Inlägg

Inlägg som thomaslj har skrivit i forumet
Av thomaslj

Update!

Hittade en lösning utanför windowsverktygen. I Radeon grafikinställning kunde man under bilskärm 2 ändra skalning från " behåll bildförhållande" till "Fullskärm". Vid "full skärm" scalades 3440x1440 ut så att det täcker hela skärmen. Nu ser det kanon ut!

Tack ändå för alla som försökt att hjälpa!

Av thomaslj
Skrivet av ibland:

Vilken typ av sladd kopplar du mellan laptop och skärm? hdmi?

Yup, stämmer gott

Av thomaslj
Skrivet av ibland:

Vad är det för laptop du har?

En hyffsat ny lenovo AMD ryzen 7 med radeon grafik, 16gb ram. Skärmen är en AOC CU34G2X 34" .

Finns det några inställningar man kan ändra för att det ska börja funka ordentligt? någon program som kan ställa grejjerna till rätta?
Mvh thomas

Av thomaslj
Skrivet av Printscreen:

Rent spontant känns det där som dåligt kablage. Du råkat inte ha grävt fram en gammal HDMI som du hade till PS3an när du skulle stoppa in skärmen?

För att förtydliga, det verkar inte som att den digitala handskakningen (EDID) går något vidare, så din skärm och dator kommer inte överens om vilka upplösningar som är lämpliga.

Ah där ser man, då är det något tokigt när "skrivbordsläget" inte stämmer överens med "aktivt signalläge"?
Testade att byta kabel nu till en annan, en som jag fick med nya skärmen men det var ingen förändring.

Av thomaslj

Problem med upplösning

Hej

Har nyligen gått och införskaffat en UW 3440x1440 skärm för dels privat bruk dels arbetsbruk. Kör jag den via min stationära burk så fungerar alla upplösningar perfekt men när jag kör den via min laptop så är det något som blir galet.

I Inställningarna så rekommenderar min laptop att använda 3840x2160 vilket visserligen täcker upp hela skärmen. Men samtidigt så bilden utdragen och oskalenlig. Väljer jag korrekt inställning 3440x1440 så blir bilden ännu mer utdragen och jag får två svarta bars, en över och en under. Jag får intrycket att 3400x1440 inställningen hade blivit perfekt om de svarta barsen försvann och att bilden istället fyllde upp skärmen.

Går jag in under "avancerad bildskärm" så får jag infon:
Skrivbordsläge; 3440x1440
Aktiv Signalläge: 3840x2160

Kan detta ha något med det att göra? Känns som att båda borde stå på 3440x1440? Vet någon vad detta kan bero på samt hur man justerar aktivt signalläge?

Tack för all hjälp!

Av thomaslj

Eller rättare sagt, det är nog tanken att det ska funka då det står att internetanslutning är pausad. Tyvärr fungerar inte funktionen..

Av thomaslj
Skrivet av tcntad:

Parental control/familjkontroll finns inte alls?

Va där inne och såg främst filter mot opassande material/sidor. Men nu när jag skapade en profil så kunde man stänga av den profilens tillgång till nätverket snabbt via en knapp. Perfekt, precis vad jag önskade. Tack för hjälpen ❤️

Av thomaslj

DECO X60 koppla från enheter från nätverket

Hej

Uppgraderade nyligen mitt meshnätverk till Deco X60 för att jag fick höra att man fick bättre kontroll över anslutna enheter etc.
Jag har förgäves lyckats hitta ett sett i appen där man kan koppla ifrån vissa enheter från nätverket. Jag kan omöjligt vara den enda föräldern som vill ha möjlighet att stänga av nätverket till exempelvis plattan vid en viss tidpunkt.

Det har lagt till automationsmöjligheter i appen och genvägar. Där vill man kunna skapa en genväg som stänger av nätverk mot exempelvis ipads, tv och mobil efter kl 11.00 en vardag. Men de enda möjligheterna är "hög prioritering" och "senare handling" vad nu menas med det.

Hur har ni andra löst detta? Detta måste vara ett vanligt problem? Jag vill ha möjligheten att koppla ifrån uppkoppling mot vissa enheter vid själv vald tidpunkt, helst via en genväg så man kan koppla ifrån fler enheter med ett tryck. Samt möjligheten att schemalägga genvägen så att de kopplas ifrån som standard efter en viss tidpunkt.

Mvh Thomas

Av thomaslj

Word Lagg

Hej

Har fått ny dator på jobbet som generellt ska klara det mesta när det kommer till kontorsprogram. Men när jag jag skriver rapporter i word så slutar det inte lagga! Det går generellt bra i början men ju längre jag stannar/arbetar med ett dokument ju mer laggar det. Det är främst när man flyttar markören med piltangenterna. Det kan som sagt flyta på hyffsat i början men efter ett tag så kan markören flytta sig så sakta som ett par bokstäver i sekunden. Man blir TOKIG!

Är det tyngre dokument kan det även lagga när man klipper/klistrar text. Är det någon som har erfarenhet från detta? Någon som kan tänka sig veta vad jag ska göra?
Har försökt med att installera win 11 för att se om det gjorde någon skillnad med det är samma lagg som jag haft i windows 10..
Som sagt, detta gäller endast word.

Datorn är en AMD Ryzen 7 5800H med radeon grafik 3,2 GHz
16bg ram

Tack på förhand
/ Thomas Ljunggren

Av thomaslj

Outlook Uppgifter

Hej

Har börjat på ett nytt jobb och försöker får igång min uppgiftshantering så som den var tidigare.
Jag har lyckats få vyer och snabbsteg så jag haft tidigare men jag lyckas inte få upp ett sökfält för uppgifter.

