Sweclockers bästa tips till ny husägare!

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Dator: Ryzen 3900x - 16Gb - EVGA 3060 - Acer Predator X34A
Server: Synology DS415+ 3st WD red 6Tb 1st Toshiba N300 8Tb
Anslutning: Fiber 500Mbit
Bilar: Tesla model 3 LR 2023, Renault Zoe 52kwh Edition One
Solceller: 12,1kwh.

Permalänk
Medlem

Mina största tips utan att ha läst alla andra.

Om ni måste renovera så är det inte svårt att göra det själv, krävs el ellet våtrum så bör ni anställa en certifierad entreprenör som gör jobbet. Men 90% av allt man kan behöva renovera hemma skulle jag säga att man kan göra skitfint själv med ett vattenpass, skruv, skruvdragare, såg och ett stänk målarfärg.

Renovera för sjuttsingen ett objekt i taget. Skitjobbigt att gå från ett renoveringsrum till ett annat, skönt att bara kunna stänga dörren och inte tänka mer på det ibland.

Tänk också på att oavsett objekt så tar det mer tid än vad ni tror. Uppskattar ni 1 dag så räkna med 3. Uppskattar ni 1 vecka så räkna med minst 2 veckor.

Har ni toddlers, fixa barnvakt. Om ni inte ska riva tapet först. Toddlers ÄLSKAR att riva tapet.

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600X | ASUS GeForce RTX 2080 8GB DUAL OC | Corsair Vengeance LPX Black 16GB (2x8GB) / 3200MHz | MSI B450 TOMAHAWK - ATX / B450 | Fractal Design Define C - Svart | Corsair RM750X V2 750W 80+ Gold | Noctua NH-D15 |

Permalänk
Medlem

OVK är obligatorisk med jämna mellanrum. Tror det är var 10e år.
Energideklaration måste göras minst var 10e år.

Finns skorsten: sotare måste kolla (varje år?)

Se till att ha koll på kommande större långtids-renoveringar:

Ommålning
Byte av takpannor (50 år på cementpannor)
Dränering minst var 30e år om det finns källare
Finns säkert fler

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vasadu:

* Köp en skruvdragare från bra tillvekare. Behöver alla husägare.
* Vill du ha fler verktyg kan du köpa fler av samma märke och goda kvalite.
* Var överens med din partner när det gäller renoveringsprojekt
* Udvik ismaskin på frysskåp - kan lätt gå sönder
* Undik Samsung, dålig kvalite på plastdetaljer / Köp samsung 10 års garanti
* Köp släpvagn om du har plats och har renoveringsbehov. Om inte är de billiga att hyra vid behov.
* Glöm inte budget för trädgårdsgrejer som gräsklippare m.m.
* Köp test på råd och rön
* Plejd är bra varumärke för fast installerad styrning av allt elektriskt

Hej Sweclockers!

Jag och min fru har precis skrivit på för att köpa ett hus. Har tidigare bott i lägenhet. Så finns en hel del frågor som jag tror säkert många på Sweclockers kan bidra med tips på. Det finns så mycket som dessutom har egna forumtrådar här på forumet, som nätverk, smarta hem, smarta lås och styrning av elförbrukning. Och säkert ännu mer bra information som är kopplat till vara husägare. Men tänker mig mer övergripande och kanske länk till de bästa trådarna hur man börjar och gör rätt från början. Är intresserad att lära mig, men är så mycket så kan inte grotta ner mig i alla detaljer i alla dessa ämnen. Så vill ha er hjälp att hitta rätt.

Kommer behöva börja från början med allt i stort sett. Krävs renoveringar så värmesystem/värmepump och vitvaror kommer köpas nya. Så vilket är bästa köpet på diskmaskinsmarknaden just nu? Även hur gör man så man får ett fungerande smart hem där allt ifrån lampor till värme och vitvaror samverkar utan att det blir för krångligt. Hur ordnar man med smart styrning så man sparar pengar på elräkningar och hur ska man tänka när man bygger ett nytt nätverk och alla annat man måste tänka på. Allt tips ni har att ge mottages varmt. <3.

