Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som sarlucic har skrivit i forumet
Av sarlucic
Skrivet av friArsenik:

Direkta konkurrenter kommer aldrig att bli bra grannar...

Väldigt få spel som konkurrerar om samma pengar. Det är snarare regel än undantag att spelindustrin samarbetar. Flera av de stora AAA företagen i Stockholm och Malmö brukar till exempel hälsa på varandra för att speltesta och ge feedback på varandras spel Därför det är så få copyright och stämningar, trots att många spel är snarlika. Toppen tycker jag!

Av sarlucic
Skrivet av magjoh:

Vad kräver ett 3060 i ström och hur många pins? Hur mycket minne bör det ha?

Kan inte se att kortet idag har någon extern stfömsladd men kanske är på insida. Det är ett msi gtx 1650

Nu ska jag svara sådär över pedagogiskt igen. Har du koll på detta så säg till så chillar jag!

1. Fortfarande viktigt att veta hur många watt ditt nätaggregat klarar

Det blir lite krångligt då vissa grafikkort i samma "serie" kan ha olika strömbehov beroende på tillverkare och om det kommer med lite extra kraft från tillverkaren. Finns tex 3080 kort som kräver 8 pins sladdar även fast det drar ström som 2 hade klarat av. Och det finns 3060 kort med 2 st och det finns 3060 kort med 1 8pins kontakt.

2. Det kortet du har idag, drar nog med ström från pci-e uttaget (det är på sidan du inte ser där kortet möter moderkortet, det är som en avlång fyrkant som för över ström, bild, data med mera. För att ta bort ett grafikkort behöver man skruva ut skruvarna där grafikkortet möter chassits baksida. Kanske bara är 1 i ditt fall. Det är viktigt att man inte försöker dra ut det nu, då kan man ha sönder hela moderkortet. Det finns det en plast "spak" bakom grafikkortet som kan vara väldigt svår att se. Enklare om man lägger det ner på sidan. Tycker man in den med fingret eller typ en trä eller gummipinne (skruvmejsel går bra, men det är enkelt att slinta och repa moderkortet med skruvmejseln då det krävs ganska mycket kraft för att trycka in den)

3. Dessa är vilka enligt prisjakt kräver enbart 1 st 8pins kabel https://www.prisjakt.nu/c/grafikkort?103551=36436&114854=4120... och 3060 korten med ditt system kräver nog runt ett 550 w nätaggregat enligt tillverkarna, kanske 500w räcker då resten av dina komponenter inte är high end och tillverkare brukar överdriva. 450W kan bli jobbigt.

Absolut mest prestanda per krona nytt är https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=10765059 kräver 550 w nätaggregat enligt förpackningen men enligt sweclockers test så drog det som mest runt 200 watt så även ett dåligt nätaggregat bör kunna driva det utan problem. Byta från nvidia till radeon är inte så svårt heller. Vill man vara dubbelsäker så kan man formatera om eller installera om windows med clean install. Men brukar räcka med att avinstallera nvidia drivrutinerna och installera radeons. https://www.guru3d.com/download/display-driver-uninstaller-do... kan man använda om man verkligen vill rensa.

Så köp kort begagnat eller nytt. Avinstallera drivrutiner. Stäng av dator. lägg på sidan försiktigt. Ut med skruven vid chassit möter gpun. Tryck på spaken..grejen som sitter typ under bakom grafikkortet där det möter moderkortet så poppar det gamla ut. Lyft ut. Sätt in nya i den fyrkantiga kontakten, skruva fast skruven. Sätt ihop din 6pin med 2pin sladden (det kan vara lite jobbigt men finns en..öhm klyka? så det går så det blir 1 st 8pin av dem. Sätt i den. Starta datorn. Installera senaste drivrutinerna och spela med åtminstone 2 - 3x prestanda

Av sarlucic

Kollar man på tester och benchmarks, både skriftliga av tekniksidor och random youtube videos där man testar med 1650 vs 3060 så ser man ganska snabbt att uppgradera grafikkortet ger betydligt mer än CPUn. Den klarar höga frekvenser, har 4 kärnor och 8 trådar. Vilket såklart är ganska snålt med dagens mått, men ärligt talat, det är fortfarande inte så många spel där 8/16 etc ger mycket mer prestanda. Grafikkortet är som oftast, det viktigaste. Att du skulle behöva uppgradera båda är helt enkelt inte sant.

