Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av anon134512:

Har du kört riktig go-cart någon gång?

Om fysisk utmattning är ditt kriterium så är det 100% en idrott.

Haha nä faktiskt inte, åtminstone inte sedan jag blev vuxen. Kollade lite fort nu på en kille som körde 15min, han klev av helt oberörd. Men det kanske är från person till person? Oavsett så skrev jag ju att min definition också var att röra sig, vilket man helt klart inte gör när man sitter i en gokart. För vissa människor är det ju fysiskt jobbigt att bara kliva ur sängen, jag skulle ändå inte kalla det för idrott.

Av Ness
Skrivet av Weestman:

Man får skilja på sport och idrott. E-sport är just sport, men det är inte en idrott.

Idrott är ett så flummigt begrepp dock.
För mig har alltid idrott varit när man rör på sig, typ fysisk utmattning osv. Men så är det ju inte längre. Exempelvis pistolskytte räknas som idrott, även gokart och biljard.

Så enligt mig borde antingen esport räknas som idrott, eller så borde man gå tillbaka till den mer korrekta definitionen av idrott men med möjlighet att ge samma fördelar till sporter som inte är det. Tänker framförallt på det skämt som var Sveriges hantering av The International.

Av Ness
Skrivet av henkiii:

Ibland orkar man inte utveckla hur långt som helst på mobilen.
Men sammanfattningsvis menar jag att det är konstigt att hacka på Epic för sånt Steam redan gjort. Speciellt när man håller Steam högt.

Resan mot defaktomonopolet Steam gjordes givetvis inte på en dag.
Men under en ganska lång tid kunde man fortfarande köpa fysiska spel på riktigt som man kanske ville låna ut till polare eller syskon när man klarat av. Men det gick inte eftersom spelet var Steam exclusive och blev fastlåst till steam-kontot när man startade det första gången.
Att låna sitt konto är ju förbjudet, och bryter man mot regler så riskerar man att bli avstängd, och då tappade man ju alla spel och/eller möjligheten att köra MP.

Det dröjde många år tills det gick att ens dela med sig av spel med familjemedlemmar. Men det är fortfarande massa pucko-begränsningar. Steam-reor har inträffat först låååångt efter det så spelen var fortfarande "dyra" på den tiden.

Jag inser att även denna post börjar bli en lång rant om alla trams som Gaben gjort med Steam genom åren, så jag försöker runda av här.

Steam med 17år på nacken är en mer polerad produkt idag än för 10/17år sedan, och givetvis även än vad Epic Game Launcher är idag. Men resan har inte varit ett rosa skimmer av moln och godis.

Epic har givetvis i huvudsak giriga mål, precis som Steam och alla andra företag. Epic vill förstås sänka avgifterna för kassakon Fortnite och i andrahand ge sig in på den lukrativa spelbutikmarknaden. Men jag är helt övertygad om att konkurrens är mer positivt i slutändan för både konsumenten och utvecklaren än vad ett butiksmonopol är så jag kan acceptera vissa begränsningar på vägen dit. Men jag förstår ju samtidigt att de som aktivt valt bort alla andra launchers och därmed EA/Ubisofts stortitlar blir trötta på begränsningarna.

Det fanns en tid när spelen hanterade sina egna uppdateringar och det gick "hur bra som helst".
Jag skulle helst vilja bli av med alla launchers och välja den sociala-app jag själv önskar för att starta mitt spel med vänner. Jag önskar även möjligheten att låna spel till vänner eller bekanta utan delar eller hela kontot ska bli låst. Men det kommer aldrig bli så.
En död andrahandsmarknade och 10+ launchers har blivit ett faktum. Mycket på grund av begränsningar och avgifter i den första launchern. Kanske önskar du att den förblir den enda launchern, men det är för mycket pengar inblandat för att inte andra ska vilja in på marknaden. Epic är bara sist på bollen här.

Nog om det.

Du skriver att tack vare steam kan vissa saker ske idag, medan jag tänker tvärt om. Trots Steam är vissa saker lättare idag. Resan genom steam greenlight har ju varit minst sagt brokig för Indieutvecklare, och 30% på låg omsättning är en väldigt hög avgift att betala när man ska försöka få sin verksamhet att gå runt.
Även här är jag är övertygad om att det gått fortare om det fanns en stark konkurrent till Steam som eldade på den utvecklingen.

