Inlägg

Inlägg som Bejje har skrivit i forumet
Av Bejje

Kolla CPU efter fel?

En användare på mitt företag har nyss fått en ny laptop. Jag misstänker att den är delvis defekt, kanske CPUn som inte klarar av vissa instruktioner.

Problemet visar sig som så att när datorn kom hade den Windows 10, sedan har lite extra mjukvara installerats som alla andra på företaget också har. Windows 10 uppdaterades fullt till 1709. Dock ger Office365 (Office 2016) felmeddelanden lite då och då. Ibland får man felmeddelande som säger att det går inte spara filen. Spelar ingen roll var man försöker spara den, lokalt eller på nätverket.

T.ex. har användaren en powerpointfil som inte går att spara. Samma fil går fint att spara på min dator och andras datorer. Tar man bort en graf ur filen så går det sedan att spara den även på den krånglande laptopen. Det kan ta uppåt 1min att öppna de filer som även är de som inte går att spara. Tar en sekund att öppna på andra datorer. Ibland kraschar officeprogrammen när man går in i inställningar eller när man bara gör redigeringar i ett dokument.

Vad har då gjorts? Vi har avinstallerat O365 och installerat det på nytt, totalt kanske 5ggr varav vi har testat både 32 och 64 bitars versionen. Uppdaterat allting via Windows update. Installerade om hela Windows 10 med en ISO-fil från Microsofts sida som har använts till minst 10 andra laptops utan problem, sedan återigen installerat O365 och uppdaterat. Har inte hjälpt. Har också gjort ett minnestest via BIOS/UEFI som inte visar på minnesproblem.

Värt att nämna är att vi har köpt in ca 12st exakt likadana laptops och ingen annan beter sig så här. Dock har vi inte märkt att den kraschar eller krånglar med webläsaren.

Så jag undrar om det finns något bra program som kan testa CPUns olika instruktioner och visa på problem? Vill man bara hårdtesta den finns ju prime95, men jag skulle vilja se ett program som testar instruktion efter instruktion och kraschar den så ska man kunna se vad som testats vid det tillfället. Detta för att jag kommer behöver felanmäla datorn till HP och ett sånt här fel låter absolut som ett mjukvarufel, men kan omöjligt vara det efter det jag har gjort, så skulle behöva lite ammunition mot supporten.

Av Bejje
Skrivet av o3ryy0:

https://help.netflix.com/sv/node/55763

Tycker att innehållet på sidan talar för sig själv. Men för att ta det viktiga:

Netflix släppte 4K-streaming redan 2014 på vissa specifika TV-apparater, för att sedan släppa det till några dedikerade streamingboxar som ex Nvidia Shield. På grund av oro från Hollywood för pirater fick PC inte stöd för 4K. Det var först i slutet av 2016 som Netflix släppte 4K streaming till Windows, något som möjliggjordes av Microsoft som lanserade "PlayReady 3.0" i en Windows 10-uppdatering, ett hårdvarubaserat DRM som förhindrar att videoströmmen spelas in.

Stödet kom dock inte utan begränsningar. Till en början var man tvungen att ha senaste generationens processorer från Intel (Kaby Lake). Nvidias GTX 10-serie hade tekniskt sett kunnat köras men det dröjde först till i våras då de i smyg släppte stöd för det. Har du dubbla grafikkort funkar dock inte 4k - då måste du först koppla bort det ena kortet innan du kan köra igång Netflix.

Ett ytterligare krav för att stream Netflix 4K är att du antingen gör det via Microsoft Edge (för det är den enda webbläsare som stödjer PlayReady DRM) eller genom Netflix app i Windows Store. Kör du exempelvis genom Chrome får du på sin höjd ut 720p.

Så för att sammanfatta det. För att kunna spela 4K Netflix på en PC måste du har en CPU eller GPU som väldigt få har idag, du måste ha Windows 10 och du måste använda en webbläsare/app som i princip ingen använder, vilket gör Netflix till en ganska värdelös tjänst för någon som vill spela genom sin PC. Pirater kommer att hitta ett sätt att få det de vill ha, så det är i slutändan betalande Netflix-konsumenter som får lida, vilket jag tycker ovan är ett ganska tydligt exempel på.

