Svart skärm med vitt streck (VGA_LED, BOOT_DEVICE_LED lyser), kommer ej åt BIOS.

Permalänk
Medlem

Svart skärm med vitt streck (VGA_LED, BOOT_DEVICE_LED lyser), kommer ej åt BIOS.

Hej,

Om jag hade haft något hår på huvudet hade jag slitit av det nu. Kommer inte vidare och har slut på idéer. Jag vänder mig till entusiaster och vänliga själar som kanske kan ta sig an mitt problem.

Bakgrund:
Jag byggde min dator i december 2015 med följande delar:
Operativsystem: Microsoft Windows 10 och senaste drivrutinerna
Processor: Intel Core i5 6600K
Processorkylare: Coirsair H60
Moderkort: ASUS Z170 Pro Gaming
Minne: 2x 8 GB HyperX Fury DDR4 2133MHz
Grafikkort: EVGA GTX 970 4GB
Hårddisk: Samsung EVO 250GB SSD (+500GB SSD)
Nätaggregat: Corsair RM 850 W
Övriga komponenter: Creative Soundblaster PCI-e

Allt fungerade perfekt och datorn har gått helt felfri sedan dess. För tre dygn sedan började problemen.

Första problemet:
Jag satt i Windows och hade bara ett Chrome-fönster uppe samt LoL-clienten som tankade en update. Datorn dör helt plötsligt utan blåskärm eller någon annan förvarning. Jag anar en svag doft av metall som sedan försvinner. Jag startar upp den igen och datorn går igång men stängs av igen efter 1 sekund.

Jag öppnar lådan och startar datorn, alla fläktar rör sig och startar men stängs av efter 1 sekund. Lägger märke till att LED-lamporna runt audio-enheten och under logotypen lyser konstant även fast datorn är avstängd.

Jag tar fram verktygen och monterar ner PSU och byter ut den mot en helt ny (EVGA 650W Gold). Datorn startar inte alls. Jag tar ut alla minnen och alla andra enheter och då startar datorn. Jag monterar tillbaka alla delar en efter en tills jag hittar att SSD:ns strömkabel är det som gör att datorn inte startar.

Jag sätter i en ny SSD och datorn startar. Jag byter tillbaka till min gamla PSU och datorn startar.

Nu kommer det underliga, jag dubbelkollar om SSD verkligen är död genom att koppla tillbaka den igen. Då startar datorn även med den gamla SSD:n. Alltså verkar det bara ha varit något glapp? I vilket fall som helst så kopplar jag in skärmen för att starta upp en ny installation - nytt problem uppstår.

Andra problemet:
När jag startar datorn startar alla fläktar och rätt LED-belysning, allt ser normalt ut. Sen tänds VGA_LED efter cirka 4-5 sekunder för att sedan slockna. Sedan tänds BOOT_DEVICE_LED och lyser konstant. På skärmen syns bara ett vitt streck (som inte blinkar) uppe i vänstra hörnet (liknar ett underline från DOS). Jag kommer inte in i BIOS.

Jag har testat:

- Återställa CMOS genom jumper, genom att ta upp batteriet i någon timme och genom att byta batteri.
- Starta datorn med bootbar USB3-sticka.
- Starta om och hammra DEL (för att komma in i BIOS).
- Ta ut GPU och köra från MOBO med samma problem (leds tänds likadant, samma svarta skärm med vitt sträck).
- Testat olika kablar som DVI, HDMI och två olika skärmar.
- Testat MOBO DVI och HDMI-utgång samt PCI-E GPU DVI-utgång.
- Testat ta ut SSD-diskarna och byta SATA-uttag (även var för sig).
- Testat varje ramsticka i alla slots (även var för sig).
- Hålla nere PWR-knappen i 1 minut utan sladd.
- Testat med och utan USB-enheter inkopplade.
- Dansat naken runt datorn.

Inget hjälper. Har googlat både här och på nätet och de flesta skriver att de löst det genom CMOS-återställning, det verkar inte fungera för mig. Är moderkortet kasst?

Ytterst tacksam för all hjälp.

Såg denna tråd som liknar mitt andra problem, TS berättar dock inte om hur det löste sig: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1379984-hyfsat-ny-dator...

Permalänk
Medlem

Förstår jag dig rätt, att när du startar datorn kommer bara det vita strecket upp? Om så, när dök det upp?

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Odämpat Master chassi med 200Perforeringar || Moderkort med Pegasus vingar, B550 klassade || En 120 snurr i snurr av beigebrunt utförande || Grafikkort med dubbla insug som sussar runt i 4060ti RPM || Processor i rött utförande, GHz norr om 5600 || Spänningsbox certifierad i guldtext att klara 600w

Permalänk
Medlem

@Duktig: Hej! Ja, det stämmer. När jag trycker igång datorn visar skärmen "Ingen signal", men efter cirka 5-10 sekunder så hittar den automatisk rätt källa (DVI) och då dyker den (upplysta) svarta skärmen upp med ett vitt streck (-). Samma sak händer om jag byter skärm, ingång eller sladd - alltid samma bild.

Först dog ju datorn och vägrade starta alls. Efter jag bytt ut HDD-disken startar datorn (alla fläktar snurrar, lampor lyser etc) men jag kommer bara till den svarta skärmen med det vita strecken + BOOT_DEVICE_LED lyser på mobo. Har testat med flera olika diskar, flera olika SATA-ingångar och även testat byta RAM och återställa CMOS.

Den får ju signal, men bios startar ej.

Permalänk
Medlem

@ST3RN: Dessvärre låter det då som att ditt moderkort måste byttas =/

Visa signatur

Odämpat Master chassi med 200Perforeringar || Moderkort med Pegasus vingar, B550 klassade || En 120 snurr i snurr av beigebrunt utförande || Grafikkort med dubbla insug som sussar runt i 4060ti RPM || Processor i rött utförande, GHz norr om 5600 || Spänningsbox certifierad i guldtext att klara 600w

Permalänk
Skrivet av ST3RN:

- Dansat naken runt datorn.

Jag vet med all säkerhet att i denna stund av förtvivlan och hårutslitelse, att det var just den nakna dansen som satte skräck i moderbrädan, för när hon såg din nakna kropp, så var det i denna stunden som livets gnista försvann
:9
Jag tror också med allt du testat att de mest troligt är din Mobo, som har gett upp..

Visa signatur

Får får får? Nej! Får får Lamm.

Permalänk
Medlem

Skickar in på garanti i morgon.. :/ Tack för all hjälp!

Permalänk
Medlem

Ifall någon söker på liknande fel: Efter byte av moderkort fungerar datorn normalt.