Avvänja sig från kaffe - hur lång tid?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Adlersparre:

Koffein är även luftrörsvidgande, dvs mild astamedicin, en effekt som kanske vissa undermedvetet gillar. Även te har svag luftrörsvidgande effekt.

Papperskaffefilter innehåller i många fall bly, (test Råd & rön) så kanske bra att använda nåt annat..

Även billiga kaffemaskiner typ som brukar finnas på kontor avger tydligen bly i vissa fall, tror det var från lödningar?

Själva rostningen ger väl upphov till en del skumma molekyler enligt en kemiprofessor jag känner, han dricker det här kaffet som heter idee som tydligen är nyttigare.

Jag har försökt sluta jag med med sakta nedtrappning…

https://www.radron.se/vardagskunskap/rad--ron-rattar-kaffefil...

Visa signatur

Gaming: Playstation 5 | Server: FreeBSD | Supermicro A2SDi-HLN4F | Atom C3758 | Fractal Design Define C | 64GB ECC RAM | HTPC: RPi5 | LibreElec | Chromecast | Laptop: MacBook Air M1 2020 | Phone: iPhone 14 | AP: 2pcs Ubiquity Unifi | Router: Vanilla FreeBSD + Packet Filter FW

Permalänk
Medlem

Jag får huvudvärk om jag inte dricker kaffe på morgonen. Men man behöver kanske inte dricka så mycket kaffe.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Det är många yngre som hinkar i sig energiläsk och en del av de som dykt upp i Lyxsfällan verkar ju ha lagt otroliga pengar på läskinköp, jag har också jobbat med en som drack åtminstone 3 x 1,5 liters color per dag som han köpte i kiosken där de var extra dyra, det är också fascinerade att se de som köper kundvagnar med läsk.
Jag tror att rätt många är sockerberoende även om det inte räknas som en drog i vanlig bemärkelse.

Är själv 100% läskberoende. Inte alls i de volymerna som många andra dock men drog lätt en 1.5L per helg, ibland två. Första steget för mig var att gå över från vanlig till zero/max, nästa steg var att bara dricka en burk på fredagen och en på lördagen. I en perfekt värld hade jag gärna slutat dricka läsk men det är så jävla underbart.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk

Tack för länken. Man pratar ju om gränsvärden men bly är skadligt i alla koncentrationer, men praktiskt sett har har man gränsvärden.

När vi ändå är inne på hälsoaspekter så har jag m.fl. ofta upplevt olika bismak från olika bryggare, och kommit till slutsatsen att delar av plast kan ge smak . Det här är inget jag kan bevisa men undviker bryggare av plast numera. Perkulator, glas eller metallfilter gäller.

Visa signatur

Intel i7 8700, ASUS Prime Z370,

Permalänk
Medlem

Provade koffeinfritt och det hjälpte till en viss sen men magen blev fortsatt upprorisk.

Slutade helt och mådde bättre direkt. Ingen hjärtklappning eller oro/ångest. Min stress minskade också avsevärt. Känns som en reinkarnation..

Visa signatur

Ryzen 7 5800x, lg 27gl850, rx 7800 xt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Molgorain:

Märkte att jag drack mera kaffe på jobbet än hemma. Mkt av det var för att röra på mig från skrivbordet, det blev en rast/rörelse att gå till kaffeautomaten/bryggaren för att hämta kaffe. För att "minska behovet" av att röra mig, så började jag stå vid skrivbordet istället för att sitta hela dagen.

Håller med, hitta alternativ som frukt/vatten/promenad och sluta. Läste någonstans att boosten av kaffe mest är lättnaden av problemen från abstinens så blir man av med giftet kommer man upp i boostad nivå igen.

Det är värre att sluta med beroendeframkallande saker som raffinerat socker som ger snabba kickar så jag behåller kaffet tills vidare...

Permalänk
Medlem

Jag gick över till koffeinfritt kaffe för ett par år sedan när jag insåg att jag drack 8-10 koppar kaffe per dag och mitt blodtryck var skyhögt att sluta helt med kaffe funkade inte för mig utan jag fick gå över till koffeinfritt

Nu dricker jag 2-4 koppar koffeinfritt per dag i snitt.

Utbudet av koffeinfritt kaffe i vanliga matbutiker är sådär dom har på sin höjd Gevalia vilket är okej men inte mycker mer än så, har du tur så kan du även köpa zoegas mörkrost decaf som är mycket godare än gevalia.

Dock så har jag precis beställt olika sorter från nybryggt.nu får se om jag hittar en ny favvo

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 5 2600 Mk: ASUS PRIME B450M-A GPU: XFX AMD Radeon RX 6750 XT Core Gaming Ram: G.Skill Trident Z RGB Series 16GB 3200MHzChassi: NZXT H7 Elite Nätagg: NZXT C750 750W v2Hd: Kingston SSDNOW A1000 240GB M.2, Samsung 850 EVO SSD 250GB, Samsung SSD 860 PRO SSD 512GB x 2 Skärm: Acer KG241

Permalänk

Bra val! Jag själv dricker inte heller kaffe av samma anledningar. Vissa säger men du gör en massa annan skit som du borde dra ner på. -Ja, det stämmer helt. Men det är inget argument för att börja med en till dum ovana förutom de hundratals jag redan har.

