Google råkade läcka ett dokument på 2 500 sidor om hur algoritmerna i deras sökfunktion fungerar, något som aldrig varit helt offentlig information. Dokumenten ska förklara hur sökresultaten i Googles sökresultat rangordnas. Google har själva inte kommenterat om de läckta dokumenten är legitima eller inte.

Enligt Rand Fishkin, som jobbat med sökmotoroptimering (SEO), nämner dokumenten hur mängden klick som en sida får bidrar till att den kommer upp högre bland sökresultaten. Dokumenten säger även att Google hade "vita listor" med sökresultat som skulle bli mer – eller mindre – framträdande när du söker för information om exempelvis politiska val.

Vidare förklarar Fishkin att dokumenten nämner hur Chrome använts för att samla in data som senare använts för att optimera sökresultat. Rand Fishkin anser att dokumenten säger emot flera uttalanden från Google om hur sökmotorn fungerar.

Det sägs att Google lade upp dokumenten på Github av misstag i mars. Dokumenten togs bort tidigare denna månad men de hann kopieras och skickades senare vidare till Fishkin.

Google bekräftar nu att dokumenten är legitima i ett mejl till The Verge, men att de även är utdaterade och tagna ur sitt sammanhang.

  • Se hela dokumentet här.