Inlägg

Inlägg som NightFred har skrivit i forumet
Av NightFred
Skrivet av BigBomba:

Tjena!

Precis som titeln beskriver så söker jag en ny dator. Gärna med följande:
Färdigbyggd
27tums skärm, 1440p.
Grafikkort som klarar köra ovan i High/Ultra i de flesta spelen.
1TB SSD
Tangentbord
Mus
Headset

Har sneglat på detta paket:
https://www.komplett.se/configure/1213658/gaming/gamingdator/...

Där kan jag ändra och lägga till 27" 1440p skärm för några hundra och även uppgradera RAM till 32GB för några hundra.

Några råd och/eller tips?

Skrivet av BigBomba:

Kollade även igenom några andra trådar med liknande önskemål. Skapade mitt egna förslag här:
https://www.inet.se/datorbygge/b1406312/testbyggehttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1406312/testbygge

Funkar detta, är det ett bra bygge? Om det funkar, vilken överkomlig skärm, högtalare, headset, tangentbord och mus hade passat utan att passera 15000kr?

Problemet är att grafikkort RTX 4060 inte klarar av High/Ultra på en 1440p skärm utan är mer 1080p prestanda. Skall du ha ovanstående så är ett RTX 4070 eller begagnat föra generationens 3060Ti/3070 eller ett RX 6950 XT något att titta efter. En skärm i 1440p 27 tum hamnar kring 3000-5000kr, om de är rea eller utförsäljning så kan man ha tur och få det lite billigare. 1080p i 27 tum kan man däremot få kring 2500-3000kr.

Med den budgeten så hade jag tittat på begagnade datorer och sen köpt till en skärm och övriga kringutrustning. Man måste kompensera mycket för att få till något vettigt för att få med allt om du har en budget på 12-15 tkr.

Av NightFred
Skrivet av Calleman421:

Hej, Jag har insett att min dator har börjar få de svårt att klara av vissa av de nyare spelen med skaplig grafik och bra FPS. Främst just nu spelar jag MW2 Warzone och Multiplayer med låg grafik för att inte förstöra FPSen allt för mycket, men annars är jag en gamer som spelar alla former av spel.

Jag tror främst att det är grafikkortet som nu har några år på nacken som behöver uppgraderas men kan självklart ha fel, 3 år sedan jag köpte komponenterna nedan.

Komponenter:
Moderkort: ASUS ROG STRIX B450-F Gaming
CPU: AMD Ryzen 7 3700X
Grafikkort: Gigabyte GeForce RTX 2070 Super Gaming OC 8GB
RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 16GB (2x8GB)

Chassi, SSD och Nätaggregat är nog inget som är aktuellt. Tänker att budget för ett nytt grafikkort är runt 7-10k.

Uppskattar all form av feedback

// Carl, 21.

Hade tittat efter ett RX 6950 XT om du kan hitta ett då de går kring 7-8 tusen. Annars ett RTX 4070 kort.

Av NightFred

Hände mig för rätt många år sedan men då fick jag ingen ersättning från försäkringsbolaget av samma anledning som @Aqua_HeaD nämndes ovan vilket är rätt störigt. Sådant tänker man inte på när man väljer hemförsäkring.

Av NightFred
Skrivet av Gulaguben:

Hej, jag har ett asus Z87M/G30AB/DP_MB moder kort och ett geforce gtx 1070ti gaming 8gb. Så min fråga passar ett Corsair TX650 V2 650w PSU? Just nu har jag ett AcBel R88 700w nätaggregat

Hade köpt ett 850W så har du en nätdel som klarar av nyare grafikkort om du kommer att skaffa det senare och som dessutom i nuläget inte kommer att arbeta mer än i halva sin effektgrad. Kommer att bli tystare och alstra mindre värme. Sen passar alla nätdelar till alla moderkort och grafikkort om det inte är så att du har något ovanligt och som kräver en specifik adapter. Chassit på din dator kan också ha specifikationer som gör att man kanske skall titta efter en kortare nätdel så att du får plats med alla sladdar. Men i övrigt kan du välja vad du vill.

