Inlägg

Inlägg som NightFred har skrivit i forumet
Av NightFred
Skrivet av zhizo:

Kul att få förslag på ett par som jag helt missat! Ska titta lite mer på dem.

Tack för all info och bra svar! Uppskattas. Letandet fortsätter några dagar till i vilket fall!

Förstår att det jag söker efter kanske inte helt finns men man får göra det bästa av saken

Hur har det gått? Har du köpt några?

Jag hämtade ut mina Sony WF-1000XM5 igår. Gick sen till gymmet och måste ändå säga att det satt bra i öronen. Tar man i typ vid fria vikter eller bänkpress så grimaserar man en del och då är det framför allt höger örat som de lossnar lite i och trillade faktiskt ut vid ett tillfälle. Jag upplever inte att de trycker i örat eller känns obekväma vilket nämnts tidigare i tråden. I övrigt sitter de riktigt bra i örat.

Ljudmässigt så är det bra men inget wow ljud. Finns ju en massa inställnings möjligheter och olika lägen med mer eller mindre bas, trebel osv. Vilket jag som hastigast testat. Brusreduseringen var inte så markant som i min frus Bose QuietComfort Earbuds II. Men lurarna satte igång brusreduseringen markant när jag gick på bussen på väg till jobbet vilket var mycket trevligt utan att jag själv gjorde något. Men tänker att det krävs mer inställningar än jag hunnit testa.

Ringde upp min kusin när jag satt på cykeln och han hade absolut inga svårigheter att höra mig och upplevde inget brus. Så det var ju bra.

Är de värda 3,5Tkr. Nja, det tycker jag inte riktigt. Hade priset varit kring 2,5tkr så hade det varit mer rimligt kan jag tycka.

Av NightFred
Skrivet av FX9:

Ja det kan du, under vissa omständigheter

Utvidgad betyder inte att man kör samma bild, det är speglad du menar då.

Om du har VGA utgång på grafikkortet samt HDMI eller DP (som den nya skärmen lär ha) så bör det gå bra att utvidga.

Skrivet av jimet:

Inga som helst problem med varken duplicerad eller utökad vy att köra med olika skärmupplösningar. Jag kör själv med en uw 3440x1440 som huvudskärm (Displayport) och en äldre 1920x1080 som sekundär (HDMI) för discord osv. Där jag har satt en custom resolution på 2560x1440 med 125% DPI för att få den till 1920x1080 på så sätt fastnar inte muspekaren när den ska flyttas mellan skärmarna. Hade jag haft den sekundära skärmen lite närmre än vad den är så hade jag inte behövt köra den på 125% DPI över huvud taget.

Jag uppfattade det som att han skulle köra samma upplösning och samma bild dvs samma spel eller vad han hade tänkt sig på båda skärmarna samtidigt. Då missförstod jag det hela för jag kör själv med en 1080p (äldre) och en 1440p skärm bredvid varandra utan problem. Vilket jag också skrev i mitt inlägg.

Av NightFred
Skrivet av Fimps:

Hej.

Jag har en ny skärm
LG 27" Skärm UltraGear 27GP850P-B - 2560x1440 - 165Hz - Nano IPS - HDR400 - Red - 1 ms AMD FreeSync Premium

Kan jag ha den tillsammans med en gammal Vga skärm? Med utvigdavy utan att jag förlorar något med den nya skärmen.

Tänkte köpa en till skärm så småningom. Men skulle gärna vilja köra med två skärmar redan nu, där av undrar.

Jag kör med två skärmar men har typ DC, steam eller annat på den gamla och spelet igång på den nya. För utvidgad vy så att du har samma bild på båda skärmarna är inte tänkbart om de inte har samma upplösning mm. Det kommer inte att funka. Min gamla är mycket tröttare i färgerna mm så det är rätt stor skillnad mellan dem dessutom. Dessutom så måste du ha en converter om du inte har tex HDMI kontakt på den gamla om du nu skall koppla båda till grafikkortet. Mycket osäker på om du ens kan koppla den ena till moderkortet och samtidigt kan ha den nya kopplad till grafikkortet.

Av NightFred
Skrivet av zhizo:

Kul att få förslag på ett par som jag helt missat! Ska titta lite mer på dem.

Tack för all info och bra svar! Uppskattas. Letandet fortsätter några dagar till i vilket fall!

Förstår att det jag söker efter kanske inte helt finns men man får göra det bästa av saken

Vad blev det för några till slut?

