Permalänk
Avstängd

Kom osökt att tänka på Göran Kropps beskrivning om hur kexen med smör sakta förvandlas till ett berg med smör uppskopad på ett kex underhand klättringen fortsätter...

(RIP Göran, min och brorsans gamla idol. )

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Den Gropiga sidan så det fastnar mer smör på knäcket. Slipper man ha Droppställning inkopplad.

Visa signatur

Corsair Obsidian 1000D* Corsair AX1600i* Asus Z790 Prime-A* Intel 13900K* 32GB G-Skill DDR5 7600Mhz/36* Asus RTX 4090* Corsair MP600 1TB* Samsung 980 Pro 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ureet:

Jag har en kompromiss som jag tror kommer göra alla nöjda! Vad sägs om att vi alla slutar bre någondera sidan och istället brer längs med kanten?

Det går ju inte. Då kommer det börja tjafsas om huruvida det är rätt att bre på kortsidan eller långsidan, förstår du väl

OnT: Det här är en icke-fråga. Finns inget rätt eller fel. Brer på ovansidan ibland (den gropiga) och undersidan ibland (den plattare), beroende på vad jag känner för för dagen.

Mvh

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Peter77:

Det går ju inte. Då kommer det börja tjafsas om huruvida det är rätt att bre på kortsidan eller långsidan, förstår du väl

OnT: Det här är en icke-fråga. Finns inget rätt eller fel. Brer på ovansidan ibland (den gropiga) och undersidan ibland (den plattare), beroende på vad jag känner för för dagen.

Mvh

Men jag kör ju rundrut, hur gör jag då?

På tal om det så slipper man ju detta problem om man kör hembakta lefsor!
(Kan lägga upp mitt recept här om ni vill, finns dock massor med olika varianter, allt från den spartanska Norska Varg lefsan gjord på vatten och mjöl i princip, till den lyxiga nordsvenska efterättslefsan med smörfyllning och kanel och socker. )

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mizzarrogh:

Men jag kör ju rundrut, hur gör jag då?

På tal om det så slipper man ju detta problem om man kör hembakta lefsor!
(Kan lägga upp mitt recept här om ni vill, finns dock massor med olika varianter, allt från den spartanska Norska Varg lefsan gjord på vatten och mjöl i princip, till den lyxiga nordsvenska efterättslefsan med smörfyllning och kanel och socker. )

Ååh, benämningen "läfsor" om tunnbröd har jag inte hört sen jag var liten Vet inte om "läfsor" eller "lefsor" är det korrekta ordet. Visste inte ens att ordet fanns, trodde bara det var nåt uttryck min mamma hittat på

Sjuk känsla när man kastas tillbaka till barndomsminnen pga ett enda ord

Dock, så som jag tänker mig ordet så vill jag ha det till "läfsor" (tänk "refsa" eller "räfsa") men det spelar såklart ingen som helst roll egentligen

Mvh

Visa signatur

Lenovo Legion Y540-17-IRH med: 17.3" 144Hz skärm | Intel I7 9750H | 32GB DDR4-2667 CL16 | GTX 1660TI 6GB | 2TB Crucial P2 NvME Boot + 2TB SSD Lagring

Permalänk
Medlem

Höger sida!

Visa signatur

Ryzen 5 3600 @ 4.2 Ghz - Cooler Master Hyper 212 Black Edition
MSI B450M Mortar Max - Corsair Ryzen LPX 32GB 3600MHz / DDR4
Phanteks Eclipse P300 - PNY GeForce RTX 3070 8GB - Seasonic Focus+ / 650W / 80+ Gold
Samsung SSD 850 EVO 500GB - Kingston A400 SSD 480 GB
ACER Predator X34GS - Nobelchair Hero Black Edition

Permalänk

Självklart på ovansidan!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Peter77:

Ååh, benämningen "läfsor" om tunnbröd har jag inte hört sen jag var liten Vet inte om "läfsor" eller "lefsor" är det korrekta ordet. Visste inte ens att ordet fanns, trodde bara det var nåt uttryck min mamma hittat på

Sjuk känsla när man kastas tillbaka till barndomsminnen pga ett enda ord

Dock, så som jag tänker mig ordet så vill jag ha det till "läfsor" (tänk "refsa" eller "räfsa") men det spelar såklart ingen som helst roll egentligen

Mvh

Läser vi på https://www.saob.se/artikel/?seek=l%C3%A4fsa&pz=1 så ser vi att det är känt sedan länge i Sverige också.

