Inlägg

Inlägg som Top_Jimmy har skrivit i forumet
Av Top_Jimmy
Av Top_Jimmy

Nya AM3-bygget bara dog! Hjälp!!!

Hej!

Skriver just nu från min laptop då det nya AM3-bygget (läs i signaturen) för en kvart sedan fick för sig att sluta fungera. Skulle installera XP efter att jag kört Ubuntu i ett dygn och gick in i BIOS för att kolla BOOT-ordningen, den såg bra ut så jag ändrade inget. Tittade sedan in där man ser info om grafikkortet och vips så blev skärmen svart. Den gröna lampan fram på chassit lös inte alls medans den röda lös konstant. Ingen av på/av eller reset knapparna funkade. Fick till sist dra ur sladden. När jag startar den igen så händer ingenting förutom att CPU-fläkt, nätagg drar igång, och den röda lampans ihållande sken. Skärmen säger att den inte får nån signal.
Testade även att med knappen Clear CMOS på moderkortet reseta BIOS, men det verkar inte ha hjälpt...

Va fan är det här? Har moderkortet dött efter en dag eller?

EDIT: Kopplade ur Ljudkort, HDD och CD-rom. Hjälpte inte.

Av Top_Jimmy

Skriver just nu från min laptop då det nya bygget för en kvart sedan fick för sig att sluta fungera. Skulle installera XP och gick in i BIOS för att kolla BOOT-ordningen, den såg bra ut så jag ändrade inget. Tittade sedan in där man ser info om grafikkortet och vips så blev skärmen svart. Den gröna lampan fram på chassit lös inte alls medans den röda lös konstant. Ingen av på/av eller reset knapparna funkade. Fick till sist dra ur sladden. När jag startar den igen så händer ingenting förutom att CPU-fläkt, nätagg drar igång, och den röda lampans ihållande sken. Skärmen säger att den inte får nån signal.
Testade även att med knappen Clear CMOS på moderkortet reseta BIOS, men det verkar inte ha hjälpt...

Va fan är det här? Har moderkortet dött efter en dag eller?

EDIT: Kopplade ur Ljudkort, HDD och CD-rom. Hjälpte inte.

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av halojoy

Så din nya dator funkar.

Är inget fel på Linux .. och det är Gratis.

Men håller med dej .. det tar sin tid att vänja sej.
I början får man leta efter allting, nästan i menyerna.
Man vet ju inte vad programmen heter för olika uppgifter.

/halojoy

Funkar och funkar. Funkar gör den ju, men jag vet ju inte hur bra den funkar då det vad jag förstår inte finns benchmark-program till Linux, t ex 3DMark mm...

Av Top_Jimmy

Skriver nu på mitt nya system! Hej vad det går undan. Kör Ubuntu 9.04 64-bit nu, men det är för avancerat för mig så det får nog bli byte till XP 32-bit idag.

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ronnylov
Skriv sudo före kommandot som ska köras som superuser.
T.ex.
sudo sh ./ati-driver-installer-9-4-x86.x86_64.run

Nu funkade det. Tack för hjälpen.

Inte för att grafiken blev bättre men... Laggar fortfarande vid helskärm på youtube.

Känner nu att Linux kanske inte är nåt för mig. Jag kan helt enkelt inte med terminaler, kod och dyl. Det ska inte va så här svårt att installera en drivrutin. Ett moment som i Windows tar 10 minuter tog MIG i Linux nästan ett halvt dygn, och utan bättre resultat dessutom! Trodde Linux hade blivit mer användarvänligt sen sist jag testade, vilket var några år sedan, men jag upplever det inte så. Det går säkert att lösa det mesta i detta ändå fantastiska OS, men för mig som inte har fem års programmeringsvana i ryggen framstår det bara som onödigt... Får nog bli XP 32-bit igen....

Av Top_Jimmy

Okej, kom längre den här gången.

