Guide: Komfortmods till Oculus Quest

Permalänk
Medlem

Guide: Komfortmods till Oculus Quest

Quest är det snabbast växande VR-headsetet för tillfället och flexibel på ett sätt som just nu saknar motstycke. Den stora akilleshälen är komforten, där merparten av dess 571 gram är placerade framtill vilket gör att textilen tenderar att gräva in i kinderna och pannan efter ett tag. Det är en onödig besparing (?) från Oculus sida på en i övrigt fantastisk produkt, men det går att åtgärda. Tänkte därför att det kunde vara värt en liten sammanställning av möjliga åtgärder.

#1: Se till att den sitter rätt

Ett vanligt misstag är att ha strapen för långt upp på huvudet. Tanken är att den ska sitta långt ner och omfamna basen på skallen. Lätta på sido- och topstrapsen, se till att få den långt ner på skallen. När den väl gör det så går det att spänna sido- och topstrapsen igen, tillräckligt mycket för att den ska sitta på plats men inte så hårt att det trycker mot huden. Det går också att tilta headsetet upp och ner för att flytta trycket mellan panna och kinder.
Har du tur (det vill säga ”rätt” skallform) kan detta räcka, men antagligen inte.

Kostnad: 0kr.

#2: Motvikt

Som nämnt tidigare väger headsetet 571 gram, där den mesta vikten är framtill. Det huvudsakliga problemet är inte vikten i sig, utan viktfördelningen. Genom att fästa en motvikt på baksidan så flyttas tyngdpunkten från framsidan till mitten på huvudet, vilket är mycket lättare att hantera.

Exempel på vanliga motvikter är myntrullar, batterier och powerbanks (då kan du dessutom förlänga batteritiden om du vill). Fäst med hårband, gummiband, tejp, kardborre eller vad som nu passar. Sikta på minst 200 gram, högre är bättre till en viss gräns.

Finns även en kommande Kickstarter på en nischprodukt som är skräddarsydd för ändamålet: https://www.youtube.com/watch?v=ibFGGGI5ZhQ
Studioform har en produkt för att hålla i motvikter om man föredrar det: https://www.studioformcreative.com/?lightbox=dataItem-jy2ai5d...

Kostnad: ca 0-300kr.

#3: Extra top strap på tvären

Ytterligare ett effektivt sätt att lyfta bort vikten från panna och kinder är att använda ett elastiskt material som går från sida till sida, över toppen på skallen. Det elastiska materialet ska sitta ganska långt fram så att det hjälper till att lyfta upp headsetet när det träs på. Gör man rätt så känns det som att headsetet svävar precis framför ögonen vilket helt eliminerar trycket på ansiktet.

Exempel på elastiska material är: strumpor, pannband och elastiska remmar.

Studioform har även en produkt för ändamålet: https://www.studioformcreative.com/product-page/2-x-quest-del...
3D-printad variant: https://www.thingiverse.com/thing:3664951/comments

Kostnad: ca 0-300kr

#4: Annan vaddering/överdrag (främst vid konditionsträning)

Textilen till Quest är bättre än i tidigare utgåvor, men suger åt sig svett och kan även kännas lite stickig efter ett tag om man inte har lyckats med tidigare nämnda punkter. Siktar man på att köra konditionsträning i VR, vilket jag gör, så är det rekommenderat att kunna torka av enheten efteråt. Det finns personer som handtvättar eller luftar textilen framgångsrikt, men jag föredrar en smidigare hantering.

Det billigaste är att skaffa ett silikonöverdrag, exempelvis: https://www.amazon.de/Eyglo-Gesichtsmaske-Sweatproof-Waterpro...
Den träs över det vanliga interfacet, väldigt smidig installation. Produkten ovan har även en näsflärp (som man får trycka upp lite när den är ny, så att den inte trycket på näsan) vilket dels minskar inläckaget av ljus men också inläckaget av luft från näsan, vilket i sin tur minskar riskar för att linserna immar igen.