Citat:

[sv. dial. lefsa, lävse; jfr nor. lefsa; avledn. av LEV, sbst.1]
(i vissa trakter) ett slags tunt, rundt, mjukt bröd, mjukt tunnbröd; äv. om ett slags kaka (med l. utan jäst) som gräddas i panna l. på spisglöden. Kalm Resa 1: 66 (1753). En gumma, hvilken, sittande på spiskanten, stekte läffsor på hällen. Carlén Rosen 349 (1842). SvD 1/7 1934, Söndagsbil. s. 1. — jfr HAVRE-LÄFSA.

Låter ju som om det har med engelska ordet "loaf" att göra.

Enligt https://www.oxfordreference.com/view/10.1093/oi/authority.201... står det:

Citat:

The Old English form of this word, hlāf, + a Germanic base meaning ‘knead’, is the origin of the modern word lady.

See also half a loaf is better than no bread, loaves, a slice off a cut loaf isn't missed.

Sedan finns det en massa "halva" [delvis låsta] texter under https://www.oxfordreference.com/search?q=loaf&searchBtn=Searc...

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem

Rätt svar är att man brer inte på smör överhuvudtaget!
Enbart ost på mina knäckebrön. Oftast bara hårdost.

Men, osten är på den gropiga sidan.
Innan jag träffade min fru så var det på plana sidan. Men numera har man lärt om sig och använder den gropiga sidan. Fördelen är att det lättare ryms mer färskost eller vad man nu brer på.

Visa signatur

JJ2 Multiplayer
JJ2 ZStats

[1] Ryzen 5800X | 5500XT | Kingston A2000 | Lenovo G24-10 144Hz [2] Ryzen 5700G | RX 560 | WD Blue SN550 [3] Ryzen 5600G | Kingston A2000 [4] Ryzen 3600 | GT 740 | 850 EVO [5] Ryzen 3600 | Geforce 405 | 850 EVO (alla är i bruk)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Peter77:

Ååh, benämningen "läfsor" om tunnbröd har jag inte hört sen jag var liten Vet inte om "läfsor" eller "lefsor" är det korrekta ordet. Visste inte ens att ordet fanns, trodde bara det var nåt uttryck min mamma hittat på

Sjuk känsla när man kastas tillbaka till barndomsminnen pga ett enda ord

Dock, så som jag tänker mig ordet så vill jag ha det till "läfsor" (tänk "refsa" eller "räfsa") men det spelar såklart ingen som helst roll egentligen

Mvh

Lefor/läfsor/hur de nu stavas...

Det är Norrländskt mjukt tunnbröd bakat (helt eller delvis) på rågmjöl som ursprungligen gräddades över en stenhäll lutad framför lägerelden.
(Idag använder nog de flesta en stekpanna, ute lutar man den framflör elden på samma vis (det skall inte vara lika hett som när man steker vanlig mat), men jag brukar grädda i stekpannan över spisen när man är hemma... )

Hällbröd och liknande bakas ju i en stor stenugn, det kan ju vara antingen hårt eller mjukt, beroende på hur man gräddar det, det hårda torkar man i ugnen genom att flytta det när det gräddat färdigt, eller lägga det där det är litet svalare i ugnen, det var för att det skulle hålla längre innan man hade frys förr i tiden.

Tror modernt knäckebröd faktiskt är baserat på finskt syrat rågbröd från början (åtminstone det som Wasa knäcke gör, det som dalmasarna gör är kanske baserat på någonting annat... ), därför det inte ser ut som vanligt hällbröd.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

@Mizzarrogh: Jag som blir galen när jag ser mjukt tunnbröd på marknader osv. uppåt i landet undrar om du kanske har ett recept för att göra eget i hemmet? Tyckte jag läste något om stekpanna?

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem

I skrivande stund brer 60% smöret på fel sida.
Ni har säkert pålägget på pizzan på undersidan också.

