Specops: "Halvlånga lösenord en falsk trygghet"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Njaa. Det man kan göra är att testa kombinationer av ord istället. Sätt ihop alla möjliga ord för attacken.

Alltså tar man de 5.000 vanligaste orden i svenskan och kombinerar det på alla möjliga sätt så är det ungefär lika många kombinationer som 8 slumpvis tecken ger med stora, små, siffror och specialtecken. Det tar ca 30 sekunder att rassla igenom.
Redan här kommer man kunna knäcka ett helt gäng av lösenorden om det bara är 4 ord.

Tar man de 10.000 vanligaste orden och kombinerar så går det att kombinera på lika många sätt som ca 9 slumpartade tecken. Alla de ordkombinationerna kan testas på minuter. Det kommer kunna knäcka en hel hög till av lösenorden med 4 ord.

Metoden att använda ordkombinationer tror jag är bra ändå. För vi minns dem lättare. Och det går att få till bra lösenord den här vägen.

Men 4 ord är för få. Jag skulle säga som allra minst 6 ord. Helst 7 eller fler ord för att hålla en rimlig säkerhet. Slumpgenererade.
4 ord räcker inte riktigt.
Det kan räcka på individnivå om just de orden man valt inte är med i en ordboksattack. Men statistiskt sett kommer en rimlig mängd lösenord på 4 ord bli knäckta på minuter eller sekunder i en ordboksattack.

Skillnaden är, om vi bara har a-zA-Z som lösenord så är det 26*2*antal tecken, så ett 12 bokstäver långt lösenord blir då 52^18 kombinationer vilket är 390,877,006,486,250,192,896 kombinationer.
Säg att man bara tar de 30,000 vanligaste orden, och vi chansar på att det är fyra ord som är valda, så blir det intialt 30000^4 vilket är blygsamma 810,000,000,000,000,000 kombinationer. Men släng på att du chansar på att begynnelsebokstaven i varje ord kan vara stor, men kanske inte på alla ord, så måste du testa varje kombination med stor/liten bokstav på varje av de fyra orden, dvs antalet unika ord blir istället 30,000*2*4 = 240,000, som vi tar upphöjt till 4 för vi tror det är fyra ord. 3,317,760,000,000,000,000,000 kombinationer. Vilket är tio gånger så många kombinationer som att använda ett 12 bokstäver långt lösenord som de påstår tar 24 år att knäcka, men är enklare att komma ihåg än 12 a-zA-Z i kombination. Och det förutsätter att de fyra orden du valt finns med i deras dictionary på 30,000ord. Har du valt ett ovanligt ord eller medvetet eller omedvetet felstavat ett ord eller kanske ett namn mitt i det hela eller bara har med en enda siffra så skiter det sig.

Mao, fyra random vanliga ord, som är mycket lättare för människan att komma ihåg, är redan det bättre 12 bokstäver, men väljer du något smartare ord så failar dictionary hacket helt och de får istället köra bruteforce. Meddellängden på engelska ord är 4,7 tecken så 4*4,7=18,8 = ~19 tecken. Så ett par miljarder år att bruteforce knäcka istället. Så nej, du har fel. Fyra ord duger mer än väl, men det viktigaste av allt är att inte återanvända lösenord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nyhet:

Långa lösenord är inte lika med säkra lösenord. Säkerhetsföretaget Specops förklarar hur lång tid de tar att knäcka.

Läs hela artikeln här

xkcd förklarar entropi

https://xkcd.com/936/

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Knusen:

Denna tabell är för hur lång tid det tar idag att knäcka en kod i dag, men i morgon är en annan dag och CPU hastigheterna fördubblas, eller som Bill Gates sa en vacker dag utan att tänka framåt "640 kB borde räcka för vem som helst". Hela den här diskussionen är käpprätt åt helvxxx fel, det går så mycket snabbare att knäcka koderna.