VRCover och AMVR är också exempel på företag som säljer andra interface, antingen med extra (torkbar) vaddering eller med tunnare (torkbar) vaddering, till exempel för att det ska kännas mjukare mot ansiktet eller för att man ska få större synfält (FOV). Se exempelvis: https://www.amazon.de/AMVR-Schnittstellen-Halterung-Schaum-Ge... eller https://vrcover.com/oculus-quest-accessories/

Kostnad: ca 100-400kr

#5: Andra headstraps

Den medföljande headstrapen går att ta loss (med bara händerna) för att sätta dit något annat. FrankenQuest, där HTC Vive Deluxe Audio Strap (DAS), moddas på är populär men DAS verkar ha slutat säljas. Värt att hålla utkik om någon säljer en eller om den börjar produceras igen.
På egen risk finns det även en kinesisk sida som säljer halo straps (likt Rift S) till Quest: www.goquestvr.com. Mottagandet på version 1 av produkten har varit mestadels negativt, men produkten har nyligen reviderats för att få ett mer hållbart skruvhjul baktill som initialt verkar mottas positivt. Om man vill satsa rekommenderar jag att dels betala med PayPal så att det går att bestrida köpet om det inte lever upp till vad det lovar, dels att kontakta säljaren då han ganska lättvindigt delar ur rabatter för att locka till köp.

Kostnad: ca 600-1200kr

(#6: Mods till Touchkontrollerna)

För att få en upplevelse lite mer i stil med Index Controllers där det går att släppa taget helt, kolla på antingen Mamut (https://www.mamutvr.com/products/mamut-touch-grip) eller AMVR (https://www.amazon.de/AMVR-Controller-Griffabdeckung-Oculus-A...).

Kostnad: ca 300-400kr

Permalänk
Medlem

Bra initiativ. Det stämmer att quest växer till i populäritet, både med all kärlek den fått med handtracking, och Oculus link, som gör den till en värdig motståndare till Rift S.

Permalänk
Medlem

Tack mycket bra information

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem

Kickstartern för motvikten är igång: https://www.kickstarter.com/projects/vrbalance/vr-balance-ocu...
Väger 547 gram så viktbalansen blir ganska perfekt.

Early bird blir drygt 400kr, vet inte om det kommer till moms/tullhantering.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Halldin:

Kickstartern för motvikten är igång: https://www.kickstarter.com/projects/vrbalance/vr-balance-ocu...
Väger 547 gram så viktbalansen blir ganska perfekt.

Early bird blir drygt 400kr, vet inte om det kommer till moms/tullhantering.

Jag har köpt en egen quest men inte fått ännu, har även backat detta projekt, verkar vara precis vad man behöver.

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

3D-printbart fäste som sätts framtill på Quest: https://www.thingiverse.com/thing:4087197

Förklaring

Citat:

This will relocate the top strap from the back of the Quest to the front. This will take the pressure from the weight of the Quest off of your cheeks without needing to use a counter weight attached to the rear of the Quest strap. This is similar to how the original Vive attached their strap before the weight reduction of the Vive Pro.

Permalänk
Medlem

Svetsmask med några tillval

Ovan består av
1st Svetsmask från Ebay ~ 60kr
2st bältesskydd från Jula ~ 80kr (du får en fräsig rattmuff med på köpet)
1st 1m USB-A - USB-C 2.4amp sladd från NetonNet ~ 50kr
1st 10 000mah powebank från NetoNet ~ 269kr
1st Sovmask ~ 20kr
2st Kabelorganiserare från NetonNet ~20kr
Totalt ca: 499kr i delar

Med den här på så kan man få Questen att hänga fritt, alltså inte tryckandes mot kinderna, eller bara lätt tryckandes. Vikten fördelas kring hela skallen och även ovanpå. Med den mjuka "stoppningen" från bältesskydden så blir den riktigt bekväm. Speltiden blir ca 8h med powerbanken om både quest och bank är fulladdade. Sovmasken fäller man ner för att hindra ljusgenomblödning vid näsan.

Tar ca 15min att bygga. Har gjort 2st hitintills.
Kan smacka ihop en guide om några fler är sugna på att göra samma sak.
Man får dock offra originalfästena, dvs den går inte att återställa.

Bor man i Linköpingsområdet kan man få svänga förbi och få det fixat.

Visa signatur

Power_slave_ "jag gillar lagom stora möss men jag vill ha mina lätta och glidiga"
Luzt på techsweden.org

Permalänk
Medlem

Kan flika in med erfarenhet kring grips till kontrollerna, har AMVR-grips på mina till min rift, och finner de personligen överlägsna Mamut-gripsen... Mina händer hamnar fel med mamutgrips och de sitter inte lika bra eller bekvämt.

AMVR-gripsen gör så kontrollerna verkligen sitter fast och händerna hamnar konsekvent rätt, men det är ju rätt personligt. YMMV.

Mel 'fel' menar jag att mina händer trycks uppåt på kontrollern så min tumme har svårt att nå avtryckaren, joysticken och knapparna bekvämt, med AMVR-greppen hamnar min hand i rätt läge, dessutom var gummi-spännet rakt över kontrollern som mamut har ingen höjdare. Lite svårt att förklara, men har ni sett dessa förstår ni troligen vad jag menar.

