Inlägg

Inlägg som Ingetledigtnamn har skrivit i forumet
Av Ingetledigtnamn

https://www.lg.com/us/monitors/lg-28mq780-b-dualup-monitor

Fast jag har vridit den så det är 28-tums 18:16-skärm (2880x2560).

Av Ingetledigtnamn

Det känns som att det inte vore en bra deal att fortsätta med samma månadskostnad ett år till. I det ursprungliga kontraktet hade de räknat en värdeminskning från nypris till X tusen kronor efter 24 månader. Under en eventuell förlängning skall du bara stå för värdeminskningen från månad 24 till månad 36 och den är rimligen lägre än värdeminskningen månad 0 till 12 och 13 till 24. Du borde få en lägre månadskostnad vid en förlängning.

Av Ingetledigtnamn

Slow Horses är definitivt sevärd. Så även For All Mankind.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Dumsnuten:

Att använda ChatGPT eller liknande är kopiöst användbart på jobbet. Går sjukt snabbt att skriva ansible playbooks, div. script och felsöka problem. Magiskt verktyg i DevOps-liknande roller med både drift och utveckling.

Visst, men företagen kanske inte vill att de anställda skall trycka in saker som kunddatabasen eller alla inköpspriser i ChatGPT. Det kan vara information man inte vill dela med sig av.

Av Ingetledigtnamn

MKL är optimerat för att få ut det mesta möjliga ur (Intels) hårdvara. Det skulle förvåna mig oṁ du kan skriva något som är effektivare så länge du skall hålla dig till C.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av str8forthakill:

Intel trodde inte heller på 'glued together' vad var det nu

Det var inte det faktum att det var en multi-die-lösning som det anmärktes på. Intel hade multi-die redan med Pentium D. Kommentaren handlade mer om hur die-to-die-kommuikationen (inte) sköttes.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av iXam:

Det heter "Loop Unrolling" (https://en.wikipedia.org/wiki/Loop_unrolling) och jag tror det var LÄNGE sen det ansågs som en optimering. Numera har CPUer cache (mer cache) och både CPUer och kompilatorer är smartare. Känns dumt att fylla upp kodcache med exakt samma instruktioner.

Men det finns säkert specialfall som någon annan kan fylla i här.

Nja, Loop Unrolling är fortfarande en högst relevant optimering, men kanske inte något man gör manuellt längre. En modern CPU med Out-of-Order-execution och spekulativ exekvering gör i stort sett loop unrolling i hårdvaran, men alla kompilatorer rullar upp loopar. Kör du exampelvis GCC på hög optimeringsnivå rullar den upp loopar ganska aggressivt. Det kan vara lärorikt att kika på den genererade koden i godbolt

Ursprungligen var tanken med unrolling att amortera av kostnaden för loop-overheaden på flera iterationer. Var det korta loopar med fix trip count kunde man bli av med loopvariabeln helt och hållet. Man fann dock snabbt att den stora finessen med loop unrolling var att unrolling exponerade flera kopior av loopkroppen och att detta öppnade för optimeringar mellan de olika iterationerna i loopen, exempelvis Common Subexpression Elimination, något som är svårt om kompilatorn bara ser en kopia av loopkroppen.

Vektorisering är en annan typ av optimering. Här handlar det om att kompilatorn upptäcker att de olika iterationerna i loopen är oberoende av varandra. Om accessmönstren stämmer kan kompilatorn lägga ut SIMD-instruktioner (AVX eller NEON/SVE) som köra flera iterationer av loopen parallellt. Sannolikheten för att kompilatorn ska kunna generera SIMD-kod ökar om du inte rullat upp loopen manuellt.

Det finns dock lägen när man vill göra en manuell loop unrolling. Exempelvis vid matrismultiplikationen kan man vilja göra en optimering som kallas Unroll-and-Jam om heuristiken i kompilatorn rullar upp fel loop.