Fast han sa aldrig det.
https://www.computerworld.com/article/2534312/the--640k--quot...

Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

Artikeln: "långa enkla lösenord osäkra"
Tabellen i artikeln: "18 tecken lower case only tar 2 miljoner år att knäcka"

2m år känns ju ganska tryggt tycker jag personligen

Jo. Förvisso. Men dels så bygger det ju på att du bara använder slumpvis tecken. Dvs det får inte vara uppbyggt av ord som finns i någon ordlista. adsfojfkhgkjsdhfgjshdswfu skulle ta ganska lång tid att knäcka medans correcthorsebatterystable kan knäckas på någon sekund då det är byggt på en sammansättning av ord som finns i ordlistor. Om man har ord ifrån ordlista och lägger till några slumpvis tecken så gör man situationen något bättre men för att det ska bli säkert så måste du ha helt slumpvis valda tecken i lösenordet i det fallet.

Och att det i nuläget skulle kräva 2 miljoner år betyder inte att det faktiskt tar det. Det är beräknat på dagens datorkraft.
Om datorkraften fördubblas varje år så innebär det att tiden för att knäcka ett lösenord förkortas avsevärt. Förvisso innebär det ju att det om 20 år teoretiskt sett skulle kunna knäckas på 1,9 år men då kan du ju ha hunnit byta lösenord. Och det bygger också på att du inte har några ordlisteord i ditt lösenord.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

qwerty123456!! är alltså säkert?

Inte ett dugg. Just teckenkombinationer som qwerty finns i de ordlistor som hackarna använder. Likaså fraser som 123456. Ett sådant lösenord knäcks på sekunder.

Det framgår rätt tydligt i artikeln att det dom pratar om i tabellerna är att det ska vara slumpvis tecken som inte finns i några ordlistor. Dom är rätt tydliga med att om man bygger upp lösenord på ord från ordlistor så kan även ett relativt långt lösenord knäckas på sekunder istället för miljoner år.

Permalänk
Medlem

Vill bara kasta in en tanke, en sån här artikel är förmodligen inte riktad mot oss som kan IT lite mer än genomsnittliga användaren.

Jag jobbar som head of cyber security på ett större bolag inom industri och har nyligen ändrat lösenordspolicy från 8 -> 12 karaktär (plus vi har lagt till bad password check i Azure AD, Rekommenderas!).
Det jag såg innan när jag plocka ut lösenords-databasen (krypterad självklart) och försökte knäcka den med ett 3080, var att en stor del av alla lösenord som knäcktes, var inte alltid korta. Utan det var, som det nämns i artikeln, lätta ord i kombination med nån siffra och många gånger ett utropstecken före eller efter (lätt att ställa in i t.ex. hashcat så man gissar på sådana vanliga tillägg)

Exempelvis:
Hammarby1997!
Yamaha12
!Jonathan19990101

Ett exempel jag också sett på tidigare bolag, som är långt och fint, men faller på principen om lättgissat är:
WorldOfWarcraft1337!

Jag såg någon som nämnde att det är onödigt att gå upp till 12 tecken, i viss mån håller jag med, men det är också en liten tvingade kraft i att få folk att börja använda lösenmeningar istället för lösenord. Många bäckar små!

Något som säkerhetsbranschen generellt också rekommenderar, är att sluta tvinga användarna byta lösenord vart tredje månad. Det slutar bara med att dom har en siffra i slutet på lösenordet som dom plussar på vart tredje månad. Vi kör på vart 12e månad.

Annars är jag förespråkare för Windows hello, bad password check i Azure AD och så för inloggning en Windows dator, annars så är det självklart MFA som gäller överallt, samt Yubikey!

