Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av Swedman18:

Varför är det "så" sjukt? Jag tycker att du överdriver, konsolkriget har funnits sedan början av 1970-talet annars skulle vi vara med en pc. Microsoft har redan gett upp, om något så bör du vara arg på dom

Nämen det jag menar med "sjukt" är just det jag nämner, alltså att man hejar på ett beteende som är kontraproduktivt och enbart negativt för dig som konsument. Du vinner ju inget på att sakna valmöjlighet om vilken plattform du ska köpa, eller hur?

Säg att du (som säkert många på Sweclockers) har en väldigt påkostad dator. På vilket sätt är det då en fördel för dig att spelet du vill spela släpps exklusivt till en konsol? Eller om alla dina vänner spelar på Xbox, men spelen du vill spela kommer bara till PS? Är det en fördel att du inte kan spela med dina vänner då? Eller att du tvingas köpa 2st konsoler istället för en?

Nä sorry, men jag tycker det är väldigt konstigt att så många ser det här som en bra grej? Men jag förstår varför, precis som du säger så har konsolkriget funnits jättelänge och det är väl i grund och botten där beteendet grundar sig. Man vill att "sin" konsol ska vara bäst så man blundar för ett "anti consumer"-beteende och inbillar sig istället att man tillhör ett lag som ska "vinna". Men vad vinner man egentligen? En sämre upplevelse? Den enda vinnaren i sammanhanget är Sony som företag.

Personligen bryr jag mig varken om Xbox eller PS, och är inte delaktig i "konsolkriget". Däremot tycker jag det är kasst att vissa spel aldrig kommer till PC av just precis denna anledning och att jag ser hur samma beteende börjar leta sig över till PC nu i samband med Epic och deras uppköp av titlar exklusivt till sin plattform. Kort sagt så tycker jag att man som konsument ska visa sitt missnöje över exklusivitet, inte uppmuntra.

Av Ness
Skrivet av elajt_1:

Kan väl ha menat PS5 exklusiva som i att dom inte görs kompatibla till dom tidigare konsollerna (PS4, PS4 PRO).

Hmm, ja kanske? Det var inte så jag tolkade det med tanke på vad nyheten handlar om. Men jag kan såklart ha fel.

Av Ness
Skrivet av Utopolitan:

Detta är dock en förenkling.

Vad man än tycker om exklusivitet på kort sikt så tjänar det ett syfte sett ur ett större perspektiv. Exklusiva titlar bygger plattformarnas varumärken, skapar konkurrenskraft, och driver följaktligen på industrin på sikt. Det är främsta anledningen till att Sony varit så framgångsrika denna generation, och varför MS lägger grova pengar på uppköp av tunga studios/publishers.

I flertalet fall är exklusivitet rent av en nödvädnighet, där plattformsägaren själv har gått in som finansiär av ett spel, och utan vars hjälp spelet i fråga aldrig hade existerat. Se Bloodborne för Sony/PS4, Bayonetta 2 för Nintendo/Swtich, som exempel.

Det är alltså inte så enkelt som "EVIL COROPRATION BAD!!!!!!!!!!!11". Faller lite under samma paraply som det felaktiga och sedan länge uttjatade påståendet "konsoler håller tillbaka utvecklingen".

Det här är precis vad dessa företag länge försökt få oss konsumenter att tro. Fast det stämmer ju inte inte öht.
Konkurrens och exklusivitet är två helt skilda saker. Bra konkurrens hade varit om spelbiblioteket var samma men att man konkurrerar med pris och funktioner. Här är du mer eller mindre tvingad att köpa en konsol med de spel du vill spela även om konkurrenten har bättre prylar till ett bättre pris. Samma sak med Epic och deras uppköp av titlar exklusivt på PC. Att du som konsument tappar valmöjlighet är inte = bra konkurrens.

Sedan att det finns spel som eventuellt behöver en publisher, eller inte hade kunnat vara lika ambitiösa ifall de inte fått backning är en helt separat fråga och har inget med mitt argument att göra.

Av Ness
Skrivet av Swedman18:

I bästa fall blir fler ps5 exklusiva så vi får riktiga next gen spel

Det är verkligen helt sjukt hur många som ser exklusivitet som en positiv sak. Snacka om att bli totalt grundlurad av dessa företag.
2020 i ett nötskal, när man ser en splittrad spelarbas, med efterlängtade speltitlar bakom helt galna paywalls som en anledning att klappa dessa företag på axeln.

Av Ness

Fick bli 5:e. Även om 4:e kommer på en stark andraplats.
Känns som att mycket av det vi tar för givet idag började där med spel som Super Mario 64, Zelda: OoT samt Goldeneye.