Tag en skalär matrismultiplikation

for (i = 0, i < m; ++i) { for (j = 0, j < n; ++j) { tmp = c[i][j]; for (x = 0, x < k; ++x) { tmp += a[i][x] * b[x][j]; } c[i][j] = tmp; } }

Här beror den innersta loopen bara på i och j så de olika iterationerna i j-loopen är oberoende av varandra. Efter Unroll:

for (i = 0, i < m; ++i) { for (j = 0, i < n; j += 8) { tmp[0] = c[i][j + 0]; for (x = 0, x < k; ++x) { tmp[0] += a[i][x] * b[x][j + 0]; } c[i][j + 0] = tmp[0]; tmp[1] = c[i][j + 1]; for (x = 0, x < k; ++x) { tmp[1] += a[i][x] * b[x][j + 1]; } c[i][j + 1] = tmp[1]; ... tmp[7] = c[i][j + 7]; for (x = 0, x < k; ++x) { tmp[7] += a[i][x] * b[x][j + 7]; } c[i][j + 7] = tmp[7]; } }

Nu är det dags för Jam. Alla dessa loopkroppar är oberoende av varandra så vi kan köra alla i samma loop:

for (i = 0, i < m; ++i) { for (j = 0, i < n; j += 8) { tmp[0] = c[i][j + 0]; tmp[1] = c[i][j + 1]; ... tmp[7] = c[i][j + 7]; for (x = 0, x < k; ++x) { tmp[0] += a[i][x] * b[x][j + 0]; tmp[1] += a[i][x] * b[x][j + 1]; ... tmp[7] += a[i][x] * b[x][j + 7]; } c[i][j + 0] = tmp[0]; c[i][j + 1] = tmp[1]; ... c[i][j + 7] = tmp[7]; } }

Nu har vi fått en loop som läser och skriver 8 konsekutiva element ur b och c. Denna loop lämpar sig väl för just verktorisering. (Att vektorisera x-accesserna kan kompilatorn klara av på egen hand.)

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av heretic16:

Alltså om jag definierar en printf-funktion så kommer min kompilator att använda denna istället?
Jag undrar hur printf fungerar i C, den verkar ha oändligt med argument, trots att C måste ha fixerade argument.

Om du har en objektfil på kommandoraden till länkaren kommer funktioner i den ha högre prioritet än de som finns i ett bibliotek.

https://en.cppreference.com/w/c/variadic

Men som Erik skrev, du får vara försiktig så att du inte mixar standardbibliotekets printf med din egen. Du får isolera de bitar som använder stdio och de som använder din egna printf.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av heretic16:

Kan man överskrida printf i C++? Typ som man gör i Java.

Det är bara ett funktionsanrop. Om du gör din egen version och länkar med kommer länkaren ta den före versionen som finns i standardbiblioteket. Dock skall du då göra din egen deklaration av printf instället för den i stdio.h. Versionen i standardbiblioteket har ofta en en hel del attribut som gör att kompilatorn "vet" att det är printf-funktionen i standardbiblioteket som anropas och den kan göra speciella optimeringar för att den vet hur den funktionen beter sig. Om du byter ut printf och kör med din egen version så skall du ha en deklaration utan dessa attribut.

Av Ingetledigtnamn

Ett alternativ vore att skriva en egen printf som istället för att anropa WriteFile (eller vad nu standardbibiliteksvarianten gör) skickar det vidare till imgui.

Av Ingetledigtnamn

S2 av Wheel of Time. Jag får hålla med alla som säger att S2 är bättre än S1. 7.5/10

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Rådström:

Menar du äldre serier som t.ex. Vänner och The Office? Nya filmer/serier är ju i princip bara "Originals" där företagen pumpar in pengar för att vinna marknadsandelar. Varje filmstudio har en egen streamingtjänst där de landar dvs.

Nu är väl inte allt som stämplas "Original" producerat av streamingoperatören. Det verkar vara en lite flytande gräns mellan "Original" och "Exclusive":

Skrivet av Random snubbe på nätet:

Netflix uses the term "original" when it has exclusive first run rights for a series in a territory. That means "made by Netflix" content like Orange Is The New Black or Bojack Horseman as well as things like Peaky Blinders which is a BBC show that Netflix holds exclusive distribution rights for in North America. Better Call Saul is a Netflix original in the UK although it's on AMC in the US and only available on Netflix as a second run title.