Visa signatur

Mobo: MSI MAG X570 Tomahawk | CPU: 3900X | CPU Kylare: Noctua NH-D14 SE2011 | RAM: 32GB G.Skill TirdentZ Neo | GPU: ASUS 3080 ROG STRIX OC White Edition | | PSU: Corsair RM750X | SSD: Silicon Power US70 | Chassi: Fractal Design Define C | Skärm: AOC CQ32G1
Realme x2 Pro 12gb/256gb

Permalänk
Hedersmedlem

Förförra uppdraget rekommenderade max 10 tecken på lösenord för att inte bryta legacy-system. Hrhrhrh

Kan också nämna att när man sätter upp en Win 10-maskin och lokal användare med 30+ teckens lösenord så sparar den bara de 21 eller va de 18 första tecknen. Fick ominstallera minst en gång tills jag insåg varför lösenordet inte fungerade. Joy.

Visa signatur

yayaya I am Lorde yayaya

Permalänk
Medlem
Skrivet av CCWarlock:

Förförra uppdraget rekommenderade max 10 tecken på lösenord för att inte bryta legacy-system. Hrhrhrh

Har jobbat för ett större outsourcing-företag i Norden och det där är vanligare än vad man tror. Läskigt.

Sverige må vara en av dom mest digitaliserade länderna i världen, men säkerheten är otroligt kass. IMO pga vi varit med så länge. Alla länder som kommer in sent i utvecklingen får mycket "gratis" så att säga.

Visa signatur

Mobo: MSI MAG X570 Tomahawk | CPU: 3900X | CPU Kylare: Noctua NH-D14 SE2011 | RAM: 32GB G.Skill TirdentZ Neo | GPU: ASUS 3080 ROG STRIX OC White Edition | | PSU: Corsair RM750X | SSD: Silicon Power US70 | Chassi: Fractal Design Define C | Skärm: AOC CQ32G1
Realme x2 Pro 12gb/256gb

Permalänk
Medlem

Skulle väl säga att allt som tar 100 år eller mer är "grönt", så länge det rör sig om privata lösenord som bara drabbar dig personligen.

Dock kan såklart prestandan på denna brute force hårdvara bli bättre så om 20 år kanske något inte längre tar 100 år, utan 10 år

Med det i åtanke kanske deras färgmarkeringar i tabellen är rimligare

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem

Allt under 8 till 10 tecken anses väll som korta lösenord?

Permalänk
Medlem

Om alla ställen man ska ha konton på begränsade antalet gånger man kan skriva fel lösenord så skulle ju säkerheten öka något avsevärt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Megacrash:

Om alla ställen man ska ha konton på begränsade antalet gånger man kan skriva fel lösenord så skulle ju säkerheten öka något avsevärt.

Inte om hackaren får tag på lösenordsdatabasen. Jag vågar mig på att gissa att brute force inte i vanliga fall går in i den skarpa miljön och försöker skriva in lösenordet via brute force där, utan arbetar på nån slags "offline" lösning.

Men folk får gärna rätta mig rörande hur det brukar gå till

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem

Tack för informativt svar!
Jag kan lite om datorer och algoritmer, men har aldrig läst eller gjort någonting med databaser och dylikt så här är jag väldigt grön.

Skrivet av Söderbäck:

Däremot ska lösenorden vara hashade (vilket inte heller alltid sköts men det är ett annat kapitel). Alltså de är scrambled med en algoritm så de är omgjorda till nonsens. Och det går inte att backa den algoritmen. Det är en envägsprocess. Så vad de kommer över är användarnamn och en lång sträng.

Så om databasen använt en förhållandevis säker hash-algoritm går det sannolikt inte att hacka den databasen? Jag tänker mig att om man vet nyckeln till algoritmen så bör det väl inte ta många nanosekunder extra att avkoda en bättre hash-algoritm än en sämre? Rätta mig gärna om jag har fel.

Citat:

Det som sedan görs är att man kan testa att stoppa in en jädra massa textsträngar in i hashalgoritmen och se om den spottar ut en sträng som är likadan som någon användare i databasen.
Det är det här som kan ta tid. Hur lång tid? Ja det visas i diagrammet i artikeln.

