Permalänk
Medlem

Jagar man kvartalsrapporter och kontrakt. Så blir allt en gångs deals. Där dom försöker muta sig till resultat. Vill man firmans bästa som säljare och tänker på namnet och företagskulturen så är det andra modeller. Inte konstigt att kopiator och telefoni säljare har så hög personalomsättning. Det går inte att uppfinna hjulet igen när det enda vapnet man har haft hittills är mutor...

Visa signatur

Macifierad militant mactivist....
"Why join the navy if you can be a pirate?" - Steve Jobs

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimman:

Nu har jag ju dock inte påstått att det skulle vara valfritt (i lagens ögon) att betala skatt eller ej, men det är fortfarande upp till företaget (eller personen bakom) hur de löser det bokföringsmässigt. Om de väljer att fiffla med bokföringen (och därmed begå ett eller flera brott) är fortfarande upp till dem, de kommer dock få stå för konsekvenserna av sina handlingar. De flesta sköter det sannolikt på korrekt sätt.

För att folk ska förstå lite bättre vad motsvarande nettokostnad är vid "inköp på företaget" mot att köpa något privat, så kommer här ett litet (delvis förenklat) exempel:

Varan i exemplet är en dator som kostar 40 000kr inkl moms, vilket är vad en privatperson får betala med nettopengar.

Företag köper varan för 32000kr exkl moms. Vad hade då dessa 32000kr motsvarat i lön?
Först så behöver vi dra av kostnad för sociala- och arbetsgivaravgifter:
32000/1,315 = 24334,6 (motsv bruttolön)
Vi antar att personen i fråga är vid/över brytgränsen för statlig skatt:
24334,6 * (1 - 0,5) = 12 167kr

Så de pengar företaget lagt på att köpa in datorn motsvarar ~12 200kr i lön på kontot.

Jag håller med om din kalkyl men den gör ju att man börjar fundera, 17k känns billigt i detta scenario. Verkar ju horribelt att man ska fiffla på detta sett för att gå typ 5k plus.

Men konceptet som helhet är jag helt med på, kollar man blocket så kommer det ju ut Apple-produkter varje dag (okej, iaf varje vecka) där man kan misstänk detta upplägg...

Gällande det som nån sa tidigare med kaffemaskin så har jag, som inte ens jobbar mer sälj utan bara ”it” generellt, sett mängder av sådant så är övertygad att det är hur vanligt som helst tyvärr.

Träffade bl.a på en lirare för några år sedan (gjorde jobb med passerkort som jag sedan integrerade åt förtaget jag jobbade på då) som jobbade inom el&larm, främst jobb i offentlig sektor, som sa att han ”varenda vecka” förlorade affärer för att han inte ville salta fakturor nog för att han skulle kunna skicka med allt från en iPad till en MacBook Pro tillbaka till beställaren. Sjukt!