Förstår vissa frågor kräver lite kunskaper om huset för att ge bra råd. Huset är i Skåne som är 19.5 x 8.5 meter i tegel med puts. Vinden sannolikt kommer inredas inom ett par år för att få fler sovrum. Nästa 10 000 m2 tomt och det finns en lada på några 100m2 på tomten för kallförvaring m.m. Men eventuellt behövs viss uppvärming? (vet inte). Ligger på slätten och vad jag förstår är det ganska långt till berget enligt SGI. Fiber finns sannolikt, men inte helt säker (men går till 99% chans att att gräva i så fall) Det är förutsättningar kanske får uppdatera detta med ytterligare information om jag glömt något viktigt. Stor tack på förhand!

* Var överens med din partner när det gäller renoveringsprojekt: Nja det vette sjutton, tänker på alla gånger frugan sagt nej och jag gjort det ändå, när det är klart har hon varit skit nöjd.

* Undvik ismaskin på frysskåp - kan lätt gå sönder: beror nog snarare på märke, skulle aldrig köpa skåp utan ismaskin, (kört det över 15 år utan problem)

* Plejd är bra varumärke för fast installerad styrning av allt elektriskt: Nej men elektriker gillar dom, ska du styra ett helt hus välja annan teknik som inte störs ut så lätt.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Väldigt bra råd i tråden.

Som flera skriver så tar det längre tid än man tror, övriga livet fortlöper ju även om man har 1000 grejer att göra i sitt hus. Det hade säkert gått undan om man enbart fått fokusera på det, men det går ju inte.

Fru blir sjuk, barn blir sjuka , egentid , vårda förhållande , träffa familj/vänner , högtider , vilodagar - Helt plötsligt har det gått 6 månader och flesta helgerna försvann för annat.

Gör det så bra som möjligt för er själva så ni kan leva drägligt under renoveringen , då slipper man stressen det kan ge.

Det är lätt att vara supertaggad i början men med tiden så kan det dala och sedan gå upp och ner. Med det sagt så är det fantastiskt de dagar man är taggad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vasadu:

Du verkar ha gjort en grundligg genomgång av ditt hus. Tror också de sista du skriver om om ex-frun är viktigt. Min fru ville egentligen inte renovera, och vi var överens om detta. Men vi är båda överens om att läget/förutsättningarna på just detta huset får gå före "kravet" på att hitta ett hus som var mer färdigt att flytta in i. Vi ska ha dubbelt boende i 6-12 månader så vi hinner få i ordning innan vi flyttar in och bor i kaoset. Har du några tips eller perspektiv så här i efterhand för att få sammarbetet att fungera med ens partner. Intresserade av vad du tänker både vad det gäller det praktiska men kanske lärdomar och sammarbetet kanske är ännu vikitigare. Vad det gäller mer detaljer måste de nog bli lite längre fram, men just nu precis vid kontraktskrivning tror jag en grundläggande checklista är en bra början.

Anlita nån till de större sakerna så de blir klara i tid!
Badrum: tog mindre än två veckor för oss från att jag började riva ut till första duschen
Men kräver att man hittar en bra firma som har tid...

Skrivet av Casgar:

Ett tips är att inte påbörja någon renovering förrän ni åtminstone har bott ett år i huset och fått lite känsla för det, såvida det inte absolut behövs. Finns risk att man river upp ett rum för att renovera, men första vintern upptäcker man att ett annat rum i princip saknar isolering, och hade varit bättre att börja med. Likaså värmesystemet. Såvida det inte är 1:1 (t.ex. bergvärme till bergvärme) skulle jag också försöka vänta ett år innan jag börjar pilla allt för mycket. Undantaget vore kanske ifall ni kör med direktverkande el. Då blir i princip vad som helst billigare, men kanske inte nödvändigtvis bättre klimatmässigt inomhus. Ett billigare mellansteg innan en stor renovering skulle i så fall kanske vara en luftvärmepump.

Mycket bra tips! Obligatoriska saker först (som bergvärme om det behövs) Samt om man vet att det finns mögel, så måste det åtgärdsas PRONTO.

