Inlägg

Inlägg som mrSvamp har skrivit i forumet
Av mrSvamp
Skrivet av oceanic:

Kan inte vara så långt tid nu innan vi får uppleva skapandet av sann AI.

1999 sa Ray Kurzweil att vi skulle ha en AI som klarar the turing-test innan 2030 (tror jag), nu har han dock ändrat sig... nu är det 2029

Av mrSvamp
Skrivet av Gorham:

Black Friday har tappat totalt. Höjda priser och mest dynga, kan hitta samma reapriser i mars.

Va vart hittar du lika låga priser som i mars?

Av mrSvamp
Skrivet av Dem8n:

Ska inte köpa någonting, har allt jag behöver.
Hade det varit några nya produkter på rejäl rea kanske jag hade köpt något men jag tycker det känns som att man försöker kränga bort gammal skåpmat eller produkter som varit svårsålda.

Jag köpte en musmatta från inet. Annars, villhöver bara massa saker.

Av mrSvamp
Skrivet av Kyraal:

Äh, tänk inte på det. De blir ju ordentligt kompenserade. Tänk bara på alla applåder de fick under pandemin som de nu kan spendera på alla de här Black Week-tillbudena

Kan du växla applåder mot pengar? Jag har väldigt många applåder

Av mrSvamp
Skrivet av firstofmay:

Fortsätter med w10 till EOL, 11 är fortfarande i ett beta-stadie där det ständigt kommer fram nya problem och är i vissa avseenden en ren nedgradering från 10.

...det går inte (utan registerhack) att ha "gruppera aldrig" på knappar på taskbar. Jag blir vansinnig!

Av mrSvamp
Skrivet av FierceBrosnan:

Det låter ju riktigt uselt. Du borde lämna tillbaka grafikkortet. Det där är inte standard upplevelse. Fast jag har iofs ingen koll på win 11. Det kanske funkar sämre där. :/

Ska skrivas till inet. Och ska dokumentera loggar lite ordentligare... Och kanske installera om datorn först så det inte är någon konfig jag själv gjort och sedan sitter och gnäller över ingenting.

Men jag har haft liknande upplevelse alla 3 gånger jag provat ATI/AMD. Anledningen att jag har det för tredje gång nu är att jag fick för mig att bygga en dator under komponentbristen 2021

Av mrSvamp
Skrivet av FierceBrosnan:

Kan ej avgöra hur mkt av inlägget som är sarkasm men att amd drivar aldrig fungerar känns mest som 100% hörsägen numer. Visst att de saknar vissa funktioner Nvidia har men jag har ej märkt skillnad på mina amd o Nvidia drivrutiner senaste 10-15 åren när det kommer till stabilitet. Inga specifika klagomål åt ena eller andra hållet från vänner o bekanta heller så det känns mest som att det är fd ATI Rage användare eller dylikt som håller liv i legenden.

Jag har ett 6700XT (kör Windows 11)
Min "AMD Software" fungerar ibland. Jag kan starta det, men oim jag minimerar det kan jag ej gå in i programmet igen.
Jag kan inifrån ett spel starta en inspelning, varannan gång kan jag starta programmet igen och stoppa inspelningen.
Ibland har programmet avinstallerat sig (jag har inte automatiska uppdateringar på)
Ibland dör skärmen och kräver en omstart av datorn.
Ibland startar aldrig skärmen efter att windows gått i vänteläge (jag kan RDPa in så windows startar igång, gissar att det är grafikkortet eller mjukvaran som ej startar upp.
Beta-drivrutiner eller "stabil" release spelar ingen roll.

Om jag bara spelar så är det nästan aldrig problem, en svart skärm i några sekunder i kvartalet kanske.

Av mrSvamp

Om du itne behöver så mycket kraft har jag en HP Microserver N40L som står (avstängd) i en garderob.
Finns i Borås.

Av mrSvamp
Skrivet av Zuggzor:

Beror på vad dina förväntningar är och troligtvis vilken platform du planerar att spela på. Jag fick ut ca 40 riktigt bra speltimmar av min genomspelning med vissa av de mest stämningsfulla scenerna jag sett i ett datorspel. Men jag har heller inte följt PR maskinen innan släppet och känner mig därför inte sviken av eventuella utelämnade saker som förekommit i PR material. Allt jag förväntade mig var ett bra rollspel och det tyckte jag mig få.

Blir ett försök då. Jag vet inget mer än recensionerna efter släppet.

