget har dock lagt ned och nu är jag ”Försäljnings ansvarig” för Sverige och Norge. Samma produkter och varumärke men för företaget som tog över.

Det tog mig faktiskt ganska lång tid att få jobb efter utbildninen. Fick en del intervjuer men då jag saknade praktisk erfarenhet/tidigare jobbkompetens gick jag aldrig vidare.

Det jobb jag fick som jag har kvar idag fick jag endast för de ville ha någon som var duktig på datorer också.

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem

Jag tycker du har en otroligt osund syn på det hela. Du verkar 100% stämma in på stereotypen om att alla som läser I tror de kommer bli VD.

1) Andas och ta det lugnt. Du måste börja någonstans.
2) lön är inte det viktigaste. Det tog mig lång tid att förstå det. Du kan heller inte jämföra lön mellan olika länder då massa annat räknas med (semester, pension…)
3) om dina betyg är lite lägre så kan det vara så att de frågar varför. Själv valde jag att engagera mig i studentlivet istället och har därför ett snitt på ~3.8 kanske (orkar ej kolla upp det då det som sagt är oviktigt). Företaget jag nu ska jobba på tyckte mitt engagemang var 100 gånger viktigare än betygen.

Jag tycker också du missat den viktigaste aspekten. Att plugga ska vara kul och något som du sedan ser tillbaka på med glädje resten av livet. Stressa inte ihjäl dig.

Min bror ska börja jobba på EY till hösten. För honom är det naturligt att man är kvar på kontoret sent (7-8) varje dag och pushar sönder sig själv. Ni verkar väldigt lika och jag förstår ej det attraktiva i det hela.

Mvh civ.ing datateknik som börjar som konsult till sommaren.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

Tack för att ni delgav era tankar och erfarenheter! Får man fråga vad du jobbar med nu @Aktsu?

Får man fråga vad (och/eller var) du jobbar med nu, @ronz?

Jag förstår såklart att betyg bara är en av tusen parametrar som bedöms, och att jag istället har andra färdigheter som är värdefulla. Exempelvis social kompetens och att ta för sig har jag inga problem med. Tycker även om jag får säga det själv att mina ledarskapsegenskaper är goda. Åtminstone så har jag alltid gillat att ”gå i bräschen” och att få vara beslutsfattare. Jag har inga problem att ta jobbiga beslut och räds inte att behöva stå till svars för eventuella konsekvenser efteråt.

Det är väl mer att jag blev förvånad över att tillhöra bottenhalvan. Till en början ursäktade jag mig själv med att ”äh, lägger jag bara ner lite mer tid så kommer jag också nå deras nivå” när jag jämförde mig med mina studiekamrater. Nu har jag vid flera tentaperioder gett allt och lite till och lyckas ändå inte skriva annat än 3or eller möjligtvis nån 4a. Nu har jag inga ursäkter kvar längre än att helt enkelt inse att de är smartare/mer lättlärda än mig, åtminstone vad gäller matematik.

Bra synpunkter. Ang punkt 1 kan jag väl säga såhär. För 3 år sedan när jag började läsa på så var prestige/status viktigt. När jag hörde talas om junior bankers som ibland hade så stor arbetsbörda att de blev tvungna att övernatta på kontoret eller att de plockade ut bonusar motsvarande en normal svensk arbetares årslön så vattnades det i munnen.

Idag kan jag säga att jag släppt mycket av det. Absolut är det väl så att jag hellre skulle se att det står ”Morgan Stanley” i mitt CV än ”Sörmlands Sparbank”, men exempelvis så har jag väl kommit fram till att just banking inte alls är lika lockande att söka sig till längre. Det känns som att mycket av deras uppgifter är ”monkey work”, och även om de betalar bra så får anställda verkligen offra både fritid och hälsa. Jag har förvisso alltid gillat att jobba hårt och skulle möjligtvis kunna tänka mig att göra något enstaka hundår, men förstår att det inte är hållbart långsiktigt att jobba på det viset.

Men, det som fortfarande lockar med exempelvis MBB och/eller stora techbolag är att de verkar vara en otroligt bra miljö att vara i. Vi får återkommande besök av BCG, McKinsey etc som gör olika event på universitetet. Dom har alltid jättebra representanter som är trevliga, vältaliga och utstrålar intelligens och drivenhet. De berättar om en arbetsmiljö där inlärningskurvan är exponentiell och där de hela tiden pushar varandra. Man jobbar hela tiden på nya projekt mot ledningsgruppen på stora företag, och gör faktiskt skillnad på riktigt. Bara tanken att sitta och bolla strategiska beslut med VDn på ett OMXS30-bolag är häftig.