Med tanke på hur totalt värdelösa vissa spelserier blev i övergången till 3D så tycker jag det talar ännu mer för hur imponerande det var att lyckas så bra med dessa titlar direkt.

Av Ness

Jag och sambon gick från lägenhet till hus förra året.
Har två enkla tips som vi haft mycket nytta av. Inget unikt för hus egentligen, men ju större man bor desto mer värt är det.

1. Skaffa en robotdammsugare. Första månaderna i huset så saknade vi det, och jag kan säga att dammsuga ett par gånger i veckan kanske inte låter som att det ska ta så mycket tid. Men med jobb och alla andra projekt som du garanterat kommer ha med huset så är det extremt mycket värt att bara kunna starta den och göra något annat. (här kan det vara värt att köpa någon lite bättre modell där du inte behöver vara orolig för att den ska fastna överallt, vi har en Roborock S6 som gör jobbet galant, men det finns garanterat andra lika bra eller bättre modeller).

2. Smart belysning. Det kanske redan är något du har, men om inte så är det väldigt värt det av många olika anledningar. Dels är det drygt att behöva springa runt hela huset och tända/släcka lampor. Samt att om du inte är hemma så står huset helt svart vilket känns mindre kul (både för att det ser tråkigt ut samt att risken för inbrott ökar får jag för mig). Med smart belysning kan du tända även om du inte är hemma eller sätta upp scheman för hur det ska tändas/släckas.

Av Ness

Gött!

Av Ness
Skrivet av Sveklockarn:

SweClockers prestandaindex placerar 2080 ca 18-19% högre än 1080 Ti, det är mer relevanta tester som ligger till grund för det än vad enskilda användare rapporterat in.

Fast nu trollar du med siffrorna rejält. Du kanske menar 0-19% snabbare? För absolut finns det ett fåtal titlar där 2080 drar iväg lite mer. Men normalt vad jag kan se är 0-5%. Sedan vet jag inte riktigt om jag håller med om att bara för att det är SweC så är det mer relevant än 100tals inrapporterade siffror. Jag gillar också SweC, men det är fortfarande vettigt att kolla på flera olika sidor och jämföra.

Skrivet av Sveklockarn:

Det vet jag inte om jag håller med om generellt, men visst finns det titlar som av olika skäl haft dålig prestanda med raytracing beroende på att det är en omogen teknologi. Att det inte är värt att ha det påslaget definieras nog av vilken typ av spelupplevelse man förväntar sig och vilka spel man spelar. Att första iterationen av en ny teknologi inte är perfekt kan man ändå ha visst överseende med, för hur skulle man övertyga någon om nyttan med en teknologi som inte går att demonstrera?

Sure, men det kändes som att man tog betalt för funktioner som i princip var i ett betastadie, Korten pallade helt enkelt inte med det, och då tycker jag inte man ska lägga upp det som världens bästa funktion som alla måste ha.

Skrivet av Sveklockarn:

10-serien blev obsolet mycket snabbare än 20-serien, tack vare nämnda stöd. Minecraft är nästa stora titel jag förutser får ett uppsving tack vare raytracing, finns oerhört mycket att bygga där som är sjukt mycket snyggare med raytracing, om de bara lyckas dra tummen Minecraft med RTX ur beta-hålet.

Ja med 30-serien så kommer nog RTX att blomma tror jag också. Håller med om att Minecraft ser fint ut med raytracing.

Av Ness
Skrivet av Sveklockarn:

Vem mäter FPS med CSGO? Det säger det mesta om validiteten i deras "test". Men ok, jag köpte faktiskt mitt sent. Det som kom ut vid releasen är ju dock bara marginellt långsammare.

De stora nyheterna med 20-serien är som sagt ett knippe teknologier vi kommer få se implementerade större utsträckning framöver, vilket är svårt att kvantifiera eftersom de saknar stöd på 10-serien.

Hur menar du? Det är 12 olika spel med i jämförelsen, CSGO är bara ett av dessa. Men man kan nog kolla på vilket test som helst för att se att skillnaden snarare (i spelväg) ligger någonstans 0-10% beroende på spel osv. Med tanke på att det var en ny generation så skulle jag säga att man kunnat förvänta sig högre prestanda. Det var bara 2080 TI som var en faktisk förbättring prestandamässigt, och det kostade över 12 000:-.

Ny tech, så som RTX är såklart välkommet, men drog ju ner prestandan till sån grad att det aldrig var värt att ha påslaget.