Jag lade igår en beställning på Sony WF-1000XM5, då de var nedsatta 500kr på Elgiganten fram till den 8/10 på kampanj samt att jag hade ett presentkort på mer än hälften av resterande summa. Mina vanliga Iphone hörlurar funkar inte längre heller som de skall. Ljudet är paj så jag har inte mycket att välja på. Behöver nya omgående.

Om du inte valt så kan jag återkomma med vad jag tycker när jag fått hem dem.

Av NightFred
Skrivet av tokar86a:

Nej inte satt någon budget i nuläget. Vill ha något som ska hålla över 5+ år så ser det mer som en investering.

Hade jag varit i din sits så skulle jag skrivit i https://www.sweclockers.com/forum/trad/1676105-tv-guiden-2022... som ofta diskuterar olika tv paneler precis så som Laxpudding skriver ovan.

Finns också en serie för att få mer information.
https://www.sweclockers.com/artikel/35232-tv-guiden-2022-23-d...
https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...

För datorskärmar också:
https://www.sweclockers.com/artikel/33973-guide-till-modern-s...

Vilket ger lite mer att fundera över men som också kan komma att hjälpa dig till ett bra val.

Av NightFred
Skrivet av tokar86a:

Hej

Jag funderar på att skaffa en ny skärm snart. Men jag är osäker på vilken som är bra för mitt ändamål eftersom det verkar vara så många fel och brister på de flesta och recensionerna på olika sidor verkar dock inte utse någon direkt klar vinnare.

- Osäker på storlek men vill inte ha över 40 tum i alla fall eftersom det känns för stort
- Är i ett ljust rum med fönster.
- Curved?
- Ska även fungera bra för vanligt datoranvändande som webbsurfning e.t.c
- HDMI 2.1 ?

Hoppas att någon kan komma med några förslag här.

Har du någon budget för detta? Då det är mycket svårt att leta efter någon som skulle passa.

Av NightFred
Skrivet av hypermode:

Hade inte tillräcklig tid med dem för att kunna avgöra det tyvärr. Det enda jag kunde tänka på var hur fantastiskt besvärande det är med snäckor som sticker in i öronen.

Tråkigt att höra men det gör ju också att man får fundera lite till.

Av NightFred
Skrivet av hypermode:

De jag har / haft / provat är:

  • Apple Airpods Pro - Gen 1:
    Helt OK ljud, sitter bra i örat. OK ANC även om det skulle kunnat vara bättre. Kanske senare Gen är bättre i ANC samt om de haft en annan utformning skulle de stänga ute mer ljud. Men jag föredrar alla gånger den här utformningen framför de som skjuts rakt in i örongången. Fungerar fint om du har flera Apple-grejer, t.ex. jag har iPhone, Apple Watch, Mac Mini, iPad Pro, och växlar riktigt smidigt mellan dem utan att behöva para dem, om jag kommer ihåg rätt. Antar den kör på Apple ID direkt. Nackdelen med dessa är att byggkvaliteten kanske inte är den bästa; har tappat mina i golvet kanske 7 gånger och de har blivit typ glappa och skallrar lite t.ex. när man tar ett steg vilket för mig gör dem halvvägs obrukbara när jag är ute på vift. Även händer det lite nu och då att den inte laddat ena luren när man laddar dem i skalet. Men har också haft dem kanske 3 år. Vet inte om det är en godtagbar tjänstgöring eller inte för denna typ av produkt.

  • Bose QuietComfort - förra Gen:
    Sitter riktigt skönt genom dess utformning för hur de sitter i örat, dock sitter de inte lika säkert som man kanske föreställer sig trots innerbygeln. Kanske de nyaste är bättre där då de inte sticker ut i närheten lika mycket som mina. Uppkopplingen mot enheter verkar lite halvskum. När jag kört dem mot min stationära PC och vrider huvudet kan de tappa kontakten lite just då av någon märklig anledning. Vettifan om det beror på snäckorna eller om det beror på min dator eller kombinationen av dem. Det är inte samma problem när jag kör dem med min telefon så jag har inte orkat jiddra med att felsöka eller lämna in för koll hos butiken / Bose, för troligtvis lär de knappast kunna undersöka det i alla fall. Ljudet är helt OK men inget du kommer ringa hem och berätta om. Men de sitter för mig klart skönast av dessa 3 snäckor och det är för mig mycket viktigt. Sitter snäckor oskönt används de ju i alla fall inte i den utsträckningen man har tänkt. Dessa känns också som de som skulle klara sig bäst om de åker i golvet.

