Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av Ultimatescar:

ehhh jag fick för mig att det gick styra via bios.... på min gamla 1366 hette de EUP eller nåt som jag kunde "enable" och ladda typ mobil även om datorn var avstängt... Jag har inte kollat på min nuvarande moderskort....

Det är ErP du tänker på, det är ett EU-direktiv för att minska strömförbrukningen på vissa produkter. Det brukar finnas ett alternativ som heter t.ex. ErP Ready som man kan slå på för att stänga av saker som laddning via USB när datorn är avstängd, standard brukar vara att det är avstängt så att laddning tillåts (i alla fall på moderkort man köper löst).

Av perost
Skrivet av danixa:

Konstigt att jag inte ens får bild när jag kopplar hdmi till moderkortet.

F:et i 12400F innebär att processorn saknar integrerad grafik, så du kommer aldrig få bild via moderkortet med en sån processor.

Av perost
Skrivet av OldComputer:

Om du har en exakt likadan hårddisk räcker det med att byta kretskortet på baksidan, MEN och ett stort sådant. Det måste vara exakt samma tillverkare, revision och batch på diskarna. Inget jag skulle prova om man inte vet vad man gör alltså.

På moderna diskar så behöver man normalt även flytta över en fastlödd ROM-krets med data för den individuella disken från det gamla kretskortet till det nya, även om kretskorten i övrigt är identiska.

Av perost
Skrivet av lindahlj:

De vill väl inte överfylla marknaden och sälja för mycket. Sakta men säkert och med kvalitetskort istället för skräp är väl melodin som funkar.

Nvidia sänker priserna för att sälja fler kort, så de vill absolut få ut mer kort på marknaden. Att sälja färre kort dyrare kanske fungerar för att hålla uppe intäkterna kortsiktigt, men i längden skadar det datorspelsmarknaden när färre spelar och det blir mindre attraktivt att utveckla datorspel.

Av perost

Corsair rekommenderar varmt vatten och lite diskmedel i diskhon, och sen skölja av med kallt vatten och låta den torka. Absolut inte tvättmaskin.

Av perost
Skrivet av the squonk:

Raptor Lake kommer troligen att slå Raphael i spel, kanske inte alltid i content creation eftersom 16 stora kärnor är bättre än 8 med E-cores.

Fast Raptor Lake ska enligt ryktena ha upp till 8P+16E, så Raptor Lake kommer nog tvärtom vinna mer i multicore-prestanda än i spel där många kärnor inte ger lika mycket fördel.

Av perost
Skrivet av aep65:

Det är formatet i sig jag inte gillar. 16:9 är för bred .. och inte tillräckligt hög helt enkelt. Hade hellre tom haft de gamla 4:3.
Den som kom på att vi ska använda 16:9 för kontorsarbete borde skjutas ...

Det gör ju valet en aning enklare i alla fall, eftersom det i stort sett inte finns några skärmar som är "smalare" än 16:9. Du har Dell U3023E som är 16:10 och Huawei MateView som är 3:2. I övrigt finns det en bunt gamla 1920x1200-skärmar som troligtvis inte är mycket bättre än vad du har nu.

Av perost

12600K/KF är annars både billigare och presterar bättre än 11700KF (se t.ex. denna recension), och det finns betydligt billigare Z690-moderkort också.

Av perost
Skrivet av Densetsu:

MSI OPTIX MAG274QRF-QD 27" för 3990:-. Ska man oroa sig över att den bara har DP 1.2a?

Nej, den har DP 1.2 eftersom den inte behöver mer. DP 1.2 klarar 2560x1440@165Hz, vilket är vad skärmen kör. Den enda anledningen att då ha DP 1.4 istället är för HDR, vilket den skärmen saknar.

De andra skärmarna har DP 1.4 för att kunna köra HDR i full upplösning (LG:n går även att överklocka till 180Hz vilket DP 1.2 inte klarar). Men likt de flesta spelskärmar handlar det bara om HDR400 vilket är den lägsta nivån av HDR och brukar vara rätt värdelöst.

Av perost
Skrivet av aep65:

Ok. Något sätt att ta reda på det via serienummer kanske?

Inte som jag känner till i alla fall.

Skrivet av aep65:

Ser rätt ok ut genom kameran. Riktigt nära med kameran så ser jag lite vågor och grejer. Svårt att avgöra.

Nära så får du moiré p.g.a. pixlarnas rutmönster, det är helt normalt. Om skärmarna använder PWM så borde du se ränder och flimmer även på långt håll, det brukar vara väldigt tydligt.

Av perost
Skrivet av aep65:

Det här med att sänka ljusstyrkan verkar ju inte som någon bra idé med mina nuvarande skärmar iaf. Om de nu inte är Flicker-Free.

Just U2412M är faktiskt lite knepig, från början använde de PWM men Dell uppdaterade dem senare och tog bort det utan att ändra modellnumret. Så det går inte att säga om dina skärmar använder PWM eller ej utan att testa dem.

