Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av Lodisen:

Det kan vara så att den sämre Ryzen CPUn har bättre prestanda vid full belastning, så man får läsa lite recensioner om man vill vara bombsäker att man köper det bästa.

Jo, 5600H är i regel aningen snabbare än 5800U, se t.ex. Notebookcheck. 5800U har två kärnor mer men det är en modell med låg TDP (10-25W) till skillnad från 5600H som har mycket högre TDP (35-54W).

Men när det gäller laptops så är CPU-prestandan mycket mer komplicerad än för stationära datorer, och kommer bero på hur tillverkaren valt att konfigurera processorn och hur bra kylning datorn har. Prestandan kan skilja rejält mellan olika laptop-modeller även fast de har samma CPU, så som du säger får man läsa recensioner av laptops om man är ute efter prestanda.

Av perost

Inte i närheten av alla mina kablar, men den största enskilda samlingen i alla fall ... ser jag en IDE-kabel? Kanske börjar bli dags att rensa lite...

Av perost
Skrivet av evil penguin:

Dvs, den sker i mjukvara, oaccelererad? (just formuleringen som var konstig)

Precis, "mjukvaruaccelererad" är bara ett annat sätt att säga att det körs på processorn. Alternativet är väl att det skulle köras direkt på grafikkortet istället, men tveksamt om det skulle vara en vettig idé.

Av perost
Skrivet av evil penguin:

Just detta undrar jag över: "lasten på processorn ökar något eftersom funktionen är mjukvaruaccelererad"

Vad innebär mjukvaruaccelererad?

Att översättningen sker i mjukvara istället för på någon hårdvara gjord för syftet. Det enda det egentligen säger är att översättningen från DX9 till DX12 kostar lite processorkraft, vilket är rätt självklart. Men på det stora hela är det nog ganska försumbart.

Av perost

Det enda du behöver är en vanlig SATA-kabel, t.ex. en sån här. Det ska ha följt med två såna till ditt moderkort, så du kanske redan har en sån. I övrigt ska disken ha ström via en SATA-strömkabel från ditt nätagg också.

Av perost
Skrivet av Sorten:

Finns väl ingen anledning och minska antalet banor då får vi bara samma hastighet som för PCIE 4.0. Utvecklingen av högre hastigheter för hårddiskar är ju väldigt viktigt. Om vi kommer upp i tillräckligt höga hastigheter på hårddisken kommer vi ju helt kunna skippa ram. Det kommer ta ett tag innan vi är där men om hastigheten fortsätter gå uppåt närmar vi ju oss även om Ram givetvis också blir snabbare.

Problemet är att det mest bara är bandbredden som ökas med nya PCIe-versioner, men det som skulle behöva ökas för att kunna ersätta RAM är latenserna. Latenserna för RAM ligger runt 10-20 ns medan NVMe SSDer typiskt ligger runt 100-200 µs, d.v.s. en skillnad på 10000 gånger. För att ha en chans att konkurrera med RAM så brukar man istället köra SSDer direkt på DRAM-bussen, som t.ex. Intel Optane i DIMM-format.

Av perost

Det känns som att detta kanske är en felöversättning och de egentligen menade 2X tum, t.ex. 24" eller 27". 20" är ju annars en rätt konstig storlek att satsa på, för stor för laptop och för liten för desktop, och ryktena säger att de ska ha en 27" 1440p 240Hz OLED på gång.

Av perost
Skrivet av krait78:

Själv har jag använt en 2 molex till 8pin som nödlösning. en 8pin pcie är rated för 75watt. och molex ska klara 54watt så det är ju mer en 75/2. (sata ska också klara 54w enligt spec, men då är vi tillbaka till dom där tunna ledarna i kontakten)

Det är 6-pin PCIe som är 75W, 8-pin är 150W. Så risken är att man drar mer ström än vad kontakterna är specade för med en sån lösning.

Att nätagget bara har en 6-pin är inget bra tecken, så att istället byta ut det mot något bättre skulle nog vara att föredra om det går.

Av perost
Skrivet av BergEr:

Nuvarande memtest vet väl inte ens vilken sticka det är? Så ja det är ett stort lyft imo.

Med detta kan man snabbt se om det är en sticka eller moderkort/cpu.

Kör alla stickor, en visar problem på en pin.

Flytta om och kör test igen, visar samma sticka problem på samma pin fast den är i annan slot så vet man att det är stickan som är trasig. Är det samma pin och slot som visar fel fast man flyttat alla stickor så är felet på annat ställe.

Detta kan man egentligen redan göra eftersom Memtest86 visar vilka minnesaddresser det blir fel på, så man kan se att det t.ex. bara blir fel på de första 4 av 8 GB. Det är dock inte helt självklart vilka addresser som hör till vilket minne, så det skulle helt klart vara hjälpsamt om Memtest86 talade om vilken port det handlar om.

Av perost

Om du använder svensk layout i Linux så fungerar även AltGr+q för att skriva @, men det normala är som sagt AltGr+2.

Med AltGr och svensk layout i Linux så kan man för övrigt skriva en del användbara symboler som t.ex. Ω ˚ ¹ ² ³ (och ⅝ av någon anledning). Se Wikipedia för alla symboler man kan skriva med svensk layout.

Av perost

@Panatin: Du har _stad och _temp som parametrar till båda dina funktioner, men du använder dem egentligen inte till någonting. I AngeInfoOmStad så använder du dem för att sätta värdena i Stad-objektet du skapar men skriver sen direkt över dem med värdena som användaren matar in, och i Bubblesort använder du dem inte ö.h.t. Så jag rekommenderar att du börjar med att ta bort dessa parametrar eftersom de bara krånglar till det.