Visa signatur

Akashiro 0.9: Ryzen 5 7600, Radeon RX 7800XT Pure: 64/2000
https://podcasters.spotify.com/pod/show/thomaseron

Permalänk
Medlem

På den rätta sidan

Visa signatur

10900K @ 5.3GHz || Asus Maximus XII Hero || Custom Loop || EK-CoolStream RAD XE 360 + Alphacool Nexxos XT45 || EK Quantum Velocity CPU Block || EK FLT 360 D5 || Asus Strix RTX 3090 OC || 32GB g.skill Trident-Z CL16 @ 4000MHz || 1TB Samsung 970 EVO Plus - 1TB WD SN750 || Phanteks Enthoo Pro 2 || Seasonic Prime TX 1000W || Asus PG27VQ ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

@Mizzarrogh: Jag som blir galen när jag ser mjukt tunnbröd på marknader osv. uppåt i landet undrar om du kanske har ett recept för att göra eget i hemmet? Tyckte jag läste något om stekpanna?

Ett recept som tog 5 sek o ta fram

https://linneasskafferi.se/2018/01/16/mjukt-tunnbrod-i-stekpa...

Visa signatur

Stationär »AMD RYZEN 5 5600X | MSI MAG B550M Mortar
| PSU Corsair TX 850 80+Bronze | Chassi Jonsbo W2 | 32 Gb ram @ 3200 Mhz | KFA2 RTX 3060 12Gb | Kingston NVME 250 Gb M.2 + WD Blue SN550 NVMe 1TB M.2 | OS Win 11

Netbook | Asus Eee Pc 1000 H |

Permalänk
Medlem
Skrivet av OttO36:

Tack, uppskattar detta. Jag är dock nyfiken på @Mizzarrogh och dennes recept.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Tack, uppskattar detta. Jag är dock nyfiken på @Mizzarrogh och dennes recept.

Sls , har ett recept efter morfar som jag inte orkar skriva in men det är norrländska varianten av tunnbröd

Visa signatur

Stationär »AMD RYZEN 5 5600X | MSI MAG B550M Mortar
| PSU Corsair TX 850 80+Bronze | Chassi Jonsbo W2 | 32 Gb ram @ 3200 Mhz | KFA2 RTX 3060 12Gb | Kingston NVME 250 Gb M.2 + WD Blue SN550 NVMe 1TB M.2 | OS Win 11

Netbook | Asus Eee Pc 1000 H |

Permalänk
Medlem

Båda sidorna! Med ost för att inte klibba ner fingrarna.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av maweric:

Rätt svar är att man brer inte på smör överhuvudtaget!
Enbart ost på mina knäckebrön. Oftast bara hårdost.

Men, osten är på den gropiga sidan.
Innan jag träffade min fru så var det på plana sidan. Men numera har man lärt om sig och använder den gropiga sidan. Fördelen är att det lättare ryms mer färskost eller vad man nu brer på.

Problemet om man inte använder smör är att ostskivan enklare faller av, samma gäller skinka och skivbar leverpastej också.
Jag brer givetvis på den gropiga sidan då det är den rätta, den plana sidan ska vara ner mot bordet. Det säger sig självt. 😀

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem

Jag ser mig själv som någorlunda civiliserad, därför brer jag mitt knäckebröd med en smörkniv...

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 7 5800X, 32GB DDR4 @ 3600mHz, 7900XTX, 4,5 TB SSD

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Valonen:

@Mizzarrogh: Jag som blir galen när jag ser mjukt tunnbröd på marknader osv. uppåt i landet undrar om du kanske har ett recept för att göra eget i hemmet? Tyckte jag läste något om stekpanna?

Just mitt recept är ca fölajnde:
Det går bra att halvera receptet, nedanstående ger typ en halv ica kasse färdiga lefsor, vilket kan vara rätt drygt att grädda...

1 l filmjölk (men mjölk eller i nödfall vatten fungerar också)

ca 1 kg rågmjöl.
Vet ej mängd vetemjöl, men skall vara tills man får en fast deg som inte smetar mer än att man kan kaval ut den på mjöl sedan.
Man kan skippa vetemjölet, lefsorna blir skörare, men de riktigt gamla recepten innehåller enbart rågmjöl då vete var svårt att odla långt norrut.