Jag ser kaffeberoendet som två saker. En är att slutade känna sug efter det, det andra är det sociala. På vissa jobb så är kaffemaskinen en samlingspunkt. Precis som rökrutan på jobb är. Folk tar även med sin kaffekopp till deras arbetsbänk och det hör till för dem att ta en slurk då och då.
Ser jag själv vilka grannar jag pratar med så är alla dessa rökare förutom mig själv, detta av anledningen att ingen annan ofta står utanför dörren.

Permalänk

Körde cold turky från kanske 5-stora koppar per dag till 0.
Kände inga biverkningar mer än avsaknaden av själva kaffet. Höll ett år utan.
Nu är jag på diet för att gå ner ivikt och äter inget sött eller annat som är gott och då ville jag ha något att se fram emot som inte är mycket kalorier så blev att börja med kaffe igen. Så sjukt gott. Dricker med måtta denna gång dock och vet att jag kan sluta närsom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Bra val! Jag själv dricker inte heller kaffe av samma anledningar. Vissa säger men du gör en massa annan skit som du borde dra ner på. -Ja, det stämmer helt. Men det är inget argument för att börja med en till dum ovana förutom de hundratals jag redan har.

Varför är kaffedrickande en dum ovana anser du?

Visa signatur

🏬: B550M DS3H 🔲: Ryzen 5 5600X ❄️: Freezer 34 eSports 🏴: RTX 3060 Ti Ventus 2X OC
🗄️: Stronghold 🔌: RM650 (2019) 🎞️: 32 GB DDR4 3200 MHz CL16 💾: CS3030 1 TB
⌨️: E9270P/MK730 (MX Red)/G80-3000N (MX Silent Red) 🖱️: Xlite V2 Mini/G603/MX Vertical
🎧: Edition XS/Astro A50/GSP 370/ATH-SR30BT/TAT2206 📶: Archer C6 📱: Pixel 6a
🖥️: OLED55BX/276E8VJSB

Permalänk
Medlem
Skrivet av CaptainRedbeard:

Kaffe en drog nu också ? :D:D

Ja, kaffe är en drog. En centralstimulant sådan.

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Skrivet av Scarabeo:

Varför är kaffe en dum ovana anser du?

Har bieffekter och folk blir beroende, de flesta kaffedrickare jag vet är beroende till den grad att det styr lite av deras liv. Som när kaffemaskinen går sönder på jobbet och de tvingas leta upp alternativa ställen. Det är inte så enkelt som att bara säga, jag tar kaffe när jag kommer hem och maskinen är fixat imorgon på jobbet.
Jag har även bekanta vars kaffemaskin gick sönder, de sa inte precis att vi köper en ny kaffemaskin nästa gång vi ska till stan. Utan det var mer, nu sjukskriver vi oss och åker till stan för att köpa en ny kaffemaskin.

Som jag skrev har jag tillräckligt mycket problem som jag redan har. Jag får kämpa med att lösa dessa och det är tufft. Kaffe ger mig inget positivt, endast negativa saker och då håller jag borta från denna.

*edit*
Jag kollade snabbt på försäkringskassa. Under VAB (Vård av barn), fanns alternativet sjukfrånvaro p.g.a. inköp av ny kaffemaskin.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Jag har tänkt att sluta dricka kaffe efter cirka 20 års kaffedrickande. Jag brukar dricka mellan 4-5 "kaffekoppar" dagligen (typ 4-6 dl färdigt kaffe), men inget mer än så. Jag undrar hur lång tid med abstinens man brukar uppleva när slutar med kaffe?

Blir det mindre jobbigt om man trappar ned: typ dricka först bara 3 kaffekoppar, sedan bara 2, sedan bara 1, och sedan sluta? Eller bör man köra "cold turkey" omgående?

Det enklaste är att trappa ner utan tvekan, då övergången till mindre koffein i kroppen blir mindre påtagligt.

Personligen slutade jag dock cold turkey. Det var en vecka av ganska stort lidande, med otroligt trötthet och dov huvudvärk. Detta beror på hur man är som person, om man har lättare att trappa ner eller lättare för att stanna helt. Jag som person klarar inte av att trappa ner på saker, jag är väldigt mycket "allt eller inget". Därför blev det cold turkey. Kör efter den metod som passar dig bäst.

Största problemet jag ser i att bli beroende på alla typer av centralstimulantia är dock den psykiska effekten. Fysiskt sett går abstinenen över efter mellan 4-7 dagar, men psykiskt sett tar det mycket längre tid att vänja sig vid att inte vara "pigg".