Beroende på ålder och erfarenhet så vet man vad man vill ha och kan ev. börja renovera vissa saker för man VET att man vill göra det. Men däremot kan man då få ta i beaktande att man kan få lov att pausa medans man fixar nått mer brådskande därimellan

Jag och frugan bråkade nyligen om ett hus här i byn...byggt 1969, ej renoverat sen dess...I stort sett sund stomme men...oj oj mycket jobb. Jag la där in ett veto att inte köpa för att slippa skillsmässa...skulle i praktiken på kort tid behöva göra följande:

1. bergvärme
2. fiber
3. Ny toalett på bottenvåningen
4.möjligt fuktproblem i ett av rummen i källaren - så renovera innan vi kan använda det
5. renovera befintligt badrum

Längre sikt: Alla ytskikt
Utbyggnad eller bli VÄLDIGT kreativa med hur vi utnyttjar rummen...

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Vasadu:

* Udvik ismaskin på frysskåp - kan lätt gå sönder

Se till att ha ismaskin i frysen, lätt den absolut bästa livskvalitet-höjare jag äger, kommer aldrig mer köpa en frys utan ismaskin. Perfekt sätt att svalka sig i sommarvärmen (=billigare än AC) och isvatten är fantastiskt gott året om!

Visa signatur

Amd o Apple

Permalänk
Medlem

Mitt bästa tips, Sälj!! 😅

Visa signatur

Laptop 1: MB Pro m1
Laptop 2: MSI GT73VR TITAN
PC: gtx 1070 - 4770k

Permalänk
Quizmästare Gävle 2022
Skrivet av FX9:

OVK är obligatorisk med jämna mellanrum. Tror det är var 10e år.
Energideklaration måste göras minst var 10e år.

Finns skorsten: sotare måste kolla (varje år?)

Se till att ha koll på kommande större långtids-renoveringar:

Ommålning
Byte av takpannor (50 år på cementpannor)
Dränering minst var 30e år om det finns källare
Finns säkert fler

OVK är inte obligatoriskt återkommande på enbostadshus men bygger man om så är ska man se till att ha med ventilation i tankarna.

Energideklaration är giltig tio år men inte varit något krav med ny annat än vid försäljning på en vanlig villa (enda gången du har nytta av en sådan). Vad jag vet så finns det ingen som jagar in den om man säger så…. Visst är det bra att man försökt göra något med detta men egentligen är det bara en dyr pappersprodukt i dagsläget. Äger man större fastigheter med flera bostäder i så är saken en annan.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

Dränering minst var 30e år om det finns källare

Dränering hur?
Runt husgrunden?
Om man har dräneringssystem då?
Alltså grunden är omringad av grus eller vad det nu är o det finns massa rör o grejer som går till dagvattnet?

Visa signatur

ASUS X570-F, AMD Ryzen 9 3900x, 16Gb RAM, Gigabyte 2070Super auros

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trigger:

OVK är inte obligatoriskt återkommande på enbostadshus men bygger man om så är ska man se till att ha med ventilation i tankarna.

Energideklaration är giltig tio år men inte varit något krav med ny annat än vid försäljning på en vanlig villa (enda gången du har nytta av en sådan). Vad jag vet så finns det ingen som jagar in den om man säger så…. Visst är det bra att man försökt göra något med detta men egentligen är det bara en dyr pappersprodukt i dagsläget. Äger man större fastigheter med flera bostäder i så är saken en annan.

Jag hörde dock från en mäklare att om det inte finns energideklaration så kan man faktiskt få böta...om det däremot nånsin har hänt är en annan femma Så kanske inte nått man behöver snöa in sig på

Nu kan såklart andra regler gälla i en bostadsrätt (min OVK kunskap kommer t.ex. från bostadsrätt, där det är krav, så tack för förtydligande rörande enbostadshus och OVK.)

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mullvaden83:

Dränering hur?
Runt husgrunden?
Om man har dräneringssystem då?
Alltså grunden är omringad av grus eller vad det nu är o det finns massa rör o grejer som går till dagvattnet?