Jag förstår inte varför Epic måste vara "ute efter att göra livet bättre" när inte ens den envisaste Steam fanatikern kan påstå att Steam i huvusak finns för att göra livet bättre för någon (utom möjligen Gabens plånbok).

tldr; Spelbutiker ska konkurrera om vår uppmärksamhet. Helst på lika villkor. Men när ena parten under 17år har svultit ut all annan konkurrens kan jag acceptera lite dick-moves från konkurrenterna för att slå sig in på marknaden.

Well, jag tycker liksom inte att man kan kliva in på en marknad 2021 med tekniska lösningar som fanns för 15 år sedan hos konkurrenter. Det är liksom inte försvarbart i min värld. På samma sätt som att man inte kan släppa en telefon idag med speccs från 2005 och förvänta sig att kunna konkurrera. Att EGS direkt vid release inte är lika polerat som Steam köper jag givetvis. Det är klart att det tar några år innan man kommer ikapp 100%. Men här har man mer eller mindre släppt ett skal av en launcher som saknar allt utom de absolut mest grundläggande funktionerna (och till viss del även dessa). Då tycker inte jag att man kan säga, -Ja fast Steam var också dåligt för 15 år sedan. Det är liksom inte en ursäkt. Epic har resurserna att göra en så sjukt mycket bättre launcher, att den ser ut som den gör är enligt mig bara ett bevis på att det inte finns någon som helst vilja att släppa en produkt som är grym för sina kunder. Trots att konstant gapar om att det är det man vill.

Jag håller inte med dig om det där med att dela med sig av spel och att det hade varit bättre utan en launcher (det är fine, helt okej att ha olika åsikt såklart. ) Jag älskar att ha alla mina spel på ett och samma ställe, att kunna formatera datorn och veta att hela mitt spelbibliotek är 1 klick bort med all progress sparad i molnet. Jag har inte känt ett behov av att dela med mig av spel till vänner sedan jag gick i mellanstadiet så för mig är det inget jag saknar öht. Istället ser jag det som en bra grej att utvecklare inte behöver vara oroliga för att deras spel lånas ut eller säljs vidare i en andrahandsmarknad där de inte tjänar en krona, men ändå förväntas stå för spelservrar och uppdateringar.

Jag uppskattar faktiskt att det finns flera launchers. Det är grymt för oss konsumenter. Så länge dessa konkurrerar på lika villkor så kan det bara påverka oss positivt. Tror Origin var först ut med möjlighet att lämna tillbaka spel man inte är nöjd med, och kort därefter så kom det på Steam. Svinbra, det är precis så det ska se ut. Hade Epic släppt EGS, med bra funktioner och där man vet att en större del av kakan går till utvecklare så hade jag faktiskt varit benägen att hoppa över dit. Istället valde man exklusivitetsvägen och nu skulle jag aldrig sätta min fot där.

Gällande indieutvecklare så är jag helt med på att det inte är lätt alla gånger, och att 30% är mycket pengar. Jag är absolut för att man sänker det till 20 eller 15%. Däremot så finns ju möjligheter idag som helt enkelt inte fanns för 15 år sedan. Det fanns ingen plattform öht, och att släppa spelet i butik var liksom inte att tala om. Är Steam perfekt? Knappast! Men jämfört med hur det var innan så är det som natt och dag.

Givetvis är Steam och Valve också ute efter att tjäna pengar. Men det finns alltid två vägar att gå. Man kan göra det genom grymma produkter som slår ut konkurrerande och således ger vinst. Eller så kan man gå dick-move-vägen, släppa en billig skitprodukt där man bara tvingar in sina kunder med "våld". Vad blir resultatet? Jo att vi potentiellt får en framtid med en splittrad marknad där du som kund inte har något val och det således inte finns någon konkurrens öht. Det är inte en framtid jag vill vara med om. Titta bara på vad som hände med Netflix och den marknaden. Vi gick mot ett läge där det hade räckt att abonnera på en streamingtjänst och få åtkomst till majoriteten av alla filmer och serier, men pga girighet så blev det istället uppdelat och nu måste man betala för typ 15 olika tjänster. Tänk dig om samma sak hade hänt med Spotify och musik? 10% av all musik finns på Spotify, 10% på Apple music osv. Näe jag tror man måste se på helheten för att förstå vilka implikationer en sån här simpel "dick-move" kan få på marknaden. Det är upp till oss konsumenter att sätta ner foten i dessa lägen, annars är det vi som kommer få ta smällen i slutändan.