Du kan själv testa om de använder PWM eller ej genom att titta på skärmarna genom t.ex. din mobilkamera, om de använder PWM så kommer skärmen troligtvis se randig ut och flimra en del. Om skärmen inte använder PWM så bör den se ut som vanligt genom kameran.

Av perost
Skrivet av s3ns3n:

Jag har en fråga. Varför släpper intel en ny modell av processorer redan i höst? Släppte inte de "Alder Lake" så tidigt som i våras?

Nej, de första släpptes i november förra året, t.ex. 12900K och 12600K. De brukar släppa nya processorer under perioden augusti-oktober, så stämmer slutet av september så är det helt normalt för dem.

Av perost
Skrivet av BMac:

När vi ändå är inne på ämnet, vad är "i3$"?

L3$ = level 3 cache

Av perost
Skrivet av stgr:

Jag har stött på en sida som hade begränsning på 6 tecken för lösenordet.

Jag har stött på en ganska stor webbutik som till för bara något år sedan "för enkelhets skull" tillät att man angav sitt lösenord eller sitt postnummer för att logga in. Så jag antar att det blir 5 tecken

Av perost

@dalin: Du har alltså laddat ner detta verktyg men får det ändå inte att fungera? Microsoft säger i alla fall att det fortfarande ska fungera till Windows 7.

Men om du inte får det att fungera så kan du istället ladda ner ISO-filen och använda något annat verktyg som t.ex. Rufus för att lägga den på en USB-sticka.

Av perost
Skrivet av musse pigg:

men fasiken va mycket clouding det är runtom på skärmen, i stort sett runt hela skärmen, ska de vara så, såg ej detta på dagtid... fick denna till bra pris, så veti fan om man orkar byta igen, 2a skärmen man byter nu. den första ånfrar jag mig iomed bara 1080p, så tog denna pga av 1440p.

Enligt denna recension så låg deras exemplar på över 400 cd/m² med fabriksinställningarna, vilket helt enkelt är för ljust för inomhusbruk. De var tvungna att dra ner ljusstyrkan till 13 för att få en lämpligare nivå på 100 cd/m².

Så dra ner ljusstyrkan om du inte redan gjort det, om du nu inte sitter i ett rum med solljus rakt på skärmen. En för hög ljusstyrka kommer förstärka alla fel skärmen har, särskilt ojämnheter i bakgrundsbelysningen. Se denna Sweclockers-artikel gällande vad som är lämplig ljusstyrka på en skärm.

Av perost
Skrivet av XzaR:

Borde det inte ta mer tid än det om det finns någon "Account lockout threshold" där man skriver lösenordet fel x antal gånger så blir man låst i några minuter?

Det förutsätter att attackeraren har tillgång till lösenordshashen, d.v.s. att de hackat en webbserver och fått tag på lösenordsdatabasen. Att försöka gissa lösenord på en webbsida är rätt hopplöst, det är alldeles för långsamt och sannolikt blir man som du säger utelåst efter några gissningar ändå.

Av perost
Skrivet av bubbelbabbel:

Jag gillar färgskalan. "202 000 år - vi sätter gult på den för säkerhets skull, det är först 92 miljarer år och högre som vi grönar".

202 000 år kanske låter mycket, men i samma tabell från fyra år sedan så stod det 2 miljoner år i den rutan. Skillnaden är att de istället för ett RTX 2080 använde 8x A100 hyrda hos Amazon AWS. Beräkningskraften som en privatperson enkelt har åtkomst till ökar kraftigt med tiden.

Av perost
Skrivet av Dinkefing:

Jo det förstår jag men typsnittet ser så mycket mindre pixligt ut att man tror att det är ett helt annat typsnitt eller är det AA Windows har interpolerat i typsnittet när man kör 4k och uppskalning? Allt annan inklusive ikoner och sådant ser också väldigt lite pixliga ut eller kör windows någon AA på dem? På min 1440p ser allt betydligt mer pixligt ut. Såhär stor skillnad vet jag inte om det var från när jag gick från 1080p till 1440p.

Typsnitt är som sagt normalt vektorbaserade, d.v.s. karaktärerna beskrivs som matematiska linjer och kurvor istället för pixlar. Så Windows skalar inte upp sån text utan renderar den endast i högre upplösning när man slår på skalning, så texten kommer vara närmare matematiskt perfekt.

Samma sak händer för övrigt i spel med 3D-grafik också. AA:s jobb är att släta ut felen som uppstår när man uppskattar matematiska former med låg upplösning, med högre upplösning hamnar man närmare det optimala redan från början vilket minskar behovet av AA.

Av perost

@Mr Dirkschneider: Har du kollat hälsan på diskarna? Annars kan du använda t.ex. CrystalDiskInfo för det.