Skrev så här:

christian@Bamse:~$ cd Skrivbord
christian@Bamse:~/Skrivbord$ chmod +x ati-driver-installer-9-4-x86.x86_64.run
christian@Bamse:~/Skrivbord$ sh ./ati-driver-installer-9-4-x86.x86_64.run
Created directory fglrx-install.zDYUFV
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.602................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
==================================================
ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
==================================================
Detected configuration:
Architecture: x86_64 (64-bit)
X Server: X.Org 7.4 and later releases 64-bit
Removing temporary directory: fglrx-install.zDYUFV
christian@Bamse:~/Skrivbord$

Är det klart nu eller??? Det kom upp en dialogruta som sa "You need to run the installer as a Super-user". Vad jag vet så är jag väl Super-usern. Enda kontot på datorn... Jag klickade OK och inget mer händer.... Que?

Av Top_Jimmy

Jag laddar ner filen till skrivbordet. Öppnar terminalen, skriver chmod +x ati-driver-installer-9-4-x86.x86_64.run och får svaret: chmod: kan inte komma åt "ati-driver-installer-9-4-x86.x86_64.run": Filen eller katalogen finns inte

Vad göra?

Av Top_Jimmy

Ubuntu 9.04 rycker i grafiken. ATI-kort.

Hej. Har nyss köpt nya grejer och sitter nu med MSI 790GX-G65 med integrerat ATI HD 3300.
Som pricken över i ska jag lära mig köra Ubuntu tänkte jag. Har installerat nya Jaunty 9.04 64-bit.
En kompis har hjälpt mig med lite grejer så som VLC, flash player. Problemet jag märker nu är att grafiken rycker när jag har "Extra" aktiverat i Visuella effekter och kör helskärm på Youtube.

Har kollat runt på Ubuntuforums.org och förstått att stödet i Linux för AtI-kort inte är det bästa. Försökte installera senaste catalyst-drivrutinen 9.4 från ATI http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linu... men total nybörjare som jag är så lyckades jag ju naturligtvis inte med detta. Jag behöver helt enkelt hjälp!

Pedagogiska svar mottaget tacksamt.

MVH / Christian.

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av heande
Moderna ATI grafikkort ska inte vara något problem. Men det enklaste vore att ladda hem ubuntu 9.04 cd:n och starta den som en live-cd (det är plugga in skivan och köra, din hårddisk påverkas inte förräns du väljer att installera) och se om det fungerar bra.

ftp://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/ubuntu/ubuntu-c...
ftp://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/ubuntu/ubuntu-c...

Bra idé! Men om allt funkar, är det samma version som jag ska använda och installera på HDD:n som jag kört Live ifrån? Så jag slipper dra ner flera .iso´s...

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Scirocco
ATI är alltid osäkert i Ubuntu, skaffa ett Nvidia när du lix ska köpa, och slipp grafik problem.

Nej, har inte tänkt skaffa nåt annat grafikkort. Spelar liksom aldrig spel så det känns onödigt.

Av Top_Jimmy

Nytt AM3-system+Ubuntu 8.10=Lyckat?

Hej! Har kört ytterst lite Linux, och det för många år sedan. Men var hos en kompis förut och han kör Ubuntu 8.10 och det gav mig mersmak!

Har nyss beställt nya grejer:

Moderkort: https://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=443444
(Integrerat ATI HD 3300)

Minne: https://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=349988

CPU: https://www.dustinhome.se/pd_5010213533.aspx

Nätaggregat: https://www.dustinhome.se/pd_5010206548.aspx

Skärm: https://www.dustinhome.se/pd_5010186208.aspx

Ljudkort: ESI Maya 44 (http://www.esi-audio.com/products/maya44/)

HDD: WD Caviar Green 1TB SATA2

Min fråga är nu: Kommer mitt nya system att para sig lyckligt med Ubuntu 64-bit? Kommer jag få problem med drivrutiner till nåt t ex. ATI HD 3300, Maya-kortet? Hur funkar det under installationen av Ubuntu, behövs SATA-drivrutiner?