  • Sony WF-1000XM4:
    Otroligt bra ljud och helt klart bästa ANC av dessa 3, men det är också naturligt pga konstruktionen. Riktigt bra ljud för ett par snäckor, jag kan inte överdriva hur bra de är ljudmässigt. Bra ljup, kontroll, balanserad bas, tydlig placering av instrument / källor i filmer. Den enda anledningen till varför jag inte har kvar dessa - gav dem till min far - är att jag helt enkelt inte klarar av snäckor som skjuts in örongången. Har försökt vänja mig samt köpt alternativa gummi-vad-de-nu-heter men jag klarar helt enkelt inte av det tyvärr.

Om du inte besväras av snäckor som skjuter in i örongången är det Sony-snäckorna jag skulle rekommendera. Ett stort krux med denna typ av produkt är ju att man inte har ångerrätt. Det är logiskt men det är ju inte så kul att spendera 3000 + sek på något man kanske inte alls trivs med.

I övrigt:

  • Alla har typ 1/2 - 1 sekund delay så de går inte att spela med.

  • Tror Komplett fortfarande har de Bose QuietComfort du kikar på med ett bra pris just nu. Var lite sugen på att beställa dem, då de verkar mycket smidigare än de jag har, men jag är ju inte i behov alls egentligen så är ju bara extraprisidioten i sig som stökar på.

Skrivet av DocStargazer:

Jag är jättenöjd med Sony WF-1000XM4. Mkt bra ljud, ANC och sitter bra i mina öron. Har inte provat Sonys efterföljare. Hur bra in-ear sitter är dock väldigt individuellt. Har även Samsung buds pro som har mkt sämre ljud, anc och som sitter uselt i mina öron, så dåligt att dom ramlar ur hela tiden. Är inte värda pengarna enl min uppfattning då ljudet och anc är så dåliga jmf m Sonys.

Är också på jakt efter nya hörlurar. Hade någon sport variant från Bose utan öron vingen som varit på alla andra tidigare modeller jag haft. Men den ena örat trillade hörluren ut så fort man rörde på käken. Sjukt störigt. Min fru har köpt brusreducerade Bose QuietComfort Earbuds II som hon är nöjd med förutom tvåm saker, hörs dåligt när hon pratar i telefon och att de har uppkopplings problem i stort set hela tiden. Därför har jag nu vänt ögonen mot Sony´s WF-1000XM4/M5 men blir lite osäker på hur bra dessa verkligen sitter i örat. Tenderar de att trilla ut om man går på gymmet eller liknande? Misstänker att det är en vanesak att trycka in dem i örat men sitter de kvar sen? Har mina lurar i öronen flera timmar om dagen, går med hunden, gymmet, bussen till och från jobbet, vid trädgårdarbete osv..

Av NightFred
Skrivet av Musiktanten:

Hej hej,

Har fått en förstärkare i födelsedagspresent för att koppla mikrofoner till och sjunga karaoke😃.

Använder Singa-appen i min iphone och får in ljudet bra via bluetooth.

Men vill ha karaoke-texten på TVn så har skaffat Singa appen i Apple-Tv.

Problemet är att då kommer ljudet i TVn istället för förstärkaren. Hur löser jag det,

Lyckas inte bifoga bilder en bilder men:
TVn uttag: HDMI
Förstärkarens: 4/5 (sum)

Ska jag skaffa en kabel däremellan (och vilken) eller kan man fixa det via wifi/bluetooth?

Tacksam för hjälp!/Musiktanten

Om din förstärkare har HDMI ARC så kan du styra din förstärkare med tv kontrollen och få ut ljudet via försäkraren och inte tv. Dock så måste du välja detta i inställningarna på tv. Jag har en Sony XR-A90J och en Advance Paris A10. Allt ljud inklusive tv går via förstärkaren, dvs även Spotify eller andra appar på tv. Dock behöver du en bättre HDMI kabel av senaste modell eller så kan du ta det via en optisk kabel från TV till stereon om du inte har HDMI ARC. Men då måste du styra ljudet med fjärrkontrollen via stereon.

Vad heter din förstärkare/betäckning så kan man se vad du har för möjligheter samt vilken tv har du?

Av NightFred

Det är ju ändå så att min 12700K fortfarande är tillräckligt pigg. Kanske om några år som ett eventuellt byte är av intresse. Det är alltid så att nya generationen slår föra på fingrarna. Kul dock att se vad fördelningen av stora och små kärnor gör och hur man utvecklar detta? För hur många spel i dagsläget drar verkligen nytta av dessa fördelningar och när blir det verkligen ett prestanda hopp för dem som har stora och små vs dem som endast har stora?