Har försökt googla mig fram till svaret men jag får endast upp sökfunktioner i eposten. Inte i Uppgiftshanteraren.
Är det någon här som vet hur man får fram den? Någon som har möjlighet att hjälpa mig med det?

För att förtydliga så vill jag ha ett sökfält i uppgiftshanteraren där man snabbt kan söka igenom både klarmarkerade uppgifter så som pågående.

Mvh Thomas Ljunggren

Av thomaslj
Skrivet av varget:

Eftersom det är högre latens till din router så skulle jag börja i den änden. Om du kan anslut dig direkt till internet utan router med kabel och se om felet löser sig. Men om det nu inte går så kanske du har kvar telias router och kan testa med den?

blir en väldigt långt kabel i så fall men hade kunnat funka. Har tyvärr inte den routern kvar..:/
Om det skulle vara routern, brukar det kunna lösa sig med att exempelvis uppdatera drivrutiner eller något? Eller göra någon annan justering?

Av thomaslj
Skrivet av tcntad:

Du måste dra kabel för att utesluta radio

Utesluta radio?

Av thomaslj
Skrivet av maDa:

Fiber? LAN? Kabel-TV?

Fiber 300/100

Av thomaslj

Datorn är ansluten via wifi vilket den varit de senaste tre åren. Jag har en x60 mesh jämte datorn jag hade kunnat ansluta till om det hade spelat någon roll? Tele2 Rotern och modemet är i andra sidan huset så det blir svårt att ansluta där.

Av thomaslj

Felsökning tillfälligt lagg

Hej

Efter att jag bytte från telia fiber till tele2 så har jag upplevt lagg när jag spelar. Ner/uppladdning är snabb och kollar man bredbandkollen så är det aldrig några problem. Detta har hållit på en någon månad.

Jag läste en äldre tråd där man skulle pinga dels sin router samt google dns 8.8.8.8. Jag gjorde detta samtidigt som jag spelade. Så fort jag märkte att det laggade gick jag ut i windows för att se att min ping tillfälligt ökade från
router: 4ms -> 854ms
8.8.8.8: 20ms -> 914ms

Vad kan jag läsa ut av detta? Är det min medföljande router från tele2 som är problemet eller mesh-nätverket? Då vi har ett rymligt enplanshus så har jag kompletterat med TP link deco X60 mesh för att få bra täckning överallt.
Se bild:

http://www.bilddump.se/bilder/20220127195638-83.254.102.198.png

http://www.bilddump.se/bilder/20220127195638-83.254.102.198.p...

Vad är nästa steg i felsökningen?

Av thomaslj
Skrivet av rotkiv42:

Jo tror man kan få åt en del mer, speciellt med en 1440p UW skärm. Tror CPU får problem att hänga med upp i 144Hz i nyare spel men ska man spela nya spel i 1440x3440@144Hz behöver man fetare GPU än vad man får för 5000kr idag. Jag skulle kolla på ett RTX3060.

Ah grymt, sökte på prisjakt och fick upp direkt upp åtta olika RTX3060.. Vad är det som man ska kolla på för att veta om det passar med resten av komponenterna. Det ska väl funka med modekort och rätt antal pinnar eller liknande?

Av thomaslj

Lönt att uppgradera GPU i min dator?

Tjena

Jag funderar på om det är värt att uppgradera grafikkortet eller om det är lönlöst på grund av andra flaskhalsar i burken.

Anledningen är att jag tänker inskaffa mig en UW 34 skärm 144hz, så därför hade det varit kul med lite mer kraft i burken så man kan nyttja den till max.

Jag har idag:
Corsair RM550x 550W
ASUS Z170 PRO GAMING
ASUS GeForce GTX 1060 6GB STRIX GAMING OC
Intel Core i7 6700K 4.0 GHz 8MB
Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL13 Vengeance

Har kollat lite på prisjakt och grafikkorten verkar ju dra iväg i pris nu för tiden. Hade gärna låtit bli att lägga över 5K för ett kort men o andra sidan så verkar det knappt finnas några kort under 5K.

Har ni några rekommendationen så hade det varit tacksamt!, har tyvärr ganska dålig koll på vad som funkar till vad.

Mvh Thomas

Av thomaslj

Ah då förstår jag, då falerar hela concepet med att ha två DP kablar i skärm, en till stationär och en till bärbar där man smidigt kan byta mellan ingångarna. Tanken var att ha tangentbord i skärm och inte behöva flytta kablar o böka varje gång man skulle byta dator.

Kanske finns någon annan smidig lösning på detta problemet? Måste vara halva Sverige som sitter med en stationär uppsättning där man snabbt och smidigt vill koppla in arbetslaptoppen utan att flytta massa kablar?

Av thomaslj

Hej

Kapar denna tråden för liknande fråga. Försöker få igång mus och tangentbord genom att koppla den direkt mot min skärm som enligt spec ska ha usbhub, Dell U2515H. Men jag får det inte till att fungera. Har installerat om drivrutin, startat om, tagit bort energisparfunktion.

Har nu börjat acceptera att det inte funkar på denna skärmen, men då jag sitter med tankarna att beställa en ny skärm så undrar jag om det går på den? Kollar på AOC CU34G2X 34" som ser lovande ut, men det hade varit bra att veta om det fungerar att koppla mus och tangentbord direkt till den? Hade underlättat då jag kommer använda den dels till min stationära men även till arbetsdatorn.

Vad ska jag leta efter för spec? Båda har "usbhub", men det verkar inte vara någon garanti för att det fungerar.

Mvh Thomas

Av thomaslj

Har svårt att förstå att detta inte är en självklar funktion, men det är kanske för att man är en gammal pc brukare. Men då är det väl inte mycket att göra åt det i så fall.

Tack tipsen