Så för att kunna hacka hash-algoritmen så måste man veta lösenordet på minst en av användarna i databasen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av sba74:

Om man har ord ifrån ordlista och lägger till några slumpvis tecken så gör man situationen något bättre men för att det ska bli säkert så måste du ha helt slumpvis valda tecken i lösenordet i det fallet.

En sådan mixad strategi skulle det vara intressant att få se siffror på knäcktid för. T ex correcthorse?0eY3Nm+batterystable d v s några ordboksord plus en N tecken lång slumpad sträng någonstans.

Permalänk
Medlem
Skrivet av aMp:

Jag har kört Bitwarden som lösenordshanterare + YubiKey (med NFC) som fysisk 2FA i 1½ år typ, och det fungerar riktigt bra tycker jag. Använder Bitwardens lösenordsgenerator med 20+ tecken (små bokstäver, stora bokstäver, siffror och specialtecken). Känns som ett ganska ok skydd för en privatperson.

Hur funkar det rent praktiskt på en PC? Använder du YubiKey för att låsa upp Bitwarden när datorn bootat och sen sköts allt av bitwarden d v s du behöver inte hålla på att fysikt trycka på yubikey vid inlogg. Eller behöver du trycka på YubiKey varje gång du loggar in på en sajt?

Hur gör du om du vill ha två olika konton på en sajt som Reddit?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Levan:

Tack för informativt svar!
Jag kan lite om datorer och algoritmer, men har aldrig läst eller gjort någonting med databaser och dylikt så här är jag väldigt grön.

Så om databasen använt en förhållandevis säker hash-algoritm går det sannolikt inte att hacka den databasen? Jag tänker mig att om man vet nyckeln till algoritmen så bör det väl inte ta många nanosekunder extra att avkoda en bättre hash-algoritm än en sämre? Rätta mig gärna om jag har fel.

Så för att kunna hacka hash-algoritmen så måste man veta lösenordet på minst en av användarna i databasen?

Det handlar inte om att hacka hash-algoritmen utan vanligtvis används välkända algoritmer. Poängen är att algoritmen bara går en väg och att det är svårt att få tillbaka originaltexten från hash-värdet.

En enkel (men dålig) hash är t.ex. att bara summera värdet på bokstäverna i strängen, så t.ex. abc = 1 + 2 + 3 = 6. I det fallet är det förstås enkelt för attackeraren att hitta på strängar som också ger värdet 6, vilket är en av orsakerna till att det är en dålig hash, men bättre metoder gör det mycket svårt att artificiellt konstruera strängar som ger ett visst värde. Så en attackerare blir tvungen att använda "brute force", d.v.s. gå igenom alla möjliga strängar tills de hittar en som ger rätt hash.

Hur det sen fungerar i praktiken är att när användaren sätter sitt lösenord så lagras bara lösenordets hash i lösenordsdatabasen. När användaren sen vill logga in så är det återigen bara lösenordets hash som skickas och jämföras med vad som lagrats i databasen. Så om någon får tag på databasen så får de inte tag på själva lösenorden utan bara hashen, vilka i sig är värdelösa om man inte kan knäcka dem och få tillbaka lösenorden. Det handlar då inte heller om att knäcka hela databasen på en gång, utan man måste knäcka varje lösenord separat.

Permalänk
Medlem

Finns det någon lösenordshanterare som fungerar då? Jag menar den ska ju fungera överallt där jag behöver generera lösenord, på alla enheter jag använder för att det ska kännas värt det. Finns det en sådan? Det är ju en rätt stor bredd på elektroniken jag använder som behöver lösenord, allt från Nintendo konsollen, appar på telefonen, appar på tvn, Xboxen, Datorn, Routern.....etc

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk
Skrivet av BergEr:

Finns stora svenska företag som har krav på MAX 7 tecken och inga specialtecken/åäö på sina interna lösenord
Så såna problem ser man tyvärr ofta.