Vatten byggs upp och skapar tryck längs grunden. Detta måste dräneras bort. Och förslagsvis förbättrar man samtidigt

Mer detaljer än så får du höra med proffsen, jag vet bara att det är starkt rekommenderat att dränera var 30e år för att undvika problem

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem
Skrivet av FX9:

OVK är obligatorisk med jämna mellanrum. Tror det är var 10e år.
Energideklaration måste göras minst var 10e år.

Finns skorsten: sotare måste kolla (varje år?)

Se till att ha koll på kommande större långtids-renoveringar:

Ommålning
Byte av takpannor (50 år på cementpannor)
Dränering minst var 30e år om det finns källare
Finns säkert fler

Dränering vart 30e år?
Var har du fått det ifrån?

Funkar dräneringen så rör man den inte.
Så enkelt är det.

Visa signatur

"Problemet med socialism är att till sist tar alla andras pengar slut" - Margaret Thatcher

Permalänk
Medlem
Skrivet av EyEr0n:

Dränering vart 30e år?
Var har du fått det ifrån?

Funkar dräneringen så rör man den inte.
Så enkelt är det.

Oberoende mäklare från 2 olika håll som sagt det.

https://www.svenskafukt.se/tjanster/dranering/dranering-faq/#....

https://viivilla.se/gor-det-sjalv/dranering/dags-att-dranera/

Visa signatur

5700x3D | RTX 2060 Super | 2 TB M.2 | 32 GB RAM | Gigabyte DS3H| 750 WATT

Permalänk
Medlem

Jag läste hjälp Sweclockare som blivit av med hus. Inget förvånande dessa tider kanske.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ture72:

Köp ett släp. Det underlättar när man har hus. Visst kan man hyra, men har man alltid tillgång till ett, så använder man det betydlig oftare.

Ett jävligt bra tips är att även ständigt ha det fyllt med skit som skall till returen.... Släkt och vänner lär höra av sig titt som tätt för att låna o då blir ju den självklara dealen att de då givetvis får åka förbi returen o tömma släpet när de behöver låna...

Något annat som "lägenhetsfolk" behöver förstå är att när det gäller hus så uppdagas nästan alltid något större projekt när man ska "renovera" genom att lägga klickgolv och tapetsera.... Man behöver förstå att det viktiga och dyra är det strukturella, en blank o fin yta är inget värt om inte grunden bakom är bra.

Visa signatur

1f u c4n r34d th1s u r34lly n33d t0 g37 l41d

Permalänk
Medlem
Skrivet av EyEr0n:

Dränering vart 30e år?
Var har du fått det ifrån?

Funkar dräneringen så rör man den inte.
Så enkelt är det.

Tänker oxå lite så. Finns ju ingen anledning o gräva upp hela tomten om det inte finns nåt problem.

Visa signatur

ASUS X570-F, AMD Ryzen 9 3900x, 16Gb RAM, Gigabyte 2070Super auros

Permalänk
Medlem

Om du vill ha trådat LAN så dra vid renoveringen, brukar vara lättast så om man vill ha dolda kablar, dock inte alltid lätt i äldre hus om det inte finns utrymme färdigt för kablarna.
Koppla allt samman i ett kopplingsskåp/mediaskåp som sitter vid inkommande och som du lätt kommer åt.

Många väntar med nätverket eftersom det ofta inte är prioriterat i ett sådant läge, men vet man att man vill/skall ha det så gör det i tid innan allt annat är på plats som försvårar det.

Permalänk
Medlem

Kör ett projekt från start till mål istället för att smått börja lite varstans. Rum för rum helt enkelt inte tänka jag tapetserare alla rum sen golv sen lista osv.. Jag han tröttna som bara den så när halva huset var kvar ville jag kräkas av att hålla på Men nån paus kunde jag inte ta med allt halvfärdigt. Så ett rum i taget andas och njut sen på nästa rum igen är mitt tips nr 1.

Visa signatur

Rigg : Asus Rog Strix B450 | 16gb Corsair 3200mhz | Ryzen 5700X | Gainward RTX 2070 | Silencio 550
Cube : Asus H81I | 8gb Corsair Vengeance 1866mhz | i5 4570S@Cold like ice | HD7970| Node 304 White

Permalänk
Medlem

1) Ha en plan
2) Var tydlig med prioriteringar
3) Ett projekt i taget - Slutför fullt ut innan du river nästa grej
3.1) Skulle ett projekt ge ny info som påverkar prioriteringar, gå tillbaka till punkt 1.
4) Är det bråttom, köp tjänst. Snickare på timme, eller lämna ut hela jobbet. En bra relation med en snickare ger också ett bra kontaktnät för allt annat.