Så, jag hoppas det var ett svar på din fråga om varför Netflix DRM-begränsning är dåligt för konsumenter.

Ja jag håller med dig, men hade jag haft en 4K TV och absolut ville kolla 4K material på Netflix, men något i min dator satte begränsningar så hade jag inte lagt så mycket energi på det so att byta ut hårdvara i datorn. Jag har också en PS4 pro som har stöd för Netflix 4K samt en Chromecast som har det. Finns ju lite alternativ i alla fall, men kan man absolut inte tänka sig något annat än en PC med Windows så kan det bli krångligt.

Av Bejje
Skrivet av Broken-arrow:

Jag tycker DRM är stor bromskloss för smidiga lösningar. Man kan ju inte spela upp 4k film på sin dator (då får man först knäcka DRM skyddet).

Se bara på Netflix, man är tvungen använda viss app och den finns bara på vissa os och system (annars får man leva med den sämre webbaserade versionen). Är ju urdumt att lansera netflix på Googleplay och itunes endast (som är begränsade till skärmstorlek och prestanda). Annars behöver man Win 8 eller 10, lite surt hur drm begränsar hårdvara och operativsystem.

Jag förstår inte. På vilket sätt är du begränsad med Netflix? Netflix finns till Windows, Mac, ios, Android, inbyggt i många smart-TV, PS4, Xbox, Snart Nintendo switch. Räcker inte detta. Har du ingen enhet som passar in på detta?

För min egen del har jag många möjligheter till Netflix. I mobilen (android), i en annan mobil (iphone), I min smart-tv, min PS4, mina datorer, chromecast och i min Mediaspelare (Android).

Av Bejje
Skrivet av TroubleBaker:

Nja de kanske har många funktioner men alla Android-TV jag stött på har varit sega och buggiga, det är verkligen inte ett optimerat system

Så kanske det är, men själv har jag en smart-tv utan android och jag orkar inte använda skiten för att den är för slö. kör istället med Chromecast som är det bästa sedan skivat bröd. Kör så klart netflix, youtube, HBO, Spotify osv på den, även Plex så klart. Behöver inte mer.

Av Bejje

Alltså att smart-tv inte är kul är för att det är värdelösa lösningar som är inlåsta på deras egna format.
Den enda vägen som är OK är när en TV har Android och man har hela Androids utbud av appar. Dessa TV är de bästa.

Av Bejje

7 serien eller 8 serien? [köp av HP-laptop]

Hej,

Jag ska nu välja mellan att köpa en ny laptop för jobbet som helst inte övertiger 10 000kr så mycket ex. moms.
Hp är de jag i första hand kollar på och dessa är de jag väljer mellan.

http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=Z2V91EA...

Eller

http://store.hp.com/SwedenStore/Merch/Product.aspx?id=2SX85EA...

Jag inser att den första har en generation äldre CPU, men och andra sidan så är den tunnare och lättare och är lättare att docka med dockningsstation, men och andra sidan är den andra laptopen billigare men har också nyare CPU/GPU, men är lite tjockare och tyngre.

Vad tycker ni?

Av Bejje

Valet stod mellan det billigare Radeon RX 560 4GB och detta kort. Hade det varit utan extra strömförsörjning på det kortet också?

Av Bejje
Skrivet av Calathea:

1050 ti är lite häftigt på det viset, det drar endast 75 W och behöver således ingen extern strömförsörjning i form av 6 eller 8-pin pci-e kontakt.

Och bara för att förvirra dig ännu mer, ett sånt här sitter i min burk - lågprofil!
https://www.inet.se/produkt/5403147/msi-geforce-gtx-1050-ti-4...

Ja detta var en nyhet för mig, men jävligt fränt att det drar så pass lite ändå för att ge rätt bra prestanda.
Perfekt!

Av Bejje

Ingen strömkontakt till Geforce GTX 1050 ti

Hej,

En gång i tiden var jag en "nörd" på hårdvara, men nu när jag blivit "gammal" så har jag inte hängt med så bra längre.