Av mrSvamp
Skrivet av Zuggzor:

riktigt bra spel på PC med high end mjukvara redan när jag spelade igenom det i 1.2 för någon månad sedan, endast någon enstaka bug/finjustering jag störde mig på emellanåt och många av de sakerna verkar åtgärdade i denna patch. Tyvärr verkar väldigt många ha trott att detta spel skulle ligga flera generationer före allt annat och som vanligt, låter något för bra för att vara sant är det troligtvis det.

Är det värt att skaffa för mig nu eller ska jag vänta några patcher till?

Av mrSvamp
Skrivet av AplAy:

Du har helt rätt om just proteinpulver. Det dricker jag just nu efter en 11 km promenad, så blir det 1,5 dl fibergröt och 2 ägg på det också. Tränade massa kroppsdelar igår så. Jag tar också omega-3 kosttillskott och vitamin D, men inget mer än så. Främst så verkar omega-3 ha stöd i facklitteraturen om man inte äter fisk, och vitamin D är alltid bra att ta om man bor i Norden och vill undvika solljus som kritvit för att minska risken för hudcancer (jag faller inom riskgruppen).

För övrigt så har jag något krångel med längst ned i mitten av ryggen (runt kotorna verkar det som, inte kring musklerna där) som jag själv måste kolla upp. Det verkar klämma när jag sitter i soffan trots att jag tränat rygg i romersk ryggbänk. Men jag har inte detta problem när jag sitter i min IKEA-stol (1000-kronors klassen) i mitt arbetsrum och det i flera timmar i sträck.

Om det sista va en indirekt fråga, har du problemet i soffan även när du inte tränar rygg? Om problemet enbart är efter gympass så fall har du anledningen där, du gör något. Exempelvis en situp utsätter en disk låglumbalt (~L4-L5) för 3000N kompressiv kraft, ett sånt superman-rygglyft utsätter dem för 6000N. En del ryggar blir sura av den belastningen under rörelse, som det mesta "om man är frisk utan symptom är det nog inget att bry sig om".
Bära en 16kg kettlebell i en hand är omkring 4200N kompressiv kraft, en i varje hand är omkring 2600N.
Jag hade sökt en fysioterapeut som har erfarenhet av styrketräning och kollat med dem (finns bra naprapatet/osteopater/kiropraktorer också, men de flesta av de yrkeskategorierna jobbar med passiva behandlingar vilket jag personligen ogillar).

Av mrSvamp
Skrivet av Dimestam:

Tror inte heller det finns en perfekt position för alla och jag har inte sett någon argumentera mot det. Problemet jag har med den typen av poänglösa förenklingar är att det riskerar att bli missvisande.

Påminner om när det diskuteras övervikt och någon slänger ur sig att det handlar om "kalorier in och kalorier ut". Korrekt såklart, men det är fortfarande en väldig skillnad mellan att äta köttbullar och att smaska smågodis.

På samma vis spelar det stor roll om man sitter lätt lutad eller sjunker ihop som en ostbåge, sitter 10 minuter eller 10 timmar, tränar eller inte osv.

Ja, allmänna råd är ju allmänna råd... människor är ju mer specifika. Människor utgör statistik, en människa är en individ inte en statistisk siffra.

Av mrSvamp
Skrivet av AplAy:

Ironiskt nog så torde den bästa ergonomiska utrustningen vara det som INTE riktigt går att bli bekväm i för länge utan du känner hela tiden att du måste röra på dig efter en timme eller två. Den kritiska artikeln om ergonomi (någon sida bak i tråden) berättade just om hur ryggforskaren skämtsamt rekommenderade om bästa sittunderlaget ur ergonomisk synpunkt, "En träbänk i kyrkan för då kommer du inte vilja sitta mer än en timme i taget i den innan du vill ställa dig upp och sträcka på dig."

Ursäkta om det jag spekulativt vill påstå nu men ergonomi tycks i en viss utsträckning vara lite av en pseudovetenskap eller något som har rätt svagt stöd i forskningen, likt kosttillskott kontra att äta vanlig rekommenderad husmanskost. Det låter bra och rimligt till en början men vid djupare vetenskaplig grävning så tycks det INTE vara något anmärkningsvärt bättre än många saker du kan köpa på exempelvis IKEA. Besök, prova vad som känns bra för svanken, nacken, benen och armarna och slå till sedan.

Jag känner nästan som om Sverker Olofsson från PLUS står och andas bakom våra nackar nu...

Den bästa ergonomiska utrustningen att "köpa" är ett gymkort: starka muskler och leder, samt vältränat hjärta, gör att du orkar med statisk och dynamisk belastning under längre tider när det verkligen är kritiskt i det företag du arbetar vid där du INTE kan lämna din sittplats oavsett vad. Det är ju gravitationen som din kropp kämpar emot under all form av belastning på Jorden.