Samtidigt så har jag även varit på ett dussintal lunchföreläsningar med företag som Skanska, Tetrapak, Sandvik, etc etc. Med handen på hjärtat har de här föreläsningarna ofta varit skittråkiga. Företagsrepresentanterna (ofta gamla I-alumner) har varit oinspirerade och inte alls sålt in vad de jobbar med speciellt bra.

Jag är som person väldigt bred i mina intressen. Det är såklart mestadels positivt, men kan även vara en nackdel. Jag har lite svårt att veta vad jag ska fastställa för mål att sikta in mig mot. Jag vet att jag inte vill bli någon beräkningsingenjör. Det är absolut inte min typ av jobb att t.ex. sitta och beräkna på hur stort luftmotstånd en ny dörr på ett JAS Gripen-plan kommer tåla, eller ta fram en algoritm som beräknar ett försäkringsbolags nya premie. Jag vill heller inte jobba speciellt praktiskt, som någon hårdvaruingenjör som på fritiden älskar att plocka isär klockor eller bilar och sedan sätta ihop dem igen bara för att lära sig hur dem fungerar.

Jag älskar problemlösning men det är nog av mer strategisk karaktär. Med handen på hjärtat skulle nog mitt absoluta drömjobb vara att sitta i ledningsgruppen inom typ ett stort retail-bolag (måste inte vara retail, men tycker det är en spännande bransch). Hade varit jätteläckert att exempelvis sitta på IKEA och vara med och besluta om i vilket land som är mest optimalt för att öppna ett nytt varulager, hur man ska göra för att bemöta hela transformationen mot ökad E-handel, eller vara med och utforma en ny affärsstrategi för kommande räkenskapsår för att nå budget.

Å andra sidan kan jag komma på hundra andra branscher som också är intressanta. Ett exempel: stora infrastrukturprojekt eller byggen går jag igång väldigt mycket på. Ny järnväg för höghastighetståg, när ett nytt badhus/bibliotek eller byggnad för annan viktig samhällsfunktion ska byggas etc. Men jag vill absolut inte vara någon form av arkitekt som utformar den, och inte heller någon som sitter och beräknar på hur många kilo ett visst byggmaterial klarar av att belastas osv. Jag vet inte riktigt vilken roll jag själv skulle passa i om jag ska vara ärlig. Någon form av projektledare kanske.

Sure, jag köper att det säkert är massor av civilingenjörer som kliver in på 28-32k. Men jag rankar ändå industriell ekonomi på ett av Sveriges främsta universitet högre än om man har läst en mindre populär inriktning på en mindre populär högskola, även om jag inte på något vis förringar deras insats. Dessutom så ger Sveriges Ingenjörer en allmän rekommendation på deras hemsida att man som nyexaminerad civilingenjör idag begär 36.300:- i ingångslön.

Min storasyster läste en 2-årig YH-utbildning till inköpare, och fick 35k i ingångslön på en kommun som ”upphandlare” direkt efter examen. Efter 2 år från examen och ett byte av arbetsgivare ligger hon nu på 41k. Ska jag då kliva in på 28k efter 5 års slit på en topputbildning med en halv miljon i studieskulder så känns det som att jag slösar bort min tid just nu, även om jag absolut tror att det ligger något i det sista du skrev att utbildningen kan ge större löneutveckling på sikt än vad man kanske når utan studier.

Får man fråga vad du jobbar med idag?

Får man fråga vad (om) du själv studerat, och vad du gör idag?

Som ingenjör bör du kunna tänka på den stora bilden, dvs. inkomst över större tidsperiod.

Såhär såg min lönekurva ut när jag examinerades 2016:
2016: ingång 26 000
2017: 31 500
2018: 33 500
2019: 47 000
2020: 54 000
2021: 60 000

Din syster kommer aldrig klättra mycket mer än 40-45k då upphandlare helt enkelt är ett jobb som inte har samma löneutveckling, så som det är för många andra jobb. Över spannet av 30 år, kommer din syster ha tjänat mycket mycket mindre än mig (och dig, om du slutför utbildningen). Som ingenjör har man helt enkelt helt andra möjligheter att trycka lönen uppåt.