Ca en tesked salt.

Ett par teskedar bikarbonat.

(Valbart)
En matsked stött kummin
En matsked krossade anisfrön.

Om man vill kan man här även pytsa i en eller två deciliter sirap, beroende på hur man vill ha dem.

Värm stekpannan till medelstark värme.

Strö ut ett unt lager mjöl på bakbordet och kavla ut en degbit stor som ett hönsägg ca tunt.

Grädda lefsan till den får de klassiska fina rostade fläckarna på undersidan (på gränsen till gyllenbrun men inte så hårt att mjölet bränns vid eller den torkar och blir oaptitlig, det går bra att lyfta på den och kontrollera så snart den hårdnat tillräckligt) och känns genomgräddad men fortfarande mjuk och fin.
Vänd den och grädda snabbt ovansidan så att den också får fin färg, de behöver dock inte särskilt lång tid.
Sedan är det bara att upprepa proceduren.

Bäst nygräddade, vill man spara dem längre än några dagar bör man frysa in dem så att de inte torkar och blir oaptitliga, går bra att tina i micron sedan om man vill, eller låta dem självtina utbredda så de inte blir fuktiga.

Lycka till!

Edit, det går bra att spara degen någon dag om man tröttnar på att grädda, så kan man baka nya, rykande färska tex till frukost.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Men hallå, BÅDA sidor måste ju finnas med i pollen

Visa signatur

i5-8600k, 64GB 3200Mhz, Asus 3080Ti, Samsung 960 PRO 512GB, 2x Predator 27" IPS 1440p G-Sync 144Hz
- Citera gärna för svar! -

Permalänk
Rekordmedlem

Ovanpå osten som ligger mot brödet...
Brukar inte bre nått alls utan har flytande smör, olja eller inget alls.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

@Mizzarrogh: Tack för svaret och receptet! Kommer testa i helgen, tack igen för att du delade med dig.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Valonen:

@Mizzarrogh: Tack för svaret och receptet! Kommer testa i helgen, tack igen för att du delade med dig.

Ja, du får nog justera det så att det fungerar, jag brukar höfta rätt mycket när jag lagar dem.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Inaktiv

Jag brukar bryta av bitar och dra de i smörpaketet "typ dippa".
Nackdelen är att det kan gå åt ett halvt litet smörpaket till frukost

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ureet:

Den platta.

En fördel med att smöra den platta sidan är att man verkar civiliserad och inte som EN VANVETTING SOM BORDE SPÄRRAS IN.

Du är väl inte direkt den som ska nämna civiliserad när du skriver "smöra"

Permalänk
Medlem

Att bre smöret på den släta sidan bör utge straff som datorförbud i ett år. Självfallet brer man på den gropiga sidan. Titta på reklam för bröd så ser ni hur man ska bre på sitt smör.

Häller ni i flingorna före filen också?

Skickades från m.sweclockers.com

Rättstavning
Permalänk
Medlem

Alltså, ni som hänvisar till att den gropiga sidan är "rätt sida" eftersom den inte legat mot plåten, hur breder ni era tekakor och chiabattor? Gör ni samma sak om brödet har exempelvis solrosfrön på?

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk

När man gräddar brödet så blir undersidan den plana sidan och man brer väl inte på undersidan. Blir ungefär som att vända på monitorn till datorn när man ska spela

Visa signatur

Corsair Obsidian 750D | EVGA Z790 Classified | G.Skill Ripjaws S5 6000 MHz CL30 64GB DDR5 @6600 MHz CL30 | i9-13900KF @5.6 GHz | PNY GeForce RTX 3080Ti XLR8 Gaming Revel Epic-X RGB @2055 MHz, 19902 MHz | Cooler Master V1200 | CPU+GPU-kylning: EK Custom loop | BenQ XL2410T + LG UltraGear 34GP950G |

Permalänk
Medlem

Den platt sidan såklart! Annars smakar det mera smör än ost, kaviar eller falukorv.

Falu rågrut? Nä, det ska vara Leksands eller skedvi knäckebröd!

Skickades från m.sweclockers.com