Det är inte ovanligt att storserier har börjat hos någon annan studio men sedan "tagits över" av en operatör och de står för finansieringen av nya säsonger.

Skrivet av Jumpcut:

Netflix,HBO, Amazon är med och producerar. Den klassiska filmstudion, broadcastern och produktionsbolagen är inte som det var förr.

Ja, självklart. När de väl har hittat en serie som drar tittare vill de ha fler avnitt. Men detta är väl ytterliggare ett argument för att studion inte vill ha sin ersättning baserad enbart på strömmade avsnitt? Vilket var det jag försökte få fram i mitt inlägg. Jag tror ingen annan än konsumenterna är intresserade av en "Allting på samma ställe"-lösning (för samma pris som Spotify). Visst kan vi få se viss konsolidering när fler och fler upptäcker att deras satsningar inte bär sig ekonomiskt, men "allt på ett ställe" - det förblir nog en dröm.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Rådström:

Inte dyrt per tjänst men när varje tjänst har någon enstaka sak man vill se blir det snabbt dyrare. Jag tror att vi alla konsumenter väntade på en tjänst med allt likt Spotify. Dock har film/tv-bolagen inte fattat grejen och körde helt åt annat håll.

Film/tv-bolagen har fattat grejen. De ser mycket hellre att Netflix/HBO/Amazon m.fl. bjuder över varandra för exklusiva rättigheter till de populära serierna. Det är ur deras synvinkel en mycket bättre affärsmodell än att bara få betalt per visat avsnitt på en sajt som har allt.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av heretic16:

Det blir mer portabelt och jo, det blir snabbare om jag skriver projekt i C än C++, generellt talat.
Med C så tänker man hela tiden på minnet. I C++ så löser man problemet bara.

Det är ju i så fall ett val du har gjort när du skrev din kod. Det är inte för C är effektivare än C++, eller hur? Jag har svårt att se att programmet skall bli effektivare för att du bygger ett hemsnickrat OOP-lager i C. Att konvertera saker och ting som skall skickas in till OpenCV och det som returneras, det kostar både cykler och minne (dubbelallokering).

På din önskelista stod:

* Länkad lista som en vektor

Det går fint i C++. Allocators och placement new ger dig ganska bra kontroll på minneshanteringen.

* Använda strukturer som objekt

Strukturer är object i C++.

* Polymorphism i strukturen

Den vanliga metoden att hantera polymorfism är att låta strukturen innehålla ett par funktionspekare eller en pekare till en tabell med funktionspekare. Detta sköter C++-kompilatorn åt dig utan att du behöver bry dig.

Men om du tror dig kunna göra ett bättre jobb än C++-kompilatorn så gör ett försök. Det är din tid du spenderar. Rapportera gärna hur mycket snabbare det gick, hur mycket tid det tog och om du tyckte att det var värt mödan.

Av Ingetledigtnamn

Kör C++ för de bitarna som utnyttjar OpenCV. Det blir inte effektivare för att du skriver samma sak i C.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av medbor:

AppleTV+ är ju ett skämt, 90% av innehållet är bakom massa betalväggar man inte ser förens man är inne och vill starta filmen eller vad det nu är

Oklart om det finns mer än Ted Lasso

Ted Lasso hade du hittat själv.
For all Mankind.
Slow Horses
Foundation
Silo
Black Bird
Severance, var inte jag så förtjust i men många höjer den till skyarna.

Jag har fått två stycken tre månader gratis-erbjudanden i samband med att jag köpt elektronik. 3 månader är ganska lagom för att hinna titta sig igenom det sevärda

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av medbor:

Jo jag inser att ersättningsmodellen inte kan vara så enkel. Men tror nog det kan kompenseras till viss del om man ser till intresse över tid. Ingen kollar ju på Big Brother från 2006 nu, men MASH är fortfarande helt okej. Saker som Seinfeld eller The Office US håller ju länge, och ligger fortfarande högt upp på listor över mest streamade

Det var nog främst användarupplevelsen jag var ute efter, hade inte tänkt på något djupare.