Av NightFred
Skrivet av FreddeRud:

Hehe det låter rimligt. Jag gjorde ett djupdyk igår. Webbhallen har två skärmar på rea som verkar rätt bra för sin prisklass. De menar själva att priset är sänkt med 2000kr vilket låter överdrivet. Jag skulle nog snarare säga 500-800kr nedsatt, vilket ändå är okej.

https://www.webhallen.com/se/product/359738-ASUS-XG27AQV-Curv...

https://www.webhallen.com/se/product/347623-Acer-Predator-XB2...

Har du några insikter i om den extra tusenlappen är värt det för den andra skärmen?

EDIT: Jag inser att Acer skärmen bara har stöd för AMD FreeSync Premium vilket jag antar inte är så bra om jag ska använda en NVidia GPU?

https://www.youtube.com/watch?v=7ql07T-nFm8

Ganska nära till den lite dyrare. Ser mycket lika ut på pappret. Detta betyder inte att de är likvärdiga. När det kommer till G-Sync så är många skärmar det även om det inte framgår. Hittade din skärm i listan nedan.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/products/g-sync-monitors...

Tänk på att i olika delar av värden så ändrar man de sista bokstäverna fast att det är samma skärm. Acer Predator XB273UXX vilket kan förvilla. Set det på andra skärmar också. Men lyssna på vad han har att säga om den på Youtube.

Jag skulle inte välja en curved skärm men det är min åsikt. Det skall vara något som passar dig!

Av NightFred
Skrivet av FreddeRud:

Tack för din input! Det var det jag misstänkte. Jag får nog ge mig ut på jakt efter en skärm också. Jag kan ytterst lite om skärmar

Jag satte en pris punkt vad jag var villig att lägga och sen surfade jag ut på nätet och tittade på en massa Youtube. Efter ett tag började man hänga med på vad man skulle tita efter och sen var det några skärmar som passade. Är mycket nöjd med min MSI skärm. Inte den bästa men inte den sämsta som finns där ute. Satte 5000kr som max. Köpte min på rea för 4500kr tror jag. Såg att den var nere på 3900 något. Samtidigt lär du dig en massa också!

Av NightFred
Skrivet av FreddeRud:

Tjena,

Jag har spanat in en del komponenter:
- GPU: Jag funderar på ett GeForce 4070 (Ti?). Är det rimligt för budgeten? Hur vet jag vilket 4070 jag ska välja i så fall? Det är ju en djungel för ett otränat öga Jag har en 144Hz 1080p skärm som också är 7 år gammal (om det säger något?).
- Jag överväger att eventuellt också köpa en ny skärm (vilket inte är inräknat i totalpriset). Är det ett "måste" med en sådan här stor uppgradering av datorn?

Allt hjälp uppskattas,
Fredde

Saken är den att din uppgradering för x antal pengar är säkert jätte bra men din upplevelse av din nya dator får du genom skärmen. Att sitta på en 7 år gammal 1080p (även om den är 144Hz) skärm är som att slänga pengarna i sjön om du köper ett grafikkort i klassen med RTX 4070 eller RTX 4070Ti. Man kan ju uppgradera över tid om pengar behöver gå till annat som för mig men skall du köpa ny dator i denna penga klassen så är en 1440p 165-250hz skärm att föredra. Utan att ha grafikkortet att driva skärmen helt ut så är det en stor uppgradering från 1080p till 1440p.

Av NightFred

Tycker att man skall jobba på en lösning för de personer som åkt fast att de sen inte kan köpa om spelet med en ny streaming motor. Tex att en person har flera Steamkonto och på varje konto skaffat samma spel och på så sätt fortsätter att fuska efter att man åkt fast både en eller flera gånger.

Av NightFred
Skrivet av Laxpudding:

Ifall den var kalibrerad är det typiskt inställningar för att sikta på 120 nits vilket passar rum med dämpad belysning. Vid just rum måste du anpassa panelens ljusstyrka och tonaliteten (EOTF/gamma) efter att din pupill drar ihop sig. Den inbyggda ljussensorn fungerar rätt bra och har automatik-lägen för just detta. Testa att aktivera dessa och de kan eventuellt läggas in som snabbval i snabbmenyn över inställningar.

