Permalänk
Medlem
Skrivet av Qbenso:

Kan man inte få fram samma skydd på nåt annat sätt då?, typ kopparkabel runt armen, hålla i elementet etc?

Njae. Det bästa är att bara köpa ett esd arband. Det kostar så pass lite ändå... Kör på det.
Och kolla manualerna så du inte gör fel och glömmer tex moderkorts distanser osv... Det är inte så roligt!

edit: finns på kjell och co för 39kr.
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/natverk/installationsmateriel/esd-antistat/esd-armband-p38324

Permalänk
Medlem
Skrivet av Qbenso:

Kan man inte få fram samma skydd på nåt annat sätt då?, typ kopparkabel runt armen, hålla i elementet etc?

Nej, det går inte att hålla i ett element för att få ett skydd. Låt mig citera en lärd Sweclockare från en gammal tråd om ESD:

"Vad menas med nollpotential?
Det är nonsens att säga att en viss punkt har "potential 0 V" och att det då är "oladdat" utan vidare referens. Spänning är skillnaden i potential mellan två punkter. Uttrycket "jord" används ofta som ett alias för en punkt som man definierar som nollpotential i ett visst system (längre utläggning).

Ett eluttag/diskbänk/element/etc är inte "mer 0" än någon annanstans. Det är helt onödigt att blanda in dessa begrepp i montering av en dator. Det enda som betyder något är att spänningen, dvs potentialskillnaden, mellan den som arbetar, komponenterna och datorn i sig ska vara ~0. Detta löser man genom att förbinda dessa saker med elektriska ledare, vilket är funktionen hos ett anti-ESD-armband/matta.

Varför blir skillnaden utjämnad om man kopplar ihop dessa delar med en elektrisk ledare? Jo, för säg att det finns ett relativt överskott av elektroner hos datorn jfr m personen: lika laddning repellerar, så elektronerna kommer vilja försvinna från överskottskroppen. En elektrisk ledare gör det buslätt för elektroner att flytta på sig (definitionen av just en "ledare") så de kan vandra fritt, och de kommer därmed jämna ut potentialerna. ESD uppstår då två kroppar med olika potential rör varandra, för då kommer spänningen också utjämnas i denna kontaktpunkt, men våldsamt (med finelektronikmått mätt). Om kropparna hela tiden är förbundna med en ledare så kommer spänningsskillnader inte kunna byggas upp.

Varför ska man då koppla sig till diskbänken/eluttagets jordpinne/elementet? Nä, "varför?", i sanning. Det behöver man inte. Det är inte första gången detta diskuteras på forumet; här försöker jag samla åtminstone mina svar.

Mattevarning: har man sett begreppet "potential" i dess matematiska/fysikaliska mening så vet man att en potential definieras som integralen av ett fält. En integral ger upphov till en konstant term (skriver man inte "+ C" så får man rättmätigt skäll av sin mattelärare) som inte är bestämd av integranden, dvs fältet i detta fall. På samma sätt kan vi addera vilken konstant vi vill till ett elektriskt potentialfält: det spelar ingen roll, för konstanten försvinner ändå när vi ska återfå det elektriska fältet, då derivatan av en konstant är 0. För bestämda integraler av ett fält så försvinner också denna konstant iom att den återfinns i både start- och sluttermen.

Det är därför som vi kan välja referenspotential fritt, och det är nonsens att säga att en viss potential — exempelvis den hos ett element eller jordpinnen i ett vägguttag, eller den inuti en anti-ESD-påse — "är 0" enligt någon objektiv skala. De två förstnämnda må ofta definieras som 0 i system som är kopplade till elnätet, men detta spelar noll, null och nada roll när vi håller på med datormontering — det som är intressant är chassits potential i förhållande till montören/komponenten. Sammankopplar man dessa med en ledare till ett fast installerat värmeelement så råkar allas potential sammanfalla, men det varken hjälper eller stjälper. Eller jo: det stjälper, för det gör att många blir förvirrade över vad det egentligen är som händer och ger sig ut på forum och ger skumma tips utan teori- eller praktikgrund till andra användare . Detta vad gäller hemarbete och montering: i större anläggningar är allt oftast kopplat till markjord ändå, men det är av andra praktiska skäl."

Hoppas du blev klokare.

Visa signatur

5900X | 3080