Inköp av server för virtualisering; primärt kompilering och testning

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Mar 2010

Inköp av server för virtualisering; primärt kompilering och testning

Jag är i startgroparna för att köpa in en server där primärt ändamål är att vara host till diverse virtuella maskiner och/eller docker containers. Det jag ska köra är primärt Jenkins byggserver (master + x antal slavar) och SonarQube statisk kodanalys. Själva virtuella maskinerna som kompilerar och testar (jenkins slavar) kommer vara diverse linux distributioner, BSD varianter och Windows varianter.

Jag har tidigare erfarenheter av att sätta ihop vanliga arbetsstationer och speldatorer men när det kommer till servermarknaden så är jag helt ny. Min första idé var att skaffa en rackserver som jag kunde testa med hemma under något år för att sedan sätta in på co-location men efter att ha läst en hel del om ljudnivån och insett att det i stort sett är omöjligt att få de hyffsat tysta för hemmet så skippar jag den idén och tänkte bygga i ett vanligt full tower chassi alternativt köpa färdigt paket någonstans.

Mina krav/mål just nu:

  • Så många kärnor/trådar som möjligt (minst 16 trådar till att börja med men ska gå att utöka)

  • Minst 32GB ram, helst 64 GB

  • Hyffsat tyst så jag kan ha den hemma utan att störa mig på den

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11427532/

Jag slängde ihop en grund på Inet (enligt ovan) av vad som fanns där men det var ju inte så himla mycket urval så antar att det finns mer prisvärda paket på andra håll exempelvis har ju Mullet.se färdiga paket så som http://mullet.se/product.html?product_id=340099 som kanske går att få till enligt mina önskemål. Jag är inte så himla pepp på att köpa från Ebay eller motsvarande site, gärna svensk återfärsäljare.

Har ni några andra tips på vart jag kan hitta en prisvärd server?

Ändrade länk till Mullet, från workstation paket till server paket.
Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2005

Kolla på dustin.se inte dustinhome för då får du inte se några servrar alls. Dustin har ett bredare utbud på serverfronten så även i lösa delar för att bygga själv.

Tänk bara på hur mycket RAM varje virtuell server behöver och anpassa hostservern efter det, men glöm inte att lämna kvar RAM till hostservern.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västmanland
Registrerad
Nov 2001

Kan du köra 16GB-moduler istället? Dessa kan vara billigare per GB. Förutsatt ditt moderkort har så pass många slots.

Workstation: Intel i7 3770K | Gigabyte GA-Z77X-D3H | 16GB DDR3 | Geforce GTX760 2GB | Samsung 256GB 850 PRO | WD 3TB HDD
Server: Dell R730xd | Intel Xeon E5-2640 | 64GB DDR3 ECC RAM | Dell VMware vSphere ESXi 6.5
NAS: Synology 212J 2x4TB JBOD | MSMCP CCNA1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
gbg
Registrerad
Nov 2007

För den summan hade jag nog faktiskt inte uteslutit förra server generationen. på beg. marknaden, du kan få väldigt nice deals på servrar med dubbla spec. jämfört med det du hittat på Inet.
Alt. halva priset för en beg. server med bra industrikomponenter.
T.ex: http://ggsp.se/hp/1727-hp-proliant-ml350p-gen8-1xe5-2660-32gb-p420i-2xpsu.html

Utbyggnaden av en sådan burk brukar vara hyfsat billigt då CPU's från förra gen. finns tillgängliga i drivor på ebay och andra ställen.
Även ECC RAM-minnen finns i mängder, såväl som reservdelar. HP, Dell, Lenovo och andra server tillverkare har dessutom bra part-numbers som man kan gå på så att man får tag i rätt delar till sin server.
Ex. för servern ovan:
https://h20195.www2.hpe.com/v2/GetPDF.aspx/c04128239.pdf

Föredrar definitivt Mullet eller Dustin om det måste vara nytt eller senaste generation med support från leverantör, men för hemmalabb tycker jag det blir onödigt mycket pengar.

Tyvärr tror jag att det blir svårt att tillgodose dina önskemål när det handlar om prestanda + utbyggnad + ljudnivå.
Det finns både torn och rackservrar som klarar det, dock är det sällan man lyckas hitta objektiva recensioner av sådana då det inte vanligtvis är något man bryr sig om i datahallar.

Utöver det du nämnt kan det säkert finnas fler aspekter som du behöver ta i aktning, t.ex. lagringsmöjligheter, redundans om nätaggregatet ger upp, backup mm.

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 16.04 LTS

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Mar 2011

@CHolmstedt: Det finns en variant av moderkortet med 16 minnesplatser, enligt mina erfarenheter brukar det vara minnet som tar slut före CPU:erna när man kör med många virtuella maskiner.

https://www.asus.com/us/Motherboards/Z10PED16_WS/