Av Ness
Skrivet av Johan.ka:

För att kunna konkurrera med en aktör som har ~90% av marknaden räcker det inte att bara ha lägre avgifter. Epic skulle kunna ha 0% avgift och producenterna skulle ändå släppa spelen på Steam så länge användarbasen är så mycket högre på Steam. Det skulle vara en fullustaffär för dem. En bättre användarupplevelse skulle heller inte räcka eftersom de inte skulle finnas några spel på plattformen. För att få bollen i rullning måste Epic lägga pengar på att locka till sig utvecklare och användare för att växa.

Det har visst funnits platformar som betalar för kontent. Kan ta activision som betalade för att få Destiny som exempel. EA har också en drös med titlar.

Fast det är ju så konkurrens fungerar. Olika aktörer spelar på samma villkor på en öppen marknad. Självklart går det att komma in med en låg användarbas och växa med bra funktioner, billiga priser och dyl. Liknande resor sker hela tiden på andra marknader. Grejen när det kommer till Steam är att det är en extremt bra plattform. Valve gör ett grymt bra jobb och således har andra aktörer inte lyckats konkurrera. Det är inte för att spelmarknaden på PC på något vis är unik utan för att Valve är framgångsrika. Samtidigt som exempelvis EA och Ubisoft lanserar konkurrerande plattformar som är klappkassa. Att Steam fortsatt är herre på täppan är inget konstigt, tvärtom.

Skrivet av Johan.ka:

OK, tolkade dit inlägg fel då, men låt mig fråga dig vad specifikt som får dig att dra slutsatsen att de kommer att sluta ge bort spel och inte låt oss säga betala utvecklare för exlussivitet eller andra taktiker de kör med nu? Epic verkar ju tycka att det är värt det för att växa användarbasen och få dem att stanna på platformen. Varje år så tillkommer de ju tiotals miljoner möjliga kunder som man kan försöka locka till sig.

Du nämner ovan att det skulle vara en förlustaffär för Epic ifall de bara konkurrerade med bättre priser och bra funktioner. Jag kontrar med att säga, nej, det skulle det inte vara. Däremot är det en förlustaffär så som de gör nu. Av alla deras exklusivitetsdeals så är det endast EN som gått med vinst för Epic och det var Satisfactory. Alla andra har varit förlustaffärer. Alla gratisspel är givetvis också förlustaffärer. Även om jag inte tror att Epic hade räknat med att det skulle gå så pass mycket back, och att PC-spelare var så trogna Steam så är det mer eller mindre beräknat och det är ju för att man på sikt hoppas kunna gå med vinst pga en stor kundbas som man fått via just dessa gratisspel och exklusivitetsdeals. Men jo absolut, ifall det fortsätter att fungera jättebra och även i framtiden ger Epic många kunder så kanske man fortsätter? Vem vet?

Personligen har jag dock svårt att tro det. Det är en kostnad man kan ta nu medans Fortnite drar in extrema mängder cash. Hade man inte haft de pengarna att röra sig med så skulle man inte vara lika frikostig med utgifter som man är nu. Hur länge cash-flödet ser ut som det gör via Fortnite och hur många betalande/aktiva kunder som EGS hunnit dra till sig känns avgörande för hur framtiden ser ut. Men personligen tror jag inte att det kommer fortsätta, någon gång planerar man ju att EGS ska göra vinst och släpper man en konstant ström av gratisspel så lär det aldrig hända.

Av Ness
Skrivet av henkiii:

Kul med lite ny luft.
Var du med i Steams begynnelse? Då var man tvungen att välja Steam. Och hela PC världen blev steam exklusiv. Kul med valfrihet var det någon som sa?

Blizzard har förvisso kört sitt eget race med WoW.
EA tröttnade på Steamtax efter ett tag och drog igång Origin.
Ubisoft hakade på trenden och startade Uplay för att slippa steamtax. Långt senare föddes några udda kor som GoG m.m. men de har alltid varit nichade.

Vi behöver en till butik där det är en rimlig avgift. Steam har täljt guld alldeles för länge med stundtals vidriga villkor för spelskapare.