Sedan vet jag inte varför du överhuvudtaget tror att hur "populär" en högskola är skulle på något sätt inverka lönerna man får. Det är marknaden som sätter lönen, och marknaden ger för det mesta blanka fan i var du pluggat eller hur många som pluggat din linje. Det viktiga är och kommer alltid att vara; hur många andra finns det som kan göra det du kan. I Sverige anser vi dessutom att samtliga utbildningar är lika värda med samma innehåll och därmed inte spelar någon roll, även om det såklart är finare med ett examina från KTH än från BTH. Likväl kommer någon från BTH få samma löneerbjudande i Stockholm som någon från KTH för samma jobb med samma meriter och samma prestation.

Men framför allt vill jag säga att du verkar alldeles för fokuserad på lön, löneutveckling och status. Om du tycker att du "slösar tid" för att du inte kommer tjäna lika mycket som din syster, då är du i mina ögon redan nu i fel utbildning. Du ska vara i en utbildning för att du tycker att jobbet som följer med det är roligt. Du ska spendera hela ditt vuxna liv på att jobba inom detta område. Du har inte råd att välja utbildning baserat på löneutveckling.

Jag har ett antal bekanta, folk som läst Indek, läkare, jurister, alla områden där man jagat pengarna och status endast. Det är otroligt få av dem som är nöjda med sina val. Många av dem har bytt linje, många bytt helt arbetsfält. I princip alla av dem var tvungna att lära sig samma läxa den hårda vägen: I princip ingen mängd pengar kommer att vara värt att ha ett tråkigt jobb för. Speciellt inte om det jobbet är något som kräver 10-12 timmars arbetsdag.

Så mitt tips till dig är att börja tänka på vilket jobb du vill ha, som du tror du kommer tycka är roligt, snarare än vilken utbildning kommer ge dig ett "jetset-liv", för det sistnämnda kommer utan tvekan sluta upp i att du inte är nöjd med livet överhuvudtaget. Förr eller senare, det är något alla lär sig. Bättre med förr, såklart.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mithras:

Som ingenjör bör du kunna tänka på den stora bilden, dvs. inkomst över större tidsperiod.

Såhär såg min lönekurva ut när jag examinerades 2016:
2016: ingång 26 000
2017: 31 500
2018: 33 500
2019: 47 000
2020: 54 000
2021: 60 000

Gissar att du fick en ny tjänst 2019? Väldigt fina löneökningar allmänt.

Citat:

Sedan vet jag inte varför du överhuvudtaget tror att hur "populär" en högskola är skulle på något sätt inverka lönerna man får. Det är marknaden som sätter lönen, och marknaden ger för det mesta blanka fan i var du pluggat eller hur många som pluggat din linje. Det viktiga är och kommer alltid att vara; hur många andra finns det som kan göra det du kan. I Sverige anser vi dessutom att samtliga utbildningar är lika värda med samma innehåll och därmed inte spelar någon roll, även om det såklart är finare med ett examina från KTH än från BTH. Likväl kommer någon från BTH få samma löneerbjudande i Stockholm som någon från KTH för samma jobb med samma meriter och samma prestation.

Jag skulle dock absolut inte hålla med dig om ditt påstående kring högskola. KTH, LTH och Chalmers har (inom ingenjörsvärlden) "stjärnstatus". Jag tror väldigt få skulle jämföra dem med ex BTH.

Däremot kanske det inte spelar någon roll på majoriteten av arbetsplatserna men på flertalet gör det.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pelegrino:

Gissar att du fick en ny tjänst 2019? Väldigt fina löneökningar allmänt.
Jag skulle dock absolut inte hålla med dig om ditt påstående kring högskola. KTH, LTH och Chalmers har (inom ingenjörsvärlden) "stjärnstatus". Jag tror väldigt få skulle jämföra dem med ex BTH.

Däremot kanske det inte spelar någon roll på majoriteten av arbetsplatserna men på flertalet gör det.

Ja, de har stjärnstatus absolut. Jag sa inget emot det, tvärtom skrev jag uttrycklingen att KTH är finare än BTH. Som jag skrev också, så ger det dock inget på arbetsmarknaden i det stora hela, varken gällande att få ett jobb eller lönesättningen, och säger ännu mindre om själva kvalitén på utbildningen.

