Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost

@Otakingu: Här är en bild på hur de ser ut för referens: https://imgur.com/a/kW3g3Hm

Av perost

@Otakingu: Det står på sidan 16 i den engelska manualen, gällande hur man installera en M.2-enhet. När det gäller vad som följer med i lådan så brukar de inte lista varenda liten skruv utan bara de stora sakerna.

Av perost

Jag har tänkt i många år att jag ska slänga ut de mekaniska hårddiskar jag fortfarande använder, men SSD:erna blir mest bara snabbare istället för billigare. Men jag kommer i alla fall aldrig köpa fler mekaniska hårddiskar.

Av perost

Enligt manualen till moderkortet så ska det följa med "mounting clips" som man trycker ner i hålet.

Av perost
Skrivet av lambdan:

Jag hade gjort något i stil med:

(pseudokod) ålder = 0 rader = 0 filen rad för rad { splittadRad = rad.split(", "); ålder += string to int( splittadRad[1] ); rader += 1; } medelålder = ålder/rader

Några termer att googla:
c++ ifstream
c++ string split
c++ string to int

Man behöver inte splitta strängar eller konvertera till int i det här fallet, det fixar >>-operator åt en. D.v.s.:

std::ifstream file("persons.txt"); std::string name; int age; file >> name >> age;

(man får då med , i namnet i det här fallet, men det spelar ingen roll om man bara vill åt åldern).

Av perost

Namnen kan du ignorera om du bara ska ha ut medelåldern, så lösningen är bara att summera åldrarna i en variabel och använda en annan variabel för att hålla koll på antalet personer. Medelåldern är sen summan / antalet åldrar. Så det är egentligen mest en enkel övning i att läsa in data från fil.

strcmp är för övrigt en C-funktion. Den går att använda i C++ också, men då är man troligtvis lite ute och cyklar eftersom C++ har riktiga strängar som man bör använda istället. Men i just det här fallet finns inget behov av att jämföra strängar ändå.

Av perost

Laptopen har ett batteri på 42 eller 63 Wh beroende på vilket du valt, så du kan alltså ladda den ca 4-6 gånger beroende på batteri. Men sen tillkommer det en del förluster vid konverteringen till 230V AC, så räkna med runt 10-25% lägre kapacitet beroende på hur effektiv den är.

Av perost
Skrivet av johan_l:

Ingår kylare i box ovan?

För Intel gäller att processorer med K i namnet (som 12600K) inte kommer med kylare (K = överklockningsbar), medan det följer med en kylare till modellerna utan K. För AMD följer det med kylare till alla processorer förutom till 5800X och över.

Undantaget är om man köper tray istället för box, då får man bara processorn utan förpackning, men det brukar man som privatperson ändå inte göra.

Av perost

Utan någon information om varken datorn eller skärmen så kan vi bara gissa, men troligtvis så klarar HDMI1 bara 4K@30Hz medan HDMI2 klarar 4K@60Hz. Så "lagget" du upplever beror troligtvis på att skärmen körs i 30Hz via HDMI1.

Att skärmen tappar anslutningen ibland brukar bero på att kabeln ligger på gränsen till att klara bandbredden som krävs, så en bättre kabel kan lösa såna problem. Leta efter en kabel med Premium High Speed (4K@60Hz) eller Ultra High Speed (4K@144Hz) certifiering.

Av perost

Det enklaste sättet är att helt enkelt sänka ljusstyrkan, många skärmar är ändå alldeles för ljusa med standardinställningarna vilket förvärrar såna problem.

Annars får man väl montera isär skärmen och försöka korrigera det på något sätt, men det finns ingen garanti att det faktiskt går att göra något och risken att man förvärrar problemet eller har sönder skärmen helt är nog rätt stor om man inte har koll på vad man gör.

Av perost
Skrivet av KarlieWharlie:

Det är nog vad jag själv hade valt, Corsair LPX brukar vara ett säkert val.

Av perost

HPs spec är lite rörig, men även om de skriver att moderkortet bara stödjer upp till 32GB så finns det ändå en god chans att 64GB faktiskt fungerar men att HP inte brytt sig om att testa med 32GB-minnen. Själva plattformen med H470 och i5 10400F klarar nämligen upp till 128 GB (vilket förutsätter att man har fyra minnesportar och kör 4x32GB, eftersom det inte finns några obuffrade 64GB-minnen). Men det finns ingen garanti, HP kan ha lyckats begränsa det på något sätt om man har otur.

Obuffrade minnen är för övrigt inte speciella, det är det vanliga. Buffrade minnen används i t.ex. servrar och kräver att man har en plattform med stöd för det.

En annan sak att tänka på är att HP skriver att upp till DDR4-2933 stöds, men om du har en 10400F så är det DDR4-2666 som är max eftersom den har en lägre gräns än de bättre processorerna i den familjen och H470 har inte stöd för minnesöverklocking. Så det är bäst att välja DDR4-2666-minnen eftersom risken annars är att minnena saknar en profil för den hastigheten och fastnar på DDR4-2133-hastighet.

Av perost
Skrivet av johan_l:

Hmm, ja, man ska ju upp på dubbla priset mot Seasonic Focus GX för att få ett platinum, och det verkar vara (enl en Corsairsida) ett par procent bättre än guld. Det jag inte fattat är om/hur mkt datorn drar i strömsparläge, om det skiljer mkt där... Inte ens nåt 500W PSU av hyfsat känt märke verkar gå få annat än marginellt billigare...