Av NightFred
Skrivet av m3nch:

Hej på er! Väldigt intressant och givande att läsa om olika byggen och tips. Tack för allas bidrag!

Min supergamla dator behöver bytas ut och jag tänker mig en budget på 15k för själva datorn. Jag använder den för lite spel (oftast AoE II & IV), videoredigering i Premiere Pro och jobbar en del hemifrån. Försöker skippa Amazon och köpa allt från Inet så har landat i någon slags lista här. Vad tror ni om detta? Några tips för att få det bättre kompatibelt eller mer för pengarna?

https://www.inet.se/kundvagn/bild/wJYaAYtlw294Uu9GmpNA0qxki6A/15k

Sen ska jag ha antingen två skärmar eller bara en riktigt stor. Funderar på dessa två. Kan tänka mig dyrare skärmar också om det gör skillnad. Men behöver nog inte så speciella egentligen.

Hade satsat på en bättre primärskärm som du kör allt på och sen en enklare vid sidan om än att ha två enklare skärmar. Det är ju ändå dessa som du sen skall sitta flera timmar framför och de som skall leverera din upplevelse. Hade titta på tex Hardware unboxed eller liknande kanaler för tips som rtings.com för att få lite mer information. Finns en hel djungel där ute med skärmar i olika prisklasser. Har haft min MSI Optix MAG274QRF-QD i något år nu och är mycket nöjd.

Av NightFred
Skrivet av Rooosen:

Hej på er!

Håller på att ge mig in i TV världen då min nuvarande Sony börjar ge upp. Det jag främst kollar på är Sport som Hockey och fotboll och självklart diverse serier och filmer. Hade önskat något som även funkar hyfsat i ljusa miljöer.

Är ute efter en 55 tum tv upp till 10000 kr och har hittat lite olika modeller, vilken skulle ni rekommendera utifrån ovan beskrivning eller finns det bättre alternativ just nu?

Samsung TQ55Q70C 55"
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=8917239

Samsung Neo QLED QE55QN93A 55" (2021)
(Möjlighet att köpa för 10000 via en kollega)

KD-55X85J
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5732625

Samsung QLED QE55Q80B 55"
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6016569

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1676105-tv-guiden-2022...

Hade tittat i denna tråden då den är väldigt aktiv. Nästan dagligen som personer lägger in poster om vad de vill ha för tv, vilken är bäst och vad skulle passa min budget.

Köpte i höstas en Sony 55 A90J 2021 års modell dvs deras topp off the line. Den var ordentligt nersatt och kostade 14Tkr. Årets modeller har inte kommit ut riktigt än utan det finns 2021/2022 års modeller. Så har du tur så finns det kraftigt nersatta påkostade modeller att införskaffa. Men titta på @Laxpudding lista så kan du få mer hjälp.

https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...
https://www.sweclockers.com/artikel/35232-tv-guiden-2022-23-d...

Av NightFred
Skrivet av rolodex:

Hej,

Jag söker en dator för spel. Hur ser möjligheten ut att få ihop ett dugligt/prisvärt bygge för 9k?

Föredrar endast ifrån Inet, möjligheten att få datorn färdigbyggd kan bli aktuellt, men ej bestämt än.

Söker då något som ska klara av lite nyare titlar med hög FPS. Möjligt att det senare blir en ny monitor som klarar högre refresh rate. Har just nu en 60hz bildkälla.

Mycket tacksam för råd och tips!

Har du något idag som du kan ta med dig till nästa dator för att hålla nere priset och på så sätt få lite bättre delar? Typ nätdel, SSD, HDD och Chassi?

Av NightFred
Skrivet av Calleman421:

Har insett att jag vill uppgradera CPUn också, vilken medföljer att jag behöver nytt moderkort. Känner att jag vill slå på en kraftigare upgradering, så budget är runt 15-16k.

Kollat en del på de kraftigare Redeon korten, RX 79000 XT eller XTX. Vad behöver man för CPU till det, såg att någon ansåg att man behöver Rysen 7 7700? Något moderkort ni rekomenderar ihop med det? Har 16gb ram idag behöver man utöka det också isåfall?

Ryzen 7 5800X3D (3.4GHz,105W,L3:96M,8C) med moderkorts Bios 4801 så kan du köra på en bra processor för 4150kr. Då behöver du inte byta moderkort. Du kan köpa till nya RAM-stickor om du känner för det för ca 800kr.