Har själv ett år från LTH och examinat från KTH.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk

Ett fint universitet och bra betyg är viktigt för de första jobben. Efter 10 år, så tittar ingen på dina betyg längre. Jag vet flera topp chefer i finansföretag som har gått på riktiga B-universitet, en del har ingen riktig univ utbildning heller. Men de har presterat väl och avancerat förbi folk som gått på fina skolor. Ingångslönen är inte så viktig, det viktiga är om tjänsten har potential. Om du får ett riktigt dåligt betalt jobb på en hedgefond eller MC konsult firma, så ska du ta det jobbet. Lönen kommer snabbt stiga mycket snabbt. Stirra dig inte blind på ingångslönen om du siktar på de fina jobben. Om du istället börjar jobba på ericsson, så kommer du aldrig få en brant löneökning, utan då är det alltid de normala % varje år. Då kan ingångslönen vara ganska viktig. Men om du byter jobb och tex hoppar mellan konsultföretag så kommer du snabbt öka din lön och då är ingångslönen helt oviktig. Se till potentialen på ditt första jobb. Skit i lönen. Ett fint jobb på en fin firma med låg lön, är mycket bättre än en kass tjänst på en kass firma med dubbel lön.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

Men, det som fortfarande lockar med exempelvis MBB och/eller stora techbolag är att de verkar vara en otroligt bra miljö att vara i. Vi får återkommande besök av BCG, McKinsey etc som gör olika event på universitetet. Dom har alltid jättebra representanter som är trevliga, vältaliga och utstrålar intelligens och drivenhet. De berättar om en arbetsmiljö där inlärningskurvan är exponentiell och där de hela tiden pushar varandra. Man jobbar hela tiden på nya projekt mot ledningsgruppen på stora företag, och gör faktiskt skillnad på riktigt. Bara tanken att sitta och bolla strategiska beslut med VDn på ett OMXS30-bolag är häftig.

Samtidigt så har jag även varit på ett dussintal lunchföreläsningar med företag som Skanska, Tetrapak, Sandvik, etc etc. Med handen på hjärtat har de här föreläsningarna ofta varit skittråkiga. Företagsrepresentanterna (ofta gamla I-alumner) har varit oinspirerade och inte alls sålt in vad de jobbar med speciellt bra.

Jag misstänker att de personer som kommer från BCG och McKinsey är har fått rollen som rekryterare just för sina kvalitéer att sälja in företaget. D.v.s. det är deras JOBB att utstråla intelligens och drivenhet. De är helt enkelt försäljare av livsstilen som man antagligen måste anamma på företaget.

Medans de svenska företagen du nämner är helt vanliga människor som inte alls har utbildning eller som primärt jobb att sälja in sin arbetsplats

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

TLDR: jag trodde jag var smartare och mer matematiskt lagd än vad jag var. Började på en topputbildning och drömde om kotlettfrilla och kostym-jobb i London eller Silicon Valley på storfräsar-företag. Har nu insett att "motivation slår klass" inte alltid gäller och står nu efter 1,5 års studier med brallorna neddragna med mediokra betyg och trytande motivation. Kom med några tröstande ord, eller passa på att sparka på någon som redan ligger!

Hang in there. Hade samma upplevelse när jag började på KTH; hade aldrig pluggat en minut matte i mitt liv och alltid haft höga betyg, och helt plötsligt tog det bara stopp. Inget hade kunnat förbereda mig för det otroliga klivet i svårighetsgrad.

Jag saknade också helt din motivation att bli bäst; top tier consulting fanns inte på kartan för mig när jag pluggade, så jag valde kurser som jag tyckte var kul och pluggade för att klara mattetentorna - aldrig för att få högt betyg. Fick hyfsade betyg i slutändan pga att jag läste kurser som var skoj sen när jag kunde välja mer fritt, men analysmattekurserna fick jag bara 3:a i (gick bättre i diskretmatte och statistik, passade min hjärna bättre).