Manuellt är det reglagen Ljusstyrka, Högsta värde för luminans samt att du med Gamma på 0 eller +1 anpassar tonaliteten efter ljusare nivåer. Men då blir det förstås fel för mörka rum så du kan behöva hålla två bildminnen aktivt, ett för ljust rum och ett för mörkt rum.

Tack för tipset. Skall titta på det. Är mest märkbart om man sitter på eftermiddagen och tittar när solen kommer in genom fönsterna bakom tv:en. Tänkte inte så mycket på det under våren. Men det är ju betydligt ljusare nu under sommarperioden.

Av NightFred
Skrivet av NoSubstitute:

2010 köpte jag en trevlig 50" Samsung plasma, PS50B855, för 20 lax.
Den har jag kört till nu, och aldrig riktigt känt att det var läge, men mest för att det är så galet svårt att välja, och VillHöver-kraven aldrig riktigt stämde med ekonomin. Det är inget som helst fel på den, så den hamnar i något av barnens rum.

Jag vill upp i storlek (80+) och har ekonomi för att denna gång hosta upp även på "fel" sida 50k.
Men, jag vill inte heller lura mig själv och bara gå på dyrare=bättre.

Även om det också ska köpas till en Xbox Series X så småningom (mestadels Forza och Tombraider typ av spel, FPS spelar jag på PC) så är det 95% film och TV-serier som konsumeras på TV:n. Hör kanske till saken att i princip all media körs från mediaspelaren på bänken, genom en Sony STR DN1040 för 7.1 surround-ljud, så TV:ns eget ljud är rätt irrelevant.

Poängen är att likt förra gången skaffa en schysst TV och sen inte behöva byta igen på ett decennium eller två.

Vad fasen ska jag köpa?

Skrivet av Clasito:

Jag rekommenderar en OLED i antingen 77” eller 83”. Du betalar väldigt mycket extra för att få de extra 6” men känner du dig bekväm med att spendera mer är det ju värt det.

A90J 83”
Den har nyss varit nere och vänt verkar det som men då den är så pass gammal (2021 modell) så kan den säkert reas ut igen innan den försvinner helt. Låt inte åldern på modellen skrämma dig för detta är en av de bästa TV apparaterna fortfarande. Och Sony är ju alltid Sony, perfekt för film och serier. Sony A80L är också ett alternativ men jag hade hellre tagit A90J tack vare dess heatsink.

Att vänta till hösten är nog ditt bästa val. Sommaren är nog den sämsta tiden att handla på då 2022 reorna börjar försvinna och 2023 kostar fortfarande skjortan.
Lycka till!

Köpte en 55 tums Sony A90J i höstas. Då min Panasonic G20 Plasma tv slutade att fungera. Hade tur med priset då och gav 13990kr för den efter ha följt listan som Laxpudding gjort. Kan instämma till Clasito att det är en mycket bra tv. Lätt att hantera, bra menyer och vi tittar mest via streaming tjänster eller Spotify via Stereon utan problem. Måste ändå säga att tv-ljudet i säg är inte dåligt för att vara en tv men kan absolut inte jämföras med en riktigt mediaspelare eller stereo. Har inte testat xbox eller playstation på tv:en så det kan jag inte uttala mig om.
Bildmässigt en mycket bra bild. Först när vi fick den så gick det inte att titta på den då den var alldeles för stark i både färger och kontrast. Gjorde ont i ögonen. Följde instruktionerna på kalibreringen som medföljde tv (vilket jag inte hade betalat för) och jäklar vad bilden blev mycket bättre. Det negativa som jag kan påpeka är att den blir inte bra när det är för mycket solljus ute. Är det då mörka delar i en film eller serie så blir det svårt att urskilja vad som händer på bilden. Det skall man ha med sig.

Hoppas du hittar en bra tv som du är nöjd med, NoSubstitute

Av NightFred

Tänker att det inte spelar roll vilken budget man har att lägga på en dator. Har man 35 tkr och är villig att lägga det så är det lika OK för den som vill köpa en ny dator till sin son för 10 tkr. Har ju absolut inget med saken att göra utan vi är väl här för att ge tips och råd till en person som ber om råd. Själv hade jag inte lagt den summan men det är ju helt upp till mig och inget som någon annan har att göra med.