Men om vi tar Spotify som jämförelse, där är det väl i mångt och mycket spelade minuter som spelar roll? Visst leder det till en del pop, men andra nischade saker kan också överleva

Kanske blir det YouTube igen av en sån här satsning dock?

Det är nog inte bara angående ersättningsmodellen du behöver tänka lite till. Producenterna säljer i dagsläget till streamingoperatörerna som i sin tur säljer abonnemang. Jag vet inte hur betalningsmodellen ser ut men jag skulle gissa på att producenten både får en klumpsumma och betalt per strömmat avsnitt. Är det en serie som förväntas dra många tittare kommer operatörerna att bjuda över varandra för att få exklusiva rättigheter. Producenterna kan sannolikt få (del-)betalt innan serien börjar strömmas. Dagens betalningsmodell ger bättre cashflow och lägger över en del av risken på operatören om det skulle floppa. Jag ser inte att producenterna skulle ha några som helst intressen av att byta till en modell där de bara får betalt per visat avsnitt och de tar hela ekonomiska risken själva.

Av Ingetledigtnamn

Har sett de tre släppta avsnitten av Gen V och hittills är det lika galet överdrivet som The Boys. Klart sevärt.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Ozzed:

De delar jag kan diskutera utan att det här snabbt hamnar i "ge fan i att diskutera politik"-lådan ska jag försöka bena ut.

Du skriver:

" Att du vill se filmen nu och inte vill betala fullt biopris innebär inte att inte producenten inte förlorar en intäkt från dig när du kopierar."

Jo, för om filmen är dålig så borrde ju filmbolaget betala mig för sveda och värk, om vi nu ska in på hypotetiska tassemarker, och hade filmen varit bra så kanske jag hade köpt den när den sedan ligger i REA-backen (om det varit för 20 år sedan och jag ägt en spelare som klarar optisk media). Så du har helt rätt i att det inte är svartvitt, det finns nyanser i det hela, åt båda hållen

Men här handlar det ju inte om att kopiera utan om att låna någon annans konto så det blir en lite annan diskussion.

Och mitt resonemang kring youtube och produktnycklar är inte whataboutism. Det är väl ingen som "laddar ner" som folk brukade göra utan det som vissa ägnar sig åt idag, som gärna likställs med piratkopiering, är ju just detta med kontodelning, OEM-nycklar, adblockers och så vidare. Och det jag menar är att om man stått och gapat om att piratkopiering är fel borde man stå och gapa om kontodelning också, eftersom grunden till hela argumentet är att bolagen vill mena att de förlorar intäkter de egentligen har rätt till.

Men ponera att Youtube lyckas få till så att det är omöjligt att slippa annonser om man inte betalar för premium.... Vad händer då? Jo användarantalet skulle minska vilket i sin tur leder till att man som creator ser plattformen som mindre attraktiv och överväger annat, vilket leder till att de som betalar får mindre för pengarna, tröttnar, söutar betala och så vidare och så vidare.

Och det kanske viktigaste av allt. Underhållningsindustrin är övertygade om att de förlorar pengar på piratkopiering. De har dyra lobbyister och advokater som gjort ett utmärkt jobb med att indoktrinera politikerna som egentligen har mandat av folket, inte företagen, Men ingen lobbar för fängelsestraff om man blir ertappad med att ha en annonsblockerare installerad, eller hur? Men det är ju samma sak.

Om du väljer att besöka en sida så har den sidan ett värde för dig. Har sidan valt att ta betalt genom att sälja annonsplats så förlorar ju den som driver sidan pengar om du har en annonsblockerare påslagen, Du vill då alltså ta del av innehållet. men inte betala för dig, precis som när du laddar ner en film istället för att köpa den. (gammal terminologi, jag vet, men du fattar).