Jag hamnade i top tier consulting så småningom i alla fall. Körde 4 år efter KTH på andra grejer och började på Bain & Company som senior hire. Vill du köra Management Consulting-spåret så gör följande:

A) Se till att få chansen att intervjua för internship/ jobb
1. Gå på alla rekryteringsevent och prata med folk - visa att du är driven och intresserad och få dem att veta vem du är
2. Boka upp fika/ luncher/ uppföljning med konsulter du träffar och klickar med på rekryteringseventsen
3. Välj kurser på KTH som är kul och därmed lättare och ger dig högre snittbetyg
4. Alternativt för att kompensera för betyg som är mediokra; ta en ekonomiexamen samtidigt för mer akademisk cred
5. Se till att du har bra internships på CV:t, typ andra konsultfirmor, industribolag, banker etc

B) Se till att klara intervjuerna
1. Plugga case-intervjuer, läs böcker om case-intervjuer, öva med kompisar
2. Gå på alla rekryteringsevent från Bain/ BCG/ McK som behandlar intervjuteknik och case

Jag lovar dig; är du över genomsnittsintelligent så har du det som krävs på den fronten - allt annat handlar bara om att behålla fokus. Vill du så kan du, men det kommer kräva en ansträngning.

/Jonas

Permalänk

Intressant tråd skriver kanske ett inlägg som svar när jag orkar. Men kort sagt så är det oftast så att utbildningar inte alls är en garanti för högbetalt jobb med hög ingångslön. Det är en sanning med modifikation. Men det är klart man tar bara de allra bästa exemplen när det gäller lön och jobb efter utbildningen så att alla ska tro att de kommer få ett högbetalt jobb...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Emma Zed:

...personer som skriver 5or på löpande band och som redan i 3an och 4an landar internships på konsultfirmor eller investmentbanker med 50-75k/mån i lön under sin praktik(!) med garanterat full-time-offer direkt efter avklarat internship.

På YouTube hittade jag anställda som 'vloggade' ifrån toppjobb på Google i Silicon Valley, Goldman Sachs i London eller McKinsey i Stockholm med ingångslöner på 50-100k som berättade hur de jobbade i en oerhört lärorik arbetskultur med extremt smarta kollegor och de jobbade hårt och tjänade bra. Om de efter ett par hundår kände att de tröttnat på slitsamma 60h-arbetsveckor kunde de göra en exit och ta jobb hos en fd klient eller byta bransch helt och hållet, bara det faktum att det stod "Goldman" i CV-t gjorde att de kunde vraka och välja bland nya jetset-jobb.

Aldrig i livet att jag då efter 5 års plugg på en topputbildning går in på 28k.

Vi får återkommande besök av BCG, McKinsey etc som gör olika event på universitetet. Dom har alltid jättebra representanter som är trevliga, vältaliga och utstrålar intelligens och drivenhet. De berättar om en arbetsmiljö där inlärningskurvan är exponentiell och där de hela tiden pushar varandra. Man jobbar hela tiden på nya projekt mot ledningsgruppen på stora företag, och gör faktiskt skillnad på riktigt. Bara tanken att sitta och bolla strategiska beslut med VDn på ett OMXS30-bolag är häftig.

Sure, jag köper att det säkert är massor av civilingenjörer som kliver in på 28-32k. Men jag rankar ändå industriell ekonomi på ett av Sveriges främsta universitet högre än om man har läst en mindre populär inriktning på en mindre populär högskola, även om jag inte på något vis förringar deras insats.

Min storasyster läste en 2-årig YH-utbildning till inköpare, och fick 35k i ingångslön på en kommun som ”upphandlare” direkt efter examen. Efter 2 år från examen och ett byte av arbetsgivare ligger hon nu på 41k. Ska jag då kliva in på 28k efter 5 års slit på en topputbildning med en halv miljon i studieskulder så känns det som att jag slösar bort min tid just nu, även om jag absolut tror att det ligger något i det sista du skrev att utbildningen kan ge större löneutveckling på sikt än vad man kanske når utan studier.

Känner igen mig själv en hel del. Låt mig komma med några generella tankar och tips.

Oavsett om du läser indek, juridik eller en annan "topputbildning" måste du ha klart för dig att det endast är en bråkdel av personerna som faktiskt tar sig till till nivåerna du tidigare verkade drömma om. Även om de briljerar under plugget kraschar flera inom 1-3 år när de kommer ut i arbetslivet. Jag har ingen speciell erfarenhet av indeks populära arbetsgivare men däremot "Big 4" (revisionsbyråerna) och större advokatfirmor. Om du redan nu tycker att universitetet är en "ögonöppnare" lovar jag dig att det inte kommer bli enklare om du vill pusha för dessa typer av jobb och "status". Här lever och andas du arbete med normala arbetsveckor om 45-60h och du förväntas alltid vara tillgänglig. Du kommer vara omgiven med personer som presterar till 100 % dag ut och dag in.