Även om Epic tycls vara usel nu så var steam även usel i 10+ år.
Jag kan vänta en stund på att de kommer ikapp, om man nu suktar efter meningslösa achivements och minispel att plöjja ner irl pengar som mtx-marknaden...

Jag hade hållit med dig om de faktiskt konkurrerade med priser och funktioner. När man istället tvingar in kunder med exklusivitet. Nej, då är det inte kul.

Japp jag var med under Steams begynnelse. Minns det framförallt eftersom det var då man helt plötsligt inte kunde lira CS med en vanlig crackad version längre (multiplayer). Så nej, jag var inte ett fan av Steam på den tiden. ^^ Men det var ju initialt Half-Life + mods på Steam, inte mycket annat. Så att man över en natt blev tvingad att använda Steam för alla spel stämmer ju inte. Så har det egentligen aldrig varit, Steam har varit ett alternativ inget annat.

Japp EA tröttnade på att betala Valve och körde igång Origin. Sedan insåg man att det inte fungerade att ha en värdelös launcher som man inte ville lägga pengar på att förbättra, och vips så är EA-titlar tillbaka på Steam.
Jag säger inget om att Steams avgift på 30% är för hög. Det kan jag hålla med om. Men lösningen är inte att tvinga användare att byta genom exklusivitet. Det är inte konkurrens.

Sedan kan du ju glömma att Epic på något sätt är ute efter att göra livet bättre för varken utvecklare eller kunder. Anledningen till att de kör med 12% avgift är för att försöka toppa Steam och bli mer attraktiv som plattform, för att på sikt tjäna mer pengar. Det är det enda man är intresserad av att göra. Med tanke på vilka fula metoder de använder så vill jag verkligen inte att Epic lyckas. Tänk dig en framtid där alla titlar är exklusiva till sin egna plattform, där du som kund inte kan välja att köpa dina spel vart du vill utan blir tvingad att använda skitlaunchers som EGS eller liknande. Nej sorry, det är inget jag vill vara med om iaf.

Sedan tycker jag det är lite fult att peka på negativa aspekter av Steam från 15-20 år tillbaka i tiden. Du får ju göra en korrekt jämförelse för hur de är idag eller eventuellt de senaste 5 åren. Steam har gjort så sjukt mycket för PC-världen och framförallt utvecklare. Det har aldrig varit enklare för en indie-studie att släppa ett spel som det är idag, och det är helt och hållet tack vare Steam och Valve. För att inte tala om andrahandsförsäljningen av fysiska titlar som var ett extremt stort problem.

Sedan så saknar EGS långt långt mer än minispel och achivements. De har ju ffs inte ens en kundvagn.. Du kan i dagsläget bara köpa ett spel åt gången. cloudsaving, dedikerade servrar, betygsättning, forum, osv osv. Jag såg en A4 uppradat med massor av punkter för en tid sedan men orkar inte leta nu. Jag menar, hade Epic haft någon som helst önskan om att faktiskt konkurrera med Steam och göra EGS till en bra launcher för sina användare så hade man börjat där. Inte med att fulköpa exklusiva titlar och tvinga in folk som vill ha sina spel samlade på ett och samma ställe. Vidrigt företag tycker jag.

Av Ness
Skrivet av Johan.ka:

PC exklusivitet är ingenting nytt, det har funnits Steam exklusiva titlar och diverse publishers har också exklusiva titlar på deras egna plattformar. Det enda som är nytt att det är ytligare en plattform med exklusiva titlar.

Sen att de helt skulle sluta konkurrera med Steam, etc när de når ett visst antal användare är nog inte särskilt troligt. Det är inte så de fungerar i andra branscher så jag ser inte varför det skulle vara så i det här fallet.

Mjo fast det är ju en sanning med modifikation. Det är väldigt stor skillnad på att en utvecklare väljer att släppa sitt spel endast på Steam exempelvis. Jämfört med det Epic sysslar med, vilket är att betala utvecklare för att släppa spelet endast på EGC. Det är inget som funnits på PC tidigare, och är vad jag snackar om.

Sa aldrig att de skulle sluta konkurrera med Steam? Vart läser du det?
Däremot sa jag att de kommer sluta med gratistitlar när det inte längre behövs. Anledningen till att dom gör så nu är ju som jag sa, för att öka antalet användare. När de är tillräckligt stora så kommer de lägga ner den taktiken, 100%, eftersom det är en ganska dyr väg att gå. Deras mål är ju att tjäna så mycket pengar som möjligt, det gör man inte genom att ge bort spel gratis.