Jag vidhåller iaf att det är helt korrekt att beskriva 2080 som en knapp förbättring av 1080 TI.

Av Ness
Skrivet av Sveklockarn:

Nja, ett 2080 är ju närmare 20% snabbare, så det var nog snarare ett fall av folks högt uppskruvade förväntningar. Övergången från 980 Ti till 1080 var inte direkt något att jubla över heller.

Detta drabbar ju tyvärr AMD också eftersom deras releaser ofta kännetecknas av en nära religiös hype kring prestandaförbättringarna de nya produkterna ska föra med sig, och när de lägger sig strax under Nvidia så verkar många bli så besvikna att de inte köper dem bara p.g.a. glappet mellan förväntningar och verklighet, trots att skillnaden kan vara obetydlig.

20% snabbare?
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-RTX-2080-vs-Nvid...

Av Ness
Skrivet av Unaim:

Nu kommer alla Kina sympatisörer ut, trevligt man måste ju lätta sitt samvete.
Sen att det är helt fel att andra länder gör precis som Kina "same same lixom", jaja låt oss inte förankra det i verkligheten.

En Kinasympatisör är någon som tycker det Kina gör är bra. Tror inte att det va det du menade?
Sedan vet jag inte vilka länder du menar som gör "precis som Kina"? Det finns inget land som går att jämföra med dem.

Av Ness
Skrivet av Geckod:

Undra ifall något liknande tillbehör kommer till den så man ser skärmen bättre
https://2.bp.blogspot.com/-1bPacl_IIAE/T5JxQUxSmvI/AAAAAAAAI_4/fNAGBvPKTo0/s1600/boosterboy.png

Känns som man kan spela dessa spel på en emulator i mobilen istället, eller bara spela nått annat mobilspel när man väntar på bussen

Kollade du inte på videon?
BIGU MICRO WINDOWNOTOSHOOO!!

Av Ness
Skrivet av Ibymafayhas:

Vad gör Mediamarkt så katastrofalt jämfört med Eleganten? För mig är det same shit different name...

Inte för att jag sitter på någon definitiv information som säger hela sanningen. Men av min erfarenhet åtminstone så är Elgiganten långt mer klarsynta på marknaden (online dvs). Kan inte komma på senast jag handlade på Mediamarkt, medans Elgiganten har haft väldigt bra deals de senaste åren. Exempelvis hade de bäst OLED-dels under senaste Black Friday. En blandning mellan bra priser, ännu bättre deals, samt att du kan köpa prylar som är på rea även ifall de inte finns på lager gör förmodligen att de norpar en hel del kunder.

Mediamarkt känns inte lika närvarande, sedan tänker jag mig att många inte ens lägger en tanke på Mediamarkt när de ska handla online eftersom de var så långsamma på bollen vad gäller e-handel. Jag blir fortfarande lite förvånad varje gång jag inser att deras hemsida faktiskt är en legit butik och inte en stor reklampelare som den var tidigare.

Det är som sagt säkert inte hela sanningen, men kanske en del av den i alla fall.

Av Ness
Skrivet av Dinoman:

Quiz handlar ju huvudsakligen om trivia. För mig hör det till naturen av ett quiz.

Quiz är bara en typ av frågesport, det behöver inte vara trivia. Sedan så står det ju i klartext "Är du expert på skärmar?" Då förväntar man sig att frågorna ska vara ganska relevanta för ämnet. Tveksamt att vissa av frågorna ens kan kallas trivia om jag ska vara ärlig. Inte ens Laxpudding kan svara på vilken tum + upplösning en slumpad skärm har liksom.

Men men, det var bara min åsikt/feedback att det hade varit ett mycket roligare quiz ifall frågorna var mer relevanta.

Av Ness

Lite tråkigt Quiz, även om man har bra koll på skärmar så betyder det inte att man exempelvis vet vilken upplösning en specifik AOC-skärm har, eller vet vad VESA är förkortning av. Hade gärna sett mer frågor som faktiskt har koppling till kunskap som är värd att ha.

Av Ness
Skrivet av Nissling:

Jag tackar för responsen som jag har fått. Tycker det är kul när man kan diskutera hur smartfunktioner appliceras i vår vardag och hur det ser ut att vara med eller utan dem.

Dock upplever jag ett behov av klargörande gällande valet av smartphone. Jag förstår absolut att en del här gärna pekar på Android-telefoner och säger att det hade varit ett bättre köp av mig, men det är inte riktigt där frågan ligger. Ur mångas ögon, kanske inte minst här på Swec, kan en 3310 på sin höjd likställas med en lådbil. Den som då till sist införskaffar en tio år gammal Golf kanske inte ser den lite nyare Yarisen som en särskilt stor förlust att man hoppat över. Eller den som går från Pentium 2 MMX kanske valet mellan i5-8400 och i7-9700k inte är världens grej om man bara har datorn för kontorsarbete samt mejl...