De första åren är tunga, du har dålig timlön och du säljer i princip dig själv för att kunna använda ett specifikt namn på ditt CV. Men visserligen, precis som du skriver, är det en fantastisk språngbräda till bra tjänster och hög lön. Sedan ökar lönen vanligen 6-10 tkr/år (exkl. bonus) utan att byta AG. Du kan således inte jämföra dessa karriärbanor med YH-utbildning för finare mängdtjänster eller liknande. Deras lönekurva följer inte inflationen medans du slår den med råge.

Bli inte förtrollad av alla event på universitetet. Vissa arbetsgivare skickar ung personal med ett syfte: att sälja in företaget.

Efter ett tag i arbetslivet är betyg irrelevanta och bara för du har läst X vid universitet Y betyder inte det att du är bättre och ska ha högre lön än någon annan. Var ödmjuk i arbetslivet och utgå från att du alltid är den dummaste personen i rummet. Oavsett om du vill hundjobba vid ett "drömföretag" efter examen eller inte rekommenderar jag dig att till en början arbeta där du får kompetens. Dels allmän kompetens inom ditt område men även spetskompetens. Du behöver inte vara vid BCG eller McKinsey för det, även om det absolut kan vara en snabbare väg till hög lön.

Det finns idag fantastiska möjligheter att tjäna bra med pengar och även leva utanför arbetslivet. Om några år skulle du t.ex. kunna arbeta från en strand utomlands eller arbeta 50 % men ändå ha en lön över statlig inkomstskatt och bra med utdelning i eget AB. Stirra dig inte blind på hårda kontorsjobb med andra likasinnade. Du lever bara en gång.

Sedan kommer du kanske se och förstå, om du lyfter blicken lite i arbetslivet, att BCG/McKinsey/Big4/MSA/Vinge m.m. inte skapar värde alla gånger utan bara vill fakturera maximalt.

Permalänk
Medlem

Ingen bryr sig egentligen om dina betyg. Jag gick Civ. Linjen och har inte ens tagit ut min Master, bara kandidaten, och säkrade ett toppjobb ändå. Dom brydde sig inte ens om att titta på min utbildning, allt handlade om vad jag sa och hur jag sa det.

Kan du tala för dig själv och utstråla en kompetens så kommer du extremt långt. Backar du sedan upp det med att faktiskt vara en driven människa som levererar så finns det verkligen ingen övre gräns lönemässigt, särskilt i teknikbranschen.

Permalänk
Medlem

Min erfarenhet (ta det för vad det är, ett underlag på en person) är att betygen väger tungt för ett mindre antal arbetsgivare (redan nämnda, McKinsey och gänget). Detta gäller vid första anställningen. Men för majoriteten av arbetsgivare är det snarare personlighet (att den stämmer någorlunda med den arbetsroll som söks) som räknas och att du har tagit din examen. D.v.s. i det håller jag inte med Jackbob (betydelse av examen) men igen, det är i stort sett enbart baserat på mina erfarenheter.

Många skriver klokt, fokusera mindre på prestige och mer på vad du vill göra i 40 år framöver. Det är ett gott råd. Jag läste just Ind.Ek. vid LTH och det förekom absolut en viss elitism och ffa stora framtidsdrömmar hos många. Utfallet är dock brett, d.v.s. jag och mina kamrater hamnade i vitt skilda branscher och enbart ett fåtal (men ändå några) körde "all in" som managementkonsulter eller inom finansbra. Igen, försök låta dina önskemål om framtida arbetsuppgifter styra dig, inte vad du kommer att tjäna. Det fina är att då kommer pengarna ändå om du är duktig, ihärdig och har lite flyt.

Visa signatur

-Det är timjan i, sade Toke med bruten röst.

Ett liv, ett lag

Permalänk
Medlem

Ingångslön är inte så jäkla viktigt, visst måste du få så att du kan leva på pengarna men med ett eller ett par års erfarenhet och goda referenser så får du snabbt bättre lön. Innan jag började studera jobbade jag som systemtestare på Ericsson och hade väl typ 28k (2011) gick sen efter 4 års studier (civilekonom) in på 22,5k men har nu efter att ha fått nytt jobb ganska nyligen betydligt mer än på Ericsson. Ingen har någonsin varit intresserad av mina betyg, det är nog bara de allra mest prestigefyllda arbetsgivarna och där ville iaf jag ändå inte jobba.