On topik. Vilken skärm har han idag? Då det har också påverkan på val av grafikkort. Om han skall få ut så mycket som möjligt av prestandan på skärmen så kanske ett RTX 4090 är lite overkill på en 1440p skärm. Men det finns också en hel uppsjö av 1440p skärmar med allt från 60-240 Hz vilket också påverkar val av grafikkort. Mer rimligt ur budget aspekt är RTX 4070 / 4070ti / 4080 eller RX 6800XT / 6900XT / 7900 XT men det beroende också på vilken skärm man har.

Av NightFred
Skrivet av RunesRäka:

Tjenare.

Har köpt ett Sony HT-A7000 tillsammans med satellithögtalarna SA-RS5 till mitt nya hus. Snickaren har löst så eluttaget är precis där högtalarna ska monteras men om jag monterar dem enligt ”praxis” som Sony säger, dvs man sätter de rakt mot väggen med ett så blir de inte riktade mot tv.
<Uppladdad bildlänk>
En lösning är såklart jag köper en billig, liten, hylla på Ikea typ och vinklar dem hur jag vill ha dem men helst skulle jag vilja slippa det och köra med ett fäste.

Vilka tror ni kan passa?

Lägger till en bild så ni ser hur de ser ut på baksidan samt en enklare bild på rummet.
Det gula är där högtalarna ska sitta (hoppas ni förstår)
<Uppladdad bildlänk>

Tack på förhand.

Tänker att de inte skall vara riktade mot tv utan skall ge ett rumsljud som sprider sig i rummet. Om det är så det står i manualen att de skall sitta som ritningen visar. Dvs ett ej riktat ljud utan en rumsupplevelse istället som om du tänker dig 5.1 eller 7.1 ljud med flera utsprida högtalare.

Av NightFred
Skrivet av HiHiplay:

Jag får nog hålla mig till instegsmodellerna till en början. Jag börjar få alldeles för många dyra intressen...

För min del så är funktionerna som en AVR har viktigare än en potentiell förlust i ljudkvalitet. Tror ändå inte att det är såpass stor skillnad att jag märker det.
Jag tittade kort på en Marantz NR1200 (en 2-kanals AVR) för att kanske få fördelarna från både en stereoförstärkare och AVR, men jag tror snarare att man får nackdelarna från båda. Effekten när man använder två kanaler är ändå bara 50 W, precis som NR1510. Och fler kanaler än så använder man ju inte när man spelar musik. Priset är även det exakt samma.

Just nu är det Denon AVC-s660h som jag är mest inne på. Högre effekt (75 W) än Marantzen, lite fler funktioner, och ungefär samma pris.

Högtalare borde gå att hitta ganska bra på Blocket eller Tradera. Finns till exempel ett par Dali Concept 10 för 5 500 kr på Blocket nu.

Jag förstår att du är sugen på ett köp. Men högtalarna som du länkar kommer inte att göra sig rätt med någon av de nämnda förstärkarna ovan. Gör inte om våra misstag utan lägg hellre en större summa på en bättre receiver eller stereo och köp enklare högtalare. Spara ett år och köp sen till bättre högtalare som är mer anpassade till din receiver/stereo.

Skrivet av Buddaz112:

Du gör samma nybörjar misstag som vi andra har gjort. Snöa inte in dig på W siffran den säger nada. Du måste se på insidan. Vad sitter där. En dyrare upp till viss nivå. Därefter betalar man väldigt mycket för själva märket. Kan ha säg en W siffra på pappret som säger till exempel 50w i 8ohm och sedan ser du på konstruktionen då blir det helt annorlunda.
En hembio maskin kan spela musik den också. Som sagt det är en affär rätt i sjön ifall du verkligen inte bestämmer dig att go all in på film.
Du kan få lika bra ljud till film via stereo skillnaden ligger i hur tal/dialog uppfattas. I det fallet använder man sig utav optisk anslutning till en DAC enhet. En optisk kabel kan hantera en standard på 24bit/96kHz mer än vad du själv klarar av att höra.
Hembio kräver sedan mer jobb för att få det att bli bra. Eftersom rum påverkar väldigt mycket när det kommer till till exempel akustik. En hyfsat bra center är lätt 10k I budget. Sedan skall helst L/C/R även låta lika i klangen och man bör ha yta annars blir det inte kul.
Stereo är enklare och med din budget kommer du ut bättre än att börja mediokert och sedan försöka få det bättre.
Som sagt ditt val. Bara försöker ge dig tips.