Köp de verktyg du behöver, när du behöver dem - det mesta går att sälja vidare till ett bra andrahandsvärde.

Släpvagn som rymmer skivmaterial är bra. Ska du riva ut mycket, hyr en container - det kostar mindre än man tror.

Slutligen, som input till punkt 1: Fundera på vad som väntar runt hörnet. En bra start är t ex denna lista över genomsnittlig teknisk livslängd: https://www.doldafel.se/begransningar/teknisk-medellivslangd/

Visa signatur

- Om du är osäker, skriv dom! :)

Permalänk
Hedersmedlem

Se till att ha tid till renoveringen. Annars blir allt evighetsprojekt.

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Medlem

Påbörja inte mer än du kan slutföra. Det är bättre att göra klart ett rum i taget än att sitta med ett halvfärdigt hus i fyra år för att orken tog slut.

Bo in dig först, gör ändringar sen. Om inte köket (exempelvis) måste bytas ut bums, vänta och fundera lite.

Lägg alltid extra flexslang (med dragtråd) när du är i farten.

Ta reda på vilka större investeringar som krävs de kommande 10 åren.

Familj går före renovering.

Visa signatur

i5 4670k 4.2Ghz 1.2v
AMD RX 580
Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valiumballong:

Lägg alltid extra flexslang (med dragtråd) när du är i farten.

Bra tips men välj ännu hellre vp-rör överallt där det går, det är så mycket lättare att dra kablar genom rör än genom slang så det brukar vara värt den extra tiden det tar att dra rören.

Permalänk
Quizmästare Gävle 2022
Skrivet av GanX:

Kör ett projekt från start till mål istället för att smått börja lite varstans. Rum för rum helt enkelt inte tänka jag tapetserare alla rum sen golv sen lista osv.. Jag han tröttna som bara den så när halva huset var kvar ville jag kräkas av att hålla på Men nån paus kunde jag inte ta med allt halvfärdigt. Så ett rum i taget andas och njut sen på nästa rum igen är mitt tips nr 1.

Detta är nog ett av de bästa tipsen Gör en sak i taget och gör klart!

Några andra tips till dom som är i renoverartagen
Skaffa vettiga verktyg om du ska renovera lite mer än bara färg… Lägg in det i din renoveringsbudget. För lister och annat smått så finns inga genvägar till dyckertpistol. Det finns andra lösningar men bespara dig besväret. Köp en direkt!
Kap/gersåg med bord, också ett måste som jag tror många hoppar pga kostnaden, gör inte det. När vi ändå är inne på verktyg så är detta också bra att ha i lådan med el/luftverktyg.

-Sticksåg
-Vinkelslip
-Tigersåg
-Handöverfräs
-Skruvdragare/ Borr
-Cirkelsåg/ sänksåg
-Tak/ väggslipmaskin med uttag för dammsugare (spackel)
-Grovdammsugare

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av samots:

Bra tips men välj ännu hellre vp-rör överallt där det går, det är så mycket lättare att dra kablar genom rör än genom slang så det brukar vara värt den extra tiden det tar att dra rören.

Absolut inget problem att dra kabel i flexslang om det är korrekt klamrat och inga vassa böjar gjorts.
Har dragit tråd i mitt hus från ena planet till andra där slangen är bra dragen.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming | Intel Core i5-13600K | Corsair Dominator Platinum RGB | ASUS ROG STRIX RTX 3080 OC | Samsung 980 PRO | Corsair H115i Elite Capellix | Corsair AX1600i | Corsair 500D RGB SE | ASUS ROG PG279Q

Permalänk
Medlem

Uppvärmning är nr1 på priolistan. Ev tilläggsisolera. Luft/luft + kamin + varmvattenberedare är överlägset bäst vad gäller installations och drift kostnader.