Av Ness
Skrivet av henkiii:

Det fanns för och nackdelar.
Men poängen är att Valve/Steam redan gjort alla fulingar som Epic anklagas för och mer därtill för att behålla sin plats som den största ehandelsplatsen för pc-spel.
Medan Steams start var endast piskan så försöker ju Epic även med morötter, vilket är en frisk fläkt.

Frisk fläkt? Att locka barn med gratisspel ser inte jag som en frisk fläkt direkt. Ganska uppenbart knep för att locka in så mycket kunder som möjligt till sin plattform. När de väl har sin kundbas kommer gratisspelen vara ett minne blott såklart.

Sedan känns det nästans om hädelse att kalla något de sysslar med för frisk fläkt när de gör raka motsatsen genom att dra in exklusivitet på PC-sidan. Något som tidigare endast funnits på konsol och som är värdelöst för alla konsumenter. Deras plattform är under all kritik men man lägger pengar på fulknep för att lura och tvinga in användare istället för att faktiskt fixa en plattform som kan konkurrera med Steam.

Nä usch den där "friska fläkten" stinker dynga lång väg.

Av Ness
Skrivet av deeshu:

Eller hur!! Jag fattar inte hur svårt det kan vara?! Nä, jag vill inte ha ett filter som gör så att allt ser ut som en LSD-simulator, jag vill bara att ni gör friendly health bars blå, så att jag ser skillnad på dem och fiendens röda.

Exakt!

Av Ness

Kul initiativ! Hoppas verkligen att det blir bra. Som färgblind kan jag säga att de filter som spel har för färgblinda aldrig fungerar. När man lägger på ett filter som påverkar alla färger så blir det bara kaos. Visst, jag vill såklart kunna se fiender tydligare, men jag vill inte att vatten ska vara rött och träden blåa liksom.

Bäst är ju när det går att ställa in färger specifikt för det du behöver se extra tydligt. HP-bar, sikte, fiender osv.

Annars brukar det hjälpa att bara öka på färgintensiteten. Om filtret Samsung jobbar på går att styra så att exempelvis endast rött syns tydligare så skulle det kunna vara riktigt coolt. Håller tummarna.

Av Ness
Skrivet av Valvar:

Det är ju en TV, inte en skärm man har på skrivbordet. Visst, det går, och jag har själv funderat på det, men det är ju definitivt inte en optimal lösning.

Gör väl detsamma att den klassas som en TV? På vilket sätt är det inte optimalt menar du?

Av Ness
Skrivet av Valvar:

Prislappen är riktigt saftig, men den verkar ändå prisvärd. Detta blir väl utan tvekan den bästa konsumerorienterade skärmen på marknaden, utan att ens vara den dyraste.

Bättre än LG OLED48CX? Tror den får svårt att slå LGn i bildkvalité generellt men framförallt svärta och kontrast. Dessutom till en tredjedel av priset.

Av Ness
Skrivet av Elakekocken:

När jag läste den första nyheten om denna konsolen så tänkte jag direkt på Steam Machines.

Hur gick det för Steam Machines och hur gick det förresten för Steam Controller?

Steam Machines gick väl inte så bra om jag minns det rätt. Det tog aldrig riktigt fart då konsolen saknade lite incitament. Vi som spelade på PC hade inget behov och de som normalt kör med konsol tyckte nog priserna var för höga. Fanns inte direkt någon "killer app" och Steam-OS var inte heller där det är idag. Eftersom spelen inte optimeras som de gör till en konsol så måste hårdvaran ligga på en mkt högre nivå = ett högre pris. Tror det är en svår produkt att slå igenom med.

Steam Controllern gick bättre va? Problemet var väl att man gick in för hårt med touchpads. Istället för komplement så var det liksom tanken med hela handkontrollen. Tror man gått en mycket smartare väg med Steam Deck där touchpads faktiskt är ett komplement du kan använda i spel där det behövs istället för att bli tvingad att använda dem i spel där thumbsticks är bättre.