Hur som helst, jag och frun var iväg idag för att köpa nytt grafikkort åt henne då hennes gamla Radeonkort gått sönder.
Det blev ett mellankort, ett Asus Gefore GTX 1050 ti 4GB.

Till min förvåning så hittade jag ingen strömkontakt på grafikkortet. Vred, vände och funderade ett tag på om man måste lossa plastkåpan, men insåg att det låter osannolikt, så jag pluggade bara in kortet i sloten, startade upp och installerade drivrutiner. Drog igång ett spel som verkar flyta på och datorn kraschar inte.

Men hur kan det vara så här? Behöver kortet verkligen ingen extra strömförsörjning? Under alla år som jag byggt datorer med gamingkort, även billigare gamingkort, så har det behövts extra strömförsörjning, varför behövs inte det nu?

Har jag missat något?

Av Bejje

Tack för detta test. Har väntat på detta och det blev väl lite som jag misstänkte. Inget jag skulle lägga pengar på som det ser ut.

Av Bejje
Skrivet av emilakered:

Det här hände. http://www.sweclockers.com/nyhet/23381-netonnet-saljstoppar-n...

Vet inte på rak arm hur det utvecklades, men NetOnNet säljer ju aggen igen i alla fall. @JonasT sitter säkert på mer info!

Skickades från m.sweclockers.com

Aha ok, ja dom säljer dom ju. Hade ju varit väldigt intressant att få se de kompletta testresultaten nu då de får säljas igen.

Av Bejje

Blev det något test av detta?

Av Bejje

Felsökning dator som stänger av sig

Tips på vad som kan vara fel?

Min fru satt häromdagen och spelade på sin stationära dator när det sprakade lite från den, började lukta bränt och sen stängde den av sig.
Hon vågade sedan inte röra den på en stund, men testade senare att starta den igen. Datorn startade men hon fick ingen bild och bad mig kolla.

Jag öppnade upp den för att kolla om jag såg något som såg bränt ut, men inget var synligt varken vid nätagg, processor eller grafikkort.
Jag luktade lite runt dessa komponenter också men kände ingen bränd lukt.

Då jag hade mitt gamla grafikkort liggandes så testade jag att stoppa in det och startade datorn och den gick igång bra, installerade grafikdrivrutiner osv. Hon började sedan spela igen och kunde göra det i flera timmar. Sedan stängde datorn av sig igen. Hon startade den då och kunde fortsätta i flera timmar till.

Jag undrar vad som kan vara fel och som man bör sikta på att byta ut? Något som luktar bränt och gör att datorn stänger av sig låter som nätagg, men helt 100 kan jag ju inte vara. Min erfarenhet av nätagg som gått sönder förr är att dom lägger ner helt och vägrar starta datorn. Aldrig varit med om att det delvis fungerar, men kanske någon annan har?

Vad annars kan det vara? Vi måste köpa och byta ut en eller fler komponenter (så få som möjligt) och vill ju inte köpa fel.

Hon har för övrigt en några år gammal dator köpt från nån webbutik, minns inte exakt vilket, men någon av de stora som Inet, komplett eller liknande och det är ingen märkesdator utan ihopbyggd av webbutiken.

Det sitter en några år gammal AMD processor i den med tillhörande moderkort, minnen, kylare, nätagg osv som webbutiken har valt.

Sist men inte minst om det kan hjälpa. Frun påstod att det lyste grönt på en diod tidigare på chassit när datorn var igång. Nu lyser den rött istället om det är någon hjälp? Själv vet jag inte om det stämmer då jag aldrig använder den datorn. Coolermaster om jag minns rätt.

Av Bejje

Minnen ihop med AM4 och Ryzen

Hej,

Har kollat på en del moderkort för Ryzen/AM4 och det står att kompatibla minnen är DDR4.
Betyder det att det är kört att återanvända DDR3 med AM4 moderkort? Finns det några AM4 moderkort som kan köra DDR3?

Av Bejje
Skrivet av Meto:

Bejje installera Chrome ifrån goggle? Med Google chrome ska codec flash och allt man behöver följa med har inte haft problem med htmlvideo på länge i Linux.