Ofta har väl företag också max 3-4 försök innan kontot låses? I sådana fall spelar det ingen större roll antar jag.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Har bytt ut alla mina lösenord i detta formatet:
r@k$*Zz37JH%9k6ynGHbSnL$KKiB31iewsij

Visa signatur

Stationär: RTX 4090 OC ASUS | Ryzen 9 5950X | G.Skill Trident Z NEO 3600mhz 32GB | Arctic Liquid Freezer III 360 | Corsair HX1000i | Asus Rog Strix X570-F Gaming | Samsung 990 PRO 2TB | Samsung 980 PRO 2TB | Fractal Design North XL

Jobbdator: MacBook Pro 16" i7 6C, 16GB ram DDR4, AMD Radeon Pro 5300M 4GB

Permalänk
Medlem

Detta bygger på att man kunnat tanka ner databasen och kan testa på i lugn och ro. Annars är denna typen av artikel ganska meningslös då typ allt blockar en användare efter 3-5 misslyckades inloggningsförsök.

Visa signatur

Zenith Extreme Alpha | Threadripper 2950X | 3080 Ti TUF OC | 64GB DDR4 3200MHz | 970 EVO Plus 1TB | 3x Red Pro 10 TB @ raid0 | OLED42C2 + 2x U3014

Permalänk
Medlem
Skrivet av rocket:

Varför sjunker antal år ju fler tecken ett lösenord innehållet enligt diagrammet (grönfärgade)

Det gör det väl inte i någon av kolumnerna? Jag undrar om du råkat läsa fel?

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Inte om hackaren får tag på lösenordsdatabasen. Jag vågar mig på att gissa att brute force inte i vanliga fall går in i den skarpa miljön och försöker skriva in lösenordet via brute force där, utan arbetar på nån slags "offline" lösning.

Men folk får gärna rätta mig rörande hur det brukar gå till

Ja men då känns det ju mer som det är bristande säkerhet på webplatsen snarare än användares lösenord

Permalänk
Medlem
Skrivet av Megacrash:

Ja men då känns det ju mer som det är bristande säkerhet på webplatsen snarare än användares lösenord

Det blir ju en kombination.

Webbsajten har självklart gjort fel om lösenordsdatabasen läckt, men det är ju även i det läget bara de undermåliga lösenorden som går att knäcka på rimlig tid i det läget.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Orisons:

Finns det någon lösenordshanterare som fungerar då? Jag menar den ska ju fungera överallt där jag behöver generera lösenord, på alla enheter jag använder för att det ska kännas värt det. Finns det en sådan? Det är ju en rätt stor bredd på elektroniken jag använder som behöver lösenord, allt från Nintendo konsollen, appar på telefonen, appar på tvn, Xboxen, Datorn, Routern.....etc

Jag kör Bitwarden, tycker det funkar riktigt bra.
Det finns förstås inte någon Bitwarden-app till routern eller Nintendo, utan vad gäller såna enheter får du kolla lösenorden via smartphone/dator och mata in dem manuellt.
På många av dessa anger man ju lösenord någon gång per år om ens det, så det ser jag inte som något nämnvärt problem.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem

Använder Enpass för att generera lösenord. Märks ju att de blir hyfsat långa om man väljer att det bara ska bestå av ord som kan uttalas. Enpass föreslår runt 7 stycken ord för att komma upp i "bra" på säkerhet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orisons:

Finns det någon lösenordshanterare som fungerar då? Jag menar den ska ju fungera överallt där jag behöver generera lösenord, på alla enheter jag använder för att det ska kännas värt det. Finns det en sådan? Det är ju en rätt stor bredd på elektroniken jag använder som behöver lösenord, allt från Nintendo konsollen, appar på telefonen, appar på tvn, Xboxen, Datorn, Routern.....etc

Svaret är; nej.

