Inlägg

Inlägg som Dr.Mabuse har skrivit i forumet
Av Dr.Mabuse
Skrivet av snajk:

Ja ok. Fortfarande tveksam gruvdrift va? Men det är lite genomskinligt att miljön plötsligt är så viktig när det gäller gruvdrift men att köpa en bil som kommer att elda upp tusentals liter fossila bränslen under hela sin livstid är inget att bry sig om liksom.

Jag bara påpekade själva sakfelet utan värdering av själva budskapet.

Personligen tror jag dock loppet redan är kört. Vi lever redan över jordens tillgångar och övergång till EV kommer knappast göra någon skillnad eftersom ingen vill prata om det verkliga problemen.

Så för att besvara din fråga; Rent krasst, nej, det är inget att bry sig om. Bilismen är en droppe i havet.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av snajk:

[...] Å andra sidan krävs kobolt även för fossilbilar både för deras katalysatorer och för produktionen av bränsle, och flera nya och lovande batteritekniker har ingen kobolt.

Katalysatorer använder sig generellt av platinum, palladium och rodium. Däremot är kobolt en katalysator vid raffinadirering av bränsle.

Just saying...

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Dreijer:

Tycker du att MediaMarkt är ett svensk namn?

Han har ju inte helt fel enligt SAOL...

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Bobiri:

Inte bra för oss konsumenter. Jag tyckte om mediamarkt

Kommer varken göra från eller till. I stort sett samma utbud och pris som alla andra...

Av Dr.Mabuse

Dessa ligger normalt under C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\StartUp (eller shell:common startup)
Användarespecifika: Win+R shell:startup
Tjänster hittar du här: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services key

Av Dr.Mabuse
Skrivet av 925a:

Tycker det är rätt lustigt att "det är poppis" med möss som inte väger nått idag när det för inte "allt för länge sen" fanns vikter man kunde sätta in för att få dem tyngre. Musen jag haft sen början av 2000 är en MS Intellimouse Optical 1.1 och va (säkert) en av de lättaste mössen på marknaden när den kom ut och är isärklass den skönaste musen som gjorts (kommer från en person som sitter 99.7% med penna). Sitter folk med möss med vikter idag eller har den tiden passerat?

Målgruppen är generation Z som överlag lider av muskelförtvining.

Av Dr.Mabuse

It takes one to know one....

Av Dr.Mabuse
Skrivet av BMac:

https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_private_network

"Encryption is common, although not an inherent part of a VPN connection.[3]"

Från din källa:
"A virtual private network (VPN) is a mechanism for creating a secure connection between a computing device and a computer network, ", är den inte säker är det inte VPN.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Allexz:

Helt valfritt med kryptering eller ej.
Så jag hastighetstestade min egen vpn utan kryptering versus olika typer av kryptering.
Bara ändra i en conf om det skall vara krypterat eller ej (tyvärr!)

Då är det inte VPN per definition. Utan ett länknät mellan två noder. Typ L2TP utan IPSec.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av BMac:

Beror också på om vpn-tunneln är bara en tunnel eller om även krypteringen är påslagen.

En vpn-tunnel i sig kräver ingen kryptering.

Definitionen av VPN tunnel är att den är krypterad! Därav Virtual PRIVATE Tunnel. Vore inte så privat om den inte är krypterad...

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Jumpcut:

Jag tycker bara det känns galet oseriöst att skicka ett mail, kräva ett belopp som absolut är för stort och inte bifoga några som helst underlag.

Vad hade ni gjort?

Jag hade bestridigt fakturan med motiveringen att den är just ospecificerad. Sedan kan man ju vara lika fräck och säga att man kontrollerat beloppet och finner inga utestående skulder och att dom själva får kontrollera det.

Låter lite som att de "glömt" rean.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av B.Linder:

Det tror jag verkligen inte i det här fallet, behövs definitivt ingen åtkomst till offrets enheter alls för att utföra detta.
E-handelstemplate på valfri hosting för en spottstyver, när någon beställer dina icke existerande varor har du fått in e-post och mobilnummer, du vet även vilken bank om dom redan betalat. Nu kan du förbereda dig för att logga in på dennes bank, du har redan alla uppgifter och behöver bara bank-id signeringen. Skicka ut ett SMS om den saknade frakten med en länk till din "betalsida".
Det blir väl någon form av man in the middle, men den behöver inte vara särskilt avancerad alls.
SIM-swapping är extremt ovanligt i sverige, vi har inte USAs slappa hantering av abonnemang och SIM-kort.

Tog ett exempel från ett verkligt fall för att få åtkomst till ett bankkonto. Försökte vara lite generaliserande men ser att det blev lite enkelspårigt. Självklart finns det olika varianter på detta mha phising.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av dubb:

Hej!

Är ute efter en ny mini pc för enklare sysslor som surf, mail och youtube och skulle uppskatta lite tips. Jag köpte en MSI Cubi N N6000 men den åkte tillbaks för fläkten lät för mycket. Bara jag öppna en webbläsare börja den grina. Andra som jag tittar på nu är:

https://www.dustinhome.se/product/5011319000/mini-pc-pn41

https://www.komplett.se/product/1204306/dator-surfplatta/stat...

https://www.amazon.se/Beelink-U59-Mini-introduktionsdatum-lic...

Den sista, Beelink, köpte jag nyligen spontant när den var nedsatt men funderar om jag ska returnera då jag är skeptisk till vad som kommer hända om den pajar efter ett tag (mindre kinesisk tillverkare). Amazon har förvisso 3 års garanti men ändå man vet aldrig.