Köp billigare pvc fönster om ni måste. 2-glas med argon är bäst vad gäller pris och funktion. Gå INTE på snacket om "svensktillverkat 3-glas fönster" kostar en mindre förmögenhet och är inte bättre.

Är ett stort projekt att tilläggsisolera men tro mig, det betalar sig i slutändan. Speciellt i tider som dessa, och det är inte sista året vi kommer ha såna här levnadskostnader.

Om inget annat, se till att huset är vindtätt.

Angående släp, kolla upp alternativet att köpa en billig skåpbil, typ Opel Combo som andra bil, om ni har behov av 2 vi bilar vill säga. Ha den under renoveringen och sälj den sedan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valiumballong:

Lägg alltid extra flexslang (med dragtråd) när du är i farten.

Kör på kvalitets-slang. Inte mycket värt om man sedan kör dragfjädern genom slangen ut i väggen, eller om den better sig som ett dragspel när man ska dra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maaxan:

Uppvärmning är nr1 på priolistan. Ev tilläggsisolera. Luft/luft + kamin + varmvattenberedare är överlägset bäst vad gäller installations och drift kostnader.

Köp billigare pvc fönster om ni måste. 2-glas med argon är bäst vad gäller pris och funktion. Gå INTE på snacket om "svensktillverkat 3-glas fönster" kostar en mindre förmögenhet och är inte bättre.

Är ett stort projekt att tilläggsisolera men tro mig, det betalar sig i slutändan. Speciellt i tider som dessa, och det är inte sista året vi kommer ha såna här levnadskostnader.

Om inget annat, se till att huset är vindtätt.

Angående släp, kolla upp alternativet att köpa en billig skåpbil, typ Opel Combo som andra bil, om ni har behov av 2 vi bilar vill säga. Ha den under renoveringen och sälj den sedan.

Det finns fördelar med treglas, bland annat är det bättre dämpning mot ljud. Mitt råd är att köp INTE billiga fönster, speciellt inte PVC fönster. Köp bra fönster. Fönster är jobbigt att byta.
Det lönar sig sällan att tilläggsisolera hela huset. Det kan löna sig om det görs i samband med fasadbyte/fönsterbyte och liknande. Sedan beror besparingen på vilken standard isoleringen var tidigare.
Bjälklag är lätt att tilläggsisolera om du kommer åt, det kan löna sig relativt snabbt.

Billiga saker man köper om man måste är TV, spis, dator och liknande, lätt att byta. Inte det som sitter i fastigheten.

Permalänk
Medlem

Tips kolla vad du har för kontakter, dvs prata mycket med vänner och bekanta, tex jag fick en kompis kompis som billigt kunde passa på gräva och köra grus för fixa en pplats till på tomten mellan två jobb och sen en jag kan få köpa ved av till endast transportpriset, (eldstad är guld just nu, hade tur förra ägaren hade valt en som man får elda kontinuerligt i max 3kg per timme, har dragit ner bergvärmen till halvfart och eldar på istället nu )

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Det finns fördelar med treglas, bland annat är det bättre dämpning mot ljud. Mitt råd är att köp INTE billiga fönster, speciellt inte PVC fönster. Köp bra fönster. Fönster är jobbigt att byta.
Det lönar sig sällan att tilläggsisolera hela huset. Det kan löna sig om det görs i samband med fasadbyte/fönsterbyte och liknande. Sedan beror besparingen på vilken standard isoleringen var tidigare.
Bjälklag är lätt att tilläggsisolera om du kommer åt, det kan löna sig relativt snabbt.

Billiga saker man köper om man måste är TV, spis, dator och liknande, lätt att byta. Inte det som sitter i fastigheten.

Tipsar bara om vad vi gjorde för 14 år sedan, med bland annat nya 120x120 fönster för 2500/st från Polen samt tilläggs isolering som IDAG ger oss en elkonsumtion på ca 650 KWh i månaden med kombinerad luft/luft + kamin (villa 120kvm 2-plan). 2-glas fönster med argon är dessutom knäpptysta.

Angående svindyra 3-glas fönster får vi helt enkelt vara överens om att inte vara överens.😉

Var lite på det också, tilläggs isolering är inte en quickfix utan långtids planering.