Om plattformen inte stödjer din lösenordshanterare får du generera och sparar ett nytt lösenord på en annan enhet och skriva in det manuellt. Att nån enstaka gång behöver skriva in ett långt lösenord manuellt kan man stå ut med. Många tjänster har ju även tänkt på detta, tex streaming appar på TVn som ber dig gå till en enkel URL och inom nån minut skriva in en enklare kod för att logga in på ditt konto.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Orisons:

Finns det någon lösenordshanterare som fungerar då? Jag menar den ska ju fungera överallt där jag behöver generera lösenord, på alla enheter jag använder för att det ska kännas värt det. Finns det en sådan? Det är ju en rätt stor bredd på elektroniken jag använder som behöver lösenord, allt från Nintendo konsollen, appar på telefonen, appar på tvn, Xboxen, Datorn, Routern.....etc

Skrivet av varget:

Svaret är; nej.

Om plattformen inte stödjer din lösenordshanterare får du generera och sparar ett nytt lösenord på en annan enhet och skriva in det manuellt. Att nån enstaka gång behöver skriva in ett långt lösenord manuellt kan man stå ut med. Många tjänster har ju även tänkt på detta, tex streaming appar på TVn som ber dig gå till en enkel URL och inom nån minut skriva in en enklare kod för att logga in på ditt konto.

Det är ju utifrån min erfarenhet få av sakerna man behöver lösenord till som har detta problem i praktiken, nästan allt är ju saker som man håller på med på dator, telefon eller liknande, där det verkligen fungerar smidigt.

Det man kan tänka på är väl att kanske välja bort att ha knepiga symboler när du genererar lösenordet om du vet med dig att du kommer behöva krångla in lösenordet genom något on screen keyboard på en TV, spelkonsol eller liknande.

Jag skulle säga att svaret är: "ja till 99%, och den där sista procenten blir iaf inte jobbigare än innan"

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Dina lösenord är garanterat inte säkra. Du kommer aldrig bli säkrare än en lösenordshanterare. Dock kom Kasperskys lösenordshanterare under lupp för att det genererade dåliga lösen för ett tag sedan så visst finns det bra och dåliga lösenordshanterare.

Jag tänker mest på om lösenordshanteraren av olika skäl inte går att använda. Hackad, kraschad, nerstängd, etc. 2FA är också ett litet orosmoment för mig ibland. Vad händer om huset brinner, alla datorer och mobiler med telefoner är otillgängliga ett tag?

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint
***gamla grejor duger***
Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 10; Macbook Pro 2015 16GB RAM 512GB SSD Radeon Mojave

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pirum:

Jag tänker mest på om lösenordshanteraren av olika skäl inte går att använda. Hackad, kraschad, nerstängd, etc. 2FA är också ett litet orosmoment för mig ibland. Vad händer om huset brinner, alla datorer och mobiler med telefoner är otillgängliga ett tag?

Ta regelbunden backup på 2FA-koderna + lösenordshanterarens databas som sparas offsite.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem
Skrivet av evil penguin:

Det är ju utifrån min erfarenhet få av sakerna man behöver lösenord till som har detta problem i praktiken, nästan allt är ju saker som man håller på med på dator, telefon eller liknande, där det verkligen fungerar smidigt.

Det man kan tänka på är väl att kanske välja bort att ha knepiga symboler när du genererar lösenordet om du vet med dig att du kommer behöva krångla in lösenordet genom något on screen keyboard på en TV, spelkonsol eller liknande.

Jag skulle säga att svaret är: "ja till 99%, och den där sista procenten blir iaf inte jobbigare än innan"

Om jag var otydlig menade jag inte att man inte skulle ha en lösenordshanterare, de bör man haft senaste 10 åren.

Mena mer på att man inte ska försöka hitta en som stödjer allt man använder. Utan dator+mobil räcker. Alternativet är ju att man måste skriva ner alla lösenord i en bok, och det blir inte enklare direkt, eller säkrare.