Har även funderat på en Intel Nuc för totalt högst 4000, inklusive minne och SSD, ge eller ta en hundring. 8 och 256 ska räcka. Några förslag?

Vilken av alternativen är mest prisvärt för mina sysslor, mest pålitbar och vad tror ni blir bäst i längden?

Idag spelar det väl ingen roll vilken dator du köper. Det enda är väl att alla Micro SFF lådor kommer med miniatyrfläkt som kommer låta när Chrome stressar proppen.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av JuicyChicken7:

Tack får vettiga tips äntligen. Men i det här fallet Legitimera han sig och sen återanvända bedragare a hans uppgifter för föra över pengar.

I min vetskap är det omöjligt om inte bedragarna skapar nytt bankid i personens namn, ingen bank låter en överföra utan att signera. Så till min fråga hur kan dom skapa bankid i efterhand på en person när även det kräver signering. Alltså för mig låter det här skumt kan inte köpa det om jag lämnar kortuppgifter på en sida kan jag förstå dom kanske återanvänder för handla på sidor som ej kräver bankid (som ni nämner ovan), men göra banköverföring är ju väl omöjligt.

Det är en sofistikerade form av bedrägeri som kräver åtkomst till offrets dator och mejl. Sker troligen efter längre tids kartläggning av offret med phising, trojaner, keylogger et.c. I vissa fall har angripare även spoofat SIM-kortet (SIM swap fraud). Dessa former av bedrägerier är tidskrävande och riktar sig vanligen inte mot "låginkomsttagare" s.a.s. Har du 6K på ditt personkonto i stället för 600K är du nog safe.

Principen bygger på att offret ansluter till en falsk sida som speglar information från äkta sida eller att bedragare skapar session via offrets dator i bakgrunden. Offret ombeds eller luras till att bekräfta händelser eller transaktioner där agerar angriparen mellanhand och använder offrets säkerhetstoken för det verkliga syftet i bakgrunden. Dessa attacker kallas för man-in-the-middle attacker.

Ovan är anledningen till att BankID t.ex. inte accepteras två eller multifaktorsautentisering i miljöer med hög säkerhetsklassning, där är det fysisk token för varje tiering. Men då pratar vi inte e-handel längre.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av bubbelbabbel:

Man skulle ju kunna tro det, men det är appen i sig som är otillgänglig. På de enheter jag har där appen fortfarande funkar går det utmärkt utan VPN. Så det är appen i sig jag behöver komma åt.

Tro faktisk inte VPN kommer hjälpa, telefonen talar ju om vilken region den är konfigurerad för. Appen är kanske inte tillgänglig eller borttagen i aktuell region. Det går att byta region men det är inte helt utan andra komplikationer.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Galvanizer:

Ett annat alternativ kan ju vara att införa kraftigt höjda bötesbelopp, vilka är inkomstbaserade, för att inte skapa alltför stor orättvisa. Samt fler trafikpoliser, som förr i tiden.

Som det ser ut idag när det inte finns några poliser ute så är det ju självklart många som inte följer reglerna. Eftersom det inte knappt finns någon risk för påföljder, annat än vid en olycka.

Knappt då heller. Blev påkörd av en bil som passerad spärrlinje utan att polisen lyfte ett finger. FB fick lösa det.
Man kan ha hur många lagar som helst men utan polis på vägarna, som du nämner, och som bevisligen fungerar för att höja den allmänna trafikmoralen, kommer vi inte mycket ändras på vägarna.
Vi hade typ trafikutbildning i grundskolan men vet inte hur det är idag. Vore kanske inte helt fel att ha trafikutbildning med betyg på det också? Något som kan användas som ett index tillsammans med inkomsten när dagsböterna skall beräknas (om vållande förstås)?

Tror jag har en motion till riksdagen

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Barsk66:

För att ytterligare krångla till det så gäller ju att bilister har väjningsplikt mot korsande cykelleder strax efter en korsning eller cirkulationsplats (rondell). Detta (min tolkning) är för att cyklisten kan ju ha påbörjat korsandet innan bilen ens hunnit svänga ur rondellen eller korsningen.

Inte rakt fram i korsning men ut från cirkulationsplats ja.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av suhrim:

Hur är detta otydligt? Det går omöjligen att tolka till att bilisten skulle ha fel i ett sånt läge, hoppar man av sin cykel och rusar ut på gatan så har man gjort fel.

Hur är detta otydligt: "Nej, rent allmänt så verkar vissa - trots länkar till både lagar och informationssidor - hävda både det ena och det andra. Ur det perspektivet kan jag inte vet med säkerhet veta hur just du tolkar informationen om du är otydlig" - och då avser jag det inlägg jag svarade på, "det borde inte vara svårt att förstå".

Av Dr.Mabuse
Skrivet av suhrim:

Jag menar såklart cyklisten, eller gångtrafikanten som det skulle vara efter han hoppat av sin cykel, med tanke på vad jag citerar under i inlägget borde det inte vara svårt att förstå.

Var det otydligt för att jag skrivit flera gånger i tråden?

Nej, rent allmänt så verkar vissa - trots länkar till både lagar och informationssidor - hävda både det ena och det andra. Ur det perspektivet kan jag inte vet med säkerhet veta hur just du tolkar informationen om du är otydlig.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Ashzala:

@suhrim syftar på cyklisten.

Efter flera inlägg i denna tråd kan man inte vara säker.