Inget OS är perfekt och jag har olika förväntningar på hur bra det ska fungera. Jag har nu problem med att musen slutar fungera ibland på min Mac och måste stoppa ut och in USB-kontakten för att den ska fungera igen.
Hade samma fel varit på Linux så hade jag blivit riktigt besviken och tänk det här systemet är egentligen inte gjort för att fungera. Nu när det är Mac så tänker jag märkligt fel måste vara något fel med min dator.

Skickades från m.sweclockers.com

Det var just det som var grejen. Jag installerade Chrome från Google via .deb-paket, men jag hade också firefox installerat som fanns där per default, samt installerade Chromium från förrådet.

När det slutade att fungera i en webläsare så slutade video att fungera i alla 3. Hade säkert kunna lägga många timmar eller någon dag på att felsöka det, men absolut snabbast var att installera om vilket jag gjorde och felet har sedan inte kommit tillbaka.

Av Bejje

Snacka om att det är omöjligt att få tag i amibos. Min fru beställde en amibo för att kunna få en varg i zelda, det var typ en månad sedan, den har ännu inte kommit och finns ännu inte i lager.

Verkar som att Nintendo skiter totalt i produktionen av dessa.

Av Bejje
Skrivet av yrfhar:

Samma här på SVT, blev att installera säkerhetsrisken Flash.

Jasså det är fler än jag som upplevt detta alltså?
Man undrar ju varför det inträffar.

Av Bejje
Skrivet av M3Johan:

Vad använder du för distribution? Jag har aldrig varit med om det du beskriver.
På mobilen kan det dock hända att vissa videor på Aftonbladet säger att videon endast går att se i Sverige.

Jag kör mint, men eftersom jag nyss installerade det på den här laptopen (igår) så var det inte mycket att förlora så jag installerade om igen, och nu fungerar videos på youtube och annat igen.

Frågan är bara hur det hände? Har i princip inte installerat någonting. Men jag installerade en massa uppdateringar som kom, kanske någon av dessa sabbade detta? Konstigt dock att videouppspelning slutade att fungera i 3 av 3 installerade webläsare.

Nåja, nu fungerar det igen, men om det kommer tillbaka så tror jag knappast att jag orkar installera om igen utan då åker trygga windows in på laptopen igen.

PÅ min stationära kör jag alltid Windows just för att jag har inte tid och lust att pilla en massa utan vill att det bara ska funka, men på mina laptops så kan jag ibland testa linux då jag inte har så mycket att förlora där, men det kommer ju till en gräns när det krånglar mer än man har tid eller lust at fixa och då ryker Linux igen.

Av Bejje

Nu hände ytterligare oförklariga fel. Fel som aldrig händer i Windows. Jag går in på youtube, aftonbladet eller andra sidor som har videos i html5 och dessa vägrar att spelas upp. Använder Chrome som webläsare, så jag testade att lägga in Chromium som löste problemet, då gick det spela upp videos igen (detta var igår), nu idag går det inte spela upp videos i chromium heller, så jag testade med firefox (har inte installerat några addons), nu funkar det inte i firefox heller.

Det är sådana här saker som man blir sjukt irriterad av som aldrig händer i windows, varför händer det i Linux? I det här faller Linuxmint?

Jag har visserligen licens för windows 7 på den här laptopen, men drygt att man ska måste gå tillbaka till windows för sådana basala saker som spela upp video i en webläsare.

Av Bejje
Skrivet av Dockland:

Jag har bara haft tearingproblem i Xfce av någon anledning. Jag kringår det genom att disabla compostior i Xfce-kontrollpanelen och installerar Compton istället. Det funkar helt okej. Gnome och Plasma har jag aldrig haft tearingproblem så vitt jag minns.

Aha så det kan ha att göra med xfce då? INte konstigt att jag har haft så mycket problem med detta genom åren då jag nästan bara hållt mig till just xfce.
Som sagt, Cinnamon verkar funka bra. Gnome slutade jag med för många år sedan när Gnome 3 kom ut.