Men framförallt är jobbet betydligt roligare och det jag uppskattar mest är att jag aldrig behöver jobba övertid, helger eller storhelger och kan lägga min semester väldigt fritt (jobbar som rådgivare på bank men ej någon av storbankerna).

Edit: Kan väl också använda min fru som exempel som pluggade civ. ing. och hade inte heller så överdrivet bra betyg, kanske 3,7 eller något men lyckades iaf ta sin examen i tid som många inte lyckas med. Hon är betydligt mer karriärsdriven än vad jag är och har gått ett eftertraktat traineeprogram (internationellt ledarskap) där hon jobbade en hel del utomlands under en två-årsperiod (Tokyo, new york, Charlotte, london, florens, Oslo, tel aviv etc.). Inte ens där brydde sig någon om betyg utan de efterfrågades först när hon skulle signera kontrakt bara för att verifiera att hon faktiskt var klar med sin utbildning.

Permalänk

Hej! Vet inte om det här hör hemma i en annan tråd men ger det ett försök eftersom det var så många vettiga svar här. Låg sömnlös igår natt och snubblade över denna tråd och vart så väldigt glad över vad jag läste. Emma Zed tycks ligga några år före mig i livet men jag kunde verkligen känna igen mig i det som skrevs. Planerar att börja plugga civ.ing. indek till hösten 2023, tog studenten nu i somras så detta år blir ett "sabbatsår" för mig. Vart någonstans återstår att se men är inne på KTH, Lund eller Linköping. Bor och är uppväxt i Stockholm så KTH känns något tråkigt men det är trots allt KTH. Iallafall, detta år tänkte jag helt enkelt pausa lite med studierna och jobba/hitta på annat kul. Vid årskiftet åker jag till Chamonix och är hemma igen 1 mars. Står då utan jobb och plan tom. studiestarten i höst. Har sedan tidigare jobbat med en hel del olika saker så som butik, chaufför, säljare och huvudtränare i ett fotbollslag P07/08. De 3 förstnämnda har varit en medioker arbetserfarenhet medan huvudtränaruppdraget med råge har varit det bästa. Inte bara för att jag fått ägna mer tid åt fotboll utan också för det som krävts av mig. Jag har utvecklats som ledare, fått ansvaret att få ett lag att sammarbeta, jobba med individuell utveckling, administrativa uppgifter och mycket mycket mer. Inget av de andra jobben jag haft har varit ens i närheten av lika utvecklande och lärorika. Trots att lönen inte varit den allra bästa så har jobbet haft mening och varit socialt hållbart vilket trumfat. Tänkte att jag fortsätter med det på sidan när jag kommit hem men behöver hitta en ny huvudsysselsättning. Min fråga till er blir därför, vilket jobb hade ni sökt om ni varit i min sits? Jag vet inte om jag klarar av att stå i en butik eller verka i någon skev försäljningsbransh igen. Det känns som jag blivit dummare för var dag som gått efter att jag slutade gymnasiet eftersom man aldrig får "tänka" i ett sådant typ av jobb. Någonstans känns det vettigt att istället försöka få ett jobb som förbereder en om nu i det allra minsta inför studierna. Exempelvis som trainee/internship, assistent eller vad som helst egentligen. Bara att det är en utmaning. Samtidigt känns det svårt att landa ett sådant jobb när jag inte ens börjat studera. Har ni några som helst tips eller förslag på vart jag ska söka/vända mig till så uppskattas det väldigt mycket. MVH Kaspar

Permalänk

Tror det blir svårt att landa ett kvalificerat jobb innan du börjat utbildningen, åtminstone om du inte har kontakter som kan hjälpa dig. Sälj kan slå lite högre än butik om det är B2B och inte typ tidningsprenumerationer till privatpersoner, annars skulle jag säga att det är skitsamma. Du kan ju läsa någon distanskurs vid sidan av om du orkar med det (t.ex. grundläggande programmering, linjär algebra, företags-/nationalekonomi).

KTH, LTH och LiU är likvärdiga för industriell ekonomi. Jag pluggade själv I på LTH och är nöjd med valet. Ett plus för LTH och KTH är att de har lite bättre möjligheter för utbytesstudier i USA om man är intresserad av det. LiU har dock bäst upplägg på utbildningen enligt mig.