Av Ness
Skrivet av anon201296:

Hur stor är målgruppen för sånt här? Själv känner jag PC och konsol gör allt redan. Kan möjligtvis se behovet för folk som reser väldigt mycket och inte har samma möjlighet att koppla in laptop för en late night sesh men det känns som en väldigt liten procent av gamers

Edit. Iofs är ju switch väldigt populär (vilket jag heller inte förstår)

Det är ju 100 gånger jobbigare att bära med sig en laptop som man ska hiva upp och koppla in. Det är knappt jämförbart med enkelheten hos Switch och nu Steam Deck.

PC gör det mesta redan, vad gäller konsol så är det enligt mig endast Switchen som tillför något eftersom den är portabel. Det blir ett komplement till din PC på ett helt annat sätt än övriga konsoler. Steam Deck kommer landa i precis samma segment fast bättre hårdvara och med tillgång till hela ditt Steambibliotek. Tror faktiskt målgruppen är rätt stor. Alla som gillar Switchen och kanske vill spela på resande fot, i soffan, i sängen, på toan, osv är potentiella kunder. Sneglar även lite mot asien där mobilspel är extremt stort, känns som att en Steam Deck skulle kunna gå hem där också.

Jag personligen har massor av plattformspel och liknande på Steam som jag gärna vill spela, men aldrig kommer mig för när jag sitter framför min PC, där det alltid lutar mer åt AAA-spel. Men med Steam Deck så skulle dessa spel vara perfekta. Tror inte jag är ensam om att ha en sådan backlogg heller.

Av Ness
Skrivet av ipac:

Skulle snarare säga att poängen/målet med FSR och liknande är att få BÄTTRE bildkvalitet (iaf upplevd sådan) utifrån en viss prestanda.

Att man får "mer prestanda" är iaf under alla omständigheter helt fel.

Så skulle inte jag se det. Om vi tar ett scenario där du kör 4k och får ut 30fps. Där är ju målet med AFR och DLSS att öka prestandan genom att istället för att köra native 4k skala upp en lägre upplösning till 4k, och på så vis få mer fps. Bildkvaliteten kommer förmodligen bli sämre, men du får en prestandaökning.

Av Ness
Skrivet av xc:

Spelförsäljningen är vad jag förstår väldigt mycket större på konsol än pc.

Det här är en gammal sanning, även om jag tror konsol har lite högre avkastning än PC för tillfället så är de generellt ganska lika. Vid generationsskifte så ökar konsol en del, vilket är förväntat.

https://www.spglobal.com/marketintelligence/en/news-insights/blo...

On topic så tycker jag AFS verkar grymt. Förväntade mig inte att det skulle se så här bra ut vid lansering. Just att det är så galet enkelt att implementera är ju en extremt stor fördel. Tror LTT hade ett exempel där en utvecklare lyckats implementera det på ett par timmar (!), nu var det kanske lite av ett undantag, men ändå, det säger en hel del.

Som många andra skrivit, så kan det bara bli bättre. Riktigt kul att se.

Av Ness
Skrivet av EnNickeMan:

Jag vet inte ens om jag kommer våga se på avtäckningen :/ för mycket som hänger på linan!

Du hade en passande avatar för den kommentaren!

Av Ness
Skrivet av Quenya:

Är detta verkligen universellt något positivt? Jag kanske är bakåtsträvande, men jag ser fortfarande flera fördelar med fysisk valuta. Det finns pedagogik i fysiska pengar för barn, de fungerar i de fall det sker driftstörningar i affärer, de tillåter turister att göra betalningar i de fall de kommer från länder som förlitar sig på fysisk valuta...

Någon gång måste man ju gå vidare. Jag har inte använt fysisk valuta öht de senaste 15 åren och det har aldrig någonsin varit ett problem. Givetvis finns det positiva aspekter även för fysisk valuta, men jag skulle säga att det är relativt obetydliga sett till helheten.

Av Ness
Citat:

Problematiken kring prissättning ska även ha bidragit till att stora aktörer som Electronic Arts, Microsoft och liknande i stort gett upp, och istället lanserat sina spel på Steam igen efter misslyckade försök att ta sig in med egna plattformar.

