Med programmet Telefonlänk kan användare koppla en Android-telefon eller Iphone till datorn för att synka olika data. Med Iphone gäller det bara notiser, meddelanden och telefonsamtal men Android kan även synka foton. Det utnyttjar Microsoft i en ny uppdatering av Telefonlänk som precis har lagts till i Release Preview-versionen av systemet och därmed snart lär släppas i skarp version för alla användare, skriver The Verge.

Den nya versionen kan nämligen läsa av text direkt i bilderna som synkas från Android. Det ser ut att vara samma funktion som har funnits en tid i Windows Skärmklippverktyg, med möjlighet att välja vilket språk texten är på om den inte gissar rätt. Användare kan sedan kopiera den OCR-skannade texten och till exempel översätta den med Copilot.

The Verge skriver att Samsungs inbyggda OCR-funktion ser ut att vara lite bättre än Microsofts, och påpekar att användare av vissa Galaxy-modeller kan aktivera synk av urklipp mellan telefonen och Windows. Då går det att använda telefonens OCR-funktion, kopiera resultatet och klistra in på datorn.

Apple har OCR-funktion både på Iphone och Mac och användare kan synka urklipp mellan Apple-enheter, men inte mellan Iphone och en Windows-dator.