För att uppgradera grafikkortet behöver du veta om det får fysiskt plats (öppna burken och mät) om det finns tillräckligt med kraft i nätaggregatet (hur många watt står det på) hur många gpu-sladdar som sitter i nu och eventuellt om det finns några kvar. Är det en prebuild så kan det dessvärre vara så att det bara finns 1 uppsättningkablar och ingen möjlighet att utöka. Då måste man byta nätaggregat, och ibland på prebuilds så har moderkortet specialkablar, så då måste man byta moderkortet och snabbt så är det en helt ny dator. https://www.amazon.se/-/en/Lewttyer-Graphics-Splitter-Adapter... <-- sladdarna ser typ ut så.

Av sarlucic

En laptop. Att frakta en dator, speciellt en modern med gigantiska kylare på både grafikkort och cpu innebär alltid risker och jag tror inte ni kommer orka öppna dator, fylla med packmaterial, ta ut, etc etc. Var och varannan vecka.

https://www.power.se/datorer/datorer/barbar-dator/msi-thin-gf...

11000 för denna dator är svårt att klå

Av sarlucic
Skrivet av Otakingu:

Har nu provat att ansluta mitt andra PSU/Nätagg som jag vet fungerar till den här Fujitsu datorn istället och den vill fortfarande inte starta. Inga livstecken överhuvudtaget!

Vad kan vara fel nu när PSU kan uteslutas?

Likaså Cmos-batteriet är bytt!

Om jag ska superförnekla, så följa strömmen. Du har ju testat det mest uppenbara. Är det inte nätaggregatet, vad är nästa? Sladdarna, är de ordentligt intryckta? Sladdarna går in i moderkortet, lysser något? Har du en sån där smidig liten post högtalare som piper om det är något som är fel? Är det inte minnen, nätagg eller sladdar är det nästan alltid moderkortet och det är svårt att felsöka om det är stendött men en multimeter för att se att ström finnes är en god start.

Av sarlucic
Skrivet av wacki:

Har börjat kolla på att eventuellt köpa en begagnad Kia E-niro årsmodell 2019-2020 som jag tycker börjat komma ner till helt okej prisnivåer. Har dock svårt att se vad som skiljer årsmodellerna åt i stort. Appen såg ut att komma först 2020, är det helt omöjligt att få den till 2019 årsmodellen?
Är det någon som har erfarenhet av bilen och har något bra inspel här, även vad som kan vara bra att tänka på med utrustningsnivåer etc.
En till fundering är om det finns batteriförvärmning tillgängligt när man kör/navigerar till en snabbladdare? Det blir några fjällenresor varje vinter (ca 55-60 mil enkel väg) och med erfarenhet från nuvarande bil så är batteriförvärmning definitivt något som skulle underlätta de lite längre vinterresorna.

Hade en 2019, helt okej bilar, väldigt likt en vanlig bil vilket många kan gilla. Generellt sett mycket utrustning, funkar fint, aldrig några problem. Däremot så skulle jag absolut gå för en välutrustad 2020.

Appen går inte alls att få till 2019, jag tror alla versioner förutom med tillval är 1-fas ombord laddare, vilket innebär om du har en laddbox hemma eller laddar på jobb etc så är det extremt långsamt. Tror även snabbladdningen blev snabbare på 2020 men osäker.

För mig var det en riktigt bra bil, jag bor i norrland och pendlar ibland 30 mil om dagen och även på kallaste vintern räckte det hela vägen om man körde i eco-läget. Jag sålde den för jag har svårt för framhjulsdrivna elbilar (tvärt om mot vanliga) När all kraft direkt kopplas till hjulen så var det väldigt mycket slir var gång man skulle ut i en rondell eller liknande. Jag har aldrig tappat kontrollen och snurrat eller så, men det var ett konstant störmoment för mig. Men jag bor på en väg där det är 20 minuters körning på svart-is.

Av sarlucic
Nytt bud: 750 kr 750 + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av sarlucic

Podcast eller ljudböcker fungerar bätttre för mig, om saker jag semi-bryr mig om, så man kan lyssna till 50%

Hardcore history kanske skulle vara bra inspiration till just detta projekt!