Skulle säga att det är en sanning med extrem modifikation.
Kollar man på i princip alla launchers utom Battle.net och Steam så är de mer eller mindre värdelösa. Givetvis kommer kunder välja och föredra bra launchers. Det är tydligt att många av de här större utvecklarna aldrig har varit intresserade av att bygga en uppskattad plattform, utan det har bara handlat om att ha en reklampelare dit man kan tvinga sina kunder. Kortsiktig girighet helt enkelt. Sedan blir man förvånad över att folk fortsätter använda Steam och skyller på monopol. Samma sak med Epic som i princip ignorerat funktionaliteten i sin egen launcher men lagt miljontals dollar på exklusiva deals för att tvinga in nya kunder. Sorry, men det räcker inte att bara HA en produkt för att komma in på marknaden, den måste vara konkurrenskraftig också.

Av Ness
Skrivet av Thorvald:

Har 10x hellre flera launchers än att marknaden kontrolleras av en primär aktör som har total pricing power. Tycker också Tim Sweeney har en sund syn där tanken är att göra så mycket som möjligt öppet. Att utvecklare får pengar av Epic är väl inget dåligt? Det har ju gynnat deras utveckling och resulterat i bättre produkter -> pro consumer.
Dags att folk växer upp och inser att konkurrens är bra och gynnar i stort sätt alltid konsumenten. GOG, Epic.. båda dessa är viktiga komponenter för att vi ska se en bättre miljö för digital distribution inom PC.
Den stora elefanten i rummet är snarare att Epics plattform fortfarande är mycket sämre än Steam och jag tycker det går väl långsamt..

Absolut inte. Det är ju en av de största fördelarna med att ha sina spel på Steam. Att man slipper jonglera 14 olika launchers som alla ska vara installerade och uppdaterade etc. Så jäkla nice att kunna formatera datorn, installera Steam och veta att i princip hela spelbiblioteket finns där. Samma sak gäller ju såklart oavsett vilken launcher man använder som primär. Om du kör EGS och har alla dina spel där så har du precis samma fördel. Samma sak med exempelvis Spotify. (Förstå vad drygt att ha 10 olika musiktjänster bara för att någon fått för sig att ett splittrat utbud är lika med konkurrens).

Sedan så är det inte Steam som sätter priserna på spelen som säljs där utan det är utvecklaren. Så att Steam skulle ha någon form av "total pricing power" stämmer ju inte. Dessutom har spelpriser aldrig varit så bra som de är idag. Steams reor på över 70% är ju helt galet. Hur många spel har man inte idag bara för att priserna är så himla bra?

Tim Sweeney har inga planer på att göra något öppet. Du har ju gått på lögnen han försöker sprida. Han ser bara till sitt företag, och att dom ska tjäna så mkt pengar som möjligt. Vilket givetvis är helt normalt för ett företag, skillnaden här är att man försöker göra det genom osund konkurrens via exklusivitet som är 100% anti oss konsumenter. Du kan inte sitta och säga att konkurrens är bra samtidigt som du tycker det Epic sysslar med är positivt. Det går ju två helt skilda saker.

Om ett spel säljs på 10 plattformar och du som konsument själv får bestämma vart du vill köpa spelet och gör en bedömning utifrån exempelvis funktioner plattformen erbjuder eller dyl så är det konkurrens. Dessa 10 olika företag kommer göra allt för att bygga något som är positivt för konsumenten (alltså konkurrera med varandra). Det är så konkurrens fungerar och varför det är så positivt.

Men om samma spel istället köps upp exklusivt av Epic så finns helt plötsligt ingen konkurrens. Du som konsument blir tvingad att antingen avstå spelet eller använda en plattform du inte gillar. Det finns samtidigt inget incitament för Epic att bygga en bättre plattform, eftersom de vet att kunderna ändå inte har något annat val än att köpa spelet hos dem. Vilket också är precis vad vi ser med EGS som är en skrattretande dålig plattform och som du själv skriver förbättras i ytterst långsam takt.

Av Ness
Skrivet av SweMerlin:

Inte när terrorister hackar bilarna och nätverken och orsakar helt enorma katastrofer. Man byter bara ut en orsak till död mot en annan.

lol, ja juste.
Det kommer 100% bli olagligt att styra bilen själv på trafikerade vägar i framtiden. Frågan är bara när.
Det dör ~1,35 miljoner människor i trafikolyckor varje år, och hur många miljoner som skadas vill jag inte ens veta.

Självkörande bilar kommer reducera dessa olyckor så galet mycket att även om terrorist-attacken du nämner sker varje dag så kommer förmodligen antalet döda vara lägre jämfört mot dagens siffror.