Visa signatur

The cookie goes *crumble*.

Permalänk

satte denna powerbank som motvikt, blev klar skillnad och dessutom så laddar den headset utan bekymmer.

https://www.prisjakt.nu/product.php?p=3715427

Visa signatur

GAMING
XV252QF 390Hz|NR200P|SF750|ROG STRIX B650E-I|RYZEN 7800X3D|DOMINATOR TITANIUM RGB EXPO 32GB|RTX 4090|990 PRO 2TB|PLAYSTATION 5
MEDIA
SHIELD TV PRO|OLED77S90C|HW-Q995C

Permalänk
Medlem

https://www.netonnet.se/art/hem-hushall/elartiklar/powerbank/...
https://www.netonnet.se/art/tillbehor/remax/usb-kablar/usb-c-...

Fick bli denna kombon för mig. Helt klart en förbättring jämför med standard men kanske skulle gått på ett större pack. Svårt att säga eftersom jag inte har något att jämföra med.
Efter 45 min beat saber så ligger batteriet fortfarande på 100%.

Sitter bra med några varv vulktejp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Halldin:

3D-printbart fäste som sätts framtill på Quest: https://www.thingiverse.com/thing:4087197

Förklaring

In action på en FrankenQuest:

Permalänk
Medlem

Ny version av Mamut Grips släppt: https://www.mamutvr.com/

” Gathering feedback from users of the original Mamut Grips since the start of sales in 2018 has boiled down to version 2.0, Mamut Grips DX.
Better ergonomics and implementation of support for
the Apto has been our main focus points.

Slim design, near seamless surface to surface on the controller.
Comfortable, not matter what size of hand.
Soft padding for prolonged comfort.
Softer texture for good grip without discomfort.
Added length to the controllers.
Quickly unmount for battery replacement using velcro.
Added mount for original strap.
Added strap mounting holes to fit your hands.
Mounting holes in the bottom for integrating Grips DX to Mamut Apto.”

Permalänk
Medlem

Blev nöjd med detta!:)
Ser ju bra ut också!
Men ska försöka fixa nåt snabbfäste för powerbanken dock!
Ska köpa Vr Covers senare också men just nu letar jag spel som jag kan spela med brorsan!

Visa signatur

Morderkort: Gigabyte Z790 Gaming X AX - Processor: Intel Core i7 13700K 3.4GHz - Grafikkort: ASUS TUF GeForce RTX 4090 24GB Gaming - Interminne: Corsair 32GB (2x16) DDR5 6000MHz Vengeance - SSD: WD Black SN850X 1TB Gen 4 & Seagate FireCuda 510 SSD 2TB - Processorkylning: Arctic Liquid Freezer II 360 - Datorlåda: Lian Li PC-O11 Dynamic Svart - Nätaggregat: ASUS TUF Gaming 1000W Gold - Tillbehör: Mus: Logitech G Pro Wireless, G502 Wireless, Tangentbord: Logitech G915 TKL Lightspeed Tactile, Headset: SteelSeries Arctis Pro Wireless, Skärmar: LG 42" C2, Dell S2417DG 24" 1440p

Permalänk
Medlem

@segafreaktwo:
Stiligt .... kan du speca vad och var du köpt ”huvud-remmen” , för den är väl inte orginal ?

(UPS har precis lämnat av Questen hemma - så nu blir det bråttom bråttom att komma från jobbet....)

Permalänk
Medlem

Allt är Original på min!
Är bara kabeln och powerbanken och fästen som jag satt ditt!

Visa signatur

Morderkort: Gigabyte Z790 Gaming X AX - Processor: Intel Core i7 13700K 3.4GHz - Grafikkort: ASUS TUF GeForce RTX 4090 24GB Gaming - Interminne: Corsair 32GB (2x16) DDR5 6000MHz Vengeance - SSD: WD Black SN850X 1TB Gen 4 & Seagate FireCuda 510 SSD 2TB - Processorkylning: Arctic Liquid Freezer II 360 - Datorlåda: Lian Li PC-O11 Dynamic Svart - Nätaggregat: ASUS TUF Gaming 1000W Gold - Tillbehör: Mus: Logitech G Pro Wireless, G502 Wireless, Tangentbord: Logitech G915 TKL Lightspeed Tactile, Headset: SteelSeries Arctis Pro Wireless, Skärmar: LG 42" C2, Dell S2417DG 24" 1440p

Permalänk
Medlem

Måste ju finnas nån billig lösning att fixa i Sverige för en ”top strap” på tvären.