Om man sedan ser det till var marknaden ligger, där du kan köpa en begagnad iPhone 5s för ca 500 kr i fungerande skick och den också fyller mina initiala krav, så känner jag att det får bli ett försök. Inte mer dramatiskt än så. Gillar jag det så har jag kvar den. Gillar jag det inte så kikar jag antingen på en annan smartphone eller går tillbaka till Nokian. Men jag kan väl säga att om jag använder iPhonen lika mycket som Nokian så verkar sistnämnda inte stå sig särskilt bra rent batterimässigt. Kanske säger mer om hur lite tid jag spenderar med min telefon. Återstår att se hur det blir. Och det känns konstigt att inte ha den tjocka klumpen i fickan när man går till jobbet. Den platta luren känns ju knappt...

Återkommer när jag laborerat vidare.

Skulle säga att batteritid är en av anledningarna till varför du borde ha köpt en nyare telefon. Det handlar egentligen inte om att en nyare telefon har snabbare processor eller mer/bättre funktioner utan dels så blir batteriet på smartphones dåligt väldigt fort (jämförelsevis), och när det redan är kasst från början så blir det extremt tydligt.

En annan sak är mjukvarubiten där äldre telefoner har svårt att hantera nya uppdateringar eller helt enkelt inte får dem. Kort sagt, din upplevelse kommer antagligen bli extremt mycket sämre tyvärr. :/

Av Ness

@Nissling:

Av allt jag läst så låter det som att du har anpassat dig till ett liv utan smartphone (vilket såklart är möjligt). Men att du istället för att se fördelarna som en smartphone skulle erbjuda bara bestämt dig för att alternativet duger, eller t.o.m är bättre. Det är lite som mina föräldrar som länge höll kvar i tjock-TVn för att "den duger gott och väl". Men när de väl bytte till en 46" LCD insåg vad de gått miste av och direkt köpte en ny platt-TV till övervåningen också.

Du klagar över priset, men tycker det är hur lugnt som helst att köpa en separat GPS till bilen, vilket är rätt komiskt. Jag tror du gjorde en miss genom att köpa en utdaterad iPhone. Du hade nog fått en bättre upplevelse om du istället köpt en billigare (men ny) Android, samtidigt som du ger det en chans på riktigt. Dvs med Bank-app,Swish, BankID, postnord-appen, ljudböcker/podcasts on the go, osv.

Jag uppgraderade nyligen med lite smarta prylar till hemmet, en google nest hub, robotdammsugare och smart belysning. Startar motorvärmaren i mobilen oavsett vart jag är, det är dammsugat och tänt när jag kommer hem och släcks automatiskt när jag går och lägger mig. Jag hade lätt kunnat leva resten av livet utan dessa prylar, men om man ger det en riktig chans så kan det öka livskvalitén rejält. Just my 2 cents.

Av Ness
Skrivet av Joakim Ågren:

Som jag har förstått detta så var detta en specialare pga 20 års firandet. Marginalerna är tydligen knappt existerande på så små serier. Jag tror nog vi får vänta flera år innan nått liknande dyker upp igen. Är i alla fall känslan jag fått efter redaktionens uttalanden! 😮

Skickades från m.sweclockers.com

Tror du citerade fel person nu?

Av Ness

Fick hem min musmatta för ett par dagar sedan! 10/10.
Bra kvalité, cleant tryck som ser proffsigt ut och skön yta.

Av Ness
Skrivet av huttala:

Baserar det uttalandet på alla alla sax-switchar blir sämre fort, gått igenom ett 20-tal tills jag börja med mekaniska tangentbord för drygt 10 år sedan.

Sen att folk är vana med det är en annan sak, men sax switchar är pesten när man vant sig med mekaniska diton.

Att de normalt inte håller lika bra som mekaniska är en sak som eventuellt går att argumentera för. Men att påstå att de inte håller mer än 1-2 månader är väldigt väldigt långt från sanningen. Låter som att de du köpte där för 10 år sedan var av kass kvalité helt enkelt.

Att folk är vana vid det är helt klart en annan sak, men det var ju inget jag sa något om? Håller dock inte med om att alla automatiskt gillar mekaniska bättre. Det är ju väldigt individuellt. Jag har kört mekaniskt de senaste 5 åren, men gick nyligen tillbaka till scissor-switchar och är supernöjd.