Till sist måste jag erkänna att jag hade ingen aning först om "ergonomi" var lite av en marknadsjippo-industri (precis som kosttillskottsvärlden) förrän jag läste den där kritiska artikeln om ämnet. Självfallet finns det utrustning som är bekvämare än annan utrustning men någonstans är det lite fel väg att gå sett till det stora hela om att leva en hälsosam livsstil när stillasittande är den så kallade "tysta folkhälsosjukdomen".

Detta är extremt viktigt för dagens unga att förstå, trots att de är myndiga, så de inte köper världens bekvämaste sittutrustning så de "råkar" sitta 8 timmar i sträck för det var så himla bekvämt. Avslutande så är majoriteten av ergonomiköpare myndiga så de måste fatta egna belsut och ta följderna som kommer vid varje fattat beslut. Men ergonomi verkar just nu lite "hm...".

Då återigen som fysioterapeut. Vi (som yrke) pratar hela dagarna om hur viktigt det är med "hållning", finns inget som säger att hållningen är viktig, det är baserat på ett rationalliserande av data, vi har en effekt som vi sedan förtsöker hitta en anledning till.
Formen på exempelvis marklyft har nog i verkligheten inte något med diskbråck att göra... däremot har vi egentligen bara större data på populationer som gör lyft i arbetet (på <14kg över tid) som vi utgår ifrån (den säger för övrigt i stort sett att du kan lyfta hur du vill). Man får utgå från en individ, hos en del människor gör det ont att stå upp, men har de ett par skor med klackar får de mindre ont. Det är bara det att klackarna ändrar hållningen högre upp. Mäter vi muskelaktiveringen i errektorerna bak på ryggen ökar aktiviteten med 20% av att bara ta på sig de skorna, efter lite längre tid (kanske 10dagar? jag gissar har inte studier och mätningar framför mig) är den runt 29%. Hos någon som har ont av precis det (kompressiv kraft och/eller extensionskänslig i en rygg) är det en jättedålig strategi... de ska inte ha sådana skor de kanske ska gå barfota?

Kosttillskott är ju vettigt... Om man försöker få större biceps är ju proteinpulver "smart", totalt intag av protein upp till 3.4g/kg kroppsvikt protein fördelaktigt (hos friska individer innan någon försöker påpeka något annat). Jämfört med att äta biff är det ekonomiskt. Men fettförbrännare eller nyponpulver för leder... not so much. Det blir som ansiktskrämer mot rynkor. (däremot hydrokortison mot vissa hudåkommer funkar ju).

TL DNR: håller med dig.

Av mrSvamp
Skrivet av Crowwops:

Som Fysioterapeut hade jag hoppats att du faktiskt läst igenom artikeln istället för att bara utgå från bilderna.
Det finns garanterat aldrig en exakt position som kommer passa varje individ, något som jag personligen får anpassa efter individen vid exempelvis utprovning av rullstolar och dess myriad av inställningar. Rekommendationen om aktiv rörelse i artikeln kommer från Region Gävleborg, vars rekommendation har sitt ursprung från Arbetsmiljöverket AFS 2012:2. Rekommendationer kring daglig rörelse går även att hitta via 1177.

Jag svarade på en kommentar och skrev dessutom att jag inte läst artikeln...

Citat:

Sen vill jag lyfta ett varningens ord om vi nu ska gå in och argumentera om annat som borde vara underförstått hos en vuxen individ. Jag har sett liknande argument utifrån andra kommentarer relaterat till denna artikel.

Man kan ju jämföra rekommendationerna med andelen som faktiskt följer rekommendationerna... Och man kan jämföra kostnader över tid relaterat till smärta/ohälsa med kostnaden vi lägger på ergonomiska prylar/hjälpmedel.
Ergonomi är viktigt där ergonomi är viktigt. För de som inte har ont är det inte säkert att det är viktigt över huvud taget.

Citat:

Du tar upp intag av vätska i form av vatten/kaffe/te som en taktik att få in mer rörelse i vardagen. Intag av koffein och liknande kan ge ökat blodtryck och puls, som i sig kan skada individer med hjärt/kärl problematik, speciellt vid högre doser. Vatten i sig kan vara skadligt för en individ i för höga mängder. Exempelvis tar vi individer med ödem i olika delar av kroppen, där högt intag av vatten kan leda till bland annat hjärt/kärl sjukdomar då ödemet kan påverka blodtillförseln.