Siffrorna jag hittar är att Seasonic Focus GX 750W ligger på 87% effektivitet vid 10% belastning medan Corsair SF600 ligger på 89%. Så om datorn drar 75W så kommer alltså Focus GX dra 86W från väggen medan SF600 kommer dra 84W.

Av perost
Skrivet av Dat_alexx:

Tack för att ni har svarat!

Ja, det starka ljudet är klickar. Med att dra ut allt onödigt menar ni att ska dra ut kablarna från nättagregaten eller från de olika komponenterna?

Dra ur alla komponenter som inte behövs för att starta datorn. Det enda du behöver är 8-pin och 24-pin till moderkortet, och eventuellt ström till grafikkortet om du inte har integrerad grafik i processorn. T.ex. hårddiskar och USB-enheter kan du dra ur, de behövs inte för att bara se om datorn startar eller ej.

Av perost
Skrivet av johan_l:

Jo, det är rea på den och den låg överst på prisjakt i populäritet, märket var för mig okänt men verkar vunnit endel tester, därav att jag valde den... Då låter det som, trots overkill, det är lika bra att köra på det...

Seasonic Focus GX och Corsair RMx är i stort sett standardvalet beroende på vilken som är billigast för dagen, det är väldigt många här på forumet som sitter med såna nätagg. Det är helt enkelt väldigt bra nätagg till bra pris, särskilt när det är rea.

Av perost

@johan_l: Ett Seasonic Focus GX 750W för 700 kr är väldigt prisvärt, och verkningsgraden även vid låga belastningar är inget problem alls med den modellen.

750W är som sagt lite overkill, men det lär bli svårt att hitta något billigare nätagg som är bättre. Focus GX har t.ex. 10 års garanti, väljer du någon av budgetmodellerna du listat så brukar de ligga på 2-3 år.

Av perost

Vad menar du med "datorn gör ett väldigt starkt ljud"? Om den klickar till så är det troligtvis nätaggets säkring som löser ut p.g.a. en kortslutning någonstans, i så fall får du testa att dra ur allt onödigt och se om du kan lokalisera felet den vägen.

Av perost
Skrivet av pellesandare:

Jag tänkte få ändan ur vagnen och skaffa mig en Switch. Är dock osäker på då det finns tydligen många olika versioner av den och tydligen blir joycon som följer med slitna med tiden så att styrningen laggar, varför begagnade konsoler är lite riskabelt att köpa.

Om vi snackar modeller som går att köpa i butik så finns det tre: Lite, OLED, och "standard". Lite har fast monterade kontroller och går inte att koppla till en TV, och skillnaden mellan OLED och standard-modellen är enbart skärmen där OLED-modellen har en lite större och bättre skärm.

Köper man begagnat så får man även hålla koll på att det finns två standardmodeller, originalet från 2017 och en uppdaterad version från 2019. Skillnaden är att 2019-modellen har bättre batteritid, prestandan är likt alla Switch-modeller samma.

Skrivet av pellesandare:

Kollade på tex Zelda BOTW, kostar tydligen runt 5-600 nytt. Hittar ingen bundle med konsol och spel, kanske är för långt fram i tiden efter release.

Är det vad konsolspel kostar idag?

Nintendos egna spel är dyra, de brukar köra 33% rabatt på dem ibland av någon anledning men de är sällan sänkta. Ett tips är att om man har en Nintendo Switch Online-prenumeration så kan man i eShop:en köpa två kuponger för 1029 kr som man kan lösa in för utvalda spel som inkluderar de flesta av Nintendos egna spel. Tänker man ändå köpa flera spel som vanligtvis kostar 600 så sparar man lite pengar den vägen.

Men spel som inte är Nintendos är ofta billigare och det är ofta rea på många spel. Du kan kolla in Deku Deals för att se vad priserna ligger på i eShop:en.

Av perost
Skrivet av Rotfrukt1:

Om jag vill köpa till ett grafikkort i framtiden, tror ni jag kan montera det själv utan erfarenhet (hur oss svårt är det)?

Sweclockers har en guide.

Av perost

Om uttaget är ojordat så kan man få krypströmmar på metallytor på t.ex. chassi eller tangentbord, det är inte farligt men kan kännas lite "statiskt".

Så det är inte omöjligt att dina problem skulle bero på något sånt, men det känns osannolikt att det skulle kännas i ansiktet eftersom det mest bara brukar kännas i fingertopparna när man rör vid något. Men du kan ju testa att köra utan headset ett tag och se om det hjälper. Att vända strömkontakten till datorn i uttaget ett halvt varv kan också hjälpa ibland, hur tokigt det än låter.

När det gäller att skärmen blir varm så antar jag att det är en Asus PG348Q du har, den ligger på runt 270-280 cd/m² från fabrik medan 80-120 cd/m² är lagomt i ett rum med dämpad belysning. Så om du inte redan gjort det så kan du testa att dra ner ljusstyrkan till runt 20-30 och se om det blir behagligare (tänk bara på att det kan ta ett tag att vänja sig med den lägre ljusstyrkan).