Håller helt med om att det är bättre att gå på en stereo istället och köpa till en streamer som nämns i tråden. Problemet är att någon stans på vägen så vill man uppgradera sina högtalare eller som jag gjorde köpte lite för vassa högtalare till vad jag hade hemma. Problemet är inte watt alls utan en kombination av strömförstärkning på stereon, antal watt och vilket Ohm-tal din stereo/receiver klarar av trycka fram samt vilken typ av högtalare du har. Mina högtalare är 180W i 4 Ohm och då kommer de också att dippa ner under 4 Ohm. Stereon som jag hade innan hade 150W i 6 Ohm och det gav ett platt ljud medans nu har den nya 190W i 4 Ohm och 250W i 2,66 Ohm. En mycket kraftigare strömförstärkare dessutom. Nu händer det saker.

Av NightFred
Skrivet av Buddaz112:

Försökte bygga hembio. Slutade med att jag gick tillbaka till ren stereo. Har ej världens värsta prylar. Mer än gott för mina behov. Jobbar en hel del. Plus skall jag ha bättre än vad jag använder idag så pratar vi lätt minst 50k i budget. Prio för min del är musik. Lyssnar en hel del via bt lurar från Yamaha. Mina pendlar lurar. Till vintern skall jag äntligen slå till på nya högtalare. Lutar lite mot ett par Sonus Faber Lumina 2 , eftersom de har port framåt och rätt storlek för min yta.
Naim är fint. Då måste man vara bered på att betala ifall man inte har flyt på blocket.

Jag hade som tur sparat undan lite för att jag hade på känn att detta med ljud är dyrt. Jag var lite förskräckt över priset min kusin gett för sin Cambridge CX-81 när han köpte den så fick han ge 16 Tkr men nu har den ju sjunkit i pris som allt annat gör med tiden. För mig är det mycket pengar att bara lägga så. Sen efter en hel del efterforskning så inser man att det är så dyrt om du vill ha lite mer än bara en instegsmodell. Gav 17990kr för min Advance Paris A10 efter en lång övervägning med mig själv. Och då har vi inte ens kommit in på märken som Niam, Hegel, eller Accuphase. Har lyssnat på Accuphase E-4000 med ett par Dynaudio högtalare i ett lysningsrum i en lokal butik i Helsingborg, jäklar vilket bra ljud det var men bara förstärkaren går på 114tkr. Jag har lagt 35 Tkr på ett par högtalare och en stereo vilket är helt galet enligt min standard. När det kommer till högtalare så kan man också spendera en hel del om du nu snöar in på något märke vare sig det är golvhögtalare eller stativhögtalare. Och jag köpte typ instegsmodellen.

För mig är det mer 70% musik och 30% film/tv som gäller och därför gav jag upp med hemmabiosystemet då detta blev så pass mycket dyrare om jag skulle kunna driva mina högtalare på rätt sätt. Hade tur och hittade något mitt emellan också. Så du har rätt att man får jobba och spara en stund om man skall ge sig in i leken med bättre ljud.

Skrivet av mrqaffe:

Det är ingen skillnad på de elektriska kraven för hur förstärkarna ska fungera mellan hembio och musikåtergivning men prismässigt så blir det ändå skillnad för man behöver fler förstärkare för hembion och det ökar priset för elektroniken om man inte ska bygga den sämre men man sparar samtidigt in på en del saker som kan delars typ lådan och den är ofta en av de dyraste delarna och den mekaniska monteringen är också en dyr del.

Hembiomaskiner kan inte byggas lika billigt som stereo men de ökar inte heller priset linjärt i förhållande till antal kanaler förutsatt att de ska ha samma elektriska egenskaper.

Så har jag också uppfattat det.

Av NightFred
Skrivet av pt96hni:

Man behöver inte välja utan kan kombinera dem, jag har en naim 2-kanals anläggning som fronthögtalarna är kopplade till och den har sedan en bio ingång som stänger av volymkontrollen. Bio förstärkaren hanterar center + bakkanal och dess preout är sedan kopplad till naim:ens bio ingång.