Blir lite barnsligt svar resterande från dig, men klart, dricka 10 liter vätska om dagen är dåligt. Om du vill att jag gör samma extrema jämförelse som du "så drick inte 0-liter vätska heller".
Nu antar jag att artikeln riktade sig till friska människor, annars är det rätt oansvarigt att gå in och ge allmäna råd, för människors sjukdomar/problem är inte allmäna, de är specifika. Men som svar på det du skrev: beroende på vilken sorts ödem vi pratar om hade positionsbyte och regelbunden rörelse varit mer eller mindre livsviktig. Exempelvis genom att öka det venösa återflödet, blodtrycket i fötterna är exempelvis omkring 80mmHg enbart genom gravitationens inverkan (totalt sett är blodtrycket upp till 200mmHg) som jämförelse är hjärtats sugförmåga omkring 0mmHg.

Citat:

Så åter igen, att röra på sig och dess fördelar för hälsan borde vara underförstått hos individen. Denna guide är skriven i syftet att användas till de vardagliga situation där individen vanligtvis sitter ned över en förlängd period, och bör således anses som riktlinjer att följas, inte att dessa är strikt ristade i sten.

Jag förstår att du lagt ner mycket tid på artikeln ovan och blir defensiv när du uppfattar att någon skriver något som kan tolkas negativt om den. Du får ett svar på själva artikeln i ett PM.

Av mrSvamp
Skrivet av Phod:

Då sitter du kanske i samma position timmar ut och timmar in, vilket jag inte gör. Gör man det finns det säkert en "bästa" position, men min poäng är att istället för att fokusera på att hitta den optimala statiska belastningen kan man kanske skifta position litet? Det är ju många i arbetslivet med höj- och sänkbara skrivbord som gör det hela dagarna.

Sedan om man rör på sig utöver tiden framför datorn är inte aktuellt här, jag förutsätter att man gör det. Gör man inte det bryr man sig inte i sin hälsa ändå. Nu diskuterar vi ergonomi framför datorn.

Det känns litet som att fokuset i en sådan här diskussion drar åt hur man sitter som en stenstod framför datorn i flera timmar, istället för att ta upp att man kan faktiskt skifta position, gå upp och röra på sig då och då samt göra annat med sitt liv än att sitta framför datorn dagarna i ändå.

Har man dock problem med kroppen så kanske det inte är aktuellt, och då det naturligtvis bra att få hjälp med att hitta en bra hållning.

Som fysioterapeut som faktiskt arbetar med det här håller jag med dig.
1. Finns ingen perfekt position för alla.
2. Byt position ofta. Sitter du på golvet så kommer du sitta obekvämt och flytta dig ofta. Sitter du på en "bekväm" stol kommer du sitta kvar i en statisk position ofta. Bättre än i artikeln (jag kollade bara bilderna, läste ej) är att flytta stolsryggen var 20:e minut (bra tips för de som får ont i ryggen när de kör bil för övrigt).
3. Drick mycket kaffe/vatten/te, då får du gå upp och fylla på ofta, och du får kissa ofta. Det blir automatiskt mycket rörelse.
4. Styrketräna 2 gånger i veckan.

Av mrSvamp
Skrivet av PatrikNordstrm:

Hade ju varit strålande ifall den va något närmre 😅 om än kanske liiite i underkant prestandamässigt

Sant men den är billig, står i en garderob om du har vägarna förbi ^_^

Av mrSvamp

Har en 4690k, 16gb ram, nvidia 970 (kanske ti, står i en garderob så kommer ej ihåg).
Dock är den i Borås

Av mrSvamp

tropico 6
Vampyr
Xcom: chimera squad
yooka-laylee

150 kr

Av mrSvamp
Skrivet av Buulaa:

Då kanske du borde ta ett mensa test för covid-19 är ett INFLUENSA VIRUS, försök inte paddla tillbaka eller ändra premissen nu.
Svara på frågan jag ställde istället innan du blir för förvirrad för att ge ett meningsfullt svar.

Har ingen aning om hur du kan vara så självsäkert dryg när du saknar den mest grundläggande faktan?

''Men så klart random person på internet (som inte kan skilja mellan två olika virus) kan förstås mer än världens samlade experter på området''

ett ritkigt oxymoron uttalande när man inte är medveten om kategorier, usch vad pinsamt.

Inflensavirus orsakar influensa.
SARS-COV-2 orsakar covid-19.

Det är två olika virus. Två olika familjer. Vart menar du att de klassificeras lika?

Av mrSvamp
Skrivet av Karaff:

Vilket förbund / gren?

Själv håller jag mig till det nationella, fält.

Värmlandsmästerskap, salongsgevär, barn 😎