Visa signatur

| Corsair Crystal 460X | Z390-F | 9700K | ROG Ryujn 360mm | RTX 3080Ti | ROG Thor 850W | Vengeance Pro 3200mhz 16cl 16GB (2x8) | 970 Pro 2TB + 2xWD Black 4TB | ROG SWIFT PG279Q | Arctis 7 Pro Wireless | ROG Scope Deluxe red silent | ROG Chakram |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av CaptainRedbeard:

"Koffein är en psykoaktivt centralstimulernade drog,Fungerar som ett mildt vätskedrivande medel"

Så är väll lite att ta i att kalla det en drog. Även fast det tekniskt kanske klassifieras som det

Men ja som du säger är det nog psyket som orsakar möjliga bieffekter från att sluta med kaffe.

Du felciterar. Det är en punkt inte ett komma i originaltexten. Att det fungerar milt vätskedrivande är inte effekten av att det är psykoaktiva centralstimulerande. Det är en separat egenskap. Klicka in dig på centralstimulerande så har du beskrivningen där. Metamfetamin och kokain ingår i samma grupp.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Zidious G:

Varför sluta med denna underbara dryck? Är ju även nyttigt i lagom doser. 😉

Det har blivit för dyrt tycker jag!

Såg att kaffepaket gått upp med 27% i pris - från 37 SEK till 47 SEK. Vet ej när detta inträffat då jag haft kaffe för flera månader så jag klarat mig.

Hursomhelst så börjar jag idag med endast 4 "kaffekoppar" och sedan 3 imorgon i ett par dagar för att se hur skallen reagerar.

Sedan måste jag vara försiktig med allt annat som också innehåller koffein: chokladbollar, pepsi max lime, med mera.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av CaptainRedbeard:

Kaffe är inte beroendeframkallande på samma sätt som t.ex. nikotin.
Ett par dagar utan kaffe, och din kropp har ställt om sig

Njae, snuset var inga problem att sluta med. Kaffet däremot behåller jag. 😁

Permalänk
Medlem

Beror på människan, finns fysiska och psykiska beroenden.

Fysiska tar 3-6 dagar att bli av med, resten sitter inne i skallen.

Oftast är huvudvärken borta efter 1-2 dagar, vill man göra det enklare för sig så kör man 1 kopp per dag ett tag, borde hålla huvudvärken borta sen slutar man bara rakt av.

Förstår dock inte varför man skulle vilja sluta, visst att man blir lite beroende men kaffe har ju massa fördelar också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av AplAy:

Det har blivit för dyrt tycker jag!

Såg att kaffepaket gått upp med 27% i pris - från 37 SEK till 47 SEK. Vet ej när detta inträffat då jag haft kaffe för flera månader så jag klarat mig.

Hursomhelst så börjar jag idag med endast 4 "kaffekoppar" och sedan 3 imorgon i ett par dagar för att se hur skallen reagerar.

Sedan måste jag vara försiktig med allt annat som också innehåller koffein: chokladbollar, pepsi max lime, med mera.

Väääldigt mycket chokladbollar för att ge en kick om du inte gör egna med nermalda koffeinpiller i.

Permalänk
Medlem
Skrivet av BadNewsBrod:

Min kaffe abstinenes handlar 100% om huvudvärk. Jag är ingen jätte älskare av kaffe, dricker mest för det funkar även som aptit-minskare. Men jävlar i helvete vad jag får huvudvärk om jag missar eller glömmer att dricka kaffe på 2 dagar. Nu snackar vi en huvudvärk som innan jag förstod att det va pga avsaknad av kaffe, va nära att jag skulle åka in med mig själv till akuten pga smärtan.

Vi har en hat-kärlek till varandra, jag och kaffe.
Dags för en kopp

Får du sådan pass huvudvärk av att vara utan kaffe bör du kanske kolla upp det. Det finns en risk att koffeinet döljer ett underliggande problem och att "abstinensen" inte är en kausalitet för huvudvärken. Möjligen har du högt blodtryck utan att veta om det.

Visa signatur

Ryzen 5900X | 32GB G.Skill CL14 3866MT/s | 7900 XTX | Asus Strix X470-F

Permalänk
Medlem

Försökte en gång sluta med kaffe. Förutom huvudvärk fick jag en väldigt jobbig muskelvärk där det var framförallt i benen det gjorde ont... Det värkte så mkt i benen att jag hade svårt att sova. Slutade med att jag drack en kopp och det tog inte lång tid innan all värk var väck. Kaffe är nyttigt (iaf i lagom dos) så om man inte mår dåligt av det ser jag inget direkt skäl sluta med det.

Visa signatur

Acer Predator Helios 18 Core i9 32GB 1024GB SSD RTX 4080 250Hz 18"

Permalänk
Medlem

Jag har dragit ner från 2-3 liter/dag till 3-4 koppar/dag. Drog ner då att jag fick så besvärlig huvudvärk om jag inte fick kaffe regelbundet. Enklast var faktiskt att avstå kopparna på morgonen och hålla sig till en kopp per förmiddag, lunch och eftermiddag. Känner inte att jag vill sluta helt då kaffe är en så stor del av vardagen för många och man blir bjuden titt som tätt. Gott är det också!