Gällande hur du anropar Bubblesort så anropar du den på samma sätt som du redan gör med AngeInfoOmStad.

Det skulle nog vara en bra idé att tänka över dina variabelnamn lite också. Just nu använder du t.ex. lista för två olika variabler, och ingen av dem är en lista. Att hitta på bra variabelnamn kan vara svårt även för erfarna programmerare, men det är viktigt för att göra koden lätt att förstå både för dig själv och andra.

Av perost
Skrivet av anon201296:

Är det så simpelt att Intel inte gör ett tillräckligt bra jobb eller blir t.ex. AMD inte granskad lika hårt eftersom Intel används i majoritet?

(Oavsett gör de ju givetvis inte ett tillräckligt bra jobb eftersom vi ser så många av dessa problem men jag menar i jämförelse till konkurrenterna)

Åtminstone en del av det handlar nog om att Intel belönar forskare som hittar säkerhetshål i deras produkter, vilket AMD inte gör. Så säkerhetsforskare kommer förstås föredra att leta efter hål i Intels produkter. Men det hittas en hel del hål i AMDs produkter också, t.ex. SQUIP som dök upp för någon dag sedan och gäller alla Zen-baserade processorer med SMT.

Av perost
Skrivet av Fenrisulvfan:

Därav jag föreslog gummipluggarna, som iofs är primärt till fläktar, men borde funka till en HDD om dem inte är för grova för skruvhålen.

Hur tänker du då? De fungerar på fläktar eftersom man då trär dem igenom skruvhålen så att de kommer ut på andra sidan och kan greppa tag, men jag har aldrig sett en HDD med skruvhål som går rakt igenom.

Av perost
Skrivet av kniska:

Jag börjar förstå att fäste/vagga inte behövs, såvida det inte redan finns i chassit. Så jag skippar det.

Men sista frågan: Jag skall beställa skruvar, men hur vet jag vilken längd jag skall välja? 4,5, 6 eller 7 mm??

Det är dessa jag tittar på:
https://www.amazon.se/gp/product/B01HBRG4JU/

Har du kollat hur det ser ut i chassit? Hur diskar fästs varierar från chassi till chassi, så har du inte fått med några skruvar så får du nog mäta själv. Chassit du har är tyvärr Netonnets eget märke och det verkar inte finnas någon manual tillgänglig, så svårt att säga hur det är tänkt att fungera.

Av perost

Det finns ingen <<-operator definierad för Stad, se Learn C++.

Av perost
Skrivet av Dinoman:

Jag läste någon gång för längesedan att ju mer transistorerna krymper desto mer läckage i form av effekt som går till spillo dvs värme.

Är det vad vi ser nu? Visst prestandan är ju bättre men detta år sjuka effekter för ett sådant litet paket. Jag har en 3900x under custom loop och den är effekthungrig och märkbart svår att kyla ordentligt Raptor Lake blir sinnessjuk.

Raptor Lake använder samma tillverkningsprocess som Alder Lake, d.v.s. Intel 7, så det är ingen sån effekt vi ser. Om 13900K drar mer ström än 12900K så beror det på att Intel valt att den ska göra det.

Sen får man också komma ihåg att 13900K kommer ha fler kärnor än 12900K, så att strömförbrukningen stiger lite (PL2 ökas med 11% om siffrorna stämmer) är ganska förväntat när tillverkningsprocessen är oförändrad. 13700K kommer däremot få lika många kärnor som 12900K, så det blir kanske en mer intressant jämförelse.

Av perost
Skrivet av Rapidact:

Har de fortfarande fläkt på chipset?

Det verkar inte som det. X570 var en lite udda styrkrets eftersom den till skillnad från alla andra AM4-styrkretsar designades av AMD själva (det var i själva verket bara en I/O-krets från 3000-serien tillverkad på 14nm istället för 12nm). Med nästa generation styrkretsar så går de tillbaka till att låta ASMedia designa dem istället, och de ska enligt vad som rapporterats inte kräva aktiv kylning.

Av perost
Skrivet av Dinkefing:

Var köper man ett Topre tangentbord idag? Svenskt givetvis.

Ingen aning. Jag köpte mitt från The Keyboard Company, men de slutade sälja den svenska modellen för många år sedan.

Av perost

@Tea42BBS: Det i särklass vanligaste när man bruteforce:ar krypterade filer lär vara att man faktiskt vet precis vilken krypering som använts och har något sätt att veta när man hittat nyckeln. Ett av de vanligaste fallen där bruteforce har en chans att lyckas är t.ex. lösenordsskyddade zip-filer.

Ett annat fall där bruteforce kan användas är om en krypteringsmetod med kända svagheter använts. DES är t.ex. en metod som var populär förr men som p.g.a. dess relativt korta nyckellängd går att bruteforce:a med modern hårdvara.

Men om man krypterar filer på rätt sätt och med en säker metod så är det i själva verket oftast lönlöst att försöka med bruteforce även om man har världens kraftigaste superdator. Om man t.ex. använder AES med en 128-bit nyckel (den kortaste längden) så pratar vi om miljarder år för att bruteforce:a med en superdator.

Av perost

Min mus är en Logitech Performance MX från 2014 som jag bytt skal på en gång och hjul tre gånger. Det säger väl en del om min inställning till att byta kringutrustning

Mitt tangentbord är ett Realforce 88UB som fyller 10 år om någon vecka. Svindyrt men fortfarande som nytt, så det lär hänga med länge till.