Material som ett pannband, kanske som man kan klippa för att få en lång del, och sen mecka dit kardborreband? Någon som sett något lämpligt?

Inte fått min än, förväntad leverans på tisdag. Blir en lång helg 😂

Permalänk
Medlem
Skrivet av wykzie:

Måste ju finnas nån billig lösning att fixa i Sverige för en ”top strap” på tvären.

Material som ett pannband, kanske som man kan klippa för att få en lång del, och sen mecka dit kardborreband? Någon som sett något lämpligt?

Inte fått min än, förväntad leverans på tisdag. Blir en lång helg 😂

Jag trädde bara ett vanligt pannband över, funkade helt OK.

Permalänk
Medlem

@wykzie: Jag sydde mitt eget:

Jag sydde det av bävernylon och lite fleece som stoppning, så det är inte elastiskt. Jag vet inte varför de flesta straps man ser är elastiska, jag har svårt att se någon mening med det ärligt talat. För att testa hur det fungerade tog jag först bara en tygbit och knöt runt, det fungerade också bra men var lite meckigt att få det att sitta rätt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Halldin:

Jag trädde bara ett vanligt pannband över, funkade helt OK.

Skrivet av perost:

@wykzie: Jag sydde mitt eget:
https://forumbilder.com/images/2020/06/01/DSC06881_0x.8_1080.jpg
Jag sydde det av bävernylon och lite fleece som stoppning, så det är inte elastiskt. Jag vet inte varför de flesta straps man ser är elastiska, jag har svårt att se någon mening med det ärligt talat. För att testa hur det fungerade tog jag först bara en tygbit och knöt runt, det fungerade också bra men var lite meckigt att få det att sitta rätt.

Grymma ni är! Ska testa nån av era lösningar när jag får den på tisdag.. Suttit och kollat som en tok nu på youtube, man är ju lite sugen på en FrankenQuest men tycker 1100-1500 är rätt saftigt..

Permalänk
Medlem
Skrivet av wykzie:

Grymma ni är! Ska testa nån av era lösningar när jag får den på tisdag.. Suttit och kollat som en tok nu på youtube, man är ju lite sugen på en FrankenQuest men tycker 1100-1500 är rätt saftigt..

FrankenQuest är inte perfekt imo. Ljudet är bättre och skruvhjulet gör att det är fortare att växla mellan användare, men den tar lite längre tid att ta på sig och "kräver" fortfarande en motvikt. Tidigare körde jag bara med pannband och motvikt och det kommer man långt med.

Permalänk
Medlem

Vilka remmar till kontroller kör ni? Kollade länkarna ovan och AMVR som jag var sugen på skickas inte till Sverige. Ute efter några som fungerar till olika storlek på händer då även barnen kör lite emellanåt. Hört att Mamut kan gräva in i handen lite med de smala remmarna.

Visa signatur

System:\Dator\Spel>2600k¤5ghz_-_32Gb_-_MSI_3070.exe
System:\Dator\Lab>RaspberryPi_4_-_8Gb.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ctrl:

Vilka remmar till kontroller kör ni? Kollade länkarna ovan och AMVR som jag var sugen på skickas inte till Sverige. Ute efter några som fungerar till olika storlek på händer då även barnen kör lite emellanåt. Hört att Mamut kan gräva in i handen lite med de smala remmarna.

Jag kör inga särskilda (har bara moddat originalstrapsen för att få en liknande funktion typ så här: https://imgur.com/IEGouqx ) men Mamut uppdaterade sin produkt nyligen och har fixat en del av klagomålen från förra versionen: https://www.mamutvr.com/products/coming-soon

Permalänk
Medlem

@Halldin: Du skriver tidigare körde du bara med pannband, vad kör du med nu? Du verkar ju ändå ha erfarenhet av questen så kul och höra din åsikt

Permalänk
Medlem
Skrivet av wykzie:

@Halldin: Du skriver tidigare körde du bara med pannband, vad kör du med nu? Du verkar ju ändå ha erfarenhet av questen så kul och höra din åsikt

Jag kör FrankenQuest med motvikt och extra vaddering, menade bara att man inte behöver ta det så långt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Halldin:

Jag kör FrankenQuest med motvikt och extra vaddering, menade bara att man inte behöver ta det så långt.

Känns bara som en smidig lösning med ljud och allt i ett. Såg igår att Inet hade ett demo ex av DAS, men när jag tänkt klart och bestämt mig så var den redan såld 😂