Raspberi pi som backup dator för bilder & filmer.

Permalänk

Raspberi pi som backup dator för bilder & filmer.

Tjo,

Jag skulle vilja fixa en dator som kan göra backuper på filmer och bilder samt söka efter virus, skadlig kod m.m på externa hårddiskar som man plockat ut ur datorer. Det jag funderar på är om Raspberry pi skulle kunna hjälpa mig med detta ? Alltså finns det programvaror för backuper av filmer och bilder framför allt ? Och finns det bra virusskydd som även fixar skadlig kod malware m.m ?

Super tacksam för svar
/Force

Permalänk
Medlem

Tja,

Du kan använda den som en regelrätt NAS, OpenMediaVault går att köra på Pi via rasbian

https://www.openmediavault.org/
https://singleboardbytes.com/891/set-up-openmediavault-raspbe...

Efter det kan du backa upp filer till ett share med valfri backuprogramvara.

För antivirus finns det en hel del som lirar på Linux, bara att välja och vraka mer eller mindre.

https://pibox.io/
Är ett projekt för att bygga en "vanlig" NAS ( i den form konsumentNASar nu säljs) som kan vara intressant för dig att kika på.

Visa signatur

Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment; but you humans do not. Instead you multiply, and multiply, until every resource is consumed.
There is another organism on this planet that follows the same pattern... a virus.
CITERA CITERA CITERA

Permalänk
Medlem

Notera att du bör köra på en RPI4 och gärna minst 4 GB RAM och inte dess tidigare versioner då det är först med RPI4 som det fått anständig fart på IO som mot nätverk och mot diskar via USB3 (2 portar om man inte har USB3-port extender).

Dock är det svårt att köpa RPI4 just nu då det är tomt i hyllorna pga. den globala komponentbristen och leverantörerna har svårt att leverera.

Kör man BTRFS på lagringsdiskarna som tillhör RPI så kan man också göra snapshot på subvolymer i filsystemet och den vägen skaffa sig en historia-hantering på tex. de utdelade shares och därmed ha dessa kvar i önskad tid även om du fick alla filer i den utdelade share uppkrypterad av ransomware av din klientdator igår.

Det finns program-script som snapper som gör det hela automagiskt och även sakta städar ur backupperna så att tex. ha daglig snapshot i två veckor, därefter veckosnapshot upp till 2 månader och därefter månadssnapshot och tex. lämnar en snapshot kvar för 'evigt' per 6 månader. - reglerna kan du själv sätta.

snapshot tar ingen extra plats på disken (okej då - 50 kByte då), däremot tar alla nyskrivning och ändring av data som skiljer sig mot tidigare gjorda snapshot, ny diskplats.

Permalänk

Nja tänkte inte för avancerat, mer startar pi:n sedan någon form av antivirus som söker igenom usb disken som skall säkerhetskopieras sedan ett program där jag enkelt kan välja vilka fil typer jag vill kopiera och vart. Sedan klart inga nas eller scheman för backuper behövs.

Virus program finns många kan jag tänka mig men vilken är mest up to date gärna förslag om ni har 😎