Felsökning: Uppstart av dator/slumpmässiga omstarter.

Permalänk
Medlem

Felsökning: Uppstart av dator/slumpmässiga omstarter.

Innan Jag skriver problemet så vill jag berätta lite om min situation i nuläget. Jag har suttit i ca en timme och tittat igenom sweclockers tidigare inlägg kring mitt ämne men känner att jag inte riktigt hittat ett inlägg som täcker det som jag vill få med av mitt problem, även om det alltid såg ut att sluta med det jag tror, moderkortet - inköp av nytt, så jag valde att skriva ett eget inlägg.

Problemet:
Datorn har under en period slumpmessigt startat om sig då den strax innan omstart oftast låst sig under några sekunder, flertalet gånger för att sedan fungera som vanligt igen tills dess att den låser sig om igen med ett intervall om ca 5-20 sek. Detta frys problem kunde även uppstå redan vid uppbootning av window dvs vid windows loggan. Senaste gången den startade om kom den inte längre än till att lista upp hdd/cd/dvd och diverse andra systeminfo sen står den där och tuggar.

Hdd:n namn är inte korrekt upplistat eller hur jag ska skriva utan de skrivs ut annorlunda mot tidigare på enn ungefär enlige följande:

----------------------------------
Innan felet uppstod:
Maxtor Daimondmax 12AB232

Efter:
M!tro! Ab1
---------------------------------

Tar jag bort hdd:n går uppstarten längre, hdd:N fungerar hur fint som helst i en annan burk.

När Bios safemode blir aktierat listas hårdisken som normalt men det är när man satt i ny hårdvara eller tagit loss den och satt i den igen så vitt jag förstod.

problem eskalerade från det att ett soundblaster live 5.1 slutat fungera som de skulle på vilket jag först tog bort det och körde på integrerat i mobo men blev irriterad på det, formaterade om och körde på sb live kortet igen då det fungerat fint åter igen för att sedan återgå till samma problem igen på vilket jag suckade djupt och körde på mobots integrerade igen.

Som sagt tidigare så tror jag det beror på mobo, jag kan tänka mig, men de känns löjligt, att det kan ha börjat i sammanband med att jag uppdaterat bios, då jag vart väldigt petig med att se till att det var för rätt moderkort.

Nu vill jag ha tips på vad jag kan göra eller försöka göra innan jag börjas tvinga köpa in nya delar, med start från mobo, vad jag kan göra åt det här.
eller om jag inte kan göra något och köp är det enda alternativ.

Jag skriver ner lite hårdvaruinfo om datorn som jag tror kan vara relevant till ämnet:

Msi K8N Neo4, socket 939
AMD64 3000+ (winchester)
2*512 Kingston hyperX pc3200

Om det önskas några mer uppgifter skriv det så kommer jag med ett inlägg eller en edit på inlägget till det snarast.
under tiden blir de lite mobo manualläsning

Edit:
Datorn Svara inte längre på om jag trycker på reset eller powerknappen utan jag både startar och stänger av datorn genom att trycka på strömbrytaren på nätaggregatet. Och jag får ingen bild.

Edit 2:
Jag har Provat så mycket hårdvara jag kunnat, nu är det bara processorn som jag inte vet ifall den funkar helt så det lutar mot att köpa ett nytt mobo, speciellt eftersom att den enda sättet att sätta på eller stänga av datorn om man kan kalla det för det nu är att använda knappen på mitt hyper-x agg, power-switch odv behöver inte ens sitta i?!

Permalänk
Medlem

Du skulle kunna pröva med ett annat minne, bara för att utesluta att det är där problemet ligger. Minnen är (oftast) billigare än ett nytt mobo, så det kan vara skönt att börja i den ändan.

Annars bör du väl plocka bort allting som går från ditt mobo och testa på ett annat om det går, om det då fungerar vet du ju anledningen och kan köpa ett nytt - annars får du felsöka del för del.

Mitt tips:
Jobba systematiskt och uteslut allt som går i ordningen enklast först svårast sist. Lycka till!

Edit: Uppdateringen av bios kan självklart vara en anledning? Uteslut inte det med enbart ditt självförtroende som säkerhet :D!

MVH Gustaf

Visa signatur

Workstation: 3.2GHz Intel HT | 1G Infineon @ 200MHz 3-3-3-8-1T | FX5950 Ultra + Zalman VF700-AlCu | SB Audigy 2 | S-ATA Maxtor 250G + Seagate 160G OS: Linux Ubuntu Dapper Drake + Windows Professional (Dual-boot)
Server: 1GHz AMD Barton | 128M | FX5200 | P-ATA 40G OS: OpenBSD 3.9

Permalänk
Medlem

Ok, Tack för tipset. Ska arbeta på din idé med att arbeta systematiskt iaf.

Alla tips är varmt välkomna eller lösningar från andra som haft samma problem och löst det.