Absolut, det är också ett sätt som jag själv tittade på men det är ju också en annan budget vi pratar om då. Tänkte att trådskaparen inte har en så stor budget. Om han inte som jag skrev bygger ut över tid.

Av NightFred
Skrivet av HiHiplay:

Jag har hört både och. Vissa säger att stereoförstärkare är bättre, medan andra säger att det inte spelar någon större roll. Till exempel här.

Jag var på hembiobutiken och lyssnade några olika högtalare, bland annat ett par Triangle Borea BR08 kopplade till en Marantz-förstärkare (inte en AVR). Lite över min budget, men de lät väldigt bra. Ska inte säga att jag hörde så jättemycket skillnad jämfört med det jag lyssnade på hos HIFI-klubben däremot.

Jag tror att man hänger upp sig på att man inte vet hur mycket effekt som går i de olika kanalerna på ett 5.1 eller 7.1 system medans på en stereo så är det bara 2 kanaler. Dvs att ju fler högtalare du använder desto mer ljud/effekt försvinner ut i de olika kanalerna och detta påverkar då ljudbilden. En receiver har inte 150w i alla 5 eller 7 kanalerna utan kanske bara 50-75w i slutändan. Det är ju klart att det inte är olika system i grunden utan man har bara lagt till fler kanaler eller delat upp ljudbilden så att en del av ljudet går i olika högtalare. Musik kanske inte gör sig rätt i ett sådant system utan film där man har dedikerat ljudfiler för 5.1/7.1 ljud så att tex talet inte kommer lika markant i höger respektive vänster fram utan mer i centerhögtalaren som exempel.

Kan hålla med att det inte är lätt att höra skillnad på olika högtalare utan ibland är det bara nyanser. Det handlar också mycket om rummet de spelats i och vilken typ av förstärkare man använder till dem. Ett bra tips är det nedan som nämns.

Skrivet av Buddaz112:

Tips
Du tar en låt som låter bra som du själv känner den här låten vet jag låter väldigt bra.
Använder du den låten när du är ute och lyssnar. På så sätt och vis kan du höra om just det är det du vill ha eller inte ha.
Se bara så låten finns på Tidal för det är det som används när man kränger prylarna.

Så gjorde jag också men tog tre olika låtar för att se hur de spelade i olika system. Gav bra input.

Av NightFred
Skrivet av HiHiplay:

Hej,

Jag ska snart flytta till en ny lägenhet och kommer äntligen ha plats för ett ordentligt ljud- / hemmabiosystem.

Jag har gjort lite research, men jag vet inte mycket om det här ämnet, så jag gick till HiFi Klubben här i Göteborg och lyssnade på en anläggning som de rekommenderade. Det var en 5.1-uppställning som var mer fokuserad på filmtittande än musiklyssnande, så han jag pratade med sa att en 3.1-uppställning skulle vara en bra start eftersom min prioritet är musik.

Anläggningen innehöll följande:

Nu har jag några frågor till någon som inte försöker sälja mig något:

AVR:en verkar vara det bästa alternativet med tanke på att jag vill ha moderna funktioner som musikstreaming från Spotify, kompatibilitet med Google Home osv. samtidigt som jag fortfarande vill kunna ansluta en skivspelare och en Blu-ray-spelare m.m. Så att köpa begagnat verkar inte vara värt det här. Har jag rätt här, eller finns det några bättre alternativ?

Är golvhögtalare bättre / värda det extra priset i mitt fall? Med tanke på att de kostar ganska mycket mer är jag osäker. Jag skulle förmodligen kunna köpa begagnade här, men ett par bokhyllehögtalare blir fortfarande billigare. Och jag har ingen aning om vad jag ska leta efter. Någon som har ett tips? Scrollade igenom Blocket, men vet som sagt inte vad som är bra. Är det bättre att köpa nytt så att allting blir samma?

Hur stor skillnad kommer en centerhögtalare och subwoofer att göra? Är det bara för filmer, eller kommer det att förbättra min musiklyssningsupplevelse också?

Rummet där högtalarna kommer att vara är cirka 16 m2

Tack på förhand!