Så med allt det i åtanke så ser man snabbt att ska man vara konsekvent i sin moral så blir det lätt dubbla måttstockar. För jag tror varken du, jag eller någon annan tror på att varje hederlig rättskaffens medborgare som köper sina filmer, inte delar sina streamingkonton med andra och så vodare inte heller har en annonsblockerare i sin webbläsare, så ser man till helheten så blir det då en väldigt spretig moral.

Vad gäller att vara utvecklare så har det väl varit så historiskt att AIDA64, Speedfan, HWINFO64 och andra fantastiska program från "små" utvecklare har man väl köpt, eller skämts lite om man inte har det och känt sig snål. Det är skillnad på marginalerna. Men det ärinte heller där som diskussionen haft sin tyngdpunkt utan det har ju handlat om t. ex att folk argumenterat att man har berövat Adobe tusentals kronot om man laddar ner photoshop.

Oavsett vem som har rätt eller fel om hur det förhållit sig historiskt så lär väl både film och applikationer kräva färre och färre "riktiga" människor utan AI lär ju göra det mesta av jobbet, och då blir det svårare att hävda att individer tar skada "på liv och bröd" av vad nu den tidens "piratande" kommer kallas.

My bad. Efter ett tjugotal inlägg som förordade piratkopiering som ett alternativt sätt att ta del av D+-utbudet (så uppenbarligen är det somliga som ägnar sig åt forna tiders piratkopiering). Sedan drog du till med klassikern

Skrivet av Ozzed:

... om man ändå inte hade betalat för den om valet var begränsat till att betala och konsumera eller inte betala och inte konsumera så blir det ingen skillnad.

och då triggade min ryggmärgsreflex. Vissa av mina kommentarer var out of context, men även om vi bara pratar streaming så gäller det mesta av resonemanget. Jag förstår inte alls vart du vill komma med moraldebatten. Det finns inget att debattera, det är ingen moralisk gråzon - bara avtalsvillkor. Du ingår ett avtal med streamingoperatören. Om de ändrar avtalets villkor eller om de börjar kontrollera att du följer avtalets villkor så står det dig fritt avsluta avtalet. Det är allt du kan göra som konsument i dagsläget.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av sweisdapro:

LTT tog upp det i sin senaste WAN-show att vissa producenter i vissa marknader slutat med fysiska släpp av en del filmer/serier, så risken finns att den aldrig dyker upp på fler ställen än streaming-tjänsten, i framtiden åtminstonne.

Jag gissar att det viktiga här var att hitta saker att anmärka på i mitt inlägg, för om den enda källan till filmen/serien är en streamingtjänst så känns väl argumentet "jag hade ändå aldrig betalat för den" ännu sämre för att rättfärdiga piratkopiering? Då får du ju tillgång till ett långt större utbud och kostnaden för det du ville se kan amorteras av på en massa andra saker som du också kanske vill se.

Skrivet av sweisdapro:

Piratkopiering har ingen faktiskt kostnad, eftersom det inte är något som tas från streamingtjänsten. Det en kan tala om är potentiellt utebliven inkomst, men inte en egentlig konstnad.

Det är helt riktigt, men argumentationen i trådarna om mångfalden av operatörer brukar inte formuleras som att den uteblivna intäkten skulle minska. Jag skrev förlorad intäkt på ett annat ställe, men här följde jag den terminologi som jag brukar se.

Skrivet av sweisdapro:

Det är en haltande liknelse, den trafik som ska jämföras för att det ska vara rättvist är ju tre vänner som delar på ett abonnemang eller tre separata streams inom ett hushåll.

Nej, den jämförelse som skall göras är median-kunden som inte delar abbonemanget med andra mot ett abbonemang som tre vänner delar på. Du kan likställa dina tre vänner med ett hushåll som använder tre samtidiga strömmar. I det fallet har vi ingen extra kostnad för datatrafiken, men är Netflix medelkund ett hushåll som använder tre samtidiga strömmar? Det tror inte jag och därmed orsakar abbonemangsdelningen en kostnad. Att det orsakar utebliven intäkt hoppas jag att vi slipper debattera.