Känner mig som en kapten utan båt! Hjälp!

MVH / Christian.

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fönstrputtsaren
blir nog ungefär samma pris bara det att du skulle ha ett moderkort med en sockel som håller på att dö ut (få processorer kommer fungera med den i framtiden) du skulle inte ha DDR3 stöd och och det inbyggda grafikkortet skulle vara sämre.

Du gjorde ett bra köp enligt mig och om det blir några problem med minnena så ska det hjälpa med att öka volten, problemen har dessutom vart med DDR2 minnen så du ska nog inte oroa dig. OCZ är bland de bästa gällande klockning dessutom.

Edit*
glömde säga att det kan bli problem med att installera Windows med 2x2gb stickor, om det händer så tar du bara ut en och stoppar in den igen när du installerat klart

Va glad jag blir när du skriver så fint.

Angående OS så står jag nu i valet och kvalet mellan att fortsätta köra Win XP 32-bit som det var tänkt, eller köra Linux Ubuntu 64-bit.

Anledningen till att XP skulle användas var att jag kör Cubase SX 3 som studioprogram. Men så hittade jag studioprogram för Linux istället, t ex Ardour http://ardour.org. Läste även på Ubuntu-forumet att nån hade kört Cubase med Wine, med ett bra resultat.

Så frågan är: Win XP 32-bit eller Ubuntu 64-bit? För jag ska väl köra 64-bit när det ändå finns? Är novis på Linux, men det får bli en annan femma, sen vet jag ju inte hur pass bra just mina nyinköpta grejer funkar med Linux, integrerad grafik osv...

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fesen
Vad hade du tänkt att ha för chassi? Köp ett vettigt chassi om du tar något gammalt skit så behöver du inga dämpmattor så länge alla andra delar är tysta.

Jag ska bygga ett chassi själv.

Är det lönt att ljudisolera chassit om värmen ökar vilket leder till att fläktarna går mer. Kanske blir mer högljutt i slutändan?

Av Top_Jimmy

Ljudabsorbent till chassibygge?

Hej!

Ska bygga eget ATX-chassi till AM3-platform.

Tänkte använda ljudabsorbent för ytterligare lägre ljudnivå.

Vad tror ni om dessa?

http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=1341&iItemI...

Har ni även bra tips på prisvärda, TYSTA chassi-fläktar?

I övrigt ser min setup ut såhär:

Moderkort: https://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=443444

Minne: https://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=349988

CPU: https://www.dustinhome.se/pd_5010213533.aspx

Nätaggregat: https://www.dustinhome.se/pd_5010206548.aspx

HDD: WD Caviar Green 1TB

MVH / Christian.

Av Top_Jimmy

En liten fundering bara. Vad skulle kalaset gått på med likvärdiga komponenter (prestanda-mässigt) om jag hade köpt Intel-grejer?

Paketet i AMD-form kostade 5204,50 SEK.

Skärmen borträknad då...

Nån som vet?

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Zcenicx
...OCZ är ökända för att inte fungera på alla moderkort, och även om många är bra håller de lite ojämn kvalitet.

Jaha, då krånglar det säkert för mig...

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Freneticz
jag tog MSI 790FX-GD70, ska prova MSI för första gången...är lite nervös
och Phenom 2 X4 955

Hehe. Jo, jag är också lite nervig känner jag.

Av Top_Jimmy
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Freneticz
Jag hoppas oxå du blir nöjd, även jag har beställt prylar för att gå över till AM3

I så fall hoppas jag att vi blir nöjda båda två!

Vilket moderkort valde du då? Och CPU?

Av Top_Jimmy

Har beställt AM3-grejer ändå nu. Orkade inte hålla på att dividera fram och tillbaka längre. Tack för alla inlägg!

http://www.sweclockers.com/forum/showthread.php?threadid=8508...