Av sarlucic

Mach-E - Standard range/rwd 2000 mil/år + teknikpaketet

4700 kr avtalat betalar nu 6000 kr, så en rejäl höjning. 27% vilket känns helt omotiverat

Av sarlucic

Jag skulle verkligen rekommendera Emma Madrass, bakom det fåniga namnet finns det bäst i test madrasser som på riktigt förändrade mitt liv. Hade ont i höften varje natt oavsett säng jag testade, sen fick jag en emma-madrass i bröllopspresent av min bror som lusläst recensioner och test. Aldrig sovit bättre. Har den på toppen av någon uråldrig ikea-ram. VIll man köpa allt i ett så https://www.emma.se/emma-diamond-kontinentalsaeng/ jag kör bara på resårmadrassen men kan tänka mig med bädd etc så blir det ännu trevligare.

Av sarlucic
Skrivet av Kaladin_S:

Hoppas att du trivs med den nya bilen! Vad landade den nya leasingkostnaden på för dig?

Hej! Jag trivs utmärkt, ca 1000kr mer ganska exakt

Av sarlucic
Skrivet av Kaladin_S:

Spännande! Rapportera gärna priset när du hämtat ut den imorrn. Blir intressant att se om det fortfarande känns som en bra deal, kändes ju riktigt bra när den tecknades. Har haft otroligt svårt att få tag på min säljare så ibland funderar man på om de redan sålt bilen till högre pris till ngn annan 😂

Haha, jo samma historia för mig, fick när jag maila allmänna kundtjänsten veta mitt reg nr, sökte e på det hittade vin nr som jag körde genom find my mme hemsidan och såg att den står att the dealer, skickade mall och påpekade det och fick då veta att den visst fanns inne, de skulle bara fixa en grej....

Av sarlucic
Skrivet av Kaladin_S:

Ligger den kvar på samma pris som när du beställde? Väntar också på en Mach-E som jag beställde under kampanjen men har inte hört ngt alls ännu om ev leverans.

Hej! Har ej fått se första avgiften eftersom jag hämtar på tisdag, men enligt Facebook gruppen mach e ägare så 800-1200 mer

Av sarlucic

Har haft en otroligt spännande elbilsresa sen chipbristen.

Har en E-niro (2019, 1-fas etc) som jag förvisso varit nöjd med, men är någon cm för liten för greyhounden, packning och frugan. Lagom seg snabbladdning och fruktansvärd onboardladdning.

1. Beställde en Subaru Solterra, fick samtal om att den var 1-fasig så blev avbeställning.
2. Beställde en Volvo XC40 twin engine på kampanj, men färgen jag valde slutade tillverkas så jag skulle få vänta 1 år (förvisso behålla priset på 6k, men nej tack)
3. Lyckades klicka in mig på hedinsbil kampanj på Mach-E från 3990 kr på leasing. Efter lite förseningar så finns den att hämta på tisdag, så ska sälja Niron, hämta ut Mach-En och köra hem och vara glad och förhoppningsvis nöjd.

Mycket bil för pengarna, slipper binda kapital (trevligt i dessa tider) och framförallt snabbare laddning både hemma, på jobbet och vägen.

Av sarlucic

Annonsen är avslutad

Av sarlucic

Så det är som en vanlig handkontroll men går sönder lättare? Eftersom varken padlar eller något annat följer med?

Att något som är så dyrt har ett sådant rykte att sakna kvalité och gå sönder hela tiden är tråkigt

Av sarlucic
Skrivet av Laud:

1 400 kr + frakt

Avslutar på Fredag då jag dessvärre är iväg på resa i jobbet. Laud är ledande.

Av sarlucic
Skrivet av andree_larsson:

Finns kartongen som lurarna levererades i kvar samt alla tillbehör? (Case, 3.5mm & Usb C)

MVH André

Case och kartong finns, kan inte lova att jag vet exakt vilka 3.5mm och usb c kabel som kom i lådan av alla i ormboet.

Av sarlucic
Skrivet av ResarXam:

är det vanliga eller s2 ?

Det är den äldre modellen, dvs inte s2. Då hade det nog varit 3k mer i pris

Av sarlucic

Ni som sålt elbilar, vart brukar ni vända er? Jag tvivlar på att jag orkar sälja på blocket.
Inom 2 månader får jag förhoppningsvis nya bilen, har nu en KIA E-niro advance plus från 2019.
Vart får man mest? Vad har man den enklaste affären? Aldrig sålt bil förutom bytt in till bilhandlarn när jag skaffat ny.