Resten av budgeten kan du sen lägga på grafikkort dvs kring 10 Tkr.
RTX 4070 eller RTX 4070ti (om du hittar ett med lägre pris)
RX 6800 XT / RX 6950 XT (om de finns kvar) eller ett billigare RX 7900 XT

Av NightFred

Kan tycka att det är bra med anledningen att du på så sätt kan hitta nya grupper eller typer av musik som du kanske inte lyssnat så mycket på tidigare. Lätta att man lyssnar på samma grupper/musikstil för det är det man känner till.

Av NightFred
Skrivet av BigBomba:

https://www.samsung.com/se/multistore/benifyse/pd.LS27AG500NU...

Hittade denna för 3000kr, IPS, 1440P, inställningsbar höjd och lutning.

Och fått bra reviews:
https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/odyssey-g5-s27...

Vad tror du om denna?

Alternativet som är nära i pris och även review:
https://www.proshop.se/Skaerm/GIGABYTE-27-Skaerm-G27Q-2560x14...

https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/g27q - GIGABYTE G27Q
https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/odyssey-g5-s27... - Samsung Odyssey G5 S27AG50

De är mycket lika men jag tycker Samsung skärmen om det är något du har råd med då den är lite dyrare.

Av NightFred
Skrivet av BigBomba:

Har tagit åt mig och töjt lite på gränserna. Ber er snällt att gå igenom och se om följande setup passar ihop och är värt det:
https://www.inet.se/datorbygge/b1406405/datorbygge2https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1406405/datorbygge2

Samt nedan skärm:
https://www.amazon.se/dp/B095C423Z4?th=1&psc=1&ascsubtag=toms...

Några ändringar jag bör göra, är både dator och skärm bra tillsammans? Funderar annars på denna skärm:
https://www.proshop.se/Skaerm/AOC-27-Skaerm-Gaming-Q27G2EBK-2...

Har ni andra förslag?

Ser bra ut. Hade dock för 200kr tagit Ryzen 5 5600x istället.
När det gäller skärm så är det en djungel med skärmar där ute men rent personligt skulle jag aldrig ta en skärm som inte har höj och sänkbar ställning. Att välja endast lutning hade jag hoppat över helt. Vilken som är bäst är svårt att säga då det är helt olika paneler, dvs WQHD och VA. Båda har fördelar men också negativa saker. IPS panel hade jag föredragit. Välvd är inget jag skulle gå på men det är väl en smaksak.

MSI 27" G272QPF IPS QHD 170 Hz - https://www.inet.se/produkt/2223012/msi-27-g272qpf-ips-qhd-17... Är kanske något mer jag skulle gå på innan det blir betydligt dyrare. Men är som sagt ingen expert.

Av NightFred

Tänker att denna sommaren är det nog inga problem med temperaturen men kanske om man bor i ett varmt land kan det finnas en marknad.

Av NightFred
Skrivet av Calleman421:

Men ni tror alltså då att det är grafikkortet som behöver uppgraderas och inte CPU? Förstår inte riktigt dedär bottleneck resultet, betyder 98% på GPUn att det är den som är för svag?

Som jag ser det så är det grafikkortet som tar emot eftersom du får bättre FPS på din CPU än på din GPU. Men vad kör du med för upplösning på din skärm? 1080p eller 1440p? Kan inte se något svar på den frågan.

Av NightFred
Skrivet av SvenskEnkrona:

Beror ju såklart på vilka spel, vilka frames TS vill ha..

Jag menar, mitt gamle RX 5700XT klarar 1440P high och får över 100fps i flesta spel, men såklart ska man köra dessa nyare (AAA-spel 2022 och framåt) med dålig grafikmotor så får kortet kämpa i 60-80fps 1440P och high.

Det sagt så hade jag köpt ett RX 6700XT framför ett 4060, om datorn ska vara ny.

TS datorpaket duger till 1440P spelande, men förvänta dig inte 100FPS @ Ultra med AA och AF på max. Snarare 30-60fps.

Håller med dig att det funkar men det är ju inte så roligt för TS att köpa en ny dator för hela sin budget och sen ha dåligt flyt i spelen för att FPS hoppar mellan 30-90 beroende på spel i 1440p. RTX 4060 är ett bra 1080p kort vilket det är riktat mot och precis som du säger klarar det av visa spel i high eller bättre i 1440p dvs över 60 FPS. Men tänker att TS behöver vara uppmärksammad på detta med tanke på hans önskelista "Grafikkort som klarar köra ovan (1440p 27tum) i High/Ultra i de flesta spelen".