Generella speltips för musen

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jan 2011

Generella speltips för musen

Hej!
Tips 1
När man spelar, specielt fps spel så är det viktigt med bra precision för musen. I windows finns det sk. mouse acceleration, detta kommer alltid med som default och innebär att musen pekaren accelererar lite extra när man gör snabba rörelser.
Man kan testa detta genom att dra musen långsamt över skärmen från ena till andra kanten, och sedan göra en hastigare rörelse för att dra tillbaks pekaren till ursprungspositionen. Då märker man att sträckan tillbaks blir något kortare med musen, specielt ifall man har låg sensitivitet märks det extra tydligt.
När man spelar vill man ju ha så god precision som möjligt, alltså att förhållandet mellan hur mycket mycket man flyttar musen blir desamma på skärmen, oavsett om man gör en snabb eller långsam musrörelse.

För att avaktivera mus acceleration går man först in på: Kontrollpanelen --> Maskinvara och ljud och under "enheter och skrivare" står det "Mus", klicka där.
Klicka därefter upp fliken "Pekaralternativ", under rörelse där hittar man en kryssruta som heter "förbättra pekarens precision", denna ska inte vara ikryssad. Klicka bara på ok/verkställ och grattis! nu är mus-accelererationen avaktiverad

Det kan ta lite tid att vänja sig, runt 30-60 minuter i Bf3 tog det för mig.

Tips 2
Om man är ännu mera kräsen för precision kan man även ordna det om inte första räckte. Detta går ut på att man har Hög dpi (avläsningar musen gör för position/sek) och sedan ändrar musens hastighet på samma ställe som man stängde av mus-accelerationen. Detta eftersom istället för att ändra musens avläsningshastighet för att få långsammare mus och offra precision så sänker man istället hastigheten i kontrollpanelen för musen i windows och offrar därmed inte precision mot lägre hastighet.

Doc. Så fuskar många tillverkare med mössens dpi och har högre dpi = högre pekarhastighet, istället för Högre dpi = bättre precision. Även blandningar av dem båda.

AMD R9 280x @1100/1600Mhz | i5 2500k @4Ghz | 120GB intel 330-series SSD | 8GB 1600mhz RAM

Jag accepterar inte fanboy argument

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2006

Tror nog att denna tråd skulle passat bättre under "kringutrustning" eftersom det rör musen.

Angående tips 1 så är det ju helt riktigt att man bör bocka av "förbättra pekarens precision" i Windows.
De flesta föredrar också att stänga av musacceleration i musens programvara och i spelet man kör också.

Personligen gillar jag att köra med musacceleration i vissa spel. Det rör sig då om spel som Team fortress 2, Quake och liknande spel.
Där måste man snabbt kunna rakethoppa. För att göra detta vill man snabbt kunna titta bakom sig och/eller ner i marken.
Ställer man in spelet på en muskänslighet så att detta går att göra bekvämt så är känsligheten, iallfall för mig, på tok för hög för precisionsaiming. Detta löser jag med musacceleration.
Hur långt siktet rör sig beror då, som sagt, både på hur långt man rör musen och hur snabbt man rör musen. Det är betydligt svårare att få en känsla för det hela än utan musacceleration, men när man väl fått in känslan så har man stora fördelar mot de som kör utan acceleration.

Angående tips2 så spelar faktiskt inte DPI någon större roll för ens precision. På pappret är givetvis den tekniska prestandan på musen högre, men om man inte kör i någon gigantisk hög upplösning eller så, så räcker uppåt 1000 DPI utmärkt.

Namn : Jesper | Ålder : 40 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : PhD i matematik + lite annat