Gjorde min resa i höstas, 2022. Tröttnade på ljudet i mina gamla Genexxa GX 880 högtalare från Göteborg (typ 25-30år gamla). Så jag köpte ett par Dynaudio Emit 30 till min Pioneer VSX-923 7.1 förstärkare (2x150w i 6 Ohm). Ljudet blev bättre absolut men det saknades mycket när det kom till musik. Film helt OK. Hade dessutom en Centerhögtalare från Wharfedale (begagnad som jag fått av en kompis, 125W i 6 Ohm). Jag var mycket förtjust i centern då den fungerade både som förstärkare av allt tal i film/tv och som bas låda vid effekter i film. Men jag var inte riktigt nöjd med ljudet när det kom till musik. Precis som att ljudet var platt. Läst på massor och pratat med olika personer i olika hifi-butiker. Man måste välja antingen hemmabiosystem eller ett stereosystem. En receiver/hemmabiosystem kan inte leverera som en stereoanläggning kan när det gäller musik vilket också fler påpekat när jag varit runt och lyssnat på högtalare. Jo, om du lägger 30-40Tkr på recivern så får du motsvarig stereo för 10 Tkr.

Så jag lånade min kusins stereo eftersom jag inte riktigt trodde att min receiver var så dålig, en Cambridge CX-81 och jäklar vilken skillnad det blev på högtalarna. Det var som de sovit och nu kom till liv på ett helt annat sätt. Det var verkligen som dag och natt. Vilket ljud det blev och detaljrikedom. Så det gick ju inte att svälja utan fick helt enkelt börja leta efter en annan förstärkare och hittade då Advance Paris A10 som har ett helt annat tryck i förstärkaren samt HDMI ARC!

Har nu kopplat min Sony A90J till A10:an och sen ut till högtalarna. Kör Spotify via tv till stereon. Ljudmässigt i film är det bra men saknar centern lite. Musik mässigt är det som dag och natt helt enkelt. Har funderingar kring att lägga till en REL T9x (SUB) för att få lite mer bastoner i både musik och film. (Har ett stort rum dvs öppen planlösning kök, matsal och vardagsrum i ett). Många säger att man skall gå för två mindre subbaser än en större subbas men det är ju en smaksak och också en kostnadsfråga. Kanske man köper en till längre fram.

Så ett tips är att lyssna runt på olika anläggningar både receivers och stereo. Sätt en prispunkt du kan tänka dig att ge för ett par högtalare. Då dessa är dem du skall lyssna på i massor av timmar. Fundera ut om det är ett hemmabiosystem du skall ha eller en vanlig stereo. Tänk att du över tid uppgraderar ditt system och inte köper allt på en gång. Snöa inte in på Hifi-Klubben utan gå till andra butiker och lyssna på ljud och prata med dem som jobbar där. Lycka till och så får du skriva vad du köpte till slut!

Av NightFred
Skrivet av Sn0s:

Hej!

Håller på att bygga ihop en dator till mig själv, ämnar att spela några av de nyare spelen på högre inställningar.

https://www.inet.se/datorbygge/b1390136/dator

https://www.inet.se/datorbygge/b1390136/datorhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1390136/dator

Tar gärna emot feedback för att optimera bygget för priset mellan 20-25k.

Tack på förhand!

Skulle dragit ner på chassi, fläktar, tagit en M2 SSD. Absolut inte tagit 4060Ti kortet utan tagit ett AMD RX 6800/6800XT eller RTX 4070/4070Ti istället för att hamna inom budget.

https://www.sweclockers.com/test/36420-test-nvidia-geforce-rt...

Här kan du se hur kortet presterar i de olika upplösningarna:
https://www.sweclockers.com/test/36420-test-nvidia-geforce-rt...

Av NightFred

Hade hellre lagt pengarna på ett bra ljudsystem till tven och en bättre media dator/speldator till tven än ett chassi som ser ut som en doja!

Av NightFred

Har en 6 år gammal Sony 4K 65 tums i källaren och en ny Sony A90J 55 tums i entréplan. Slängde precis min 46-tums Plasma G20 från Panasonic pga bildskärmen slutat att fungera. Tänker att de vanligaste storleken idag är väl 50-55 tums storleken.